Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Jártál már itt? Mutatunk 5 gyönyörű hazai tengerszemet

Vibráló kékségük, magával ragadó szépségük vetekszik bármely tengerszemmel – ám valójában bányatavak. Mindezek ellenére a természetjárók kedvelt helyszínei ezek a mesterséges tavak, melyekből most gyűjtöttük ötöt, talán a legszebbeket.

 

Megyer-hegyi tengerszem, Sárospatak

Hazánk egyik legkedveltebb természeti látnivalója a Megyer-hegyi tengerszem, mely megkapó látványával számos látogatót sarkalt arra, hogy megörökítse a Magyarország védett természeti kincsei közé tartozó tavat és az azt körülvevő sziklafalakat. A Bükki Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó területet többféleképpen is megközelíthetjük: a Malomkő ösvényen keresztül vagy Sárospatak felől. A 324 méter magas Megyer-hegy területén fekvő tó szépségét feltűnő kéksége adja, és az a kontraszt, melyet a víztükör fölé magasodó, 70 méter magas sziklafalak okoznak. A tó helyén egykor a gabonaőrlők és érczúzók malomköveit biztosító bánya állt, melyet 1907-ben zártak be a termelés folyamatos csökkenése miatt. Ezt követően alakult ki a tó a fejtési gödörben, mely egyes helyeken elérheti a 6,5 méter mélységet is. A tengerszem mellett egy kilátó is található, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk.

Szállásajánlatok Sárospatakon és környékén>>

5 legszebb magyarországi tengerszem - Megyer-hegyi tengerszem, Sárospatak5 legszebb magyarországi tengerszem - Megyer-hegyi tengerszem, Sárospatak

 

 

Jósvafői tengerszem

A Jósvafői tengerszem egy viszonylag fiatal mesterséges tó, hiszen 1942-ben, a Baradla-barlangból eredő, karsztforrásként kibukkanó Jósva-forrás felduzzasztásával keletkezett. A forrásra már az 1800-as években is építettek malmot, később villanytelepet is, mely 1917-től biztosította az áramot a falunak, majd a völgyzáró gát 1935-ben épült meg. A forrás hazánk legnagyobb vízhozamú hidegvizű forrása, két ágból ered, másodpercenként 7-8000 liter vízzel táplálva a Jósva-patakot. Smaragdzöld hideg vize legendás, jó időben egészen 10°C-ig melegszik fel, így fürdésre egyáltalán nem alkalmas. A tó DK-i részénél stég nyúlik be a tóba, a part mentén sétálva egy parkba érkezünk, ahol kellemesen megpihenhetünk.

Szállásajánlatok Jósvafő környékén>>

5 legszebb magyarországi tengerszem - jósvafői tengerszem5 legszebb magyarországi tengerszem - jósvafői tengerszem

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
„Tündérek temploma” és őseinkről mesélő helyek ‒ barangolás az Alföldi Kéktúrán
Hallottatok már a Zemplénben rejtőző mesés Magyar Kálváriáról, a Nyírség varázslatos kastélyairól vagy arról a pöttöm faluról, ami a Honfoglalás Kori Látogatóközponttal büszkélkedik? És azt tudjátok-e, hol lapul az az Árpád-kori templom, amit a legenda szerint tündérek építettek fel? Kövessetek minket, mert az Országos Kéktúra útjai helyett most az Alföldi Kéktúra legjobb kirándulóhelyeit hoztuk el nektek!

 

 

Rudabányai bányató

Rudabányán találjuk az ország legmélyebb tavát, mely 60 méteres mélységével zsebelte be a legmélyebb állóvíz címet. A 320 méter hosszú és legszélesebb pontján 120 méter széles tó a vasércbányászatnak köszönheti kialakulását. Már a középkorban is bányásztak itt érceket, az 1880-tól 1986-ig üzemelő bánya több mint 50 millió tonna vasércet adott. A bánya hossza elérhette a 6 kilométert, szélessége pedig a több 100 métert. Két különálló meder alakult ki, melyek a kitermelés megszűnését követően a járatok szivattyúzásának hiányában idővel feltöltődtek csapadékvízzel, a felszínre törő karsztvízzel. A nagyobb tó neve Andrássy II., a kisebbik Vilmos névre hallgatott. A nagyobb tó idővel kilépett a medréből, és bekebelezte a kisebbiket, ezzel létrehozva a ma ismert Rudabányai bányatavat. A türkízkék vizű tavat egy ösvény veszi körbe, melyen sétálva a különleges panoráma mellett megismerhetjük a bányaterület kőzeteit, a fontosabb földtani pontokat. Kilátópontok, információs táblák segítik a tájékozódást, padok és mobil stégek adnak lehetőséget a pihenésre és a tájban való gyönyörködésre.

Szállásajánlatok Rudabánya környékén>>

5 legszebb magyarországi tengerszem - rudabányai bányató5 legszebb magyarországi tengerszem - rudabányai bányató

 

 

Apci tengerszem, Apc

A Mátra is rejt egy tengerszemet, az apci tengerszemet két jellegzetes vulkáni kúpja, az Apc Somlyó és a Nagy-harsas között találjuk. A tó az egykori andezitbánya területén jött létre, mely 1875 és 1960 között működött aktívan, ezt követően a bánya gödre megtelt csapadék- és talajvízzel. A bányatavat és környezetét 1995-ben helyi jelentőségű természetvédelmi területnek minősítették. A bánya északi és délkeleti oldala 15-20 méter magas falakkal keretezi a tavat, melynek smaragdzöld vize oly szép, hogy joggal tarthat igényt a tengerszem elnevezésre. Száraz időben a tó autóval is megközelíthető, más esetben érdemes a járművet a kijelölt parkólóban hagyni, és gyalog, a földes úton egy 40 perces sétával elérni. A tó könnyen körbejárható, ösvényeiről számos helyről nagyszerű panoráma nyílik rá.

Szállásajánlatok Apc környékén>>

5 legszebb magyarországi tengerszem - apci tengerszem5 legszebb magyarországi tengerszem - apci tengerszem

 

 

Tarcali bányató

Tokaj-Hegyalja már önmagában is megér egy túrát, ám ha a borkóstolások és a borvidék megismerésén túl más természeti értékek felfedezésére is vágynánk, akkor mindenképpen látogassunk el a Tarcali bányatóhoz. A borvidék kiváló andezit bányászati helyszín volt, mintegy 20 külszíni bánya és kőfejtő működött a területen. A tarcali bánya bezárása után a hátrahagyott gödröt csapadék és forrásvíz töltötte fel, tiszta vizének köszönheti azúrkék színét. Különleges élményt nyújtanak a hatalmas kráterszerű sziklás képződmények, a sziklafalak vulkanikus eredetű andezit képződményei egyedülállóak. A tavat a hegy tetején álló Áldó Krisztus szobor mögül is megtekinthetjük, a lenyűgöző panoráma kiváló fotó téma. A tó partjára lesétálva számos pihenő helyet találhatunk, ám a tó nem körül járható, partja kevésbé kiépített.

Szállásajánlatok Tarcalon és környékén>>

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.
A látvány ellenére mindig egy kicsit belefacsarodik a szívünk, ha Komárom utcáit járjuk, mert jól tudjuk: volt idő, amikor a Duna felett átívelő hídon keresztülsétálva még nem léptünk át egy másik országba. Az „erődök városa” azonban mára kiheverte a történelmi traumáit és ezer kincsével csábít új kalandokra.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lépcsője és völgybe zárt falvak - Mesélő helyek a Kelet-Mecsek ölelésében
A vadregényes Kelet-Mecsek hangulatos mesefalvakat, rejtett látnivalókat, kies völgyeket, csodálatos túraútvonalakat és még számtalan más csodát tartogat nektek, amiért megéri túracipőt húzni 2023-ban is.
10 kihagyhatatlan látnivaló és kirándulóhely a Mátrából
A varázslatos Mátra megannyi kirándulóhelye és eldugott látnivalója kimeríthetetlen forrás egy-egy mozgalmas hétvége eltöltéséhez. Cikkünkben 10 olyan helyszínt gyűjtöttünk össze, amiért mindenképp megéri útra kelni és felkeresni a hegység legszebb nevezetességeit.
Legendák nyomában - zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell
Kis hazánkban számos ismert és kevésbé ismert zarándokhely található. Cikkünkben 6+1 olyan csodatevő vallási helyet mutatunk nektek, melyek egyben remek kirándulóhelyek is!
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!
„Tündérek temploma” és őseinkről mesélő helyek ‒ barangolás az Alföldi Kéktúrán
Hallottatok már a Zemplénben rejtőző mesés Magyar Kálváriáról, a Nyírség varázslatos kastélyairól vagy arról a pöttöm faluról, ami a Honfoglalás Kori Látogatóközponttal büszkélkedik? És azt tudjátok-e, hol lapul az az Árpád-kori templom, amit a legenda szerint tündérek építettek fel? Kövessetek minket, mert az Országos Kéktúra útjai helyett most az Alföldi Kéktúra legjobb kirándulóhelyeit hoztuk el nektek!