Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A visszhangtól Gombóc Artúr szobráig - kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban

Ha Tihany egyszer elrabolta a szívedet, biztos, hogy mint a mágnes, úgy húz vissza magához évről-évre. Még mielőtt azt gondolnád, hogy a balatoni panorámán és a visszhangon kívül ott nincs is más, jöjjön néhány csábító programlehetőség!

Mesés szállásajánlatok várnak Tihanyban, ha feltöltődni vágynátok>>

Tihanyi Bencés Apátság

Tihany, mint egy ékszerdoboz, úgy csalogat és buzdít arra, hogy felfedezd. Mint minden turistakönyv, mi is azt javasoljuk, hogy első utad Tihany legmagasabb pontjára, a Tihanyi Bencés Apátság mellett húzódó panorámás sétaútra vezessen, majd, ha kigyönyörködted magadat, látogass el a Pisky-sétány végén található Visszhang-dombra. Innen, az Echo-kőtől elkiáltott hangok az Apátság faláról visszaverődve tiszta időben jól hallatszanak.  Érdemes az Apátság kiállításait is megnézni, interaktív jellegük miatt valódi élményben lehet részünk.
Többféle vezetett túrán is részt vehetünk, talán a legérdemesebb a Csend hangjai elnevezésű éjszakai túrára benevezni. A zárás után induló vezetett szakrális túrán olyan helyekre is eljutunk, ahová a nagyközönség nem látogathat, így a sejtelmes fények között tartott barangolás nemcsak érzékszerveinkre lesz nagy hatással, hanem a lelkünket is megérinti.

Kihagyhatatlan látnivalók TihanybanKihagyhatatlan látnivalók Tihanyban

Kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - Tihanyi Bencés ApátságKihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - Tihanyi Bencés Apátság

Kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - Pisky-sétányKihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - Pisky-sétány

 

 

I. András és Anasztázia hercegnő szobra

A Tihanyi-félsziget szobrai közül az egyik legismertebb az I. András és Anasztázia ukrán hercegnő élethű nagyságú szobra, ami a Pisky sétány végén, az Apátság lábánál kapott helyet. Bogdan Korzs és Oleg Tugrik alkotása 2001 óta csodálható meg itt. A szobor az apátságot alapító uralkodót, I. Andrást, és feleségét, Anasztázia ukrán nagyherceg kisasszonyt ábrázolja. A fehér márványból faragott alkotáson két nyelven, magyarul és ukránul az alábbi felirat olvasható: "I. András király és Anasztázia királyné, ukrán hercegnő". A szobor mögött a Balaton keleti medencéjében gyönyörködhettek.

Kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - I. András és Anasztázia hercegnő szobraKihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - I. András és Anasztázia hercegnő szobra

 

 

Kolodko: Gombóc Artúr miniszobra

Bizonyára sokan emlékeztek még a Csukás István által írt, Sajdik Ferenc által rajzolt, és Dargay Attila rendezésében készült Pom Pom meséi című rajzfilmsorozatra. Az első évad 1978-ban, míg a második 1981-ben készült el, a könyvek pedig 1979-1988 között jelentek meg. A rajzfilm egyik szereplője Gombóc Artúr volt, a csokiimádó madár, aki a sok édességtől annyi plusz kilót szedett fel, hogy nem tudott a társaival elrepülni Afrikába. A mókás karakter emlékére készített miniatűr szobrot  Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész, akinek az alkotásaival országszerte találkozhattok. A tihanyi miniszobrot a Pisky sétánytól 200 méterre keressétek, Tihany egyik legkedveltebb fotózkodós helyén.

Szállásajánlatok Tihanyban>>

Kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - Kolodko: Gombóc Artúr miniszobraKihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - Kolodko: Gombóc Artúr miniszobra

 

 

Tihanyi barátlakások (barlanglakások)

A kultúrtörténeti emléknek számító Barátlakások az Óvár hegy északi oldalán lévő, 20-30 méteres bazalttufa-falban, mesterségesen létrehozott üregek, melyeket azért vájtak ki, hogy emberek lakhelyéül szolgáljanak. A Kárpát-medence, sőt, Közép-Európa egyetlen, viszonylag jó állapotban maradt remetelakásairól beszélhetünk. Az eredeti számukat megbecsülni is nehéz, de a korábbi feljegyzések szerint 1983-ban még 7, 1737-ben pedig 10 üreget találtak.

Kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - barátlakásokKihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - barátlakások

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Romantikus séták hűvösebb napokra – romtemplomok Magyarországon
Izgalmas belegondolni abba, hogy túrázás közben olyan építményeket láthatunk, melyek akár már 800 éve részei a tájképnek. Pontosan ez a helyzet a romtemplomokkal, amik szerte az országban csak arra várnak, hogy felfedezzétek őket. Íme 8 templomrom, amiért érdemes útrakelni.

 

Rege Cukrászda

Az Apátsághoz tartozó Rege cukrászdát mindenképpen iktassuk be utunkba, itt akár a reggelt is kezdhetjük, kiváló napindító fogásokkal várnak minket. Napközben a teraszról a panorámában gyönyörködve a kávénk és a süteményünk is finomabbnak tűnik majd. A tihanyi ízeket semmiképpen sem kell örökre elfelejtenünk, erről gondoskodnak a kézműves lekvárok, levendulás borok vagy az apátsági finomságok, sörök, párlatok.

Kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - Apátsági Rege Cukrászda Kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - Apátsági Rege Cukrászda

Kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - pátsági Rege Cukrászda Kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - pátsági Rege Cukrászda

 

 

Levendula

Ha Tihany, akkor mindenkinek egyértelműen a levendula jut róla az eszébe, ami tavasztól késő őszig illatával és a belőle készített kézműves különlegességekkel teszi emlékezetessé az itt töltött időt. Nyáron lehetőség adódik arra is, hogy mi magunk szüreteljünk a mintegy 30 hektáron elterülő illatos gyógynövényből, ám ha többet szeretnénk tudni, akkor a Levendula Látogatóközpont vezetett túráján nemcsak a Tihanyi-félsziget kialakulásáról és az itt termesztett levenduláról hallhatunk többet, de ellátogathatunk a Belső-tóhoz is, ahol vízitúrán is részt vehetünk.  Ha még jobban szeretnénk elmélyedni a levendulaolaj készítésben, irány Lavender Tihany Látványműhelye, ahol nem csak azt nézhetjük meg, hogyan készülnek a levendulás szépségápolási cikkek, de nyaranta – ha éppen szerencsénk van – szemtanúi lehetünk az illóolaj lepárló működtetésének is.

Szállásajánlatok Tihanyban>>

Kihagyhatatlan látnivalók TihanybanKihagyhatatlan látnivalók Tihanyban

 

 

Tihanyi Kálvária

Magyarország legszebb XX. századi kálváriájának tartják a tihanyi kálváriát. 1926-ban kezdték építeni közadakozásból, de 1960-ban politikai okokból lerombolták. Az újjáépítésére a '90-es évekig, a felszentelésére pedig 2013. őszéig kellett várni. A Kálvária-domb könnyen megközelíthető a tihanyi visszhang felől, innen pedig pazar kilátásban lehet részetek az Apátságra és a Balatonra is.

Kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - tihanyi kálváriaKihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - tihanyi kálvária

Kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - tihanyi kálváriaKihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - tihanyi kálvária

 

 

Amiket nem szabad kihagyni

Ha még van kedvetek, időtök és energiátok, javaslunk néhány további programlehetőséget: látogassatok el a Fazekasházba, a Babamúzeumba vagy a Paprikaházba, legyetek részesei a Panoptikum vagy a Skanzen látnivalóinak, aki pedig a túrázás szerelmese, vegye az irányt az Őrtorony-kilátó felé, de esetleg meglesheti a szürkemarhákat a Belső-tónál, illetve szemlélője lehet az egyedülálló gejzírmezőnek vagy épp a Szélmarta szikláknak.

Kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - Őrtorony-kilátóKihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - Őrtorony-kilátóKihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - Skanzen (2019)Kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban - Skanzen (2019)

 

Balaton

Persze, nem lenne teljes a tihanyi túránk akkor, ha nem élveznénk a Balaton lágy vizét, a napsütést vagy a kellemes pihenést, amihez tökéletes helyszínt biztosít a Plage 18 Tihany. A francia Riviérák hangulatát hozza el nekünk, különleges fehér színeivel, luxus szolgáltatásaival, lenyűgöző szépségével, kiváló éttermével.

Mesés szállásajánlatok várnak Tihanyban, ha feltöltődni vágynátok>>

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
7 balatoni szálloda kültéri gyerekmedencével
Ha balatoni nyaralást terveztek a családdal, akkor a szálláskeresés egyik sarkalatos pontja, hogy milyenek a szállodák gyermek- és családbarát szolgáltatásai. Nyáron pedig különösen fontos szempont lehet, hogy a legkisebbek számára van-e külön gyerekmedence vagy pancsoló. Mutatunk most nektek 7 olyan szállodát a Balatonon, melyekben biztosan van olyan kültéri gyerekmedence, ahol az apróságok is jól fogják érezni magukat.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Magyarországon számos labdajáték örvend nagy népszerűségnek, egyik ilyen a tenisz is. Szerencsénkre hazánkban számos olyan szálláshelyet találunk, ahol a kikapcsolódás mellett a testi-lelki feltöltődésünk saját teniszpályával járulnak hozzá. Összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szállodát a dunántúlról, amely saját teniszpályával vár titeket. Tartsatok velünk!
Aktív kikapcsolást és sok élményt kerestek a természetben? Akkor van egy szuper hírünk, ugyanis végre megérkezett a napsütéses tavasz, így semmi sem akadályoz meg benneteket abban, hogy meghódítsátok Magyarország legjobb kalandparkjait!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.