Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A várvédők és a kalandorok városa - látnivalók és programlehetőségek Egerben

Történelmünk kiemelkedő színtere, amit számos regény, film idéz fel számunkra. Ám poroljuk le Eger városát övező történelmi hangulatot és lessünk a színfalak mögé! Ugyanis ott zajlanak az igazi turista csalogató események, amik egy egri városlátogatást mindig izgalmassá tesznek. Megannyi látnivaló és programlehetőség vár Egerben.

Mesés egri szállásajánlatok>>

 

Megkerülhetetlen látványosság: az egri vár

Ám mielőtt magányos bolyongásba kezdenénk a kazamatákban vagy az ágyúkkal övezett várbástyákon, válasszunk virtuális kíséretet magunknak. A helyszínen audio guide bérelhető, ami egy 18 pontból álló részletes program segítségével kalauzol végig a váron, illetve a kiállításokon. Mobilapplikációt is választhatunk, ez esetben két útvonalat is bejárhatunk telefonos idegenvezetőnk segítségével.

Érdemes egy másik perspektívából is megismerni a 16. századi egri vár életét. Ebben lesznek segítségünkre a vár vitéz hadnagyai és az egri asszonyok, akikkel személyesen is találkozhatunk. Érdekes, olykor vicces magyarázataik, történeteik segítségével megismerhetjük a végvári vitézek életét, a szerencsésebbek még akár egy korabeli fegyvert is a kezünkben tarthatnak.

Látnivalók és programlehetőségek Egerben - kilátás az egri várbólLátnivalók és programlehetőségek Egerben - kilátás az egri várból


2022. Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulója is egyben, így idén számos különleges program kapcsolódik az Egri Csillagok írójához és regényének helyszínéhez. Érdemes informálódni az eseményekről, mert az Emlékévnek köszönhetően olyan programokon vehetünk részt, mint az Egri Csillagok Túra, Városnéző túrák Gárdonyi Gézával, vagy rendhagyó tárlatvezetések a Gárdonyi Géza Emlékmúzeumban.  

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Gasztrokalandok Egerben és környékén
Az Egerben töltött napokat nem csak a sok színes és változatos program teszi emlékezetessé. Most arra szeretnénk tippeket adni, milyen gasztronómiai élményekben lehet részetek e történelmi városban. Íme néhány a legjobb egri éttermek, cukrászdák és borászatok közül.

 

 

Talán mesélnünk sem kell arról, hogy egy másik város rejtőzik Eger alatt.

Mindez visszavezethető a török megszállás idejére. A városba visszatérő püspök már nem kívánt tovább a várban lakni, és a Püspöki Palota megépítésével egyidőben egy hatalmas pincerendszer kiépítésébe kezdett. A borospince 3 kilométeres hosszúságban nyúlt el a város alatt, és szerencsére jelentős része ma is látogatható. Ám a Város a város alatt több, mint egy szimpla pincelátogatás, ugyanis egy kalandparkot rejt, olyan izgalmas attrakciókkal, mint az Időalagút, ahol Eger múltjába kapunk betekintést, vagy a csoportoknak igénybe vehető lézerharc.

Látnivalók és programlehetőségek Egerben - Püspöki PalotaLátnivalók és programlehetőségek Egerben - Püspöki Palota


De ne csak a mélyben nézelődjünk, vessük tekintetünket a csillagokba is, mégpedig a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont legfelső emeletén, az Eszterházy Károly támogatásával megépített csillagásztoronyban. Az 1700-as évek közepén létesített csillagvizsgáló központ egy Camera Obsurát is rejt, így mi magunk is megismerhetjük a kontinens legrégebbi működőképes panoráma kivetítő berendezését.

Ha jól bírjuk a magasságot, érdemes a város óriáskerekére is felülnünk, aminek a segítségével 30 méter magasból csodálkozhatunk rá a történelmi belvárosra. A Dobó István tér szomszédságában felállított kerék tavasztól nyitott, szellős kabinokkal várja a végtelen panorámára vágyókat, és a szerkezet különlegessége, hogy a kabinok nem statikusak, hanem körbeforognak.

Látnivalók és programlehetőségek Egerben - az egri óriáskerékLátnivalók és programlehetőségek Egerben - az egri óriáskerék


Fentről is jól látszanak Eger fő nevezetességei, ám ha a látványosságokon túl egy kis pihentető élvezetre is vágyunk, induljunk el a Török Fürdőbe, ahol eredeti török stílusú medencék, hammam gőzszobák, gőzfürdők várnak ránk. A fürdő gyógyvize radonos, mely gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, illetve vérnyomáscsökkentő hatásának köszönhetően nagyon kedvelt. Mindazoknak, akik inkább a modern wellness szolgáltatásokat keresik a  szaunákat, változatos masszázsait ajánljuk. Nyaranta pedig a közvetlen mellette, 5 hektáron elterülő Termálfürdőt is érdemes felkeresni, ahol gyermek-, gyógy- és élménymedencék teszik színessé a pihenést.

Látnivalók és programlehetőségek Egerben - Török FürdőLátnivalók és programlehetőségek Egerben - Török Fürdő

 

Ha a lelkesedés nem hagyott alább, akkor javasoljuk, látogass el Közép-Kelet Európa egyetlen Beatles múzeumába, az Egri Road Beatles Múzeumba, ahol az épület két szintjén közel 2000 relikviát láthatunk – filmeket, lemezeket, könyveket, fotókat, dedikálásokat. Minden rajongónak csak ajánlani tudjuk, hiszen igazi gyöngyszem ez a páratlan múzeum!

Látnivalók és programlehetőségek Egerben - Beatles MúzeumLátnivalók és programlehetőségek Egerben - Beatles Múzeum

 


Végül zárjuk két klasszikussal egri utazásunkat, melyek nélkül nem lenne teljes ez a túra.

Hazánk második legnagyobb temploma, az Egri Bazilika lenyűgöző méreteivel, belső díszítéseivel méltán lehet csodálatunk tárgya. Bár jelenleg a meseszép épület felújítás alatt áll, a munkák ellenére részlegesen látogatható a Főszékesegyház.

Látnivalók és programlehetőségek Egerben - egri BazilikaLátnivalók és programlehetőségek Egerben - egri Bazilika


Egy másik helyszín is tökéletesen alkalmas az elmélkedésre – jellege miatt inkább a csendes meditációkra, sétákra, növénytani vizsgálódásokra javasoljuk. Az Eszterházy Károly Egyetem Természettudományi karához tartozó Botanikus kert előzetes jelentkezés alapján látogatható.

A Szépasszonyvölgyet sem érdemes kihagyni, ugyanis az egy területre jutó borospince szám itt a legmagasabb a városban.  Közel 200 pincében kóstolhatjátok meg a helyi borokat, de természetesen vásárolni is tudtok. A gondosan rendben tartott területen számtalan rendezvény, program várja a látogatókat az év alatt.

Mesés egri szállásajánlatok>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Hangolódjatok a tavaszra - felfedezésre váró mesés kirándulóhelyek
A melegedő napsugarak benneteket is új kalandokra csábítanak? Akkor gyertek velünk a természetbe, mert elhozzuk nektek a legklasszabb tavaszi programokat és kirándulástippeket, amiket már most érdemes beírnotok a naptárba! Várak, lombkorona ösvények, vadasparkok, kilátók – jövünk!
 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Pécs és Villány közelében, Kisharsányban nyitotta 2021-ben Kun Péter séf a GÓRÉ nevű éttermet. Csúcséttermet ígértek, kipróbáltuk.
Ha szeretnétek a vacsorátokat különleges élmények között elkölteni, vagy szívesen koktéloznátok a kivilágított Budapest felett, akkor a rooftop teraszok egyike – de akár mindegyike! – a tökéletes döntés! Elhoztuk a budapesti kedvenceinket!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.