Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kőpiramis, szurdokvölgy és álomszép panorámák - 3 magyar település az őszi kirándulásokhoz

Kíváncsiak vagytok, melyik tanösvény vezet a Magyarországon egyedülálló Kőpiramishoz? Végigjárnátok a Bory Jenő mesterműveivel díszített Kálváriát Bodajkon vagy túráznátok a festői Gaja-szurdokban? Az sem baj, ha egy szuper kiállítás is van a közelben, ahol virtuális szafarira mehettek? Akkor feltétlen olvassatok tovább, mert most 3 gyönyörű magyar településre kalauzolunk el benneteket a Dunántúlon!

 

Bodajk, a „Bakony keleti kapuja”

A Móri-árok peremén egyensúlyozó Bodajkon úgy érzitek majd, mintha egy festmény ecsetvonásai elevenednének meg előttetek. A Fejér megyei kisváros igazi esszenciáját és utánozhatatlan báját a vadregényes erdők, valamint hegyek közelsége adja meg. Nem véletlenül szokták a „Bakony keleti kapujának” is nevezni a települést, amit Magyarország egyik legrégebbi Mária-kegyhelyeként is ismerünk.

Szállásajánlatok Bodajkon és környékén>>

 

Ámulatba ejtő kegyhely, nem csak zarándokoknak

Sétáljatok fel a kacskaringós lépcsősoron át a lenyűgöző kilátást tartogató bodajki kálváriadombra, de útközben hagyjatok időt arra, hogy megcsodálhassátok a Bory Jenő szobrászművész által készített 14 stáció képeit! Legyetek körültekintőek, mert jelenleg felújítás alatt áll a kápolna és a lépcsősor egy része is, de így is megéri felmászni a misztikus hangulatot árasztó kőkeresztekig, amik figyelő tekintetüket a környékre vetik! Innen jól látszanak majd a Bodajki Segítő Szűz Mária Kegyhely csodás vonalai is, mely felszentelése óta rendületlenül vonzza magához a zarándokokat.

Kőpiramis, szurdokvölgy és álomszép panorámák - Fotó: ittjartam.hu, Bodajki Segítő Szűz Mária KegyhelyKőpiramis, szurdokvölgy és álomszép panorámák - Fotó: ittjartam.hu, Bodajki Segítő Szűz Mária Kegyhely

 

Interaktív vadászkastély sok élménnyel

Miután leereszkedtetek a kálváriadombról, térjetek be a gyönyörűen felújított Bodajki Vadászkastélyba, melynek parkja három különleges játszóteret rejt! A virtuális világ segítségével pedig még szafarira is indulhattok a természetben, ahol a körülöttetek megbújó összes állatot becserkészhetitek! Az épület belsejében izgalmas, interaktív kiállítás lapul, ahol a jeges sarkvidékektől a forró szavannák élővilágáig rengeteg állatfajjal találkozhattok.

Figyelem! A tárlat csak 12 éven felüli gyerekekkel tekinthető meg!

 

A festői Gaja-szurdok ösvényein

A bakancsos túrák szerelmesei is meglelik a számításaikat Bodajkon, mert innen és Fehérvárcsurgó felől is megközelíthetitek a vadregényes szépségéről híres Gaja-szurdokot. Ráadásul itt a könnyen bejárható, látványos és családbarát turistaútvonalaktól a nagyobb erőfeszítést igénylő terepig több lehetőség közül választhattok. Mi mindenesetre azt tanácsoljuk, hogy a sziklaszirtre épült, mesés panorámát ígérő Károlyi-kilátót feltétlen nézzétek meg!

Szállásajánlatok a környéken>>

Kőpiramis, szurdokvölgy és álomszép panorámák - Gaja-szurdokKőpiramis, szurdokvölgy és álomszép panorámák - Gaja-szurdok

 

 

5 bakancslistás Kéktúra útvonal a Bujdosók lépcsőjétől a festői zempléni várakig
Szerencsére hazánkban nincs hiány gyönyörű helyekből, amiről rögtön megbizonyosodhattok, ha nekivágtok a méltán népszerű Országos Kéktúrának. Tartsatok velünk, mert ezúttal 5 csodás szakaszt hoztunk nektek a hétvégi kirándulásokhoz, amik mesés várakhoz, kilátókhoz és csodás helyekhez vezetnek!

 

 

Fehérvárcsurgó, ahol átjár a főúri életérzés

Miután átszeltétek a Gaja-szurdokot, megérkeztek Fehérvárcsurgóra, melynek egyik legnagyobb látványossága a lombos fák koronája felett kikacsintó Károlyi Kastély. Nevezzetek be egy egyórás tárlatvezetésre, utazzatok vissza az időbe és levezetésként andalogjatok kedvetekre az ősfákkal övezett botanikus kertben! Ha pedig magával ragadott a főúri életérzés, akkor töltsetek el pár éjszakát a Károlyi Kastély Hotel & Restaurantban! Tovább a Károlyi Kastély Hotel mesés szállásajánlataihoz>>

Tipp: Kellemes pihenéshez a Gaja-patak felduzzasztásával keletkezett Fehérvárcsurgói-víztározóhoz is ellátogathattok, mely kedvelt horgászparadicsomnak számít, de a tó déli részén fut keresztül az Országos Kéktúra nyomvonala is.

Fehérvárcsurgó ezen kívül bővelkedik szép köztéri alkotásokban, amit a falu főterén elhelyezkedő 1956-os emlékmű vagy a Deák Ferenc utcában álló Béke királynője nevű alkotás is bizonyít. A Római Katolikus templomban pedig Amerigo Tot Csurgói madonna című szobrát is szemügyre vehetitek.

Szállásajánlatok a környéken>>

Kőpiramis, szurdokvölgy és álomszép panorámák - Károlyi KastélyKőpiramis, szurdokvölgy és álomszép panorámák - Károlyi Kastély

 

 

Iszkaszentgyörgy, a Kőpiramis otthona

A közeli Iszkaszentgyörgyre is érdemes átruccanni, ha a környéken jártok, ugyanis igazi kincseket őriz ez az apró település. Keressétek fel az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyt, melynek varázslatos enteriőrjei között sétálva újra felidézhetitek a múltat!

Különleges tanösvény, sok látnivalóval

Innen indul a 10 állomásos, nagyjából 4,5 kilométer hosszú Kastélybirtok tanösvény is, mely a hajdan itt élő család kedvenc kirándulóhelyeit és a kertet is érinti. Útközben érdemes megállni a Magyarországon egyedülálló Kőpiramisnál, amit Pappenheim Szigfrid emeltetett (aki rajongott az egyiptomi kultúráért), de akár rögtönzött pikniket is tarthattok a Kőasztalnál.

A Piramitán magasodó Csillaghegyi-kilátó lesz majd a hab a tortán, mely derült időben a Bakonyra és Székesfehérvárra is nagyszerű panorámát biztosít nektek. Ezen a helyen ráadásul jó eséllyel nem fognak tolongani a turisták, így nyugodtan kiélvezhetitek a békét és a nyugalmat, mielőtt a hazatérés mellett döntötök.

Szállásajánlatok a környéken>>

Kőpiramis, szurdokvölgy és álomszép panorámák - KőpiramisKőpiramis, szurdokvölgy és álomszép panorámák - Kőpiramis

 

7 kirándulásra termett mesefalu, ha bekopogtat az ősz
Magyarként igazán szerencsések vagyunk, ugyanis szebbnél szebb településekbe botlunk, bármerre is indulunk. Ezúttal olyan festői falvacskákban jártunk, ahol a csodás látnivalók és programok mellett a helyszín sem volt utolsó!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A mindennapi séta unalmassá válhat, ha mindig ugyanazokat a köröket rójuk kedvencünkkel, arról nem is beszélve, hogy a hatalmas tér, a parkok nyújtotta kalandok új élményeket, extra örömöket hozhat négylábú pajtásunknak. Érdemes felkerekedni és tenni egy nagy túrát, mutatjuk Budapest legextrább szabadtéri kutyás parkjait!
Hoztunk nektek 6 festői kastélyhotelt, ahol impozáns környezetben pihenhettek és garantáltan felejthetetlen élményekkel fogtok gazdagodni. Tegyetek egy romantikus sétát a kastélyparkban, élvezzétek a kényeztető wellnesst és éljetek át fejedelmi kényelmet exkluzív környezetben!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
7 kirándulásra termett mesefalu, ha bekopogtat az ősz
Magyarként igazán szerencsések vagyunk, ugyanis szebbnél szebb településekbe botlunk, bármerre is indulunk. Ezúttal olyan festői falvacskákban jártunk, ahol a csodás látnivalók és programok mellett a helyszín sem volt utolsó!
Mesés látnivalók az országot járva: 9 gyönyörű kálvária Magyarországon
A kálvária Krisztus keresztig tartó szenvedésének ábrázolására állított emlékhely, mely általában 14 stációjával a község legmagasabb pontján került felépítésre. Itthon nem csak vallási zarándokhelyek, hanem kihagyhatatlan látnivalók is, hiszen szuper kirándulóútvonalak közelében fekszenek. Elhoztunk nektek kilencet az ország legszebb kálváriái közül (a teljesség igénye nélkül).
5 vadregényes Kéktúra útvonal a legszebb helyszínekkel – szurdokvölgyektől a kilátóteraszokig
Sárkány lakta barlang, mesebeli szurdokvölgy, valamint figyelemre méltó panorámák szegélyezik Magyarország talán legismertebb és egyik legkedveltebb turistaútját, az Országos Kéktúrát. Nézzétek meg, nekünk melyik az 5 kedvenc szakaszunk!
Szenzáció a budapesti Lánchíd felújításánál: több százezer LEGO-ból készült az új oroszlán
2022.10.27 | 4 perc | Szuper látnivalók | Legnépszerűbb
2022. október 27. különleges nap a budapesti Lánchíd felújításának folyamatában, ugyanis reggel egy titokzatos oroszlán jelent meg a hídon. A műemlék oroszlánoknál egy LEGO-ból épült társuk tett látogatást, aki ezt követően a Clark Ádám téren foglalta el őrhelyét.
Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában
A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.