Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezd fel Gyula látnivalóit

Gyulán már a török hódoltság ideje alatt is virágzott a fürdőkultúra, ezen túlmenően pedig a város kulturális látnivalókban is gazdag: a gyulai vár, kastélyok, múzeumok, tájházak, templomok, történelmi kalandok várják az idelátogatókat.

Szállásajánlatok Gyulán>>

A Fehér- és a Fekete-Körös vidéke mesés természeti adottságokkal rendelkezik. Gyula mellett a mindössze 17 km-re található Békéscsaba, valamint a környező falvak is különleges, igazi vidéki hangulattal várnak bennünket, így hát megéri felkerekedni és feltérképezni a vidéket. 

Látnivalók Gyulán - Gyulai várLátnivalók Gyulán - Gyulai vár

 

Megannyi látnivaló, program vár rátok Gyulán!

Kezdhetjük a város szimbólumával, és látogassunk el a Gyulai várba, amely ma már múzeumként működik. A  több mint 600 éves erődítmény a középkori Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki téglaváraként 24 termével várja, hogy bemutassa nekünk a város gazdag történelmét. 

A várlátogatás után akár kastélylátogatásra is adhatjuk a fejünket, amiből négyet is találunk:
- az Almásy-kastélyt, ami látogatóközpontként is működik, interaktív kiállításával igazán különleges módon mutatja be a történelmét és annak rejtett titkait;
- az olasz reneszánsz lelkét magáénak tudó Vásárhelyi Bréda-kastélyt;
- az extravagáns stílusú Szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt;
- és a Gyulavári kastélyt, melyben a Dél-Alföldi régió kincseit tekinthetjük meg

A kiállítások és múzeumok kedvelőinek a lehetőségek itt még nem értek véget, ugyanis ellátogathatnak például az Erkel Ferenc Emlékházba, a Kohán képtárba vagy a Ladics-házba is.

Tipp! Békéscsabára is elugorhatnak, ahol a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményének otthont adó Munkácsy Mihály Múzeum található.

Szállásajánlatok Gyulán>>

Látnivalók Gyulán - Almásy-kastély, GyulaLátnivalók Gyulán - Almásy-kastély, Gyula

 

A sütemények szerelmeseinek

Az édesszájúak nagy örömére a Százéves Cukrászda több mint 180 éve kínálja Gyulán a különleges finomságaikat, és állandó, fenséges süteményillat járja át az épületet. De termei is tartogatnak meglepetéseket, ugyanis eredeti biedermeier berendezési tárgyakat csodálhattok meg bennük. Még egy 1819-ben készült, hasábszekreterben elhelyezett, 32 sípos géporgonát is megnézhettek.

Látnivalók Gyulán - Százéves CukrászdaLátnivalók Gyulán - Százéves Cukrászda

 

Kalandos programok az egész családnak

A Békéscsaba felé vezető úton található Woodland Kalandpark kicsiknek és nagyoknak egyaránt kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Ennél egy fokkal könnyebb program lehet, ha meglátogatjuk a Csigakertet. Gyula legnagyobb egybefüggő zöldterülete, - mely a park mesterséges kilátódombjára csigavonalban kanyargó sétányról kapta a nevét - tökéletes hely arra, hogy gyönyörködjünk, sétáljunk és pihenjünk egyet. Aki pedig igazán elfáradt a túra végére, de még szeretne egy utolsó pillantást vetni a városra vagy csak körülnézni, felülhet a városban található kisvonatok egyikére, hiszen Gyulán kettő is van.

Látnivalók GyulánLátnivalók Gyulán

 

Várfürdő

Alföld egyik legharmonikusabb gyógyfürdője, a Gyulai Várfürdő is lehet, amely a vártól nem messze található. Itt a felnőttek a nyolc gyógymedence egyikében tudnak pihenni, míg a nagyobb gyerekek az Aquapalotában választhatnak a csúszák és medencék közül. A kisebbeket baba- és gyermekmedence várja.

Szállás tippünk a Hunguest Hotel Erkel****, ahonnan közvetlen átjárás biztosított a fürdőbe. Tovább>>

Látnivalók Gyulán - Gyulai VárfürdőLátnivalók Gyulán - Gyulai Várfürdő

 

Végezetül, a kérdés ami mindenkit foglalkoztat: mitől gyulai és mitől csabai a kolbász?

Mindkét kolbász paprikás, viszont a csabaiba több kerül a magyarok kedvencéből.  A gyulaiba pedig bors kerül a kömény helyett. Formájukat tekintve is különböznek, ugyanis a csabai valamivel vastagabb és egyszálas, míg a gyulai úgynevezett pároskolbász. Ha még többet szeretnétek megtudni, akkor a CsabaParkot ne hagyjátok ki, itt ugyanis minden erről a hungarikumról szól.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A népszerű kirándulóhelyeket látogatva nagyon sokszor bukkanhatunk a fák fölé magasodó kilátókra, melyekről csodálatos panoráma nyílik a környező tájra. A híresebb magaslesekről már szinte biztos mindenki hallott, úgyhogy most nézzünk meg néhányat a kevésbé ismertek közül!
Nagyobbat nem is tévedhetnétek, ha azt hiszitek, hogy unalmasak a Magyarországon sorakozó víztornyok. Miért? Azért, mert a földöntúli panoráma mellett, lenyűgöző kiállításokat, kávézókat, oxigénbárt és élményközpontot is rejtenek ezek a klassz helyek.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.