Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Budapesti fürdők

Budapestet nem csupán a csodás látnivalók és épületek, a gasztronómia és az izgalmas programlehetőségek teszik a turisták számára vonzóvá. A száznál is több termálkútnak köszönhetően rengeteg híres, vagy épp kevésbé ismert gyógy-, termál-, élmény- és strandfürdőt is rejt Európa fürdőfővárosa. Ezekből mutatunk nektek most néhányat.

 

Széchényi Gyógyfürdő

A fővárosi fürdők közül talán egyöntetűen kijelenthetjük, hogy a legnépszerűbb a Városliget szívében található. Pest első gyógyfürdője, Európa egyik legimpozánsabb fürdőkomplexuma, a Széchényi Gyógyfürdő és Uszoda. A fürdő termálvízellátását jelenleg az 1938-ban átadott II. számú, „Szent István” kút, hidegvíz-ellátását 6 darab kisebb kút biztosítja. A komplexum 3 kültéri és 15 beltéri medencével rendelkezik. Utóbbiak hőfoka a 28°C és 40°C  közötti intervallumban van. Élménymedencéjében megtalálható a sodrófolyosó, a víz alatti pezsegtetés, a nyakzuhany és az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár is. A szaunakedvelők finn-, vulkán-, vagy aroma és fény szaunában vagy a gőzkabinban lazulhatnak el. A fürdő masszőrei számtalan fajta masszázzsal gondoskodnak a felfrissülésünkről, de az egészségünkért vannak a következő elérhető szolgáltatások is: szénsavas fürdő, vízsugármasszázs, iszapkezelés, súlyfürdő. Még thalasso terápián is részt vehetünk, amelynek során különböző fürdőkkel, pakolásokkal és ezeket kombináló kezelésekkel érik el a gyógyító és ápoló hatást. Mindehhez tengeri ásványianyagokat, nyomelemeket, algákat és iszapot használnak.

Érdekesség, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert vízilova a fürdővizét a Széchenyi fürdőt is tápláló egyik forrásból kapja, mivel annak vegyi összetétele hasonlít a Nílus vizének összetételéhez.

Szállásajánlatok Budapesten>>

Budapesti fürdők - Széchényi Gyógyfürdő madártávlatból.Budapesti fürdők - Széchényi Gyógyfürdő madártávlatból.

Budapesti fürdők - Széchényi GyógyfürdőBudapesti fürdők - Széchényi Gyógyfürdő

 

Gellért Gyógyfürdő

A Gellért Gyógyfürdő és Uszoda területén feltörő „csodahatású” forrásokról már a XV. századból is találni feljegyzéseket. Annó a törökök is kedvelték, mivel nagyobb és forróbb vizű volt, mint a korabeli budai fürdők. A Gellért-hegy belsejében létesített forrásfoglalások biztosítják a fürdő vízellátását. A 35-40°C -os gyógymedencében Zsolnay csempék között élvezhetitek a víz jótékony hatását. Azt tudtátok, hogy a 27°C -os úszómedence  eleinte télikertként és golfpályaként funkcionált? A  világ első hullámmedencéje pedig 26°C -os vizével vár titeket,  ami után a kültéri 36°C-os termálvízben melegehettek fel. A komplexumban számos gyógyszolgáltatás igénybe vehető, mint az orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs vagy az iszapkezelés. A kültéri szaunában pedig a finnek egyik kedvenc elfoglaltságát űzhetjük, de beltéren is lehetőségünk van a szaunázásra.

Ha az egésznapos fürdőzés után finom hazai borokat kortyolnátok finom borkorcsolyák kíséretében, csak a Gellért térig kell mennetek, itt találjátok a Palack Borbárt

Budapesti fürdők - Gellért GyógyfürdőBudapesti fürdők - Gellért Gyógyfürdő

Budapesti fürdők - Gellért GyógyfürdőBudapesti fürdők - Gellért Gyógyfürdő

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Fedezd fel Budapest legjobb éttermeit! 10 új hely a fővárosban, amit érdemes kipróbálni
Gasztrorajongóknak kifejezetten ajánljuk a következő 10 helyet Budapest legjobb éttermei közül, hiszen változatosan színesítik a főváros kulináris élményeit. Találtok köztük kifinomult nemzetközi konyhát képviselőt, de aki az autentikus keleti ízeket kedveli, az sem fog csalódni.

 

 

Rudas Gyógyfürdő

Budán találjuk a török hódoltság idejéből megmaradt török fürdőt, a Rudas Gyógyfürdőt és Uszodát. A közel 500 éves, számos fürdő- és gyógyszolgáltatást kínáló komplexum termálosztállyal és wellnessrészleggel rendelkezik, utóbbi Panoráma medencéjéből fővárosunk olyan nevezetességeit csodálhatjuk meg, mint a Budavári Palota, a Duna-parti panoráma vagy a Citadella, miközben a 36°C-os vízben áztathatjuk magunkat. A fürdő A nyolcszögletű medence és a félgömb kupolával fedett nyolc oszlopos medencetér visszarepíti a látogatókat a múltba, miközben kényeztetik testüket-lelküket.  A török fürdőben ezen kívül egy 28, egy 30, egy 33 és egy 42°C-os termálmedence is megtalálható. Modern wellness részlegén egy 36 °C-os és egy 32°C-os ülőmedence, egy 42°C-os gyógy- és egy 12-14°C-os merülő medence várja a fürdőzőket. Ivócsarnokában a Hungária-, az Attila- és a Juventus-forrás vize fogyasztható ivókúra keretein belül.

Ha megéheznétek a wellnessezés közben, irány a Rudas Bistro, ahol kulináris élmények várnak rátok, hiszen megkóstolhatjátok a magyar és nemzetközi konyha legjavát. 

Budapesti fürdők - Rudas GyógyfürdőBudapesti fürdők - Rudas Gyógyfürdő

Budapesti fürdők - Kilátás a Rudas Gyógyfürdőből.Budapesti fürdők - Kilátás a Rudas Gyógyfürdőből.

 

 

Szent Lukács Gyógyfürdő

Még mindig Budán járunk, cikkünk következő állomása a főváros egyik legrégebbi gyógyfürdője, a Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda. A fürdő falán található hálatáblákat sikeres gyógykúrájukat követően a világ minden tájáról érkezők helyezték el. A komplexum medencékkel, wellnessrészleggel, valamint fürdő-, gyógy- és wellness szolgáltatásokkal várja a gyógyulni vágyókat.

A gyógyulást és prevenciót a fedett termálrészlegben lévő 3, különböző fokú medence biztosítja. A gyógymedencék hőfora 32, 36 és 40°C, a gyógytornamedence 30-33°C, a súlyfürdő 33-35°C.
A kültéri élménymedencében pezsgőágyak, nyakzuhanyok, hátmasszírozók és sodrófolyosó garantálják a teljes ellazulást. Az élménymedence 33-35°C-os.
Azoknak a vendégeknek, aki a váltfürdővel erősítenék az immunrendszerüket, a 20°C-os merülőmedencét ajánljuk. A kültéri, 22 illetve 26°C-os úszómedencében profi- és a hobbiúszók is szívesen sportolnak, a medence partján pedig emléktáblák őrizk azoknak a híres művészeknek a nevét, akik a fürdő vendégei voltak egykor.

A szauna-rajongók is szeretni fogják a helyet, hiszen a fürdőben van száraz gőzkamra, gőzkabin, finn szauna, és gyógynövényes szauna is.

Budapesti fürdők - Szent Lukács GyógyfürdőBudapesti fürdők - Szent Lukács Gyógyfürdő

Budapesti fürdők - Hálatáblákat a Szent Lukács Gyógyfürdő épületének falán.Budapesti fürdők - Hálatáblákat a Szent Lukács Gyógyfürdő épületének falán.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.

 

 

Palatinus Gyógy- és Hullmáfürdő

Cikkünk következő szereplője a margitszigeti Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő, amely bel- és kültéri termál gyógymedencével várja vendégeit, melyek vízellátását a Margitsziget fúrt termál kútjai biztosítják. A Margitszigeti II. (B-20) számú „Szent Magda gyógyvíz” kis sókoncentrációjú, nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos termálvíz. Természetesen ahogy a többi fürdőben, úgy a Palatinusban is számos gyógy-, wellness- és egyéb szolgáltatás megtalálható, akár kikapcsolódni szeretnénk vagy valamilyen testi problémánkon, fájdalmunkon szeretnénk enyhíteni.

A 36°C-os gyógyvizes medencében derékmasszázs funkció is működik. Ezt a medencét 14 éven aluliaknak kizárólag orvosi javaslatra használhatják. Ha hideg-meleg váltófürdőre vágytok, a gyógyvizes meleg és hideg merülőmedencét ajánljuk, melyeknek 40-42°C, illetve 18-20°C a hőmérséklete.

A legkisebbek sem fognak unatkozni, ugyanis a gyerekeket játékelemekkel, és mini csúszdákkal felszerelt gyermekmedence várja, ami 32-34°C-os. A sportosabb vendégek a 40 méteres, 26°C-os kültéri úszómedencében mozgathatják át az izmaikat. A kültéri termálvizes ülőmedencéket pedig egész évben, akár télen is használhatjátok, hiszen 32-36°C-os, valamint 30-38°C-os vízben kapcsolódhattok ki.

Budapesti fürdők - Palatinus Gyógy- és HullmáfürdőBudapesti fürdők - Palatinus Gyógy- és Hullmáfürdő

Budapesti fürdők - Palatinus Gyógy- és HullmáfürdőBudapesti fürdők - Palatinus Gyógy- és Hullmáfürdő

 

 

Sós-jódos Gyógyfürdő

Fürdőfővárosunk bemutatójának végéhez közeledtével a Duna partjára kalauzolunk benneteket, ahol Budapest egyetlen jódos-brómos vízű gyógyfürdőjét, a Pesterzsébeti Sós-jódos Gyógy- és Strandfürdőt találjuk. A fürdő gyógyvize a Gellért fürdőéhez hasonlóan mozgásszervi panaszokra, egyéb megbetegedések esetén is ajánlott. A Budapesten egyedülálló típusú jódot, konyhasót és brómot jelentős mennyiségben tartalmazó hévízű kútra az 1900-as évek elején találtak rá. A gyógyvize mellett a fürdő másik különlegességét a török stílusú kupolás épülete és a benne található nyolcszögletű oktogon medence adja.

Minden korosztály számára garantált kikapcsolódást ígér  34-36°C-os élménymedence, ahonnan kiúszási lehetőség is van a kültéri strandra. A fedett, 25 méteres úszómedence, ami 26-28°C-os, télen-nyáron használható.
A gyermekmedence élményelemekkel tarkított, de igény esetény gyermekjátékokat is tudtok bérelni. A hőfoka 30-32°C, higiéniai okokból viszont felnőttek nem tartózkodhatnak a medencében. A kültéri, 36-38°C úgynevezett "brüggölő" ülőmedencében exkluzív környezetben relaxálhattok, de fürdőzés közben akár sakkozhattok is.
A gyógymedencék közül a jódos-sós víz 36-38°C-os, míg a termálmedence 38-40°C-os. Orvosi rendelvényre itt is ejtőzhettek a 34-35°C-os súlyfürdőben.

Budapesti fürdők - Sós-jódos GyógyfürdőBudapesti fürdők - Sós-jódos Gyógyfürdő

Budapesti fürdők - Sós-jódos GyógyfürdőBudapesti fürdők - Sós-jódos Gyógyfürdő

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Kezdjétek a napot, mint egy király! Bemutatjuk a 10+1 legjobb reggelizőhelyet Budapesten
Ugyan most csak 10+1 reggelizőhelyet mutatunk be Budapesten, a főváros bővelkedik kisebb és nagyobb, modern és elegáns helyekben, ahol bőséges reggelik, finom kávék és ínycsiklandó sütemények teszik még szebbé a reggeleket.

 

 

Dandár Gyógyfürdő

Visszakanyarodunk a pesti oldalra, egyenesen a IX. kerületbe, ahol a Dandár Gyógyfürdő vár bennünket számos fürdő-, gyógy és egyéb szolgáltatásokkal . A saját kúttal is rendelkező fürdőben két kültéri élménymedence, szaunavilág és gyógymedence is található.

A fürdőben található termálrészleg 2 gyógymedencét találtok, az egyik 35°C, a másik 38°C-os. Ugyanitt tudtok méregteleníteni a finn szaunában, utána pedig megmártózhattok a hidegvizes merülőmedencében. A kültéri 36°C és 38°C-os élménymedencékben derék- és hátmasszírozók és nyakzuhanyok biztosítják a teljes ellazulást.
De a wellness élményeknek  még nincs vége, a 12 fős finn szauna és a gőzkabin szintén a felfrissüléseteket szolgálják.

Budapesti fürdők - Dandár GyógyfürdőBudapesti fürdők - Dandár Gyógyfürdő

Budapesti fürdők - Dandár GyógyfürdőBudapesti fürdők - Dandár Gyógyfürdő

 

 

Paskál Gyógy- és Strandfürdő

Fővárosunk legfiatalabb fürdőkomplexuma, a zuglói Paskál Gyógy- és Strandfürdő több medencével, vízi bárral üzemelő élménymedencével, számos wellness szolgáltatással, valamint a fürdő különlegességének számító egyedülálló geotermikus szaunával várja vendégeit.

Az egész évben használható fürdőelemek között találjátok a 38°C-os gyógymedencét, a váltófürdőt hideg-meleg (42°C, illetve 20°C-os) gyógyvizes medencével. A legkisebbeket babamedence várja, ami 32°C-os. A 36°C-os élménymedence élményelemeit automata időzítő működteti, és a külső felében vízibárban frissíthetitek fel magatok, míg a 34-36°C-os relax medencében kicsit lazíthattok.
Ha szeretnétek kicsit átmozgatni magatokat, a nyáron nyitott, télen pedig fedett 33 méter hosszú, 26°C-os úszómedencében megtehetitek. A 32-36 fokos strandmedencét se hagyjátok ki, bármelyik évszakban is látogattok el ide - télen ugyanis felmelegít, nyáron pedig hűsít!

Budapesti fürdők - Paskál Gyógy- és StrandfürdőBudapesti fürdők - Paskál Gyógy- és Strandfürdő

Budapesti fürdők - Paskál Gyógy- és StrandfürdőBudapesti fürdők - Paskál Gyógy- és Strandfürdő

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Kolodko miniszobrok nyomában Budapesten
Ha nyitott szemmel jártok a városban, akkor számtalan helyen bukkanhattok rá Kolodko Mihály miniszobraira. Az Ungváron született, anyai ágon magyar származású művész 2017-ben kezdett el tevékenykedni Magyarországon. Már több városban is megtalálhatók a miniszobrok, azonban mi most azt mutatjuk meg nektek, hogy Budapesten hol futhattok beléjük.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A fine dining még ma is soktényezős egyenlet: bár egyes részletek ismertek, a végeredményt mégsem tudjuk egyértelműen megbecsülni. Talán éppen ebben rejlik a szépsége, ugyanakkor ez a felállás egyeseknek ijesztő lehet. Összefoglaljuk, mit érdemes tudni a fine diningról.
Hajdúszoboszló kincsei a fürdőkön túl: fordított háztól az éjszakai vidámparkig! Európa legnagyobb fürdőkomplexumának otthonaként és egyben hazánk egyik legkedveltebb turistacélpontjaként ismerheted elsősorban Hajdúszoboszlót, de vajon milyen látnivalókat tartogat még a lenyűgöző alföldi város? Most kiderül!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10 szállás privát jakuzzival, pezsgőfürdővel a szobában
2022.12.02 | 7 perc | Szállások | Wellness
Mindannyiunknak jár egy kis kényeztetés néhanapján, és van, hogy erre leginkább a négy fal között vágyunk. Ezért összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szálláshelyet, ahol lehetőségetek van olyan szoba foglalására, amiben privát jakuzzi is rendelkezésetekre áll.
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.