Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Zebegény rejtélyes szépsége

A Dunakanyar egyik legszebb települése már évszázadok óta vonzza a kirándulókat. Szépsége nem csak az idelátogatókat varázsolta el, de a művészet kedvelőit is. De vajon mit tud adni ma Zebegény a túrázóknak?

Ha Zebegénybe indultok, érdemes egynapos túrát tervezni, amibe kerül egy kis adag kultúra, egy rész kirándulás és nem maradhatnak ki a kulináris ínyencségek sem, mert itt bőven lesz részetek különleges látni- és ízlelnivalókban.

A zebegényi naplemente minden évszakban gyönyörűA zebegényi naplemente minden évszakban gyönyörű

 

A múlt

Zebegény már az elmúlt században is kedvelt kirándulópont volt, sokan tartottak itt víkendházat, egyfelől a Duna közelsége miatt, másfelől mert a Börzsöny erdős domboldalai csodaszép hátteret adtak a kikapcsolódáshoz. Nem véletlen lett kedvelt úti célja festőknek és alkotóknak, hiszen mindig szolgáltatott témát, akár ragyogóan sütött a nap, akár ezerszínben pompáztak a fák. Szőnyi István festőművész kedvelt helyszíne is Zebegény volt, a róla elnevezett emlékmúzeumban nem csak megannyi alkotása látható, de bepillantást kapunk abba is, hogyan élt a mester.

 

Látnivalók

A művészi falu főterén a Havas Boldogasszony templomának hófehér falai vonzzák a tekintetet. Kós Károly 1910-ben tervezett temploma belülről is gyönyörű  a Kreisch Aladár freskóknak és azoknak a festményeknek köszönhetően, amiket Diósy Antal, Fábry Dezső, Gáspár Mór, Klosius Károly és Schindler Valér festett.

A fenséges Dőry kastély A fenséges Dőry kastély

A templomtól egy rövid, ám meredek sétaút vezet fel a Kálváriadombra, ahol az 1930-as tervek alapján 2015-ben felújított Trianoni Emlékművet találjuk. A nyolcszögletű emelvényen kapott helyet az Országzászló, amit négy oszlop vesz körbe, rajtuk országalmára emlékezettő, kettős kereszttel ellátott fémgömbbel. Nem messze innen áll a Kós Károly kilátó, ahonnan mesés panoráma tárul elénk. Nemcsak a Duna csodásan kanyargó vonalát követhetjük tekintetünkkel, de a szépen felújított Dőry-kastély épületét és a tőle nem messze húzódó, híres hétlyukú hidat is láthatjuk.

Kós Károly kilátóKós Károly kilátó

 


Ha egy kis pihenésre vágytok, akkor irány a strand!

A dunai szabadstrandot ebben az évben adták át a közönségnek, így ma már kulturált körülmények között élvezhetjük a vizes örömöket. A homokkal feltöltött plázshoz öltözőfülke, vízvételi lehetőség is tartozik, a parthoz közel napvitorlák pedig biztosítják az árnyékot. Ha gyerekekkel érkeztek, akkor is biztonságos a strand a fokozatosan mélyülő víz miatt. Az örökmozgók számára számos sportolási lehetőség is rendelkezésre áll. A parton csónakot, elektromos rollert, biciklit bérelhettek, amire a part mentén haladó bicikliúton pattanhattok fel.

A homokos parton nem kell aggódnunk, ha otthon hagytuk a papucsunkatA homokos parton nem kell aggódnunk, ha otthon hagytuk a papucsunkat

 

Sétahajózás

Érdemes vonattal érkezni, mert a zebegényi hajóállomásról szeptember végéig Dunakanyar sétahajó közlekedik, ami körjárat formájában érinti Esztergomot és Szobot. A másik irányba - Visegrád-Nagymaros-Zebegény-Dömös-Nagymaros-Visegrád útvonalon – hop on-hop off jellegű hajóút vehető igénybe. A hajózás után szálljatok meg a környék kíváló szálláshelyeinek egyikén>>

A Kós-Károly kilátóból ráláthatunk a sétahajók útvonaláraA Kós-Károly kilátóból ráláthatunk a sétahajók útvonalára

 

Gasztronómia

Zebegény bővelkedik kiváló gasztro helyszínekben is.  A kikötőben álló lángosozóban például már laktózmentes változatot is kérhettek a magyar konyha jellgezetes képviselőjéből. Innen nem messze találjátok a Danu fröccsterasz és vásárteret, ahol jéghideg frissítőket, krémes fagylaltokat és szaftos hamburgereket, mártogatósakat fogyaszthattok. Ha újhullámos kávéra vágytok, akkor a Helyben kávézó saját pörkölésű, speciális kávéját mindenképpen kóstoljátok meg. Érdemes egy piknik kosárra is benevezni, a benne rejlő kézműves finomságok a család minden tagjának a tetszését elnyerik majd.

Annak, aki a húsokért rajong, a Füstölgő Sarok BBQ finomságait ajánljuk. Arra figyeljetek, hogy csak hétvégén vannak nyitva, de jó okuk van rá: minden húst 8-10 órán keresztül készítenek. A Sárkánydombbal szemben található dombrészen pedig évente megrendezik a Füstölgő fesztivált. Megéri maradni sötétedésig, hiszen mi lehetne jobb, mint a nyári naplementében piknikezni zenei aláfestéssel?

Extra étterem tippünk:A fine dining irányzatot a környéken a Natura Hill Vendégház Étterme képviseli. Különlegességüket mutatja, hogy nincs étlapjuk: a slow food szellemében főző zseniális séf, Szilvási Mihály minden nap új Bistro Menüt állít össze. Így tudják biztosítani, hogy a saját konyhakertjükből, a termelői piacról vagy a szomszédos gazdáktól beszerzett alapanyagokból készült ételek igazán frissek és egészségesek legyenek. Természetesen vacsorázni is van lehetőség, méghozzá 4+1 fogásos degusztációs menü formájában. Energiafelhasználásuk felét ők maguk állítják elő és hulladéktermelésük is minimális.

Nézd meg a többi zebegényi éttermet is >>

A Natura Hill-ben igazán különleges kiszolgálásban lehet részünk (Balkányi László fényképe)A Natura Hill-ben igazán különleges kiszolgálásban lehet részünk (Balkányi László fényképe)

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Megjelent az idei Michelin Guide kiadványa. Újabb 2 hazai étteremnek is odaítélték a Michelin-csillagot: Essência Restaurant - Tiago & Éva és SALT Budapest. További 6 budapesti éttermet pedig ajánlanak a listájukon.
Talán már hallottál róla, ám ha mégsem, akkor biztos meg fogod szeretni a tanösvényeket, mert ezek segítségével a túrázás valódi élmény lesz, sőt, akár interaktív kalanddá is válhat!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
8+1 nevezetesség és látnivaló a káprázatos Zebegényben
Értékes időtöltés mellett teszed le a voksodat, ha zebegényi kirándulás mellett döntesz. A szemkápráztató Dunakanyar piciny ékszerdobozközsége Nagymaros és Szob között, Budapesttől mindössze 70 kilométerre fekszik. Városnézés, túraútvonalak, Duna-parti láblógatás – itt mindent megtalálsz, ami egy hangulatos kiruccanáshoz kell.
Mesés kirándulás a Börzsönyben - kihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek
A Börzsöny nem véletlenül az egyik legkedveltebb kirándulóhely kis hazánkban, hiszen a fővárosból hamar megközelíthető, és remek túraútvonalakat biztosít. Érdemes több napot is eltölteni a környéken akár. Megmutatjuk, hogy milyen látnivalókat nem szabad kihagyni, de tippeket is mutatunk olyan szálláshelyekre, ahol garantáltan jól fog esni a pihenés a kirándulás után.
Igyatok egy jó kávét, bármerre is jártok - 15 újhullámos specialty kávézó vidéken
2022.05.27 | 11 perc | Gasztronómia
Legjobb pörkölőgépek, kézműves kávék, speciális ízjegyek. Budapesten túl a vidéki városok is bővelkednek specialty kávézókban, ahol megtaláljátok a kimagasló minőségű kávékülönlegességeket. Bemutatunk 15 vidéki specialty kávézót, ahol a mennyei kávé garantáltan szebbé varázsolja a napotokat!
Szuper kirándulóhelyek Budapest környékén
Hivatalosan is itt a tél, azonban ez nem azt jelenti, hogy az elkövetkező hideg hónapokat a kanapén, egy vastag takaróba burkolózva kell eltöltetnünk. Ha a Budapestről nem is akarunk hosszabb útra indulni, és a főváros környékén keresgélünk, akár már egyórányi távolságra is vannak olyan kirándulási lehetőségek, amikért érdemes hétvégén a pizsamát télikabátra cserélni.
A történelem velünk él: trianoni emlékművek az országban
A magyar múlt egyik legfájóbb pontja az I. világháborút követő trianoni békeszerződés, mely örökre beírta magát történelemkönyveinkbe. Országszerte több városban is találunk olyan helyeket, melyek ennek az eseménynek állítanak emléket, és ahol nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is megismerkedhetnek a bő száz évvel ezelőtti időszak történéseivel.