Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5 látványos kirándulóhely az őszi barangolásokhoz

Nyújtózkodó égerligetet átszelő, fapallós tanösvény és vulkánokról regélő bazaltoszlopok keresztezik az utunkat Magyarország csodálatos tájain barangolva, melyek mind tökéletes helyszínei lehetnek az őszi kirándulásoknak. Ezeken a szép panorámákat sem nélkülöző túrákon ráadásul a Cserhát mennyei Kéz-kilátóját, egy ritkán látott, rejtőzködő kápolnát, valamint egy Árpád-kori plébániatemplom romjait is felkutatjuk. Eljössz velünk?

 

Varázslatos őszi szállástippek>>

 

Kéz-kilátó (Felsőtold)

Nincs még egy olyan panorámapont Magyarországon, mint a Cserhát szívében megbújó Kéz-kilátó. A Szár-hegy délkeleti oldalába fúródott alkotás Hollókő és Felsőtold határán fekszik, melyet az Országos Kéktúra vonala is érint. Az „Isten tenyereként” elhíresült kilátóba pár lépcső segítségével bátran felmászhatsz, hogy aztán szabadon időzhess el a mesebeli vidék látványában.

Ezt a csodálatos, egyedi építményt 2020-ban Csíkszentmihályi Benjámin készítette, melyet azóta is szüntelenül ostromolnak a természetbarátok. A Cserhát ringatózó vonulatait fáradhatatlanul kémlelő kilátó ráadásul csupán 2 kilométerre helyezkedik el az UNESCO Világörökségi listáján szereplő, mesebeli házakkal rendelkező Hollókőtől. A három irányból megközelíthető Kéz-kilátóhoz csak gyalog lehet eljutni, némi küzdelmek árán, ugyanis az útvonal nem akadálymentes. A túra a Hollókői vártól nagyjából 60, a felsőtoldi kiindulópontról pedig közel 30-40 percet vesz igénybe. Szállástippek Hollókő környékén>>

5 látványos kirándulóhely az őszi barangolásokhoz - Kéz-kilátó (Felsőtold)5 látványos kirándulóhely az őszi barangolásokhoz - Kéz-kilátó (Felsőtold)

 

 

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely (Monoszló)

A Káli-medence keleti peremén, az izgalmas látnivalókkal felvértezett Balaton-felvidéken terül el a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely Zánka és Monoszló között, mely a több millió évvel ezelőtt végbemenő, vulkáni tevékenységekről tanúskodik. Az egykor ott zajló bányászat nyomán a munkások a hegy belső szerkezetét is sikeresen feltárták, így ma szabadon megtekinthetőek a bazaltoszlopokká dermedt lávahalmok. A Hegyestű jellegzetes formájú bazaltkúpjának a tetejéig lépcsős ösvényen kell felfelé menetelni, melyet érdekes információs táblák, pihenőhelyek és panoráma kísér. Odafent elragadó látképet kínál a Szent György-hegy, a Badacsony, valamint a háttérként meghúzódó Keszthelyi-hegység is. Ám, extra élményt ígér a tanúhegy lábainál elterülő szabadtéri kőpark megtekintése is. Szállástippek Monoszló környékén>>

5 látványos kirándulóhely az őszi barangolásokhoz - Hegyestű Geológiai Bemutatóhely (Monoszló)5 látványos kirándulóhely az őszi barangolásokhoz - Hegyestű Geológiai Bemutatóhely (Monoszló)

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A feltöltődés fellegvárai – Mutatunk TOP 10 balatoni wellness szállodát
A sűrű, akár monotonnak érződő hétköznapok forgatagát talán nem is lehetne jobb helyen kipihenni, mint egy hibátlan, balatoni wellness szállodában. Az északi és a déli partról egyaránt hoztunk most inspirációt, ha olyan helyet keresel, ahol a wellnessrészleg, a kulináris élvezetek, a relaxáló atmoszféra, és a hotel kollégáinak kedvessége egyaránt topon van. Vedd hát elő hazai bakancslistádat, és véss fel rá néhányat a TOP 10 szálloda közül!

 

 

 

Kemence kápolna (Sénye)

Néha a legszebb látnivalók is alaposan el tudnak rejtőzni a kíváncsi szemek elől, melyre jó példa az aprócska faluban, Sényén lapuló, szakrális emlék is. A parányi zsáktelepülés szőlővel bevont lejtői között bukkanhatsz rá a Vadász György által tervezett, ökomenikus Kemence kápolnára, melynek különleges hangulata egy pillanat alatt átjárja az embert. A természet karjaiban fekvő, kucsmát formázó épület hófehér falai szinte világítva mutatják majd neked az utat a célodig, de emellett az ország egyik legnagyobb zászlójának lobogása is segít megtalálni ezt a bakancslistás, őszi kirándulóhelyet, ahonnan további lehetőségek nyílnak meg a túrázásra. Felsejlik majd előtted a Meleg-hegy tetején trónoló Rezi vára vagy a Kovácsi-hegyen magasodó Zalaszántói Béke Sztúpa is. Jó hír, hogy autóval, kerékpárral és gyalog is egyszerűen eljuthatsz ide. Szállástippek Sénye környékén>>

5 látványos kirándulóhely az őszi barangolásokhoz - Kemence kápolna (Sénye)5 látványos kirándulóhely az őszi barangolásokhoz - Kemence kápolna (Sénye)

 

 

Vízfő-tanösvény (Orfű)

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi körzetben egy hangulatos, félórás sétaút húzódik meg, mely igaz, hogy körülbelül 1 kilométeres, de annál látványosabb, hiszen egyszer az égerligeten át, a láp fölötti pallókon, máskor a patak meder vonala mentén csalogat túrára. Járd végig az önmagába visszatérő, 4 állomásos Vízfő-tanösvény mesebeli útját, ami az orfűi malmoktól veszi kezdetét! A könnyed kis túra leglátványosabb pontja a Vízfő-forrás, mely a környék patakját táplálja, de ideális fotótémául szolgál a 2002-ben műemlékké nyilvánított, Csete György által tervezett Forrásház is. Ezt a tanösvényt bátran ajánljuk kisgyermekes és babakocsival érkezőknek is, mert az andalgós séta során két ízben is átvághatunk az utunkat keresztező patakon, ami a gyermekek számára igazi szórakozás lesz. Szállástippek Orfű környékén>>

5 látványos kirándulóhely az őszi barangolásokhoz - Vízfő-tanösvény, Forrásház (Orfű)5 látványos kirándulóhely az őszi barangolásokhoz - Vízfő-tanösvény, Forrásház (Orfű)

 

 

Kovácsi körtemplom romjai (Baj)

Vélhetően még az Árpád-korban, a XII-XIII. században építették a középkori Kovácsi falu Szent Péternek felszentelt plébániatemplomát, melynek ma már csak romjai látszanak ki a földből. A kutatások szerint az egykori rotunda 10 méter magas lehetett, belsejét freskók díszíthették, és a XVI. század végén, a törökkel vívott csatározások idején semmisülhetett meg. Ezen a páratlan, természetjárók által is ritkábban látogatott helyen lesz alkalmad elmélázni az idő múlásán, és megérezni a bükkfák árnyékában pihenő hely varázslatos atmoszféráját. Csak ülj le a pihenőpadokra, és csodáld meg a könnyen megközelíthető, erdei kirándulóhelyet! Szállástippek Baj környékén>>

5 látványos kirándulóhely az őszi barangolásokhoz - Kovácsi körtemplom romjai (Baj)5 látványos kirándulóhely az őszi barangolásokhoz - Kovácsi körtemplom romjai (Baj)

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A specialty kávé készítése már-már művészi magasságokba emelkedett, hiszen olyan apróságoknak tűnő részletekre is figyelni kell a munkafolyamat közben, hogy milyen vizet vagy tejet használjanak a tökéletes végeredményhez. Budapesten számos hasonló helyet találhatunk, úgyhogy ezek közül kiválasztottuk azt az 5 fővárosi kávézót, ahova mindenképpen érdemes idén ősszel ellátogatnunk az utánozhatatlan kávézás élményéért.
Ropogós falevelek, friss, üde levegő, relaxáló séták, játszva tanulás – ez vár téged is, ha ősszel veszed a nyakadba gyönyörű tanösvényeink valamelyikét. Válogass villányi, drégelypalánki, budaörsi, olaszfalui és szarvasi tippjeink közül, amelyek a természeti és történelmi kincseken túl akár fenséges kilátópontokat is tartogatnak!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.