Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A budapesti Rumour étteremben jártunk

2022.11.24 | 10 perc

A budapesti Rumour by Rácz Jenő étterem egyik különlegessége a Chef’s table koncepció, melynek lényege, hogy a vendégek a konyhát körbeülve étkeznek, így kapnak interaktív élményt, hiszen nem csak az ételek elkészítésébe nyernek bepillantást, de a séfekkel is közvetlenebb kapcsolatban kerülhetnek.

 

Rumour – az érdekes, a kitalált!?...

Főnév esetén jelentése: "érdekes esemény vagy hír, amely lehet akár igaz vagy kitalált, és szájról szájra, gyors sebességgel terjed.”

Koncepció esetén: „Chef’s table” koncepció, amely szerint a vendégek a konyhát körbeülve étkeznek. Interaktív élmény, ahol a résztvevők szemtanúi az egyes fogások elkészítésének. A vendégek és a séfek közötti közvetlen kapcsolatnak köszönhetően a stílus kötetlen, szinte baráti. - Így fogalmazza meg az étterem.

Valójában egyszerűen „híresztelés”-t, „szóbeszéd”-et jelent.

 

Rácz Jenőt senkinek sem kell bemutatni, hiszen aki egy picit is nyitott a gasztronómia iránt, vagy nézi a főzőműsorok egyikét, az már legalább képernyőn keresztül hallott róla, látta őt.

A vacsorát két időpontban, és két különböző hosszúságú menüsorral lehet választani. A kora esti menüsor a rövidebb, míg a későbbi értelemszerűen a hosszabb. Mi a 11 fogásos, későbbi menüre neveztünk be.

A bejárat egy cukrászdán keresztül vezet, a hűtőkamráknál használt műanyag szalagos térelválasztón át. A picit korai érkezés miatt felkísérnek a bárba, hogy ott fogyasszuk el az első italunkat, vagy csak várakozzunk a kényelmes fotelek egyikébe huppanva.

„Ugly” ginből kérek Negronit, aperitívnek. Tökéletes! Életem top 3 Negronija között van.

A dohányzó a bár mellett található, egyenes Gerendai Károly „irodájába” kísérnek. Ötletes.

Mindenhol kortárs alkotások vannak a festményektől, a gumikacsákon át, a szobrokig, ami csak létezik. Igényesen, minden apró részletre kiterjedt figyelemmel alkották meg az összes helyiséget.

A vacsora helyszíne a 20 fős, U alakú asztal. Elméletileg közel a séfekhez, akik valójában, azért inkább egy jó 3 méter távolságban vannak, és készülnek az esti „showra”. A legtávolabbi pont lehet, hogy volt 12 méterre is az asztaltól.

Egy kedvesnek ható, ám inkább színpadias felszolgáló bemutatkozik, és jelzi, hogy ma este ő fog velünk foglalkozni. Vázolja az étterem koncepcióját, ami előttünk egy kis borítékban is található, a menüsorral egyetemben.

Kezdésnek pezsgővel kínálnak. Cava, egyszerű, semmi extra. Alap borsort kérünk az ételekhez. Amouse bouchenak érkezik 3 csodálatosan tálalt falatka. Az egyik céklás macaron, kecskesajttal. A másik kacsamáj . A harmadik pedig Pekingi kacsa, tésztába csavarva. Nagyon jó kezdés. Mindegyik egy-egy külön textúra játék. Az ízek teljesen rendben vannak, minden a helyén. Hogyha ilyen lesz végig a menü, akkor óriási élménnyel fogunk távozni.

 Rumour by Rácz Jenő fine dining étterem BudapestRumour by Rácz Jenő fine dining étterem Budapest

 

A menü:

Padlizsán dashi, shitake gomba, répa vinagrette – alapvetően kívánta a sót, annyira nem voltak ízei. A ropogós kenyér csipsz, és a parmezán kruton jó ötlet, de nem járult hozzá, hogy egy kiemelkedő tányér szülessen. A shitake gomba nem érződött ki, a répa vinagrette nem volt elég hangsúlyos.

Polip carpaccio, avokádó, kalamata olíva, shiso tea – a polip minőségével, vagy elkészítésével lehetett némi bibi, mert nem igazán adta magát. Enyhén rágós volt, pedig tényleg vékonyra volt szeletelve. A fűszereknél nem írták, de annyira erős kapor olajjal (vagy az lett volna a shiso tea) volt meglocsolva, hogy szinte semmilyen más ízt nem lehetett érezni. Teljesen elvitte a fogást. Volt egy két jó elem a tányéron, de azért az egyszerű boltinak tűnő kaviár… azért, na. Természetesen szép volt a tálalás.

„A séf kedvenc reggelije”, burgonya dosa masala, mangalica sonka, füstölt tejföl – ez kifejezetten izgalmas étel volt. Ropogós hengerbe töltötték a füstölt tejfölt, és az egészet szárított mangalicasonkába tekerték. Élvezetes kis ropogtatnivaló. Picit sós volt összességében, de szeretjük a sósat.

Isigny osztriga, zeller, csontvelő, zöldalma, savanyított mustár – egyáltalán nem jött át a koncepció. Minden elem különálló volt. Önmagában rendben van, de együtt nem adott semmilyen kellemes hatást. Kicsit keszekusza ízvilágot alkotott.

Tönkölybúza, karalábé, salotta, élesztő eszencia - a krém, ami körülölelte búzamagokat, és kitöltötte a salotta hagyma karikákat jó volt. Amúgy egyszerű pirított hagyma, rengeteg tönkölybúzával.

 Rumour by Rácz Jenő fine dining étterem BudapestRumour by Rácz Jenő fine dining étterem Budapest

 

Brokkolini, „szaznapos tojás”, mimosa, gochujang, capsicum, kapribogyó – ez minden részletében remekül sikerült. Eszméletlenül zsenge volt a brokkoli, nagyon határozott lendületes ízekkel bírt a fogás. Azért nem árt, ha van nálunk egy értelmező kéziszótár is.

Égetett karfiol, barnavajas hollandi mártás, dehidratált marhapofa, shimeji gomba – ez is remek étel volt. Jól hozta az ősz hangulatát. Erőteljes, karakteres ízei voltak. Kifejezetten kreatív a szárított marhapofa, ahogy fűszerként ráreszelik az ételre.

N2 sorbet, fermentált ananász, alpesi szénatea, dinnye, tökmagolaj – kellemes, vacsora közbeni frissítő. Egy picit nagyobb körítéssel, mint amit elbír maga az étel.

Görbeházi galamb, fenyőmag, szecsuáni fokhagyma – elképzelhető, hogy csak az én tányéromra került egy „idősebb” madárka, de a steak kés alig vágta el a húsát. Az ízek zseniálisak voltak. Tiszta Kína.

Citrus, Bodzavirág méz, mugicha sorbet, krémsajt, sumak – desszert fronton teljesen rendben. Van egy kis vicces játék vele, amit nem lövök le, de az egésznek gyerekkori élményt adott. Mindenki mosolygott.

Popcorn, karamellizált fehércsokoládé, banán, passió gyümölcs – csókoljuk a cukrász kezét. Igaz, már nagyon nagyon tele volt a pocakunk, de ez volt az az étel, amit nem tudtunk otthagyni. Egy falatot sem.

 Rumour by Rácz Jenő fine dining étterem BudapestRumour by Rácz Jenő fine dining étterem Budapest

 

A szerviz picit kaotikus volt az elejétől a végéig, ami furcsa egy ilyen színvonalú helyen. A felszolgálók fele inkább mű, mint igazán kedves, és udvarias, de a többiekre nem lehet panasz. Amúgy a kiszolgálás rendben volt minden téren. Egy pici baki volt, hogy az elején jelezték, hogy a borokból nyugodtan lehet utántöltést kérni, ami számunkra azt jelentette, hogy benne van az árban, majd a vacsora háromnegyedénél jött egy kifejezetten jó tétel, és megkérdeztük, hogy tényleg lehet frissítést kérni, akkor mosolyogva töltöttek, és mondták, hogy természetesen. A végén úgyis felszámolják pohár árban. Mentségükre legyen szólva, hogy ezek után megfelezték az összegét. Korrekt.

A séf asztal koncepció szerintem nem valósult meg igazán. Talán az asztal jobb sarkán ülők tényleg közel vannak a séfekhez, de az asztaltársaság nagy része azért kellőképpen távol, nemhogy beszélni, de kérdezni se tudjunk tőlük, pedig pont ez lenne a lényege.

A konyha a maga nemében egész jó, de azért ennél sokkal jobb is tudna lenni. Érezni benne az erőt, hogy többre képesek. Elképzelhető, hogyha a séf személyesen felügyeli a dolgokat, akkor más élményt kapunk, de most épp nem volt ott.

Talán legközelebb. Talán…

 

Szerző: M

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Panoráma, naplemente, koktélok: Budapest top rooftop bárjai
Ha szeretnétek a vacsorátokat különleges élmények között elkölteni, vagy szívesen koktéloznátok a kivilágított Budapest felett, akkor a rooftop teraszok egyike – de akár mindegyike! – a tökéletes döntés! Elhoztuk a budapesti kedvenceinket!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A bowling az a tökéletes sport, ami mindig összehozza az embereket, akár baráti társaságról, akár csapatépítő tréningről beszélünk. És miért ne élvezhetnénk ezt egy kényelmes hotel falai között? Cikkünkben bemutatunk öt saját bowlingpályával rendelkező szállodát, ahol az esti kikapcsolódás már garantáltan biztosítva lesz.
Az országot járva érdemes megemlékezni a magyar irodalom nagyjairól, és tiszteletünket tenni az emlékükre létrehozott helyeknél és szobroknál. De hol találod Kölcsey, Jókai, Babits, Ady, Berzsenyi, Krúdy és József Attila emlékhelyeit? Máris eláruljuk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Ízkörútra invitálunk - 10 nemzetközi étterem Budapesten, amit ki kell próbálni!
2022.02.22 | 7 perc | Gasztronómia
Szerencsére már nem kell repülőre szállnunk, ha egy másik nemzet konyháját szeretnénk megismerni, hiszen számos olyan étterem található az országban, ahol autentikus fogásokkal várják a vendégeket. Ez nem csak az ízlelőbimbóinknak jelent kulináris utazást, a hangulat és a környezet is illeszkedik a konyha kínálathoz. Cikkünkben 10 olyan budapesti, nemzetközi éttermet mutatunk be, ahol úgy tölthettek el pár órát, mintha több ezer kilométerre lennétek.
Ne maradj éhesen a Budai Várnegyedben! 8 étterem a Budai Vár környékén
2024.10.04 | 8 perc | Gasztronómia
Budapest egyik legszebb pontja, a Budai Várnegyed nemcsak számos látnivalót, de ínycsiklandó ételeket is kínál. Összegyűjtöttük néhány olyan éttermet, ahol a klasszikus magyar fogásokat hol újragondolt, hol békebeli receptura alapján készítik el. A körítés sem marad el: Budapest panorámája és a várnegyed romantikája teszi még kellemesebbé az étkezést.
Fedezd fel Budapest legjobb éttermeit! 10 új hely a fővárosban, amit érdemes kipróbálni
2022.09.13 | 10 perc | Gasztronómia
Gasztrorajongóknak kifejezetten ajánljuk a következő 10 helyet Budapest legjobb éttermei közül, hiszen változatosan színesítik a főváros kulináris élményeit. Találtok köztük kifinomult nemzetközi konyhát képviselőt, de aki az autentikus keleti ízeket kedveli, az sem fog csalódni.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Budapesti éttermek vízpart mellett
2022.09.28 | 6 perc | Gasztronómia
Az ősz talán utolsó napsütéses pillanatait érdemes a szabadban eltölteni, így most olyan éttermeket hoztunk, ahol egyszerre élvezhetjük a finom ételeket, a kellemes időt, mindezt vízparton, Budapesten.
Gyakran ismételt kérdések - mit tudhatsz meg ebből a cikkből?
Mi a fő attrakció a Rumour étteremben?
A Chef's table koncepció lényege, hogy a vendégek a konyhát körbeülve étkeznek, interaktív élményt kapnak és közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a séfekkel.
Milyen időbeosztás és menülehetőség érhető el?
A vacsorát két időpontban kínálják, két különböző hosszúságú menüvel; a hosszabb verzió 11 fogásos. A vacsora 20 fős, U alakú asztalnál zajlik; a séfek közel dolgoznak, de a távolság változó lehet, akár 12 méterre is kerülhet az asztaltól.
Milyen ízek és fogások jellemzik a menüt?
Az ételkínálat sokrétű és változatos, kiemelkedő elemek is akadnak, például a brokkolini-szaznapos tojas–mimosa fogás. Bizonyos fogásoknál a fűszerezés domináns lehet (például kapor olaj vagy shiso tea miatt), de összességében igényes tálalás és kreatív megoldások jellemzik.
Hogyan alakult a kiszolgálás és a hangulat az estén?
A kezdeti rész kaotikusabb lehetett, néhány felszolgáló színpadiasabb, mint kedvesebb előadás, de a végére a kiszolgálás rendeződött. A környezet igényes, kortárs műalkotásokkal díszített, és az étterem atmoszférája összességében különleges élményt nyújt.
Mire érdemes figyelni a látogatás előtt és közben?
Érdemes tisztázni a séfekkel való közvetlen kapcsolat lehetőségét, mert ez részben befolyásolja az élményt. Emellett érdemes tisztában lenni a boros utántöltésének gyakorlatával és a végső számlázás díjakkal, mert a kezdeti ígéret ellenére egyes esetekben a pohár árban kerülhet felszámításra.
Legnépszerűbb cikkek
Érdekes cikkeink
Nyerj wellness hétvégét!
Wellness Hotel Szindbád
A nyeremény értéke:
87600 Ft