Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Dél-Dunántúl egyik legnépszerűbb része – Harkány és környéke látnivalók

Harkány minden kétséget kizáróan gyógy- és strandfürdőjéről híres, amely egyben a Dél-Dunántúl legismertebb fürdője is. A fürdőn túl azért van még pár látnivaló, amit érdemes lehet megtekintenetek, ezeket vesszük most górcső alá. Tartsatok velünk!

 

Gyógy- és strandfürdő

Harkányról nektek is a fürdő az első, ami esztekbe jut? Nem véletlenül. A város központjában helyezkedik el a kiemelt országos minősítésű gyógy- és strandfürdő. A kedvező éghajlat, a mikroklíma, illetve az évi 2100-2200 napsütéses óra mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy tökéletes legyen az ott töltött idő, legyen szó nyaralásról, egynapos kikapcsolódásról, vagy fürdőkúráról.
A 2003-ban felújított fürdő gyógyfürdőjében kültéri, nyitott gyógymedence (35-37 °C), fedett gyógymedence (36-38 °C), és féli g nyitott gyógymedence (33-36 °C) található. A tetőtéren pedig fedett pezsgőmedence (33-36 °C), 2 db fedett jakuzzi (34-36 °C), és egy fedett lazítómedence (33-36 °C) vár titeket is.
A strandfürdőben a kül- és beltéri medencék mellett megtaláljátok a Dél-Dunántúl egyik legnagyobb csúszdaparkját is. A 7 féle csúszdapálya minden korosztály számára elérhetővé teszi a szórakozást.
A fürdőben rendszeresen tartanak szaunaprogramokat is szaunamesterek vezetésével.

Harkányi szállásajánlatok>>

Harkányi gyógy- és strandfürdő - Harkány és környéke látnivalókHarkányi gyógy- és strandfürdő - Harkány és környéke látnivalók

 

Zsigmondy őspark

A harkányi gyógy- és strandfürdőtől délre található parkosított területen, a Zsigmondy ősparkban, mintegy 40 holdon sétautak kerültek kialakításra, melyek mentén fák, bokrok, szobrok és számos képzőművészeti alkotás keresztezik utunkat sétánk során. Az ősparkot Zsigmondy Vilmos bányamérnökről nevezték el, kinek tervei alapján készültek el a karsztvizet a felszínre juttató első kutak.
Az őspark hűs árnyat adó fái között találjuk a Zsolnay alapanyagból készült Harka kutat, amely a harkányi legendában szereplő leány emlékét őrzi. A szökőkútat díszítő motívumok is a harkányi víz legendáját szimbolizálják.
Bár nem a Zsigmondy őspark része, de a város egyik különleges látnivalója a Milleneumi Országalma emlékmű, melyen a kódexek iniciáléinak stílusában készült hat porcelánkép fut körbe. Ha a városban jártok, nézzétek meg a Jézus Szíve templomot is.

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Magyarország legismertebb tévétornyai
Egy város látképének különleges és meghatározó pontjai a tv- vagy adótornyok. Jelenlétük megosztó, ellenzői azt mondják, hogy létük szükséges rossz, azonban ha körbetekintünk a világban láthatjuk, hogy egyre fontosabb turisztikai szerepet szánnak számukra. Honnan láthatunk egy várost ugyanis a legjobban, ha nem száz méter feletti magasságból?

 

Látnivalók Harkány környékén

 

Siklós

Harkánytól körülbelül 10 percnyi autóútra találjuk Siklóst, ahol számos látnivaló közül válogathatunk. Bár Siklóson is híres a fürdő, a Thermal Spa Siklós, a város legnevezetesebb látnivalója mégis a siklósi vár. A több, mint 800 éve épült vár az egyik legjelentősebb magyar reneszánsz stílusú építmény. A várban gótikus várkápolna, kínzókamra, fegyver- és hadtörténeti kiállítás, reneszánsz bútorkiállítás, valamint történelmi, festészeti, képzőművészeti állandó és időszakos kiállítások találhatók.

Az építészet kedvelőinek is kedvez Siklós, ugyanis a városban református templom, szerb-ortodox templom, ferences templom és egy dzsámi is található.

Tipp! 2021. augusztusától megtekinthetitek a siklósi vár kápolnájában a BORgonát, aminek a különlegessége - ahogy a nevében is benne van -, hogy az orgona borospalackok felhasználásával készült. Egyedi, pánsípra emlékeztető hangzását negyedévente hallgathatjátok meg.

Wellness szállodák és szálláshelyek Siklóson>>

Harkány és környéke látnivalók - Siklósi várHarkány és környéke látnivalók - Siklósi vár

 

Máriagyűd

Máriagyűd hazánk egyik legjelentősebb és legkedveltebb zarándokhelye. Itt a ferences szerzetesek által a XVII. században épített kéttornyú, barokk stílusú római katolikus kegytemplom található.
A könnyedeb túrát kedvelők figyelmébe ajánljuk templom elől induló Csodabogyó tanösvényt. A sétaút 2,5 km hosszú, körülbelül a felénél egy nyolcszög alapú fa kilátó is található, ahonnan csodás kilátás nyílik a közeli Máriagyűdre és Siklósra.

Szállásajánlatok a környéken>>

Harkány és környéke látnivalók: Máriagyűdi kegytemplomHarkány és környéke látnivalók: Máriagyűdi kegytemplom

 

Villány

A Villányi-hegység kedvező klímájának és talajadottságainak köszönhetően hazánk egyik jelentős borvidéke, mely leginkább vörösborairól híres. Villány városában emiatt a borhoz kötődő látnivalók a meghatározóak, ilyen például a főutcán elhelyezkedő villányi borvidék legszebb pincesora, ahol a régi építészeti stílust remek vendéglátással fűszerezik meg a borosgazdák.

Villányi szállásajánlatok>>

Harkány és környéke látnivalók: Villány, Ördögárok-dűlőHarkány és környéke látnivalók: Villány, Ördögárok-dűlő


A Villányi Bormúzeum  egész évben tárva nyitva áll azok előtt, akik szeretnék megismerni a villányi borvidék történetét, a szőlőművelés és a bortermelés kialakulását és az ehhez kapcsolódó fontosabb eszközöket.
A szép kilátásért sem kell messze mennünk, ugyanis a villányi Templom-hegy régi köbányájában kialakított Ammonitesz tanösvényen sétálva, a kőbánya keleti oldalán felkapaszkodva a Templom-hegy tetején álló kilátóról csodás kilátásunk nyílik az egész kőbányára és Villányra egyaránt.

Kiváló éttermek várnak Villányban>>

Érdemes egy kis kitértő tenni Villány és Harkány között Palkonyára. Itt találjátok ugyanis Magyarország egyik legszebb körtemplomát, a Szent Erzsébet templomot.

Harkány és környéke látnivalók: Szent Erzsébet templom, PalkonyaHarkány és környéke látnivalók: Szent Erzsébet templom, Palkonya

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Bájos pincefalvak, elragadó pincesorok várnak országszerte
A minőségi borfogyasztás és a turisztikai élmények egyik tökéletes kombinációja, ha felkeresünk egyet a hazánkban szép számmal megtalálható pincefalvak, pincesorok közül. Nemcsak kiváló borokat kóstolhatunk itt, de beleláthatunk a helyi borászok mindennapjaiba, megismerhetjük a pincék történetét, és gyönyörködhetünk a népi építészet tárgyi emlékeiben is. Hangulatos séták, finom falatok, tökéletesre hangolt borok és gyönyörű tájak - kell ennél több?
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Utazzatok el a csillagok közé, kerüljetek közelebb a művészetekhez, lessétek el a cukorkakészítés fortélyait vagy kóstoljatok bele a virtuális valóság élményébe Pécsen, a Zsolnay Kulturális Negyedben!
Na zdravi! Egészségedre! Prága sok magyar turista kedvelt célpontja, ahol az ódon házak és csodás műemlékek mellett talán a legfontosabb nevezetességek a híres sörözők. Aki a finom cseh sörök rajongója, már nem kell feltétlenül Prágába utaznia, hogy megkóstolhassa a habos nedűket, itt Budapesten is talál remek cseh stílusú sörözőket.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.