Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bájos pincefalvak, elragadó pincesorok várnak országszerte

A minőségi borfogyasztás és a turisztikai élmények egyik tökéletes kombinációja, ha felkeresünk egyet a hazánkban szép számmal megtalálható pincefalvak, pincesorok közül. Nemcsak kiváló borokat kóstolhatunk itt, de beleláthatunk a helyi borászok mindennapjaiba, megismerhetjük a pincék történetét, és gyönyörködhetünk a népi építészet tárgyi emlékeiben is. Hangulatos séták, finom falatok, tökéletesre hangolt borok és gyönyörű tájak - kell ennél több?

 

Hajósi pincefalu

Európa legnagyobb pincefaluját Hajóson találjuk, ahol az 1800-as évek közepén már több mint 300 pincét számláltak. A századfordulóra a pincék száma 800-ra szaporodott, ám a háborúk sok kárt okoztak, emiatt csak 1960 után kezdett újjáéledni Hajóson a borászélet. Ma 1200 apró présház sorakozik a szabályos utcákon. A Kalocsától 25 km-re fekvő falu pincéiben chardonnay-t, cserszegi fűszerest, cabernet sauvignon-t, kékfrankost és kadarkát kóstolhatunk.

Szállás tipp Kalocsán: Pilvax Hotel***sup>>

Még több szállásajánlat a hajósi pincefalu környékén>>

Bájos pincefalvak, elragadó pincesorok Magyarországon - Hajósi pincefaluBájos pincefalvak, elragadó pincesorok Magyarországon - Hajósi pincefalu

 

 

Villánykövesdi pincesor

A villánykövesdi háromszintes, műemléki védettséget élvező, egymáshoz szorosan tapadó 57 pince színes kapuival, látványos elhelyezkedésével kedvelt turistalátványosság. Borkedvelők számára pedig igazi csemege az év minden napján nyitva álló villánykövesdi pincesor, ahol a jó borok mellett bepillantást nyerhetnek a borkészítés fázisaiba is.

Szállásajánlatok Villánykövesden>>

Bájos pincefalvak, elragadó pincesorok Magyarországon - Villánykövesdi pincesorBájos pincefalvak, elragadó pincesorok Magyarországon - Villánykövesdi pincesor

Bájos pincefalvak, elragadó pincesorok Magyarországon - Villánykövesdi pincesor, Fotó: Dr. Tárnai MártaBájos pincefalvak, elragadó pincesorok Magyarországon - Villánykövesdi pincesor, Fotó: Dr. Tárnai Márta

 

 

Palkonyai pincesor

Csak egy egészen kicsit kell tovább mennünk ahhoz, hogy rábukkanjunk, a 300 lakosú piciny falura, Palkonyára, ahol 53 présház áll egymás mellett. A népi építészeti emlékként számontartott palkonyai pincesor mellett érdemes ellátogatni a falu körül található halastavak egyikéhez, vagy kirándulni a domboldalon hosszan elhúzódó szőlősorokban.

Szállásajánlatok a környéken>>

 

Hercegkúti pincesorok

A hercegkúti pincesorok nemcsak azért olyan érdekesek, mert kinézetre olyanok, mint a manóházak, de azért is, mert Tokaj-hegyalja részeként 2002-ben a kultúrtáj kategóriában a Világörökség listájára kerültek.
A faluban két pincesort is találunk, a Kőporosi pincesor a falu ÉNY-i peremén, míg a Gombos-hegyi pincesor 80 pincéjével DK-en fekszik. A három-négyszintes pincesorokon a pincéket a hegybe vájták, többségük egy vagy két ágból áll, de találunk olyat is, ahol három pince is fut a föld alatt.

Szállásajánlatok Hercegkúton és a környéken>>

Bájos pincefalvak, elragadó pincesorok Magyarországon - Hercegkút, Gombos-hegyi pincesor Bájos pincefalvak, elragadó pincesorok Magyarországon - Hercegkút, Gombos-hegyi pincesor

 

 

Györkönyi pincesor a Pincehegy

A Tolna megyében található Györköny présházai 1985 óta védettséget élveznek, a 300 házat számláló pincefalu a szőlőktől távolabb, a Pincehegyen fekszik. A présházak nagyon közel állnak egymáshoz, szép egységet alkotva a megkapó tájban. A jó borok mellett rendszeres programokkal várják az ideérkezőket, a Duna közelsége kiváló turisztikai célponttá teszi.

Szállásajánlatok a környéken>>

Bájos pincefalvak, elragadó pincesorok Magyarországon - Györkönyi PincehegyBájos pincefalvak, elragadó pincesorok Magyarországon - Györkönyi Pincehegy

 

 

Ócsai pincesor

Egy teljesen más látványban lesz részünk, ha a Budapesttől 27 km-re fekvő Ócsára látogatunk, ahol földbe vájt, nádtetős présházak fogadnak minket. A kovácsoltvas díszítőelemekkel ellátott pincéket egykoron úgynevezett „fúrómesterek” vájták. A ma mintegy 100 pincét számláló Ócsai Pincesor mellett érdemes meglátogatnunk a Tájházat, vagy kirándulni egyet a környék láprétekben, láperdőkben gazdag területén.

Szállásajánlatok Ócsa környékén>>

Bájos pincefalvak, elragadó pincesorok Magyarországon - Ócsai pincesorBájos pincefalvak, elragadó pincesorok Magyarországon - Ócsai pincesor

 

 

Berezdaljai pincesor, Cserépfalu

A bükki borvidék egyik gyöngyszeme a Cserépfalun található 6 pincesor, ahol közel 500 riolittufába vájt pince várja a borkedvelő látogatókat. A legérdekesebb talán a Berezdaljai pincesor, ahol 200 különleges pinceház három sorban áll egymás mellett. A dűlőutak mentén sorakozó házak hol kis bejárattal a földbe süllyesztve, hol az út mellett, takaros bejárattal fogadják a vándort.

Szállásajánlatok Cserépfalu környékén>>

Bájos pincefalvak, elragadó pincesorok Magyarországon - Berezdaljai pincesor, CserépfaluBájos pincefalvak, elragadó pincesorok Magyarországon - Berezdaljai pincesor, Cserépfalu

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Hazánkban számos gyönyörű vidék található és sokszor egy nap nem is elég, hogy minden látnivalót körbejárjunk. A folyamatot azonban meggyorsíthatjuk, ha kétkerékre pattanunk, így összeszedtünk nektek 5 olyan kerékpáros vidéki vendégházat, aminek környéke bővelkedik látnivalókban, és ahol a szálláshelyen lehetőségetek van kerékpárt kölcsönözni és körbetekerni a vidéket. Igazi biciklibarát szállásokat mutatunk!
Régóta szövögetitek már a tervet, hogy megvalósítjátok álmaitok nyaralását? Akkor ne habozzatok tovább, mert a most következő 7 wellness szálloda közül biztosan megtaláljátok a kedvenceteket, ahol privát strand és sok-sok élmény vár benneteket!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.