A balatoni gasztronómia egyik legstabilabb bástyája már 30 éve, és még mindig tud újat mutatni. A Kistücsökben a hagyományos ízeket modern technológiákkal és elképesztő precizitással hozzák össze – itt minden falatban van valami sztori. A régiós alapanyagokra épülő szezonális étlap mellett egy külön borlap is vár minket, amin több száz tétel közül válogathatunk. A belső tér elegáns, de barátságos, a személyzet pedig tényleg tudja, mitől lesz egy étkezés élmény.
Fotók: istücsök Food & Room Facebook oldala
Ez a hely nem csak egy bisztró; egy életérzés, ahol a homokos parton mezítláb kortyolhatsz proseccót a naplementében. A Tiki Beach kínálata abszolút megfelel a legújabb elvárásoknak, gourmet burgerek, tenger gyümölcsei és remek vegán opciók közül csemegézhetünk. A nyári estékhez élő zene és gyertyafényes hangulat is társul, így minden adott egy emlékezetes vacsorához, akár barátokkal, akár párunkkal érkeznénk.
Fotók: Tiki Beach Bisztró Facebook oldala
Olasz konyha a déli part egyik legmenőbb helyén, ahol minden tészta frissen, helyben készül? Hiába túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, tényleg létezik. A Gianpiero's erőlködés nélkül hozza a klasszikusokat a lehető legjobban: tökéletes pizzák, szuper levesek és egy brownie, amiért már önmagában érdemes visszajönni. A családias légkör miatt gyerekekkel is ideális választás, de egy randivacsora helyszínének sem utolsó, a koktélok garantáltan fokozzák majd a jó hangulatot.
Fotó: Gianpiero's Étterem Facebook oldala
Egyedülálló helyszín a Káli-medencében, ahol a gasztronómia és a művészet tökéletes harmóniában ér össze. A Káli Fecske nemcsak finom ételeket kínál, hanem koncerteket, kiállításokat és izgalmas kulturális programokat is rendszeresen szerveznek. Az étlapon a helyi termelők alapanyagai dominálnak, és minden fogás mögött ott van a fenntarthatóság iránti elkötelezettség. A nyitott teraszról gyönyörű kilátás nyílik a környező dombokra – tökéletes helyszín egy lassú, ráérős ebédhez.
Fotók: Káli Fecske Facebook oldala
A név már önmagában sokat elárul: az APáholyban evés közben olyan érzésünk lehet, mintha VIP kilátóból néznénk a Balatont. Étlapukon a hagyományos és a modern konyha is képviseli magát, a közös pontot a minőségi, frissen beszerzett alapanyagok jelentik. A változatos menü egy igazi utazás, ahol minden fogás meglepetést tartogat, és bármit is rendelünk, elégedetten fogunk hátradőlni az ebéd után. Itt tényleg érezni lehet, hogy a minőség minden részletben jelen van, az előételektől a leveseken és a főételeken át a desszertig.
Fotók: APáholy Facebook oldala
Nevéből is sejthető, hogy itt szívből főznek, és náluk a vendégek elégedettsége szerepel az első helyen. A Kedvesem Bisztró modern, vagány és nagyon mai, de közben valahogy mégis olyan érzésünk lehet, mintha egy olyan helyre térnénk be, ahova annak idején sokszor jártunk. A menü gyakran változik, de a balatoni gourmet válogatás, a grillezett kecskesajt és a különleges steakek állandó favoritok. A vendégek visszajelzései alapján az egyik legbarátságosabb balatoni hely, ráadásul egy olyan városban, ami már önmagában is a magyar tenger egyik kiemelkedően népszerű pontja.
Fotók: Kedvesem Bisztró Facebook oldala
Ez a tihanyi étterem újraértelmezi, mit jelent a csárda 2025-ben: rusztikus hangulat és modern konyhai technológia egy fedél alatt. A SHO Tihany étlapja úgy ötvözi a hagyományos magyar ízeket a nemzetközi trendekkel, hogy közben nem veszít semmit autentikus karakteréből. Az ételek gyönyörűen tálaltak, a kiszolgálás végig figyelmes, a Balatonra néző terasz pedig garantálja, hogy minden fogás mellé járjon a vizuális élmény is, úgyhogy a maximális vendégélmény borítékolható.
Fotók: SHO Tihany restaurant & fine csárda Facebook oldala
A Balaton egyik legszebb fekvésű éttermét Szigliget lankáin találjuk, és már csak a kilátás miatt is megér egy kitérőt. A Villa Kabala nemcsak gyönyörű, de ételei elképesztően finomak is: a konyha kreatív, mégis földközeli, és bátran használ helyi alapanyagokat. Az étterem saját kertjéből származik a zöldség nagy része, a kenyér és a tészta is házilag készül, kínálatukban fine dining ebéd és vacsora menü található. A Villa Kabala letisztult, nyugalmat sugárzó atmoszférája teljesen beszippant, és ha még ez sem győzne meg valakit, akkor érdemes megemlíteni, hogy a Michelin ajánlást is kiérdemelték – nem is egyszer.
Fotók: Villa Kabala Facebook oldala
Egy rejtett kincs a dombok között, de aki egyszer eljut ide, az biztosan visszatér: a Casa Christa elsősorban borászatként ismert, de az éttermi része legalább olyan figyelmet érdemel, ahol letisztult ételek, csodás alapanyagok és a borokhoz tökéletesen illeszkedő ízvilág fogad. Az szezononként többször változó a’la Carte étlap rövid, de annál átgondoltabb, minden fogásnál érződik a minőség és az odafigyelés, nem véletlen, hogy az étterem 3 alkalommal – 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben – nyerte el a Michelin Bib Gourmand minősítést. A hangulat családias, a vendéglátás szívből jön, éppen ezért olyan jó ide megérkezni.
Fotók: Casa Christa Facebook oldala
A Balaton keleti partjának egyik legizgalmasabb gasztrohelye, ahol a kreatív konyha és a hangulatos miliő kéz a kézben jár. A Sparhelt olyan, mint egy modern bisztró és egy régi családi ebédlő szerelemgyereke – otthonos, de közben stílusos. A menü gyakran frissül, és mindig szezonális alapanyagokra épít, így sosem unalmas, a degusztációs menü pedig az ínyencek igényeit is kielégíti. A séfek bátran nyúlnak akár ázsiai vagy mediterrán elemekhez is, amitől az ételek izgalmasan újragondoltak, és mindenkinek tudnak újat mutatni.
Fotók: Bistro Sparhelt Facebook oldala