Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Történelmi fürdőváros az Alföld szélén: mesés látnivalók Gyulán

Békéscsabán is túl, már majdnem a román határig kell menni annak, aki szeretné megcsodálni az Alföld peremén fekvő történelmi fürdővárost, Gyulát. A fáradozás azonban kifizetődik, hiszen ez a varázslatos település egy egész sor remek látnivalóval kápráztatja el az utazókat, ha kell, több napon keresztül, még télen is.

Sokan gondolják úgy, hogy a téli hidegben nem érdemes programot szervezni, ők azonban ennél nagyobbat nem is tévedhetnének. Gyula ugyanis minden évszakban megfelelő úti cél lehet, mert egy laza séta, izgalmas múzeumtúra, gasztrokirándulás vagy várhódítás után még mindig felmelegíthetjük magunkat Magyarország egyik legjobb fürdőjében.

Szóval ne maradj otthon, hanem írd össze, mi mindent kell megnézned, amikor Gyulára utazol!

Szállások Gyulán>>

Mesés látnivalók Gyulán - a Gyulai Vár Mesés látnivalók Gyulán - a Gyulai Vár

 

 

Folyóparti sétáktól a gyönyörű múzeumokig

A csendes sétálóhelyek szerelmesei biztosan jól fogják érezni magukat a városban. A bájos település hosszú folyópartja mentén ugyanis kiszellőztethetjük a fejünket a friss levegőn, és betérhetünk Gyula egyik legszebb parkjába, a Csigakertbe.

A Kapus-hídon átkelve, a Városház utca és a Hétvezér utca találkozási pontjában magasodik a világmindenség teljességét jelképező Világóra, melynek működését fény- és zenei játék kíséri. A Bozó András által tervezett remekmű óránként 30 fokot mozdul el, miközben dalra is fakad. A nagyjából 4 tonna súlyú nevezetesség ráadásul tökéletesen megmutatja a hazai és a világ időzónáihoz tartozó pontos időt is.

A Világórától pár utcára megéri egy kis kitérőt tenni, mert Erkel Ferenc, a híres magyar zeneszerző szülőháza is a közelben található. Az épület ma Erkel Ferenc Emlékházként működik, ahol színvonalas állandó kiállítást rendeztek be. A sok izgalmas, interaktív élményelem mellett ráadásul nemcsak belebújhatunk a reformkori iskolások bőrébe, hanem egy digitális sakkasztalon partit is játszhatunk.

Program kis kitérővel: Amennyiben szívesen elmélyülnél a képzőművészeti remekekben is, sétálj el a Kohán Képtárba!

 

 

A Gyulai Vár regényes kalandjai

Gyula leglátogatottabb része azonban a Vár-tó körüli terület, ahol a leghíresebb látnivalókra bukkanhatunk. A hatalmas parkban az aradi vértanúk tiszteletére felállított Honvédtiszti emlékhelyet csodálhatjuk meg, de itt helyezték el a nagysikerű Gyula feliratot is, melynél remek képeket készíthetünk – háttérben a Gyulai Várral.

A középkori, gótikus téglavár falai közé lépve kalandos utazáson ismerhetjük meg a történelmet, amihez érdemes a díjtalan, de hihetetlenül érdekfeszítő tárlatvezetéseken elindulni. A vármúzeum 24 kiállítótermében több órát is zavartalanul eltölthetünk, ugyanakkor szombatonként megéri korán érkezni, mert ilyenkor egész napos, állandó programok szórakoztatják a közönséget. A sólymászbemutató vagy az interaktív fegyverbemutató során lehetetlen unatkozni. Ráadásul 6-10 éves kor között olyan szuper múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt a fiatalok, mint a Reneszánsz ceremónia vagy a Királyok kora. 

Gyula legszebb látnivalói - Gyulai Vár és Vár-tóGyula legszebb látnivalói - Gyulai Vár és Vár-tó

 

 

Ezernyi látnivaló a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban

A várral szemben, a belváros szívében emelkedő Almásy-kastély Látogatóközpontra szintén szánjunk több időt, mert a csodálatosan megszervezett és kivitelezett interaktív tárlat remek program a téli napokban is. Miután megismertük az egykori arisztokraták mindennapjait, megmászhatjuk a Toronykilátót és a Töröktoronyba is benézhetünk. Ezenkívül nem szabad kihagyni az új Munkácsy-kiállítást sem!

Gyula látnivalók - Gyulai Almásy-kastély LátogatóközpontGyula látnivalók - Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

 

Lazítás a vízben − minden korosztálynak

A török idők óta gazdag fürdőkultúrával rendelkezik a város, amit napjainkban a gyógyvizéről híres Gyulai Várfürdő képvisel. A fedett- és szabadtéri medencék kínálatában minden generáció megtalálja a kedvencét – köszönhetően a 2013 óta megnyitott AquaPalotának, ahol a családbarát szolgáltatások is előtérbe kerültek. A féktelen szórakozást számos élményelem, illetve csúszda segíti. A testi-lelki harmónia megteremtéséről pedig a varázslatos szaunapark, valamint a gyógyászati kezelések gondoskodnak.

Látnivalók és programok Gyulán - Fotó: Gyulai Várfürdő Facebook oldalaLátnivalók és programok Gyulán - Fotó: Gyulai Várfürdő Facebook oldala

Látnivalók és programok Gyulán - Fotó: Gyulai Várfürdő Facebook oldalaLátnivalók és programok Gyulán - Fotó: Gyulai Várfürdő Facebook oldala

 

Látható, hogy ennyi látnivaló bizony nem fér bele egyetlen napba, ezért érdemes elosztani a bakancslistás programokat, hogy tökéletesen megismerhessük ezt a ragyogó alföldi fürdővárost. Sőt, még szót sem ejtettünk a Rádiómúzeum és rádiótörténeti kiállításról, aminek a gyulai Tourinform Iroda épülete ad otthont, de szintén megér egy látogatást Gyula kulturális öröksége, a Szent Miklós katedrális is.

 

A gyulai pálinka nyomában: Ha már az összes helyet bejártuk a településen, akkor nincs más hátra, mint előre a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóházba! A lenyűgöző pálinkatörténeti előadások mellett szenzációs kóstolók is várnak. Ha nem akarunk alkoholt fogyasztani, akkor a helyi kézműves termékeket is előnyben részesíthetjük.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kint hullik a hó, és ti éppen azon töritek a fejeteket, hogy mit is lehetne ebben az időben csinálni? Kezdésnek vegyétek fel a télikabátot, sálat és sapkát, útközben görgessétek végig a legújabb cikkünket, és mire a végére értek ígérjük, hogy alig fogtok tudni választani a számtalan lehetőség közül.
Legyen szó egészségmegőrzésről vagy lazításról, abban egyetérthetünk, hogy a szaunázás egy igazán jó dolog. Manapság a népszerű luxushotelek és élményfürdők mellett egyre több vidéki fogadó szolgáltatáspalettáján található meg ez a wellness-szolgáltatás, úgyhogy már kisebb költségvetés is elég ahhoz, hogy vakációnk alatt is élhessünk szaunázási szenvedélyünknek.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.