Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kiránduljatok „az erődök városában”, a történelem által kettészakított Komáromban

A látvány ellenére mindig egy kicsit belefacsarodik a szívünk, ha Komárom utcáit járjuk, mert jól tudjuk: volt idő, amikor a Duna felett átívelő hídon keresztülsétálva még nem léptünk át egy másik országba. Az „erődök városa” azonban mára kiheverte a történelmi traumáit és ezer kincsével csábít új kalandokra.

Szállásajánlatok Komáromban>>

 

A Kisalföld sík vidékén kirándulva csak követnetek kell a szlovák határ mentén hömpölygő Duna acélszürke vizét, amelynek jobb partján rálelhettek „az erődök városaként” elhíresült Komáromra. Az elnevezés nem véletlen. A történelem során ugyanis az itt elhelyezkedő település kulcsszerepet játszott a katonai védelemben.

 

Titokzatos kazamaták és csodás kiállítások

Később a terület rendeltetése megmaradt és az erődrendszer fokozatos kiépítésének hála ma is el tudtok sétálni a Csillagerődhöz, az Igmándi erődhöz, valamint a Monostori erődhöz is. Utóbbinál zavartalanul gyönyörködhettek a hatalmas, faragott kövekből emelt várfalakban, bástyákban, illetve a föld alatt szerteszét futó titokzatos, zegzugos, földalatti kazamatákban. A hadi célok alól mára mentesült épületben jelenleg lenyűgöző kiállítások és szuper tárlatvezetések várják a látogatókat.

Programtipp: 2023. április 28-30. között újra megrendezik a komáromi ErődFesztet. Ilyenkor a Monostori erőd falai között könnyűzenei koncerteken, táncos produkciókon, történelmi játékokon, gyermekprogramokon és interaktív előadásokon is részt vehettek.

Látnivalók Komáromban - Csillagerőd/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.Látnivalók Komáromban - Csillagerőd/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.

Látnivalók Komáromban - Monostori erőd/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.Látnivalók Komáromban - Monostori erőd/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.

 

 

Városi sétára hívnak a látnivalók

Az első világháborút követő 1920. június 4-i trianoni döntés értelmében a város két részre szakadt: az északi rész a mai Szlovákiához a déli pedig Magyarországhoz került. Az azóta eltelt több mint 100 év alatt Komárom újra talpra állt, és számos értékes látnivalóval is gazdagodott.

Megéri felkeresni a történelemről tanúskodó, csobogókkal színesített Szabadság teret, melynek szívében Világháborús emlékművet emeltek. A szobortól pár lépésnyire 8 darab római korból származó szarkofág is helyet kapott. A tér peremén magasodó városháza alagsora pedig Dr. Juba Ferenc magyar tengerészettörténeti gyűjteményének ad otthont.

Komárom szőnyi városrészéből, a római kori Brigetioból származó izgalmas régészeti leletek között bolyonghattok a Klapka György Múzeumban. Az állandó kiállításon freskókon és emléktárgyakon keresztül áshatjátok bele magatokat Brigetio lenyűgöző örökségébe, de az egykori honvéd tábornokról, Klapka Györgyről is sok hasznos információt szerezhettek.

Látnivalók Komáromban - Városháza/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.Látnivalók Komáromban - Városháza/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.

Látnivalók Komáromban - Szabadság tér/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.Látnivalók Komáromban - Szabadság tér/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Magyarország a lábaink előtt hever: 5 izgalmas hazai kilátó
Országszerte megszámlálhatatlan mennyiségű kilátót találunk, így bőven van merítési lehetőségünk arra az esetre, ha akár több száz méteres magasságból szeretnénk gyönyörködni a panorámában. Cikkünkben 5 olyan kilátópontot gyűjtöttünk össze, amit mindenképpen érdemes felírni a listátokra!

 

 

Különleges színpadi produkció: Magyar Lovas Színház

Egyedülálló élményre nevezhettek be, ha jegyet váltotok a komáromi Magyar Lovas Színházba. A rendhagyó előadások alkalmával egyszerre lépnek színpadra a kiváló művészek és a lovak is. Mivel komoly felkészítő munkát igényelnek a produkciók, ezért évente 20-nál kevesebb előadásra ülhet csak be a varázslatra éhes publikum. Ráadásul a bemutatókat mindig egy helyen tartják, így ahhoz, hogy lássátok, hogyan kel életre idén a Lúdas Matyi, a Lóvá tett lovasok vagy a Háry János című darab, mindenképp el kell látogatnotok a híres színházba.

 

Szállásajánlatok Komáromban>>

 

Wellnessezés télen-nyáron: Brigetio Gyógyfürdő

Nyáron a strand nyújtotta felfrissülés miatt, télen viszont inkább a remek rekreációs- és egészségmegőrző szolgáltatásai miatt népszerű a Brigetio Gyógyfürdő. A kül- és beltéri gyógyvizes medencékben, az ásványi anyagokban gazdag termálvíz áldásos hatásait élvezhetitek ki. Ha viszont sportolni támad kedvetek, akkor a 33 méteres, többsávos úszómedencét ajánljuk a figyelmetekbe. A zen hangulatot árasztó rönk szaunakertet dézsás merülő és napozóterasz teszi teljessé, de a finn szaunák, a gőzkabin, valamint a sószoba csendjében is érdemes elmerülni.

Látnivalók Komáromban - Brigetio Gyógyfürdő/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.Látnivalók Komáromban - Brigetio Gyógyfürdő/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.

Látnivalók Komáromban - Brigetio Gyógyfürdő/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.Látnivalók Komáromban - Brigetio Gyógyfürdő/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.

 

 

Kulináris kitérő, kerékpártúra és séta a határon túlra

A városban bolyongva több kiváló étterembe is betérhettek, ha megéheztek. A bisztró konyha kedvelőinek a BAHIA Terrace & Bart, míg az egzotikus különlegességek szerelmeseinek a török és az európai ízeket ötvöző KING-SHOARMA Éttermet ajánljuk. Komáromi vendéglátóhelyek>>

Egy kellemes ebéd vagy vacsora után jól jön majd egy kis mozgás. Üljetek biciklire és kutassátok fel a környék szuper kerékpárútjait! Egy könnyed, 15 kilométeres tekerést ígér a Monostori vártól induló út, mely a szlovákiai Komáromi várig vezet. Vagy inkább lazítanátok egyet a pecabot mellett? Akkor horgásszatok a Rüdiger-tónál!

Miután bebarangoltátok a mesés Komáromot, a szomszédos Komárnoba is sétáljatok át, mert a Klapka György teret, az Európa-udvart, a Szentháromság-szobrot és a Duna Menti Múzeumot iss érdemes közelebbről szemügyre venni.  Jó utat!

Látnivalók Komáromban - Rüdiger-tó/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.Látnivalók Komáromban - Rüdiger-tó/ Fotó: Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Vibráló kékségük, magával ragadó szépségük vetekszik bármely tengerszemmel – ám valójában bányatavak. Mindezek ellenére a természetjárók kedvelt helyszínei ezek a mesterséges tavak, melyekből most gyűjtöttük ötöt, talán a legszebbeket.
Repüljetek el a nyugalom szigetére és kezdjétek a feltöltődést egy szuper pihentető és egészséges kikapcsolódással: a szaunázással! Csak annyi a dolgotok, hogy átböngészitek a most következő kiváló wellness szállodákat, melyek falai között érzékeket elbódító szaunafelöntéseket és egyedi programokat is találtok!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Melengető fürdőzés hideg téli napokra - gyógyvizes wellness szállodák és termál hotelek Magyarországon
Ahogy beköszönt a tél, ösztönösen menedéket keresünk a hideg elől. Azonban ezt nem csupán otthonunk melegében találhatjuk meg, hanem Magyarország csodálatos gyógyfürdőiben is. Merüljetek el a testet-lelket simogató, selymes termálvízben, ahol lebegés közben a kültéri medencékből gyönyörködhettek a téli világban!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.