Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Étterem teszt: Kismező – a Nagymezőben

2022.08.22 | 6 perc

Kipróbáltuk és felejthetetlen élményeket szereztünk a budapesti Nagymező utcában található Kismező étteremben.

Szerző: M

Számomra eszméletlenül bájos Budapest nyáron. Kiürül a sok autótól. Ellepik a turisták, de belőlük nincs olyan sok, mint Budapestiből, és sokkal mosolygósabbak is. Nyáron jó sétálgatni, andalogni a belváros különböző részein, különböző hangulataiban. Felfedezni minden apró részletét, és új megvilágításba helyezni a szeretett fővárosunkat. És, a nyárfák illata. Ohhh, csodálatos! Majd egy hónapon keresztül virágzik, és naplemente után, a késő kora esti órákban olyan illatfelhő borítja be lágyan, simogatva az éjszakát, amit szavakkal, nem lehet visszaadni.

Egy ilyen estén próbáltuk ki a Kismezőt. Kistányéros helynek hirdetik magukat, ami kezdésnek kifejezetten jó hír, hiszen imádjuk a kis tányéros szervizt. Mindent meg lehet kóstolni.

A hely közel fekszik az Andrássy úthoz, közvetlenül a Budapesti Operett színház mellett, vele szemben pedig a Magyar Fotográfusok Háza, ami szerintem Budapest egyik legszebb épülete, és a Kismező teraszáról egész este lehet csodálattal nézegetni. A hely maga egyszerű, letisztult, szinte megfogalmazhatatlan a stílusa berendezés szempontjából. Az biztos, hogy a terasz nagyon hangulatos.

Érkezéskor a felszolgálók kedvesek, udvariasak, előzékenyek.

Az itallapon nem láttam pezsgőt, csak Champagne-okat, és megkérdeztem az úrtól, hogy van e habzóbor, vagy bármilyen buborékos bor a Franciákon kívül, mire azt válaszolta, hogy nincs. Kértem egy sört. Majd a tüzetes itallap vizsgálat után észrevettem, hogy mégis vannak más bubis italok is. Furcsálltam.
Kikértünk egy palack Contadi Castaldi Satén Franciacortat, amit második kiejtésre sem értett az úr, így inkább megmutattam neki az ujjammal az itallapon, hogy pontosan mit is szeretnénk. Hebegve elnézést kért, és mondta, hogy ez az első órája. Ezt nem igazán értettem. Arra céloz, hogy egy órája kezdte a szakmát (akkor vérprofi lesz), vagy ez az első órája a helyen. Az biztosan kiderült, hogy miért mondta azt, hogy csak Champagne van, de ilyen esetben is azért jobb lett volna, ha inkább azt mondja, hogy nem tudja. Az sokkal kisebb probléma.

Vacsora közben megkóstoltunk még pár fehérbort, abban vannak izgalmas tételek. A vörösbor kínálat már egy picit botladozik. Ráadásul kikértünk egy Heimann Barbárt, amire azt mondták, hogy sajnos nincs készleten, mert a hétvégén sokan voltak, és kifogytak belőle. Kedden voltunk a heti nyitás napján, és ha jól ismerem a nagykereskedelmi rendszert, akkor ha hétvégén rendel egy hely italokat, és megírja, hogy kedden szállítsák, akkor azok bizton ott vannak. A nagykereskedő is boldog, az étterem is, és akkor a vendég is.

Nézzük az ételeket. Egyszerű, jó szortiment, jól átgondolt étlap. Sokak kedvence, Nápolyi pizza is van.

A marhatatár kellemes fűszerezésű. Szépen van felvágva a hús. Harsányak, lendületesek az ízek. Frissíti a mustármag. Franciás stílus. Semmi paprika. Hála az égnek, így a hús ízét is lehet érezni.

A zöldborsó rizottó friss, roppanós, üde. Igaz nem aldente, de annyi baj legyen. Az ízek rendben vannak. A rántott kecskesajt jól van elkészítve. Ropogós külső, krémes belső.

A sertés rilettes teljesen értelmezhetetlen, hiszen egy kakukkfüves pástétom, barack chutneyval. Ráadásul sehogy sem illik össze a két elem. Engedjük el.

A marhaoldalas egy egyszerű sousvideolt husi. Nulla fűszer. Mellette a spenótban semmi izgalom, csak kukoricás - !? :) - íz. A cékla tökéletesen van elkészítve. Ress, édeskés, savanykás. Nagyon jó elem.

Kismező a Nagymezőben - Budapest egyik új étterme.Kismező a Nagymezőben - Budapest egyik új étterme.

 

A tőkehal nagyon jó állagú, ruganyos, feszes. Jól áll neki a vajmártás. Egy pici sót elbír. A zatar fűszerezésű karfiol "enyhén" odapirult, de elnézzük. A fás, rágós résszel nem foglalkozunk.

A sült császár önmagában jól mutatna azzal a kis jusvel, amivel meg van locsolva. Önmagában megállja a helyét. A sárgaborsópüré köret felejthető, sőt.., a puy lencse teljesen felesleges.

A tiramisuban koppan a kanál, ahogy a piskótához ér. Egy alap desszertnek sem felel meg.
A koktélokat hagyjuk. Egy Kismező Mulet kóstoltam. Gyömbéres limonádé, vicc kivitelben.

A pizza... zseniális! Ajánlom mindenkinek.Ollóval szeletelve.

Kismező a Nagymezőben - Budapest egyik új étterme.Kismező a Nagymezőben - Budapest egyik új étterme.



A hársfavirág... Isteni!
Séta, illatok, ízek, érzések.

Egyszerűen felejthetetlen élmények!

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Leteszteltük: Mór 24 Balatonfüred – nemzetközi bisztró konyha, egy kis csavarral
Balatonfüreden járunk, a sétánytól 500 méterre felfelé a domboldalon. Rekkenő hőség van, még a teraszokon is alig lehet megmaradni a több mint negyven fokban, így óriási szerencse, hogy a Mór 24 egy félszuterén pincehelyiség, és még a légkondicionáló is remekül működik.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Fedezzétek fel Sárospatak látnivalóit! Az ország északkeleti pontján fekvő város számos természeti és történelmi kincset rejt, de érdemes bebarangolni a környéket is. Varázslatos pincesorok, ócenárium, izgalmas várak várnak rátok, ha nyakatokba veszitek Sárospatakot és környékét.
Ha van olyan program, amit életkortól függetlenül mindenki élvezhet, akkor az állatos parkok látogatása biztos ide tartozik! Vadasparkok és szafarik, ahol bivalyokkal, kengurukkal, alpakákkal vagy éppen elefántokkal találkozhatunk. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 5 olyan helyet az országban, ahol az állatok szerelmesei igazán otthon érezhetik magukat.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.