Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Budapesti fürdők

Budapestet nem csupán a csodás látnivalók és épületek, a gasztronómia és az izgalmas programlehetőségek teszik a turisták számára vonzóvá. A száznál is több termálkútnak köszönhetően rengeteg híres, vagy épp kevésbé ismert gyógy-, termál-, élmény- és strandfürdőt is rejt Európa fürdőfővárosa. Ezekből mutatunk nektek most néhányat.

 

Széchényi Gyógyfürdő

A fővárosi fürdők közül talán egyöntetűen kijelenthetjük, hogy a legnépszerűbb a Városliget szívében található. Pest első gyógyfürdője, Európa egyik legimpozánsabb fürdőkomplexuma, a Széchényi Gyógyfürdő és Uszoda. A fürdő termálvízellátását jelenleg az 1938-ban átadott II. számú, „Szent István” kút, hidegvíz-ellátását 6 darab kisebb kút biztosítja. A komplexum 3 kültéri és 15 beltéri medencével rendelkezik. Utóbbiak hőfoka a 28°C és 40°C  közötti intervallumban van. Élménymedencéjében megtalálható a sodrófolyosó, a víz alatti pezsegtetés, a nyakzuhany és az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár is. A szaunakedvelők finn-, vulkán-, vagy aroma és fény szaunában vagy a gőzkabinban lazulhatnak el. A fürdő masszőrei számtalan fajta masszázzsal gondoskodnak a felfrissülésünkről, de az egészségünkért vannak a következő elérhető szolgáltatások is: szénsavas fürdő, vízsugármasszázs, iszapkezelés, súlyfürdő. Még thalasso terápián is részt vehetünk, amelynek során különböző fürdőkkel, pakolásokkal és ezeket kombináló kezelésekkel érik el a gyógyító és ápoló hatást. Mindehhez tengeri ásványianyagokat, nyomelemeket, algákat és iszapot használnak.

Érdekesség, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert vízilova a fürdővizét a Széchenyi fürdőt is tápláló egyik forrásból kapja, mivel annak vegyi összetétele hasonlít a Nílus vizének összetételéhez.

Szállásajánlatok Budapesten>>

Széchényi Gyógyfürdő madártávlatból.Széchényi Gyógyfürdő madártávlatból.

Széchényi GyógyfürdőSzéchényi Gyógyfürdő

 

Gellért Gyógyfürdő

A Gellért Gyógyfürdő és Uszoda területén feltörő „csodahatású” forrásokról már a XV. századból is találni feljegyzéseket. Annó a törökök is kedvelték, mivel nagyobb és forróbb vizű volt, mint a korabeli budai fürdők. A Gellért-hegy belsejében létesített forrásfoglalások biztosítják a fürdő vízellátását. A 35-40°C -os gyógymedencében Zsolnay csempék között élvezhetitek a víz jótékony hatását. Azt tudtátok, hogy a 27°C -os úszómedence  eleinte télikertként és golfpályaként funkcionált? A  világ első hullámmedencéje pedig 26°C -os vizével vár titeket,  ami után a kültéri 36°C-os termálvízben melegehettek fel. A komplexumban számos gyógyszolgáltatás igénybe vehető, mint az orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs vagy az iszapkezelés. A kültéri szaunában pedig a finnek egyik kedvenc elfoglaltságát űzhetjük, de beltéren is lehetőségünk van a szaunázásra.

Ha az egésznapos fürdőzés után finom hazai borokat kortyolnátok finom borkorcsolyák kíséretében, csak a Gellért térig kell mennetek, itt találjátok a Palack Borbárt

Gellért GyógyfürdőGellért Gyógyfürdő

Gellért GyógyfürdőGellért Gyógyfürdő

 

Rudas Gyógyfürdő

Budán találjuk a török hódoltság idejéből megmaradt török fürdőt, a Rudas Gyógyfürdőt és Uszodát. A közel 500 éves, számos fürdő- és gyógyszolgáltatást kínáló komplexum termálosztállyal és wellnessrészleggel rendelkezik, utóbbi Panoráma medencéjéből fővárosunk olyan nevezetességeit csodálhatjuk meg, mint a Budavári Palota, a Duna-parti panoráma vagy a Citadella, miközben a 36°C-os vízben áztathatjuk magunkat. A fürdő A nyolcszögletű medence és a félgömb kupolával fedett nyolc oszlopos medencetér visszarepíti a látogatókat a múltba, miközben kényeztetik testüket-lelküket.  A török fürdőben ezen kívül egy 28, egy 30, egy 33 és egy 42°C-os termálmedence is megtalálható. Modern wellness részlegén egy 36 °C-os és egy 32°C-os ülőmedence, egy 42°C-os gyógy- és egy 12-14°C-os merülő medence várja a fürdőzőket. Ivócsarnokában a Hungária-, az Attila- és a Juventus-forrás vize fogyasztható ivókúra keretein belül.

Ha megéheznétek a wellnessezés közben, irány a Rudas Bistro, ahol kulináris élmények várnak rátok, hiszen megkóstolhatjátok a magyar és nemzetközi konyha legjavát. 

Rudas GyógyfürdőRudas Gyógyfürdő

Kilátás a Rudas Gyógyfürdőből.Kilátás a Rudas Gyógyfürdőből.

 

Szent Lukács Gyógyfürdő

Még mindig Budán járunk, cikkünk következő állomása a főváros egyik legrégebbi gyógyfürdője, a Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda. A fürdő falán található hálatáblákat sikeres gyógykúrájukat követően a világ minden tájáról érkezők helyezték el. A komplexum medencékkel, wellnessrészleggel, valamint fürdő-, gyógy- és wellness szolgáltatásokkal várja a gyógyulni vágyókat.

A gyógyulást és prevenciót a fedett termálrészlegben lévő 3, különböző fokú medence biztosítja. A gyógymedencék hőfora 32, 36 és 40°C, a gyógytornamedence 30-33°C, a súlyfürdő 33-35°C.
A kültéri élménymedencében pezsgőágyak, nyakzuhanyok, hátmasszírozók és sodrófolyosó garantálják a teljes ellazulást. Az élménymedence 33-35°C-os.
Azoknak a vendégeknek, aki a váltfürdővel erősítenék az immunrendszerüket, a 20°C-os merülőmedencét ajánljuk. A kültéri, 22 illetve 26°C-os úszómedencében profi- és a hobbiúszók is szívesen sportolnak, a medence partján pedig emléktáblák őrizk azoknak a híres művészeknek a nevét, akik a fürdő vendégei voltak egykor.

A szauna-rajongók is szeretni fogják a helyet, hiszen a fürdőben van száraz gőzkamra, gőzkabin, finn szauna, és gyógynövényes szauna is.

Szent Lukács GyógyfürdőSzent Lukács Gyógyfürdő

Hálatáblákat a Szent Lukács Gyógyfürdő épületének falán.Hálatáblákat a Szent Lukács Gyógyfürdő épületének falán.

 

Palatinus Gyógy- és Hullmáfürdő

Cikkünk következő szereplője a margitszigeti Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő, amely bel- és kültéri termál gyógymedencével várja vendégeit, melyek vízellátását a Margitsziget fúrt termál kútjai biztosítják. A Margitszigeti II. (B-20) számú „Szent Magda gyógyvíz” kis sókoncentrációjú, nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos termálvíz. Természetesen ahogy a többi fürdőben, úgy a Palatinusban is számos gyógy-, wellness- és egyéb szolgáltatás megtalálható, akár kikapcsolódni szeretnénk vagy valamilyen testi problémánkon, fájdalmunkon szeretnénk enyhíteni.

A 36°C-os gyógyvizes medencében derékmasszázs funkció is működik. Ezt a medencét 14 éven aluliaknak kizárólag orvosi javaslatra használhatják. Ha hideg-meleg váltófürdőre vágytok, a gyógyvizes meleg és hideg merülőmedencét ajánljuk, melyeknek 40-42°C, illetve 18-20°C a hőmérséklete.

A legkisebbek sem fognak unatkozni, ugyanis a gyerekeket játékelemekkel, és mini csúszdákkal felszerelt gyermekmedence várja, ami 32-34°C-os. A sportosabb vendégek a 40 méteres, 26°C-os kültéri úszómedencében mozgathatják át az izmaikat. A kültéri termálvizes ülőmedencéket pedig egész évben, akár télen is használhatjátok, hiszen 32-36°C-os, valamint 30-38°C-os vízben kapcsolódhattok ki.

Palatinus Gyógy- és HullmáfürdőPalatinus Gyógy- és Hullmáfürdő

Palatinus Gyógy- és HullmáfürdőPalatinus Gyógy- és Hullmáfürdő

 

 

Sós-jódos Gyógyfürdő

Fürdőfővárosunk bemutatójának végéhez közeledtével a Duna partjára kalauzolunk benneteket, ahol Budapest egyetlen jódos-brómos vízű gyógyfürdőjét, a Pesterzsébeti Sós-jódos Gyógy- és Strandfürdőt találjuk. A fürdő gyógyvize a Gellért fürdőéhez hasonlóan mozgásszervi panaszokra, egyéb megbetegedések esetén is ajánlott. A Budapesten egyedülálló típusú jódot, konyhasót és brómot jelentős mennyiségben tartalmazó hévízű kútra az 1900-as évek elején találtak rá. A gyógyvize mellett a fürdő másik különlegességét a török stílusú kupolás épülete és a benne található nyolcszögletű oktogon medence adja.

Minden korosztály számára garantált kikapcsolódást ígér  34-36°C-os élménymedence, ahonnan kiúszási lehetőség is van a kültéri strandra. A fedett, 25 méteres úszómedence, ami 26-28°C-os, télen-nyáron használható.
A gyermekmedence élményelemekkel tarkított, de igény esetény gyermekjátékokat is tudtok bérelni. A hőfoka 30-32°C, higiéniai okokból viszont felnőttek nem tartózkodhatnak a medencében. A kültéri, 36-38°C úgynevezett "brüggölő" ülőmedencében exkluzív környezetben relaxálhattok, de fürdőzés közben akár sakkozhattok is.
A gyógymedencék közül a jódos-sós víz 36-38°C-os, míg a termálmedence 38-40°C-os. Orvosi rendelvényre itt is ejtőzhettek a 34-35°C-os súlyfürdőben.

Sós-jódos GyógyfürdőSós-jódos Gyógyfürdő

Sós-jódos GyógyfürdőSós-jódos Gyógyfürdő

 

Dandár Gyógyfürdő

Visszakanyarodunk a pesti oldalra, egyenesen a IX. kerületbe, ahol a Dandár Gyógyfürdő vár bennünket számos fürdő-, gyógy és egyéb szolgáltatásokkal . A saját kúttal is rendelkező fürdőben két kültéri élménymedence, szaunavilág és gyógymedence is található.

A fürdőben található termálrészleg 2 gyógymedencét találtok, az egyik 35°C, a másik 38°C-os. Ugyanitt tudtok méregteleníteni a finn szaunában, utána pedig megmártózhattok a hidegvizes merülőmedencében. A kültéri 36°C és 38°C-os élménymedencékben derék- és hátmasszírozók és nyakzuhanyok biztosítják a teljes ellazulást.
De a wellness élményeknek  még nincs vége, a 12 fős finn szauna és a gőzkabin szintén a felfrissüléseteket szolgálják.

Dandár GyógyfürdőDandár Gyógyfürdő

Dandár GyógyfürdőDandár Gyógyfürdő

 

Paskál Gyógy- és Strandfürdő

Fővárosunk legfiatalabb fürdőkomplexuma, a zuglói Paskál Gyógy- és Strandfürdő több medencével, vízi bárral üzemelő élménymedencével, számos wellness szolgáltatással, valamint a fürdő különlegességének számító egyedülálló geotermikus szaunával várja vendégeit.

Az egész évben használható fürdőelemek között találjátok a 38°C-os gyógymedencét, a váltófürdőt hideg-meleg (42°C, illetve 20°C-os) gyógyvizes medencével. A legkisebbeket babamedence várja, ami 32°C-os. A 36°C-os élménymedence élményelemeit automata időzítő működteti, és a külső felében vízibárban frissíthetitek fel magatok, míg a 34-36°C-os relax medencében kicsit lazíthattok.
Ha szeretnétek kicsit átmozgatni magatokat, a nyáron nyitott, télen pedig fedett 33 méter hosszú, 26°C-os úszómedencében megtehetitek. A 32-36 fokos strandmedencét se hagyjátok ki, bármelyik évszakban is látogattok el ide - télen ugyanis felmelegít, nyáron pedig hűsít!

Paskál Gyógy- és StrandfürdőPaskál Gyógy- és Strandfürdő

Paskál Gyógy- és StrandfürdőPaskál Gyógy- és Strandfürdő

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A fine dining még ma is soktényezős egyenlet: bár egyes részletek ismertek, a végeredményt mégsem tudjuk egyértelműen megbecsülni. Talán éppen ebben rejlik a szépsége, ugyanakkor ez a felállás egyeseknek ijesztő lehet. Összefoglaljuk, mit érdemes tudni a fine diningról.
Hajdúszoboszló kincsei a fürdőkön túl: fordított háztól az éjszakai vidámparkig! Európa legnagyobb fürdőkomplexumának otthonaként és egyben hazánk egyik legkedveltebb turistacélpontjaként ismerheted elsősorban Hajdúszoboszlót, de vajon milyen látnivalókat tartogat még a lenyűgöző alföldi város? Most kiderül!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 hotel tipp gyermekzsivajtól a zavartalan feltöltődésig: szállodák csendes wellness központtal Magyarországon
2021.09.17 | 7 perc | Szállások | Wellness | Utazási tippek
Lágy zene, csillagfényes szaunák, panorámás pihenőteraszok, kényeztető wellness pillanatok várnak rád, ha az alábbi hotelekbe foglalsz. Kövesd a tökéletes feltöltődés receptjét, ahol nem csak a gyerekek kapcsolhatnak ki teljesen, hanem a felnőttek is!
Wellness oázisok, festői környezetben: TOP5 szuper hotel a természetben
Maximális kényelem, ínycsiklandó ételek, színes wellness kínálat, ráadásul mindez a természetben, kültéri medencével? IGEN! Ezeket a szolgáltatásokat mind biztosítják azok a hotelek, amik felkerültek a TOP5-ös listánkra.
8 szuper szállás tipp: wellness hotelek Budapest környékén
Ha kedvetek támadna eltölteni néhány napot egy Budapesthez közeli wellness hotelben, ahol nincs túl messze a fővárostól, de mégis ki tudtok szakadni nyüzsgésből, akkor van egy jó hírünk! Bármelyik irányba is indultok, biztosan találtok olyan helyet, ami megfelel az elképzeléseiteknek. Mutatunk most 8 wellness szállodát, ami nem fog csalódást okozni.
Mesés kikapcsolódás a legjobb felnőttbarát szállodákban Magyarországon
2021.09.10 | 6 perc | Szállások | Wellness | Utazási tippek
Nem bűn, ha szeretnétek kiszakadni a mókuskerékből, hiszen mindenkinek jár a kényeztetés. Ezért találták ki a felnőttbarát szállodákat, ahol ti is elbújhattok pár napra a világ elől, gyerekzsivajtól mentes környezetben.
5 szuper panorámás wellness hotel álomszép kilátással
2021.09.15 | 6 perc | Szállások | Wellness | Utazási tippek
Borozgatnál a lenyugvó nap fényénél a Sümegi vár tövében, vagy épp a pezsgőfürdő melegéből élveznéd a balatoni panorámát? Mindegyiket megtehet, mert mutatunk most neked 5 olyan wellness hotelt, ahonnan eszméletlen kilátásban lehet részed!