Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Emlékezzünk a legnagyobbakra - irodalmi kirándulások

Az országot járva érdemes megemlékezni a magyar irodalom nagyjairól, és tiszteletünket tenni az emlékükre létrehozott helyeknél és szobroknál. De hol találod Kölcsey, Jókai, Babits, Ady, Berzsenyi, Krúdy és József Attila emlékhelyeit? Máris eláruljuk.

 

A magyar himnusz Kölcsey Ferenc alkotása, irodalmunk egyik alapköve. Ha az ország északkeleti végeire látogatnánk, nem lenne illő kihagyni Szatmárcsekén a Kölcsey emlékszobát, ami az ősi fészekben egy kevés tárgyi emléket tár elénk a nagy magyar költőről. Majd ajánlatos meglátogatni a helyi csónakos fejfás temetőt is, ami különleges érdekessége mellett a költő sírját is magába foglalja, ahol magas oszlopokkal kerítik a végső nyughelyét.

Irodalmi emlékhelyek - Kölcsey Ferenc sírhelye a szatmárcsekei csónakos fejfás temetőbenIrodalmi emlékhelyek - Kölcsey Ferenc sírhelye a szatmárcsekei csónakos fejfás temetőben

 

Jókai Mór emlékeit többfelé megtaláljuk az országban, Budapesten, Balatonfüreden, de akár Tardonán is. A budai hegyvidéken kereshetnénk Jókai emlékszobát a Költő utcában. A nagy mesemondó kedves szobrát is megtaláljuk ugyanott, ahol egy kisfiúval barátkozik, éppen a róla elnevezett általános iskola előtt. Méltóságteljes ülő szobra a pesti oldalon az Oktogon közelében van, a szintén róla elnevezett téren. Balatonfüreden is hiba lenne nem végigsétálni a szépen rendbehozott Jókai villán, ahol feleségével, Laborfalvy Rózával töltötték legszebb éveiket.

Irodalmi emlékhelyek - Jókai Villa BalatonfüredenIrodalmi emlékhelyek - Jókai Villa Balatonfüreden

 

De ha a Balaton másik, déli oldalán utazgatnánk éppen, és szánnánk erre időt, mindenképpen ajánlott benézni Niklára, Berzsenyi Dániel  emlékhelyére, hiszen a ráragadt név úgy maradt fenn az utókornak, hogy ő volt a „niklai remete”. A csendes, békés kúria alig látogatott hely, pedig nyitva áll az érdeklődők számra.

Irodalmi emlékhelyek - Berzsenyi Dániel emlékhelyIrodalmi emlékhelyek - Berzsenyi Dániel emlékhely

 

Persze, a Balaton déli partjáról akár József Attila is eszünkbe juthatna, hiszen emlékezetes gyász fűződik a magyar irodalomra nézve az ő itteni utolsó tartózkodásához, amit a Balatonszárszón állított emlékszobor juttat eszünkbe. De, ha nem csak arra lennénk kíváncsiak, hogy hol fejezte be, hanem arra is, hogy hol kezdte életét, akkor a Gát utcai házba kéne ellátogatni Budapesten, ahol tárt kapukkal várják az érdeklődő vendégeket. Szobra, ahogy nézi a Dunát, a Parlament melletti lépcsőnél található.

Ady Endre nyomait akár Nagyváradon, Csucsán, vagy Párizsban is kereshetnénk, de élete végén biztos, hogy Budapesten tartózkodott, a Veres Pálné utcai lakásban. Itt róhatjuk le a tiszteletünket iránta, vagy akár a Jókai szoborral éppen szemben, ahogy ott áll ő is és összefogja a kabátját a szélben.

Krúdy Gyula, a nyírségi gasztroirodalmár, kinek nevéhez számtalan könyv és lakoma fűződik, élete végén éppen a mai Vendéglátóipari Múzeum helyén lakott Óbudán, a bejárat melletti, a kapuszín alatti kicsi lakásban megtalálhatóak tárgyi hagyatékai. Szobraival több helyen is találkozhatunk, éppen Ady lakásától pár méterre a Matild palota előtt találjuk ülni egy asztalnál, Siófokon meg a Jókai park szélén kocsikázik most is.

Nem tudjuk eleget méltatni egyetlen cikkben irodalmi emlékeinket, de Babits Mihály szekszárdi szülőházát még megemlíthetnénk, ami népszerű, turisták által kedvelt hely. Szobrával a Vérmezőn találkozhatunk.

Reméljük, adhattunk ötleteket a szelesebb, hűvösebb hónapokra is az országot felfedező kalandokhoz!

Irodalmi emlékhelyek - Krúdy Gyula szobra SiófokonIrodalmi emlékhelyek - Krúdy Gyula szobra Siófokon

 

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értkelője, Ugor

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A budapesti Rumour by Rácz Jenő étterem egyik különlegessége a Chef’s table koncepció, melynek lényege, hogy a vendégek a konyhát körbeülve étkeznek, így kapnak interaktív élményt, hiszen nem csak az ételek elkészítésébe nyernek bepillantást, de a séfekkel is közvetlenebb kapcsolatban kerülhetnek.
Nincs is jobb annál, mint amikor a mindennapok fáradalmait zavartalan, erdővel körülvett, festői környezetben pihenhetjük ki. A következő hat szálláshely tökéletes választás, ha szeretnétek elvonulni, kirándulni, romantikázni, vagy a baráti társasággal eltölteni néhány napot.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Izgalmas balatoni látnivalók, amiket nem érdemes kihagyni
A Balatonra nem csak nyáron érdemes menni, hiszen a környék települései, történelmi emlékei és természeti csodái kifogyhatatlan programlehetőséget tartogatnak. Ebben a gyűjtésben olyan látnivalókat válogattunk össze, amiket talán még a legelvetemültebb Balaton-rajongók sem ismernek, pedig egyértelműen érdemes felkeresni őket!
10 kihagyhatatlan látnivaló, ha az Észak-Alföldön jársz
Észak-Alföld mind természeti, mind kulturális adottságai miatt kiemelkedik a magyarországi tájegységek közül. A hazai reformáció központjaként jelentős vallási értékekkel és műemlékekkel rendelkezik, míg élővilágát nemzeti parkok védik, így kompromisszum nélkül mindenki biztosan talál magának programlehetőséget, ha ezt a térséget választja célpontjául.
Ha unod a pancsolást – izgalmas látnivalók a Velencei-tó körül
Bár a Balaton népszerűségéhez nem ér fel, mégis kiváló opció a nyári melegben a Velencei-tó, mely a fővárosból autóval és vonattal is könnyen elérhető. A hűsítő fürdési lehetőségek mellett látnivalókból sincs hiány, össze is gyűjtöttünk nektek néhányat!
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
Székesfehérvár csodás programjai és látnivalói – kertek alatt rejtőző vár és vízi tanösvények
„A királyok városának” is becézett Székesfehérvár az egyik legjobb választás, ha sokszínű kirándulást terveztek. Ez a káprázatos település víz fölött vezető tanösvényeket, fantasztikus mesekastélyt, dallamos órajátékot, legendás szobrokat, izgalmas játékmúzeumot és számos más látnivalót, illetve programot kínál, ami a városnézésnek és a túrázásnak is egyaránt kedvez. Nézzétek meg!