Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kiránduljatok „az erődök városában”, a történelem által kettészakított Komáromban

A látvány ellenére mindig egy kicsit belefacsarodik a szívünk, ha Komárom utcáit járjuk, mert jól tudjuk: volt idő, amikor a Duna felett átívelő hídon keresztülsétálva még nem léptünk át egy másik országba. Az „erődök városa” azonban mára kiheverte a történelmi traumáit és ezer kincsével csábít új kalandokra.

Szállásajánlatok Komáromban>>

 

A Kisalföld sík vidékén kirándulva csak követnetek kell a szlovák határ mentén hömpölygő Duna acélszürke vizét, amelynek jobb partján rálelhettek „az erődök városaként” elhíresült Komáromra. Az elnevezés nem véletlen. A történelem során ugyanis az itt elhelyezkedő település kulcsszerepet játszott a katonai védelemben.

 

Titokzatos kazamaták és csodás kiállítások

Később a terület rendeltetése megmaradt és az erődrendszer fokozatos kiépítésének hála ma is el tudtok sétálni a Csillagerődhöz, az Igmándi erődhöz, valamint a Monostori erődhöz is. Utóbbinál zavartalanul gyönyörködhettek a hatalmas, faragott kövekből emelt várfalakban, bástyákban, illetve a föld alatt szerteszét futó titokzatos, zegzugos, földalatti kazamatákban. A hadi célok alól mára mentesült épületben jelenleg lenyűgöző kiállítások és szuper tárlatvezetések várják a látogatókat.

Programtipp: 2023. április 28-30. között újra megrendezik a komáromi ErődFesztet. Ilyenkor a Monostori erőd falai között könnyűzenei koncerteken, táncos produkciókon, történelmi játékokon, gyermekprogramokon és interaktív előadásokon is részt vehettek.

Látnivalók Komáromban - Csillagerőd/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.Látnivalók Komáromban - Csillagerőd/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.

Látnivalók Komáromban - Monostori erőd/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.Látnivalók Komáromban - Monostori erőd/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.

 

 

Városi sétára hívnak a látnivalók

Az első világháborút követő 1920. június 4-i trianoni döntés értelmében a város két részre szakadt: az északi rész a mai Szlovákiához a déli pedig Magyarországhoz került. Az azóta eltelt több mint 100 év alatt Komárom újra talpra állt, és számos értékes látnivalóval is gazdagodott.

Megéri felkeresni a történelemről tanúskodó, csobogókkal színesített Szabadság teret, melynek szívében Világháborús emlékművet emeltek. A szobortól pár lépésnyire 8 darab római korból származó szarkofág is helyet kapott. A tér peremén magasodó városháza alagsora pedig Dr. Juba Ferenc magyar tengerészettörténeti gyűjteményének ad otthont.

Komárom szőnyi városrészéből, a római kori Brigetioból származó izgalmas régészeti leletek között bolyonghattok a Klapka György Múzeumban. Az állandó kiállításon freskókon és emléktárgyakon keresztül áshatjátok bele magatokat Brigetio lenyűgöző örökségébe, de az egykori honvéd tábornokról, Klapka Györgyről is sok hasznos információt szerezhettek.

Látnivalók Komáromban - Városháza/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.Látnivalók Komáromban - Városháza/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.

Látnivalók Komáromban - Szabadság tér/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.Látnivalók Komáromban - Szabadság tér/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Magyarország a lábaink előtt hever: 5 izgalmas hazai kilátó
Országszerte megszámlálhatatlan mennyiségű kilátót találunk, így bőven van merítési lehetőségünk arra az esetre, ha akár több száz méteres magasságból szeretnénk gyönyörködni a panorámában. Cikkünkben 5 olyan kilátópontot gyűjtöttünk össze, amit mindenképpen érdemes felírni a listátokra!

 

 

Különleges színpadi produkció: Magyar Lovas Színház

Egyedülálló élményre nevezhettek be, ha jegyet váltotok a komáromi Magyar Lovas Színházba. A rendhagyó előadások alkalmával egyszerre lépnek színpadra a kiváló művészek és a lovak is. Mivel komoly felkészítő munkát igényelnek a produkciók, ezért évente 20-nál kevesebb előadásra ülhet csak be a varázslatra éhes publikum. Ráadásul a bemutatókat mindig egy helyen tartják, így ahhoz, hogy lássátok, hogyan kel életre idén a Lúdas Matyi, a Lóvá tett lovasok vagy a Háry János című darab, mindenképp el kell látogatnotok a híres színházba.

 

Szállásajánlatok Komáromban>>

 

Wellnessezés télen-nyáron: Brigetio Gyógyfürdő

Nyáron a strand nyújtotta felfrissülés miatt, télen viszont inkább a remek rekreációs- és egészségmegőrző szolgáltatásai miatt népszerű a Brigetio Gyógyfürdő. A kül- és beltéri gyógyvizes medencékben, az ásványi anyagokban gazdag termálvíz áldásos hatásait élvezhetitek ki. Ha viszont sportolni támad kedvetek, akkor a 33 méteres, többsávos úszómedencét ajánljuk a figyelmetekbe. A zen hangulatot árasztó rönk szaunakertet dézsás merülő és napozóterasz teszi teljessé, de a finn szaunák, a gőzkabin, valamint a sószoba csendjében is érdemes elmerülni.

Látnivalók Komáromban - Brigetio Gyógyfürdő/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.Látnivalók Komáromban - Brigetio Gyógyfürdő/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.

Látnivalók Komáromban - Brigetio Gyógyfürdő/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.Látnivalók Komáromban - Brigetio Gyógyfürdő/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.

 

 

Kulináris kitérő, kerékpártúra és séta a határon túlra

A városban bolyongva több kiváló étterembe is betérhettek, ha megéheztek. A bisztró konyha kedvelőinek a BAHIA Terrace & Bart, míg az egzotikus különlegességek szerelmeseinek a török és az európai ízeket ötvöző KING-SHOARMA Éttermet ajánljuk. Komáromi vendéglátóhelyek>>

Egy kellemes ebéd vagy vacsora után jól jön majd egy kis mozgás. Üljetek biciklire és kutassátok fel a környék szuper kerékpárútjait! Egy könnyed, 15 kilométeres tekerést ígér a Monostori vártól induló út, mely a szlovákiai Komáromi várig vezet. Vagy inkább lazítanátok egyet a pecabot mellett? Akkor horgásszatok a Rüdiger-tónál!

Miután bebarangoltátok a mesés Komáromot, a szomszédos Komárnoba is sétáljatok át, mert a Klapka György teret, az Európa-udvart, a Szentháromság-szobrot és a Duna Menti Múzeumot iss érdemes közelebbről szemügyre venni.  Jó utat!

Látnivalók Komáromban - Rüdiger-tó/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.Látnivalók Komáromban - Rüdiger-tó/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Vibráló kékségük, magával ragadó szépségük vetekszik bármely tengerszemmel – ám valójában bányatavak. Mindezek ellenére a természetjárók kedvelt helyszínei ezek a mesterséges tavak, melyekből most gyűjtöttük ötöt, talán a legszebbeket.
Repüljetek el a nyugalom szigetére és kezdjétek a feltöltődést egy szuper pihentető és egészséges kikapcsolódással: a szaunázással! Csak annyi a dolgotok, hogy átböngészitek a most következő kiváló wellness szállodákat, melyek falai között érzékeket elbódító szaunafelöntéseket és egyedi programokat is találtok!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lépcsője és völgybe zárt falvak - Mesélő helyek a Kelet-Mecsek ölelésében
A vadregényes Kelet-Mecsek hangulatos mesefalvakat, rejtett látnivalókat, kies völgyeket, csodálatos túraútvonalakat és még számtalan más csodát tartogat nektek, amiért megéri túracipőt húzni 2023-ban is.
10 kihagyhatatlan látnivaló és kirándulóhely a Mátrából
A varázslatos Mátra megannyi kirándulóhelye és eldugott látnivalója kimeríthetetlen forrás egy-egy mozgalmas hétvége eltöltéséhez. Cikkünkben 10 olyan helyszínt gyűjtöttünk össze, amiért mindenképp megéri útra kelni és felkeresni a hegység legszebb nevezetességeit.
Jártál már itt? Mutatunk 5 gyönyörű hazai tengerszemet
Vibráló kékségük, magával ragadó szépségük vetekszik bármely tengerszemmel – ám valójában bányatavak. Mindezek ellenére a természetjárók kedvelt helyszínei ezek a mesterséges tavak, melyekből most gyűjtöttük ötöt, talán a legszebbeket.
TOP 10 vidéki wellness szálloda Magyarországon
2023.02.22 | 11 perc | Szállások | Wellness | Legnépszerűbb
Ha egyaránt fontosak számodra a hotel szolgáltatásai, a wellnessrészleg felszereltsége és a környék látnivalói, akkor ezek a szálláshelyek nem fognak csalódást okozni. Összegyűjtöttünk nektek 10 kiváló vidéki wellness szállodát az országban.
Legendák nyomában - zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell
Kis hazánkban számos ismert és kevésbé ismert zarándokhely található. Cikkünkben 6+1 olyan csodatevő vallási helyet mutatunk nektek, melyek egyben remek kirándulóhelyek is!