Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5+2 magyar pincészet, ahol a borok mellett pezsgőt is kóstolhatsz

2023.04.04 | 7 perc

Magyarország borvidékei az egész világon ismertek, és mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy bármerre is indulunk el az országban szinte azonnal találunk egy olyan pincészetet, ahol ezeket a kiváló borokat megkóstolhatjuk. Ebben a cikkünkben olyan borászatokat gyűjtöttünk össze, ahol nem csak a bor szerelmesei, de a pezsgő-rajongók is otthon érzik majd magukat.

Szállásajánlatok borbarátoknak>>

 

Kreinbacher Birtok - Somlóvásárhely

A Somló-hegyen található Kreinbacher József méltán népszerű birtoka, melyen a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára 60 hektáron végzik a szőlő kitermelését. 10 évvel ezelőtt egy új fejezet kezdődött a vállalkozás életében, amikor pezsgőpincészetük átadását követően bemutatták az első itt készített buborékos italokat. A méltán híres francia Champagne borvidék tapasztalataira és útmutatására támaszkodva a Méthode Traditionnelle elvét követve palackos erjesztés útján készülnek termékeik, azaz az érlelés akár 36 hónapon át is tarthat. A birtoklátogatások során lépésről lépésre végigkísérhetjük a metódus minden mozzanatát, és a végén természetesen a kóstolás sem maradhat el.

5+2 pincészet, ha nem tudsz dönteni a bor és a pezsgő között - Fotó: Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely)5+2 pincészet, ha nem tudsz dönteni a bor és a pezsgő között - Fotó: Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely)

Pezsgő készítő magyar borászatok - Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely)Pezsgő készítő magyar borászatok - Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely)

 

 

 

Sauska Borászat

Az ország egyik legelismertebb családi vállalkozása először 2003-ban Tokajban, majd pár évre rá Villányban alapította meg borászatait. A Sauska titka többek között a magasan fekvő dűlőikben rejlik, melyek erdővel körülvéve védik és egyben hűtik ültetvényeiken a szőlőt, így védve a gyümölcsöt a túléréstől. Főhadiszállásuk, a villányi Sauska 48 kihagyhatatlan, ha arra járunk, erre más bizonyíték nem is kell, mint hogy 2022-ben a Michelin Guide ajánlását is elnyerték. Pezsgőik közül jelenleg egy gyümölcsös brut rosét kóstolhatunk, mely tavaly ezüstérmet nyert a Champagne and Sparkling Wine World Championships megmérettetésen.

Borászatok, ahol pezsgőt is kóstolhatsz - Sauska 48 (Villány)Borászatok, ahol pezsgőt is kóstolhatsz - Sauska 48 (Villány)

5+2 pincészet, ha nem tudsz dönteni a bor és a pezsgő között - Sauska 48 (Villány)5+2 pincészet, ha nem tudsz dönteni a bor és a pezsgő között - Sauska 48 (Villány)

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Pezsegj velünk! 2+1 champagne és pezsgőbár Budapesten a gyöngyöző buborékok kedvelőinek
Bár még gyerekcipőben jár, igazán nagy potenciál rejlik azokban a helyekben, amelyek a pezsgőzés élményét helyezik a fókuszba. Azt már megtanultuk, hogyan kell bort kóstolni, számos borvacsorán részt vehettünk már, de vajon mit kezdjünk – és leginkább hol? – a pezsgőkkel? Mutatjuk a lehetőségeket!

 

 

Szedmák Borház és Pincészet - Tarcal

A híres kövesdi pincesor szomszédságában, Tarcalon álmodta meg Szedmák Sándor borházát, ahova megérkezve megáll az idő és csak egy dolgunk van: átadni magunkat az itt termelt csodálatos borok élvezetének ebben a családias környezetben. A nagyjából 3 hektáros Deák-dűlőt változó mélységű lösz borítja andezit alapkőzeten, mely valóban nem mindennapi zamatot kölcsönöz az ide telepített furmint és zengő típusú szőlőnek. Tokaj-Hegyalja kedvelt változataiból azonban egyre többször készül pezsgő is, melyet a tulajdonos ajánlása alapján akár aperitifként is fogyaszthatunk étvágygerjesztőnek.

5+2 pincészet, ha nem tudsz dönteni a bor és a pezsgő között - Fotó: Szedmák Borház és Pincészet (Tarcal)5+2 pincészet, ha nem tudsz dönteni a bor és a pezsgő között - Fotó: Szedmák Borház és Pincészet (Tarcal)

 

 

 

Garamvári Szőlőbirtok - Balatonlelle

A Garamvári család saját bevallása szerint is maximalista, ha szőlészetről van szó. A Garamvári Szőlőirtokon azon dolgoznak, hogy a hagyományos eljárások és modern megoldások ötvözésével a legjobb minőségű borokat és pezsgőket kínálhassák vendégeiknek. Első termőföldjeiket a 90-es években vásárolták Balatonlellén, ezt kiegészítve pedig az egykori Palugyai pince átalakításával megkezdődött a pezsgőkészítés is Budafokon. Sikerükről megszámlálhatatlan díjuk ad bizonyosságot, de próbáljunk ki inkább egyet Classic vagy Prémium italaik közül, és győződjünk meg róla saját magunk is.

5+2 pincészet, ha nem tudsz dönteni a bor és a pezsgő között - Fotó: Garamvári Szőlőbirtok (Balatonlelle)5+2 pincészet, ha nem tudsz dönteni a bor és a pezsgő között - Fotó: Garamvári Szőlőbirtok (Balatonlelle)

5+2 pincészet, ha nem tudsz dönteni a bor és a pezsgő között - Fotó: Garamvári Szőlőbirtok (Balatonlelle)5+2 pincészet, ha nem tudsz dönteni a bor és a pezsgő között - Fotó: Garamvári Szőlőbirtok (Balatonlelle)

 

 

Demeter Zoltán Borászat - Tokaj

A pincészet alapítója és névadója igazi kézműves borász. Az első szőlőszemek szüretelésétől a palackok felcímkézéséig minden helyben történik, a tokaji gazdaságok között is valódi kuriózumként tartják őket számon. Hiába tartanak a kísérletezés időszakában, munkásságukkal jó úton haladnak, hogy Tokaj visszakerüljön méltán megérdemelt helyére a világ bortérképén. 2013-ban elsőként kaptak engedélyt pezsgőkészítésre, pár nappal később pedig már palackozták is a 2012-es évjáratot. Pezsgőik tiszta gyümölcsös ízvilágúak, amiből biztosan szeretnénk egy második pohárral is.

Tokaj BorrégióTokaj Borrégió

 

 

Gilvesy Pincészet - Hegymagas

Tokaj után egy újabb bizonyíték, hogy furmintból igenis jó pezsgőt lehet készíteni. A Szent György-hegyi Gilvesy birtok 2020 decemberében mutatta be legújabb termékét, a Gilvesy Brut nature-t, mely azóta is hatalmas népszerűségnek örvend a habzó borok szerelmeseinek körében.  Ha szeretnénk megízlelni egyet különleges produktumaik közül, akkor online bármikor rendelhetünk tőlük, de nyaranta érdemes ellátogatni hozzájuk és pincészetük teraszán, vagy a külön kialakított B-üzem elnevezésű helyükön inni egy fröccsöt az esti koncert közben.

Szállásajánlatok Hegymagason>>

Szent György-hegySzent György-hegy

 

 

 

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Budapesti borbárok, ahol hazai borászatok tételeit kóstolhatod
A borkóstolás az elmúlt éveknek köszönhetően a megérdemelt helyére került, és hogy még kifinomultabb tudással rendelkezzünk a magyar borokról, hogy megismerhessük a legújabb tételeket, felfedezhessünk a kis, családi pincészetek kiváló borait, vagy épp elmerülhessünk a top borászatok emlékezetes nedűiben, érdemes borbárakban kóstolni, hiszen itt naprakész információkkal és óriási merítéssel várják a borkedvelőket.

 

 

Francois Pezsgőgyár - Budafok

A minőségre mindig kényesen ügyelő François Pezsgőgyár 1886-os indulása óta a francia készítési hagyományokra támaszkodva, de a magyar ízlésvilághoz illeszkedve készíti pezsgőit. A kezdetektől fogva kizárólag az Etyek-Budai borvidéken található, saját ültetvényről származó Chardonnay és Pinot Noir fajtájú szőlőből készülnek a kiválóbbnál kiválóbb nedűk, így váltak a budafoki pincesor legkiemelkedőbb pezsgőkészítő gyárává, jelenleg a Törley cég oltalma alatt.

Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont BudapestTörley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont Budapest

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Magyarország hetedik legnagyobb településeként Kecskemét bővelkedik a nevezetességekben. Budapest és Szeged között félúton található, így akár a fővárosból, akár az ország délibb régióiból közelítjük meg, nem kell sokat utaznunk, hogy valami izgalmas programot találjunk. Cikkünkben összegyűjtöttük a város legfigyelemreméltóbb látnivalóit, úgyhogy irány Kecskemét!
Csempésszétek be a tavaszt az otthonotokba a legszebb virágcsokrokkal, melyeket egy kis kirándulással könnyedén beszerezhettek a magyarországi tulipánszüretek helyszínein! Vegyétek ki a részeteket az illatos fesztiválból, ahol mandala formájú sziromtenger, hangulatos piknikezés és balatoni panoráma teszi különlegessé az élményt!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!