Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A legjobb cseh és belga sörözők Budapesten

2022.02.15 | 13 perc

Na zdravi! Egészségedre! Prága sok magyar turista kedvelt célpontja, ahol az ódon házak és csodás műemlékek mellett talán a legfontosabb nevezetességek a híres sörözők. Aki a finom cseh sörök rajongója, már nem kell feltétlenül Prágába utaznia, hogy megkóstolhassa a habos nedűket, itt Budapesten is talál remek cseh stílusú sörözőket.

Olvassátok el vendégszerzőnk, Vásárhelyi István, a Sörbúvár Blog bloggerének ajánlását.

 

Ferdinánd Monarchia Étterem és Cseh Sörház

A Szív utcában az Andrássy út tőszomszédságában található ez a hamisítatlan monarchia kori hangulatú étterem-söröző, a Ferdinánd Monarchia. Akár Prágában is lehetne, de éppúgy Bécsben vagy akár Pozsonyban is.  A finom ételekre és a tradicionális cseh sörre vágyó vendég folyamatosan választhat a háromféle Ferdinánd-sörből és a cseh sörözőkre jellemző úgynevezett vendégcsapról pedig igazi különlegességet vagy szezonális sört is megkóstolhat. A jó sörök mellett magyar pálinkák és cseh párlatok, valamint az elmaradhatatlan Becherovka is mindig „terítéken” van.

A konyha a Monarchia kor magyar, cseh, osztrák konyha főbb fogásain kívül a 19. század végére jellemző boldog békeidők polgári ételeit kínálja. Előételnek vagy sörkorcsolyának ehetünk pácolt camembert – a híres Hermelint, szalonnapörcös sztrapacskát, de a prágai Vencel tér standjairól ismerős, fűszeres morva kolbászkái is jól illenek a finom sörök mellé. A hagyományos cseh éttermi ételek is mindig az étlapon vannak. Úgy a kacsasült, a „Svejk kedvence” csülök, vagy a nagy klasszikus, a sertéssült párolt káposztával és knédlivel. Ezen kívül ehetünk egy jó fogast, isteni vadasmarhát zsemlegombóccal vagy egy jól bevált klasszikus bécsi szeletet is! Desszertnek jöhet a somlói vagy a túrós palacsinta. Tavasztól őszig, a jó időben terasz is várja a vendégeket és hétköznaponként színvonalas és kedvező árú három fogásos ebédmenü is kapható.

Az étterem azóta új helyre költözött, a Király utca és az Eötvös utca sarkára. Azonban szerencsére ez csak 10 perc sétát jelent a régi címhez képest. új, 2022. 03.30. óta tehát  jobb, felszereltebb helyen várják a vendégeiket.

Az egyik legjobb cseh söröző Budapesten a Ferdinánd Monarchia Étterem és Cseh SörházAz egyik legjobb cseh söröző Budapesten a Ferdinánd Monarchia Étterem és Cseh Sörház

 

Az Öszvér

A Zichy Jenő utcai bérházak tövében csak néhány lépcsőt kell lefelé megtennünk, hogy rátaláljunk a cseh sörök és a magyar pálinkák Mekkájára. Ez az Öszvér. Ne számítsunk elegáns berendezésre, csillogó belső dizájnra, csak egyszerű fa bútorokra és söntéspultra. A hat csapról folyamatosan változó sörök viszont elsőrangúak. A klasszikus világos és barna sörök mellett cseh búzasör és új hullámos IPA is kapható. Az Öszvér különlegessége emellett, hogy „pálinkamúzeum” is működik benne, de az akár száz darabból álló tárlatot itt nem csak nézegetni lehet, hanem meg is kóstolhatjuk. A söröket klasszikus „zsíros deszkával”, Hermelinnel vagy snackekkel kísérhetjük.

Az egyik legjobb cseh söröző Budapesten az ÖszvérAz egyik legjobb cseh söröző Budapesten az Öszvér

 

Zöld kapu

Az Öszvér tulajdonosai a Belvárostól távolabb, Óbudán is működtetnek egy vendéglátóhelyet. Amíg Bécsben gyönyörűen megőrizték Grinzinget a kiskocsmáknak, Budapest elébb a régi Tabánt „nyírta ki”, aztán lassacskán széttiporta Krúdy volt "felségterületét", Óbudát is. Nem sok autentikus épület és étterem maradt meg. A Szőlő utcában, a tízezer lakót - egy kisebb városkát - bújtató szürke panel sorház árnyékában azonban szerencsére még találunk egy ódon épületet, egy sörből is minőségit kínáló rejtett szegletet a múlt század békeéveinek Óbudájából.

Ez a Zöld Kapu, ahol a dizájn - a régi képeslapok másolataival a falon - ügyesen keveri a múlt század visszamerengő nosztalgiáját a Kádár-korszak kiskocsmás hangulatával - világvevő rádió. Itt nincsenek finomkodó, franciás adagok, jól megkomponált műalkotások, szuvidolás, konfitálás, aki ilyesmire vágyik, rossz helyre jött. Itt a Hyppolit, a lakáj filmből ismert Schneider úr kocsisa, Tóbiás, - aki nem szereti a franciás konyhát - is találna kedvére való fogásokat. Mellé remek cseh sörök, vidám társaság és bőséget sugalló adagok dukálnak. A jó sörök mellé tízféle csülök is kapható, ami szintén kuriózum. Az árnyas kerthelyiség és a berendezés is a Szindbád-filmre emlékezteti a betérő vendéget, és a hozzá tartozó kulináris élmény sem marad el.

Az egyik legjobb cseh söröző Budapesten a Zöld kapuAz egyik legjobb cseh söröző Budapesten a Zöld kapu

 

Hrabal

A Rákóczi úton, nem messze az Astoriától található ez a két vendéglátóhely, melyek gazdagítják a legjobb budapesti cseh és belga sörözők sorát. A Hrabal a hagyományos gasztronómiát képviseli. A névadó híres cseh író gyermekkorát a nymburki sörgyárban töltötte, melyről a Sörgyári capriccio c. regény és film is szól. A sörgyár ma is létezik és söreivel a hrabali regényalakoknak állít emléket. Mellé sörkorcsolyának a már klasszikus Hermelin, vagy az Utopenec, a „vízi hulla”, a pácolt szafaládé és a német és cseh konyha másik általános kelléke a pácolt, göngyölt hering is kapható. Nagyobb étkűek a csülköt, a sörgulyást vagy a knédlis húst is választhatják.

Az egyik legjobb cseh söröző Budapesten a Hrabal - A kép illusztrációAz egyik legjobb cseh söröző Budapesten a Hrabal - A kép illusztráció

 

Hetedik Lépcső

A cseh sörvilág is változóban van. A hagyományos lágersörök mellett már ott is találkozunk a sörforradalom új hullámos söreivel, IPA-val, New England IPA-val, Sour Ale-lel csakúgy mint a vaníliával fűszerezett, vagy hordóérlelt 10-12%-os Imperial Stoutokkal is. Az én kis falum című híres Jiri Menzel által rendezett filmből vett jelenet, amely szerint a sör a pince hetedik lépcsőjén hűl le az ideális hőmérsékletre a csehek lehíresebb komlótermő vidékén lévő sörgyár sörmestereit is megihlette. Innen ered a Hetedik Lépcső neve, ahol a névadó láger mellett a cseh új hullámos sörfőzés folyamatosan megújuló kínálatából választhatunk. Akár korsó, akár pohár, akár 4 x 1 decis kóstoló formájában. A hűtőben és a söröző sarkában található kis sörboltban további kínálat áll a sörínyencek rendelkezésére, és elviteles, literes PET-palackban is kérhetünk sört, frissen a nyolc sörcsap bármelyikéről.

Az egyik legjobb cseh söröző Budapesten a Hetedik LépcsőAz egyik legjobb cseh söröző Budapesten a Hetedik Lépcső


Bár a magyar sörivók a cseh-német-osztrák hagyományok szerint készülő lágersöröket kedvelik igazán, rengetegen rajongói egy másik nagy sörkultúrának, a belgának. Szerencsére a fővárosban gazdag kínálatból válogathat, aki a sok száz évre visszatekintő múlttal rendelkező apátsági söröket, gyümölcsös ale-eket vagy a világon egyedi, spontán erjedésű sörfajtát, a lambicokat szeretné megkóstolni.


Henri Belgian Brasserie

A Lánchíd közelében, a Fő utca és a Bem rakpart vonzáskörzete mindjárt három nagyszerű belga sörös helyet is rejt. A legkorábban alapított budapesti belga söröző a már több mint 25 éve üzemelő Henri Belgian Brasserie. A főszezonban miniterasszal is rendelkező söröző szuterén-helyiségében két teremben várja a vendégeit. A 9 sörcsap és a számtalan palackos belga különlegesség mindenféle igényt kielégít, legyen az könnyű meggyes sör vagy nehéz rézvörös színű apátsági Qaudrupel. A sörök mellett a flamand konyha jellegzetes fogásai, a flamand barna sörös szarvasragú, a nyúlcomb is kapható. A brüsszeli belváros kagylóbárjait idézik a különböző hal- és kagylóételek és természetesen különleges sajtokból készített sajttálból is csipegethetünk. Nagyivók vagy társaságok rendelhetnek akár fél méter vagy egy méter sört is, ami az egész asztalt beterítő tálcán érkezik.

A viszonylag kicsi Belgium sörnagyhatalom, több, mint 800 sörfőzde üzemel náluk, és mindegyik sörnek megvan a maga jellegzetes formájú pohara, kelyhe, vagy éppen lombik-szerű ivóedénye. Az Henri a saját poharukban kínálja a söröket, ami növeli a belga hangulatot.

Az egyik legjobb belga söröző Budapesten a Henri Belgian BrasserieAz egyik legjobb belga söröző Budapesten a Henri Belgian Brasserie

PORT Beer&Food 

A korábban Dunaparti Matróz néven ismert kocsma hasonlóan kiváló kínálattal rendelkezik, ezért mindenképp érdemes felkeresni. A ma már PORT Beer&Food Étterem különlegessége, hogy gyakran szerveznek tematikus sörvacsorákat, ahol sörökkel harmonizáló ételsorokat ízlelhetünk meg és mellé a belga sörkultúráról is hallhatunk érdekességeket. Sokszor belga sörfőzdék képviselői is a meghívottak közt szerepelnek, így autentikus forrásból juthatunk értékes  információkhoz a különböző sörkészítési eljárásokról. Az étterem egész évben remek hangulattal, 6 féle csapolt és több mint 120 féle palackos belga sörrel, valamint évente kétszer megújuló étlappal, tavasztól késő őszig pedig terasszal is várja a vendégeket és a kikapcsolódásra vágyókat!

Az egyik legjobb belga söröző Budapesten a Port Beer&Food Étterem Az egyik legjobb belga söröző Budapesten a Port Beer&Food Étterem

 

Pater Marcus

A Várhegy aljában egy kolostori belsőt idéző pincehelyiségben helyezkedik el a Pater Marcus Belga Apátsági Söröző és Étterem. A középkori hangulatú, hatalmas faszékek és nagy asztalok mellett a híres trappista és más belga kolostorok söreit kóstolhatjuk meg. A könnyedebb világos Blonde, a fűszeresebb barna Dubbel, az erős, világos Tripel és a rézszínű Quadrupel-sörök óriási kínálata várja a betérőt. Klasszikus előételek mellett a báránycsülök a bébipolip és a híres belga csokival készülő desszertek is megkóstolhatóak, és a hangulatos térben akár nagyobb társaságok rendezvényei is kényelmes helyet találnak.

Az egyik legjobb belga söröző Budapesten a Pater Marcus Belga Apátsági Söröző és ÉtteremAz egyik legjobb belga söröző Budapesten a Pater Marcus Belga Apátsági Söröző és Étterem

 

Mosselen

Belgium tengerparti ország, ahol nagyon kedveltek a tengeri ételek, amelyek mellé ízes fehérborokat vagy tartalmas világos söröket fogyasztanak. Nem véletlen a söröző neve, ugyanis a mosselen flamandul  kagylót jelent. Az Újlipótvárosban található Mosselen bisztro-söröző is régóta üzemel már. A széles - kizárólag belga sörökből álló -  sörpaletta az egyik legjobb Budapesten. Több mint 60 fajta üveges, és 8 fajta csapolt sört sörük van. Azonban nem csak a szomjunkat olthatjuk, ugyanis bélszíntatár, különböző kacsából készült ételek és a kecskesajt mellett kagylók, rákok és csokoládés desszertek is szerepelnek az étlapon, úgyhogy a belga gasztronómia szinte minden fogása megkóstolható.

Az egyik legjobb belga söröző Budapesten a MosselenAz egyik legjobb belga söröző Budapesten a Mosselen


Nem csodálkoznánk, ha a cikk végére érve kedvet kapnátok és nyakatokba véve a várost felfedeznétek ezeket a fantasztikus cseh és belga sörözőket. És ha ez így van, szükségetek lehet szállásra is, amit itt hamar megtalálhattok>> 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Harkány minden kétséget kizáróan gyógy- és strandfürdőjéről híres, amely egyben a Dél-Dunántúl legismertebb fürdője is. A fürdőn túl azért van még pár látnivaló, amit érdemes lehet megtekintenetek, ezeket vesszük most górcső alá. Tartsatok velünk!
Pazar panoráma a jakuzziból, fenséges vacsora a tóra néző teraszon, naplemente a kültéri medencéből - rengeteg élmény vár rátok Siófoktól Keszthelyig, a legjobb balatoni wellness szállodákban.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.