Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Felejthetetlen élmények a szőlőtőkék árnyékában: látnivalók Tokajban

Nem véletlen nevezik Tokajt a „Kincsek városának”. A messzi földön híres borokon túl ugyanis a környéken számos különleges élmény várja, hogy felfedezd a Megyer-hegyi Tengerszemtől, az extrém meglepetéseket tartogató Zemplén Kalandparkig! Tarts velünk, most megsúgjuk Tokaj titkait!

Észak-Magyarországon, ahol a Bodrog és a Tisza találkozik egymással, a Kopasz-hegy lábánál, egy festői szépségű, apró település bújik meg, mely hírnevét zamatos borainak, végtelen szőlőtőkéinek, remek fesztiváljainak és szuper elhelyezkedésének köszönheti. De hová érdemes ellátogatni, ha jobban megismernéd ennek a bájos városnak a titkait?


Sokszínű látnivalóktól a pompás panorámáig

Elsőként talán mérd fel a terepet egy hangulatos sétával, mely során útba ejted a gyönyörű Jézus szíve templomot, majd térj be a Tokaji Múzeumba, ami bányászati-, néprajzi- és egyházművészeti kiállítás tartogat neked – sok egyéb látnivaló mellett! Utána a Világörökségi Bormúzeum impozáns és interaktív tárlatát vagy a Hegyalja Galéria csodáit érdemes felfedezned. Ha nem szeretnél kimaradni semmiből, akkor célszerű részt venned a Tokaji séták valamelyikén, ahol szervezett idegenvezetés keretében ismerheted meg az összes nevezetes épületet, miközben ízelítőt kapsz a város történetéből is.

Ezt ne hagyd ki! Mesés panorámában lehet részed, ha felsétálsz a Tisza-híddal szemközti lépcsősoron a Finánc-dombi kilátóhoz!

Extra tipp: Tokaj egy olyan meglepetést is tartogat, amire az odalátogató ritkán számít: Magyarország legnagyobb állandó trópusi lepkekiállítását több mint 3600 db trópusi lepkével és több mint 1000 db külföldi és hazai ásvánnyal. Utóbbiak nagy részét a tulajdonos maga gyűjtötte túrái során, és ő is mesél róluk a látogatóknak, így aztán rengeteg érdekességet megtudhatunk. Időszakosan élő lepkékkel is találkozhatunk. 

 


Mennyei finomságok színhelye

A város egyenlő a gasztronómia fellegvárával, így bátran térj be a kiváló éttermekbe. Mi, személy szerint a LaBor Bistrot ajánljuk, ahol friss és szezonális alapanyagokból készítenek pazar ételeket. Evés után pedig célszerű felkeresni a Szerelmi pincesort, ahol a környék kitűnő italaiba is belekóstolhatsz.

Ezt ne hagyd ki: amennyiben szívesen próbálgatnád végig a borkínálatot kedves kiszolgálás mellett, feltétlen nézz be a Borostyán Borszaküzlet és Borozóba, ahol évtizedes tapasztalat és kedvesség fogad majd, miközben segítenek kiválasztani a hozzád leginkább passzoló italt!

Extra étterem tipp 
Ha kicsit messzebb merészkednétek a magyar bor fővárosától, érdemes az Első Mádi Borházba és Bisztróba ellátogatni, aminek étlapján csodás magyar ételek szerepelnek.  Tokaj és Mád között azonban van még egy hely, amit nem szabad kihagynotok. 
A vidék másik gyönyörű, XIX. század közepén épült borházépületében működik a Sárga Borház, ahol a finom falatokat Mezőzombor csodaszép tájaiban gyönyörködve fogyaszthatjátok el. 

Sétáljatok fel a Sárga Borház mögötti/fölötti Disznókő-dűlőre is. Higgyétek el, megéri!Sétáljatok fel a Sárga Borház mögötti/fölötti Disznókő-dűlőre is. Higgyétek el, megéri!

 

Kis város, nagy fesztivállal

A pezsgő kulturális életnek köszönhetően szinte mindig van olyan szakasza az évnek, amikor el lehet csípni egy-egy remek fesztivált a városban. Ősszel ez jellemzően a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok, mely hazánk egyik legrégebbi szürethez köthető eseménye, amin fergeteges koncertekkel, ízletes ételekkel és természetesen elsőrendű borokkal csalogatják a turistákat a településre. Ha egyszer kipróbálod, akkor te sem tudsz majd többé nemet mondani rá!

Szállás tippünk: A Hotel Kelep  winestyle szálloda festői környezetben várja a pihenésre vágyó vendégeket, akik a nap minden órájában használhatják a jakuzzit illetve a finn- és inraszaunát. Nézd meg ajánlataikat>>

Hotel Kelep winestyle szálloda Tokajban.Hotel Kelep winestyle szálloda Tokajban.

 

Kihagyhatatlan programok a közelben

Érdemes közelebbről is szemügyre venni a környék látnivalóit, ugyanis Sárospatak közelében, a 70 méter magas sziklafalak közé ékelődött be a Megyer-hegyi Tengerszem. Járd be a Malomkő tanösvényt, ahol nem csak a tóról, hanem az itteni élővilágról és bányászati tevékenységről is többet tudhatsz meg! Ha pedig kedved tartja, akkor a sziklamászás élményébe is belekóstolhatsz az izgalmas via ferrata útvonalaknak köszönhetően vagy felkeresheted a Sárospataki Rákóczi-várat is egy kis múltidézésre!

Megyer-hegyi tengerszemMegyer-hegyi tengerszem


Zemplén Kalandpark

Élvezd a sebességet a szédületes bobpályán, gyönyörködj a kilátásban a libegőn, hódítsd meg a mászófalat vagy suhanj akár 80 km/órás sebességgel az extrém átcsúszó kötélpályán! Természetesen mindez csak ízelítő a sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandpark szuper szolgáltatásai közül, amiket egyszer mindenkinek ki kell próbálni! Miért hagynád ki?

Ha aktív kikapcsolódást kerestek, irány a Zemplén Kalandpark! (A kép illusztráció)Ha aktív kikapcsolódást kerestek, irány a Zemplén Kalandpark! (A kép illusztráció)

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Magyarország északkeleti régiója joggal szerepel turisztikai térképeken, hiszen Lillafüred és környéke csodás látnivalókkal kecsegtet. Ismerjétek meg hazánk legmagasabb vízesésének, az egyik legszebb kisvasútnak, az ikonikus Palotaszállónak, és az egyik - talán - legtöbbet fotózótt tónak otthont adó vidéket.
Végérvényesen véget ért a nyár, az ősz beköszöntével elérkezett a wellness hotelek ideje. A szülők kikapcsolódásra vágynak, azonban ha gyerekkel utazunk, érdemes olyan helyre látogatni, ahol az ő szórakozásuk is biztosított. Számos szálloda közül válogathatunk az országban, melyek olyan beltéri élményfürdővel rendelkeznek, ahol a legkisebbek is jól érzik magukat, most ezekből gyűjtöttünk össze párat, és higgyétek el, ezekben az élményfürdőkben ősszel sem áll meg az élet!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.