Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A gyulai várba költözik az Almásy-kastély egyik szabadulószobája

2023.02.07 | 5 perc

Új szolgáltatással bővül a gyulai vár kínálata: a jegypénztár emeleti helyiségébe költözik az Almásy-kastély egyik szabadulószobája. A Turbánosok csapdájában elnevezésű játéknak eddig a kastély Török tornya adott helyet.

Szállásajánlatok Gyulán>>

 

Az Almásy-kastély egyszintes, boltozatos, téglából épített, vakolt felületű tornya eredetileg a gyulai várat a 16-17. században körülvevő palánkerődítés kaputornya volt, amely másfél évszázaddal a kastély megépítése előtt már állt. Az 1740-es években gróf Harruckern Ferenc alakíttatta toronnyá a vár egykori védelmi rendszerének külső részeként funkcionált kaput. A Huszár-toronynak is nevezett épületrész  Magyarország egyetlen ma is álló, nem vallási célokat szolgáló török kori épülete. Ebből az épületrészből költözik át a napokban a Turbánosok csapdájában elnevezésű játék. Bár a torony története jól indokolja az oszmán hódoltság idejében játszódó szabadulószoba ott létét, a költöztetésének egyik oka, hogy a játék kerettörténete jobban illeszkedik a várhoz. Szempont volt a változtatásban az is, hogy a kastélyban működő másik két szabadulószoba egyike a Harruckern, a másik pedig a Wenckheim család birtoklása idejében játszódik; a történész és tárlatvezető szakemberek egy játékkal a harmadik, az Almásyak idejébe is szeretnék a vendégeiket elvinni. A Turbánosok csapdájában című szabadulószoba február 4., szombattól a vár jegypénztárának helyet adó Rondella emeletén működik majd. A játékra időpontot a kiállítóhely nyitvatartási napjain 13, 14 és 15 órára lehet foglaln telefonon, vagy személyesen az Almásy-kastély ajándékboltjában. A részvételi díjat a kastély ajándékboltjában lehet fizetni, de online is megvásárolható itt (fontos, hogy az online jegyvásárlás esetén sem elég megvenni a jegyet, időpontot is kell foglalni).

 

A Turbánosok csapdájában kerettörténete

Hangos csörrenéssel csapódtak be a börtön rácsai, a lakat könyörtelen közönnyel zárult össze. A reményvesztett foglyoknak mindössze egy órájuk van, hogy a kegyetlen törökök rabságából kijussanak, különben az útjuk a vérpadra vezet.

A gyulai várba költözik az Almásy-kastély egyik szabadulószobájaA gyulai várba költözik az Almásy-kastély egyik szabadulószobája

 

 

Az Almásy-kastélyban maradó szabadulószobák

Tengernyi gond a kastélyban

Jeles személyiség látogat a kastélyba. A magas rangú vendég érkezésének hírére felbolydul az úri lak. Sürög-forog a személyzet, a házvezető katonás fegyelemmel osztogatja az ukázokat. Minden perc számít, mire a vendég megérkezik, mindennek a helyén kell lennie, a személyzet azonban nem áll a helyzet magaslatán. Az idő vészesen fogy, ezernyi tennivaló adódik. A cselédek, inasok segítségre szorulnak, ide egy igazi problémamegoldó kell! Ez, és csakis ez lehet a szabadulás kulcsa. Ebben a helyzetben egészen egyszerűen nem szabad hibázni...

 

Boszorkányok márpedig léteznek (16+)

Az Úr kegyelmezzen lelkünknek! Gyulán a békés lakosság életét egy boszorkány keseríti meg, ám a gonosz nőszemélyt elfogták és a kastély pincéjében őrzik. Báró Harruckern János Györgynek segítségre van szüksége, mivel senki nem elég merész, hogy bebizonyítsa a bűnösséget. A játékosoknak minden bátorságukra szükségük van, hogy megoldják ezt a rejtélyt. A játék valós történelmi példákat dolgoz fel. Gyulán valóban több boszorkányperre került sor, például 1716-ban, amikor is Sánta Mátyásnét elítélték, így bebizonyítva, hogy Sántáné már a Sátáné.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Fedezd fel Gyula látnivalóit
Gyulán már a török hódoltság ideje alatt is virágzott a fürdőkultúra, ezen túlmenően pedig a város kulturális látnivalókban is gazdag: a gyulai vár, kastélyok, múzeumok, tájházak, templomok, történelmi kalandok várják az idelátogatókat.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A szervezők a KeszthelyFest idei programjait úgy állították össze, hogy a látogatók évről évre visszavágyjanak majd Keszthelyre, és nem csupán a KeszthelyFest idejére. A koncertek és sztárfellépők mellett idén újdonságként jelen lesz a fesztiválon az irodalom, a humor, a történelem, valamint a különleges gasztronómia is.
Életkortól függetlenül várják minden kreatív egyéni versenyző, valamint osztályok, családok jelentkezését, aki kedvet érez, hogy megmutassa tudását! A Sóstói Múzeumfalu rendezésében a tojásdíszítő versenyen két kategóriában van lehetőség nevezni.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz
A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.
Tökéletes tavaszi program: fedezd fel hazánk arborétumait!
Már bontják szirmaikat a tavaszi virágok, néhány hét, és a bokrok, fák is zöld ruhába öltöznek. A szép idő a szabadba csalogat minket, és mi sem lehetne kellemesebb, mint egy kiadós sétát tenni a természetben. Hazánk számos botanikus kerttel, arborétummal rendelkezik, érdemes felkeresnünk valamelyiket.
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!
Négyszeres Guiness Recorder a dinnyési Várpark és Skanzen - beszélgetés Alekszi Zoltánnal
2023.03.02 | 8 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gyermekekkel
Különleges élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak Dinnyésre a Várparkba. A 2 hektáron 46 makettvár fogadja a történelem iránt érdeklődőket, de azok számára is érdekes lehet a kiállítás megtekintése, akik fogékonyak a szenzációkra: a Várpark immár negyedik alkalommal vált Guiness Recorderré. Alekszi Zoltánnal, a dinnyési Várpark és Skanzen megálmodójával és tulajdonosával beszélgettünk.
Ezek a nevezetességek nem maradhatnak ki a Dél-Alföldön!
Mi vár titeket, ha a Dél-Alföldre látogattok? Gyönyörű kastélyok, hagyományőrző programok és felejthetetlen kalandok, ezért cikkünkben összeválogattunk 8+1 olyan helyet a számtalan érdekesség közül, amit semmiképpen ne hagyjatok ki, ha arra jártok.