Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén

Fedezzétek fel Sárospatak látnivalóit! Az ország északkeleti pontján fekvő város számos természeti és történelmi kincset rejt, de érdemes bebarangolni a környéket is. Varázslatos pincesorok, ócenárium, izgalmas várak várnak rátok, ha nyakatokba veszitek Sárospatakot és környékét.

Sárospataki szállásajánlatok>>

 

Rákóczi-vár

A magyar 500 forintos bankjegy hátoldalán is találkozhatunk hazánk egyik leghíresebb várával és az országunk legjelentősebb Rákóczi kultuszhelyével. A sárospataki Rákóczi-vár Vörös tornyának tetején létesített teraszról az egész várra páratlan kilátás nyílik, de Bodrogot és Sárospatakot is megcsodálhatjuk.

Kihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Rákóczi-vár, SárospatakKihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Rákóczi-vár, Sárospatak

 

 

Megyer-hegyi tengerszem és kilátó

Hazánk egyik legszebb természeti csodáját van szerencsénk szemügyre venni a Megyer-hegyen. A malomkő tanösvényen keresztül tudjuk megközelíteni a csodálatos tavacskát, és aki szeretné madártávlatból is szemügyre venni a zempléni tájat, annak a többszintes, a fák lombkoronái fölé nyúló kilátótoronyból erre remek lehetősége van.

Kihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Megyer-hegyi tengerszemKihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Megyer-hegyi tengerszem

 

 

Bazilika

Sárospatak egyik büszkesége a gótikus stílusban épült háromhajós bazilika, mely alatt a város első templomának alapjai találhatóak. Orgonája egy időben hazánk legszebb hangú hangszere volt. Érdekessége, hogy a keleti falon látható egy kis szekrényke, amely Szent Erzsébet ereklyéjét őrzi: egy tenyérnyi nagyságú selyem-brokát ruha darabot és egy picinyke darabkát a koponyacsontjából. Az ereklye évente mindössze egyszer van nyitva: pünkösd második napján, amikor Erzsébet szentté avatásának évfordulóját ünneplik.

Még több látnivaló Sárospatakon>>

Kihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Sárospataki BazilikaKihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Sárospataki Bazilika

 

 

Felejthetetlen élmények a szőlőtőkék árnyékában: látnivalók Tokajban
Nem véletlen nevezik Tokajt a „Kincsek városának”. A messzi földön híres borokon túl ugyanis a környéken számos különleges élmény várja, hogy felfedezd a Megyer-hegyi Tengerszemtől, az extrém meglepetéseket tartogató Zemplén Kalandparkig! Tarts velünk, most megsúgjuk Tokaj titkait!

 

 

Sárospataki református templom

A város egyik legimpozánsabb műemléképülete barokk stílusban épült, melyben galéria is működik, ami időszakos kiállításoknak ad helyet. A református templom legnagyobb büszkesége az 1871-ből származó orgona, melyet a kor egyik legnagyobb orgonaépítő mestere, Ludwig Moser készített a templom alapításának 100. évfordulójára. Az a Ludwig Moser, akinek műhelyéből került ki többek között az esztergomi és az egri bazilika orgonája is.

Szállásajánlatok Sárospatakon és környékén>>

Kihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Sárospataki református templomKihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Sárospataki református templom

 

 

Sárospataki Görögkatolikus Parókia

A későbarokk sárospataki Görögkatolikus templom elődje a 18. század végén épült, és csak a toronyalj kápolnafülkéjében lévő 18. századi oltárépítmény maradt meg ebből a korból. A templomhoz vezető sétány áprilisban nyújt csak igazán csodás látványt, az aláhulló cseresznyefa virágok szirmainak köszönhetően.

Kihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Sárospataki Görögkatolikus ParókiaKihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Sárospataki Görögkatolikus Parókia

 

Még több látnivaló Sárospatakon>>

Vízikapu

A Vízikapu volt hosszú időkön át a sárospataki várnegyed egyetlen bejárata, kapu a Bodrog folyó felé. A gyalogos és kocsibehajtó felvonóhíd csigáinak helye a mai napig jól látszik a Vízikapu belső oldalán. Napjainkban itt kapott helyet a 800 ülőhelyes sárospataki szabadtéri színpad, amely nyaranta jobbnál jobb koncertekkel, előadásokkal várja a városba látogató turistákat és a helyieket.

Kihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Vízikapu, SárospatakKihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Vízikapu, Sárospatak

 

 

Református Kollégium Nagykönyvtár

A több, mint félmillió darabot számláló gyűjteménnyel rendelkező kollégiumi könyvtár dísztermét a magyar klasszicista építészet nagymestere, Pollack Mihály tervezte. Intarziás csillagmintás parkettája, impozáns dór oszlopokra támaszkodó galériája és a Joseph Lintzbauer által készített mennyezeti és fali szekkói ámulatba ejtenek minden látogatót, ezért nem érdemes kihagyni, ha városlátogatásra adjuk a fejünket.

Sárospataki szállásajánlatok>>

Kihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Református Kollégium Nagykönyvtár, SárospatakKihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Református Kollégium Nagykönyvtár, Sárospatak

 

 

Végardó Fürdő

A sárospataki gyógyfürdő az aktív pihenés híveit, a gyógyulni vágyókat, kicsiket és nagyokat egyaránt kiszolgáló medence és szolgáltatás kínálattal várja. Termál medence, acapulco medence, gyermekmedence és szaunavilág, csak hogy párat említsünk közülük. A gyógyfürdő kincset érő termálvizére 1959-ben találtak rá és az első medencét a Bodrog folyó partján, fából alakították ki.

 

 

Bájos pincefalvak, elragadó pincesorok várnak országszerte
A minőségi borfogyasztás és a turisztikai élmények egyik tökéletes kombinációja, ha felkeresünk egyet a hazánkban szép számmal megtalálható pincefalvak, pincesorok közül. Nemcsak kiváló borokat kóstolhatunk itt, de beleláthatunk a helyi borászok mindennapjaiba, megismerhetjük a pincék történetét, és gyönyörködhetünk a népi építészet tárgyi emlékeiben is. Hangulatos séták, finom falatok, tökéletesre hangolt borok és gyönyörű tájak - kell ennél több?

 

Fedezd fel a környéket - Látnivalók Sárospatak környékén

Hercegkút

Sárospataktól nincsen messze Hercegkút, ahova szerintünk a bor szerelmeseinek kötelező legalább egyszer ellátogatniuk! A Gombos-hegyi pincesor  ugyanis majdnem nyolcvan pincét számlál, méghozzá négy szinten. A legtöbb a 19. században épült, és azóta olyan látványt nyújt, amitől talán még az is megkívánja az itt készült fenséges borokat, aki egyébként nem rajong az italért. Sőt, nem kell messzire mennünk, és máris egy újabb pincesorba botlunk Hercegkút északnyugati részén: a Kőporosiba.  Itt szintén három-négy sorban helyezkednek el egymás felett a domboldalon a pincék, mint a Gombos-hegyi pincesornál, azonban kevésbé egyenesek és szabályosak a sorok. És ha már erre járunk, a Gombos-hegyi Kálváriát sem érdemes kihagyni illetve annak kilátóját, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk Sárospatakra és a Zempléni-hegységre is.

Hercegkúti szállásajánlatok>>

Kihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Gombos-hegyi pincesor, HercegkútKihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Gombos-hegyi pincesor, Hercegkút

Kihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Gombos-hegyi kálvária, HercegkútKihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Gombos-hegyi kálvária, Hercegkút

 

Sátoraljaújhely

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék részeként Sátoraljaújhely szintén neves borkultúrájáról, így a Zsolyomkai pincesornál biztosan jó kezekben leszünk. Bár a 15. században még csak huszita üldözöttek menedékbarlangjai voltak a helyén, mára igazi turistacsemege a 30 pince környéke. Az utcánál futó patak valódi mesebeli hellyé varázsolja, úgyhogy romantikus sétákhoz is ideális.
Ha pedig kicsit tovább megyünk a Szár-hegyre, akkor pedig felérhetünk a Magyar Kálváriához. Ez a Trianoni békeszerződés emlékhelye, melynek stációi az elszakított 38 város nevét és címerét jelenítik meg. Végpontján található a Szent István kápolna, amit 1994-ben építették újjá a világháború után. 

Még több látnivaló Sátoraljaújhelyen>>

Sátoraljaújhelyi szállásajánlatok>>

Kihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Zsolyomkai pincesor, SátoraljaújhelyKihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén - Zsolyomkai pincesor, Sátoraljaújhely

 

 

Az Északi-középhegység rejtett titkai
A hegyek és völgyek találkozásában, a természet lágy ölén számtalan olyan természetes és az emberi kéz által alkotott látnivaló van, amiért érdemes túracipőt húzni.

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Magyar Hollywood, Budapest szőlőskertje, menő gasztrofalu. Ezek a becenevek mind jól illenek az élményekben és látnivalókban gazdag Etyekre. Kísérjetek el minket erre a csodálatos belföldi utazásra, ahol filmbe illő kalandok, szemet gyönyörködtető látnivalók, pompás pincesorok, nívós éttermek és pörgős fesztiválok vesznek körül titeket!
Kipróbáltuk és felejthetetlen élményeket szereztünk a budapesti Nagymező utcában található Kismező étteremben.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
7 kirándulásra termett mesefalu, ha bekopogtat az ősz
Magyarként igazán szerencsések vagyunk, ugyanis szebbnél szebb településekbe botlunk, bármerre is indulunk. Ezúttal olyan festői falvacskákban jártunk, ahol a csodás látnivalók és programok mellett a helyszín sem volt utolsó!
Mesés látnivalók az országot járva: 9 gyönyörű kálvária Magyarországon
A kálvária Krisztus keresztig tartó szenvedésének ábrázolására állított emlékhely, mely általában 14 stációjával a község legmagasabb pontján került felépítésre. Itthon nem csak vallási zarándokhelyek, hanem kihagyhatatlan látnivalók is, hiszen szuper kirándulóútvonalak közelében fekszenek. Elhoztunk nektek kilencet az ország legszebb kálváriái közül (a teljesség igénye nélkül).
5 vadregényes Kéktúra útvonal a legszebb helyszínekkel – szurdokvölgyektől a kilátóteraszokig
Sárkány lakta barlang, mesebeli szurdokvölgy, valamint figyelemre méltó panorámák szegélyezik Magyarország talán legismertebb és egyik legkedveltebb turistaútját, az Országos Kéktúrát. Nézzétek meg, nekünk melyik az 5 kedvenc szakaszunk!
Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában
A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.
Egy magyar úti cél, ahol megérint a múlt szele – kirándulás „A leghősiesebb városban”
Büszke magyarként húzhatjátok ki magatokat, ha Szigetváron jártok, ahol ma is visszhangot vernek Zrínyi Miklós és daliás vitézeinek hőstettei. Keressétek fel a történelem velünk élő emlékeit: a szigetvári Zrínyi Várat, a dicső múltról regélő műemlékeket és a hódoltság korából az országban egyedülállóan ránk maradt Török Házat!