Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5+1 csodálatos kilátó Magyarországon, ahol festői panorámában gyönyörködhetünk I. rész

Hazánk dúskál természeti kincsekben, melyeket számos helyen, akár madártávlatból is megtekinthetünk. Cikksorozatunk során ezeket a kilátókat vesszük górcső alá.

 

Galya-kilátó, Galyatető

A 960 méter magasan, korábban Péter hegyese-kilátó néven ismert, a Galyatető egyik csúcsán álló építmény hazánk legmagasabban álló kilátója. 30 méter magasságból északra a szlovák hegyvonulatokra, nyugat felé a Börzsöny és a Cserhát tájaira, kelet felé pedig a Bükkre vethetünk pillantást.

Étterem tippünk: A kilátótól pár perc sétára található a Galya-bisztró, ahol frissen készült kiadós és tápláló ételekkel várják a vendégeket. Kínálatukban szerepelnek hagyományos, tájjellegű ételek, mint például a vadragu sztrapacskával, de a modernebb ízek kedvelőire is gondolnak óriás hamburgereikkel, melyeket szarvasból készítenek. Szabadtéren tartott kemencés hétvégéiken szezonális alapanyagból készült csodás fogások fogyasztása közben gyönyörködhetünk a természetben.

Látogass el a többi vendéglátóhelyre is Galyatetőn>>

Galyatető Turistacentrum fényképeGalyatető Turistacentrum fényképe

 

Zengő-kilátó, Pécsvárad

A Mecsek legmagasabb pontján, a 22 méter magas Zengő-kilátót 2020. júliusában adták át, melyet a Zengő 682 méteres csúcsára építettek. A legfelső szintjéről egészen pazar kilátásban lehet részünk, keletre a Mórágyi gránitrög, dél felé a Szársomlyó- és Tenkes-hegy, tiszta időben pedig a Balaton-felvidék és a Dráván túli Papuk-hegység körvonalait csodálhatjuk meg.

Tipp!Pécsről autóval kb. 20 perc alatt elértek Pécsváradra, így összeköthetitek a városnézést a kirándulással. Pécsi szálláshelyeket itt találtok>>

Térjetek be az egyik pécsváradi étterembe, miután megmásztátok a Zengő-kilátót>>

Link Zoltán fényképeLink Zoltán fényképe

 

Csergezán Pál-kilátó, Páty

A Budai-hegység legmagasabb pontján, Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán nyugvó Csergezán Pál-kilátó 18 méteres magasságból tár elénk gyönyörű körpanorámás kilátást. A látvány része többek között a Mátra, a Vértes, a Velencei-hegység és az Esztergomi Bazilika is. A híres grafikus, természet- és vadászfestő Csergezán Pálról elnevezett kilátót akár kerékpárral is könnyen megközelíthetjük.

Szállásajánlatunk Pátyon: Gastland M1 Hotel, ahol a 32 kényelmes, légkondicionált szoba mellett wellness-sarok is várja a vendégeket. További részletek>>

Szállj meg a nyugalom egyik kis szigetén, Pátyon>>

A Pilisi Parkerdő Zrt./Vajda Bertalan fényképeA Pilisi Parkerdő Zrt./Vajda Bertalan fényképe

 

Írottkő-kilátó, Kőszeg

Mi az: 883 méter magasan van és osztozunk vele Ausztriával? Nem más, mint a Kőszegi-hegység és a Dunántúl legmagasabb pontja, az Írottkő. Az itt található kilátóról láthatjuk a környezettől elütő nyírfaerdőt, amely a hajdani „Vasfüggöny” nyomvonalait jelzi, de jó idő esetén a Fertő-tó, a Balaton és az osztrák Schneeberg-Rax csúcsok is megpillanthatóak. További érdekesség, hogy az Országos Kéktúra nyugati végpontja is egyben.

Van egy szálláshely Kőszeg városának romantikus főterén, ahol megpihenhettek a kirándulás vagy a történelmi utcákon andalgás után. A Hotel Írottkő***sup-ben kényelmes szobák, wellnessrészleg, valamint finom ételek és italok biztosítják a maximális kikapcsolódást. Tovább>>

Nézd meg a közeli szálláshelyek jobbnál jobb ajánlatait>>

Az Írottkő Natúrpark fényképeAz Írottkő Natúrpark fényképe

 

TV-torony-kilátó, Kékestető

A Galya-kilátónál is magasabban lévő kilátópont több, mint 1000 méteres magasságon épült és 180 méter magasból csodálatos körpanoráma tárul a szemünk elé. Akiknek sikerül kifogniuk  a tiszta, szép időt, azok észak felé tekintve akár a Tátra vonulatait is megcsodálhatják.

Pihenj a gyönyörű Kékestető környékén>>

A TV-torony messziről is jól láthatóA TV-torony messziről is jól látható

 

Csóványosi-kilátó, Diósjenő

Cikkünk utolsó helyszínét inkább tapasztaltabb, felkészült túrázóknak ajánljuk, ugyanis a Börzsöny legmagasabb csúcsán, a 938 méteres Csóványoson található kilátót dimbes-dombos terület övezi. A több, mint 22 méteres kilátóról jól kivehetőek a Magas-Tátra vonulatai. Különlegessége, hogy egy réges-régi geodéziai toronyból lett átalakítva.

Ha megéheztél, térj be az egyik diósjenői étterembe>>

Utána élvezd tovább a nyugalmat a Majorka Vendégházban>>

Diósjenő madártávlatbólDiósjenő madártávlatból

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ahogy beköszöntenek a hűvösebb napok, úgy vágyunk egyre inkább a testet, lelket átmelegítő szaunázásra, ami számos, egészségünkre gyakorolt pozitív hatása mellett kiemelkedően jó immunerősítésre is. Hogy pontosan mik a szaunázás pozitívumai, mi az a "szauna etikett", és mire érdemes odafigyelni, máris eláruljuk.
Olyan természet közeli élményre vágysz, ahol az adrenalin szinted is megmozgathatod? Akkor látogass el a gyönyörű helyszíneken kiépített via ferrata pályákhoz, és tedd próbára a bátorságodat, valamint az ügyességedet sziklamászás közben!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.