Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A gyulai várba költözik az Almásy-kastély egyik szabadulószobája

2023.02.07 | 5 perc

Új szolgáltatással bővül a gyulai vár kínálata: a jegypénztár emeleti helyiségébe költözik az Almásy-kastély egyik szabadulószobája. A Turbánosok csapdájában elnevezésű játéknak eddig a kastély Török tornya adott helyet.

Szállásajánlatok Gyulán>>

 

Az Almásy-kastély egyszintes, boltozatos, téglából épített, vakolt felületű tornya eredetileg a gyulai várat a 16-17. században körülvevő palánkerődítés kaputornya volt, amely másfél évszázaddal a kastély megépítése előtt már állt. Az 1740-es években gróf Harruckern Ferenc alakíttatta toronnyá a vár egykori védelmi rendszerének külső részeként funkcionált kaput. A Huszár-toronynak is nevezett épületrész  Magyarország egyetlen ma is álló, nem vallási célokat szolgáló török kori épülete. Ebből az épületrészből költözik át a napokban a Turbánosok csapdájában elnevezésű játék. Bár a torony története jól indokolja az oszmán hódoltság idejében játszódó szabadulószoba ott létét, a költöztetésének egyik oka, hogy a játék kerettörténete jobban illeszkedik a várhoz. Szempont volt a változtatásban az is, hogy a kastélyban működő másik két szabadulószoba egyike a Harruckern, a másik pedig a Wenckheim család birtoklása idejében játszódik; a történész és tárlatvezető szakemberek egy játékkal a harmadik, az Almásyak idejébe is szeretnék a vendégeiket elvinni. A Turbánosok csapdájában című szabadulószoba február 4., szombattól a vár jegypénztárának helyet adó Rondella emeletén működik majd. A játékra időpontot a kiállítóhely nyitvatartási napjain 13, 14 és 15 órára lehet foglaln telefonon, vagy személyesen az Almásy-kastély ajándékboltjában. A részvételi díjat a kastély ajándékboltjában lehet fizetni, de online is megvásárolható itt (fontos, hogy az online jegyvásárlás esetén sem elég megvenni a jegyet, időpontot is kell foglalni).

 

A Turbánosok csapdájában kerettörténete

Hangos csörrenéssel csapódtak be a börtön rácsai, a lakat könyörtelen közönnyel zárult össze. A reményvesztett foglyoknak mindössze egy órájuk van, hogy a kegyetlen törökök rabságából kijussanak, különben az útjuk a vérpadra vezet.

A gyulai várba költözik az Almásy-kastély egyik szabadulószobájaA gyulai várba költözik az Almásy-kastély egyik szabadulószobája

 

 

Az Almásy-kastélyban maradó szabadulószobák

Tengernyi gond a kastélyban

Jeles személyiség látogat a kastélyba. A magas rangú vendég érkezésének hírére felbolydul az úri lak. Sürög-forog a személyzet, a házvezető katonás fegyelemmel osztogatja az ukázokat. Minden perc számít, mire a vendég megérkezik, mindennek a helyén kell lennie, a személyzet azonban nem áll a helyzet magaslatán. Az idő vészesen fogy, ezernyi tennivaló adódik. A cselédek, inasok segítségre szorulnak, ide egy igazi problémamegoldó kell! Ez, és csakis ez lehet a szabadulás kulcsa. Ebben a helyzetben egészen egyszerűen nem szabad hibázni...

 

Boszorkányok márpedig léteznek (16+)

Az Úr kegyelmezzen lelkünknek! Gyulán a békés lakosság életét egy boszorkány keseríti meg, ám a gonosz nőszemélyt elfogták és a kastély pincéjében őrzik. Báró Harruckern János Györgynek segítségre van szüksége, mivel senki nem elég merész, hogy bebizonyítsa a bűnösséget. A játékosoknak minden bátorságukra szükségük van, hogy megoldják ezt a rejtélyt. A játék valós történelmi példákat dolgoz fel. Gyulán valóban több boszorkányperre került sor, például 1716-ban, amikor is Sánta Mátyásnét elítélték, így bebizonyítva, hogy Sántáné már a Sátáné.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Fedezd fel Gyula látnivalóit
Gyulán már a török hódoltság ideje alatt is virágzott a fürdőkultúra, ezen túlmenően pedig a város kulturális látnivalókban is gazdag: a gyulai vár, kastélyok, múzeumok, tájházak, templomok, történelmi kalandok várják az idelátogatókat.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Télen felértékelődnek azon helyek, ahol fedett helyen és melegben tudunk kikapcsolódni. Bizonyára senkit nem kell meggyőzni arról, hogy miért jó választás erre egy élményfürdő. Összegyűjtöttünk 9 olyan fürdőt, ahol a pihenés mozgalmas, de egyben pihentető minden korosztály számára.
Életkortól függetlenül várják minden kreatív egyéni versenyző, valamint osztályok, családok jelentkezését, aki kedvet érez, hogy megmutassa tudását! A Sóstói Múzeumfalu rendezésében a tojásdíszítő versenyen két kategóriában van lehetőség nevezni.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!
Balatoni családbarát wellness szállodák, amiket a gyerekek is imádni fognak!
2022.03.11 | 11 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!