Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Zebegény rejtélyes szépsége

A Dunakanyar egyik legszebb települése már évszázadok óta vonzza a kirándulókat. Szépsége nem csak az idelátogatókat varázsolta el, de a művészet kedvelőit is. De vajon mit tud adni ma Zebegény a túrázóknak?

Ha Zebegénybe indultok, érdemes egynapos túrát tervezni, amibe kerül egy kis adag kultúra, egy rész kirándulás és nem maradhatnak ki a kulináris ínyencségek sem, mert itt bőven lesz részetek különleges látni- és ízlelnivalókban.

A zebegényi naplemente minden évszakban gyönyörűA zebegényi naplemente minden évszakban gyönyörű

 

A múlt

Zebegény már az elmúlt században is kedvelt kirándulópont volt, sokan tartottak itt víkendházat, egyfelől a Duna közelsége miatt, másfelől mert a Börzsöny erdős domboldalai csodaszép hátteret adtak a kikapcsolódáshoz. Nem véletlen lett kedvelt úti célja festőknek és alkotóknak, hiszen mindig szolgáltatott témát, akár ragyogóan sütött a nap, akár ezerszínben pompáztak a fák. Szőnyi István festőművész kedvelt helyszíne is Zebegény volt, a róla elnevezett emlékmúzeumban nem csak megannyi alkotása látható, de bepillantást kapunk abba is, hogyan élt a mester.

 

Látnivalók

A művészi falu főterén a Havas Boldogasszony templomának hófehér falai vonzzák a tekintetet. Kós Károly 1910-ben tervezett temploma belülről is gyönyörű  a Kreisch Aladár freskóknak és azoknak a festményeknek köszönhetően, amiket Diósy Antal, Fábry Dezső, Gáspár Mór, Klosius Károly és Schindler Valér festett.

A fenséges Dőry kastély A fenséges Dőry kastély

A templomtól egy rövid, ám meredek sétaút vezet fel a Kálváriadombra, ahol az 1930-as tervek alapján 2015-ben felújított Trianoni Emlékművet találjuk. A nyolcszögletű emelvényen kapott helyet az Országzászló, amit négy oszlop vesz körbe, rajtuk országalmára emlékezettő, kettős kereszttel ellátott fémgömbbel. Nem messze innen áll a Kós Károly kilátó, ahonnan mesés panoráma tárul elénk. Nemcsak a Duna csodásan kanyargó vonalát követhetjük tekintetünkkel, de a szépen felújított Dőry-kastély épületét és a tőle nem messze húzódó, híres hétlyukú hidat is láthatjuk.

Kós Károly kilátóKós Károly kilátó

 


Ha egy kis pihenésre vágytok, akkor irány a strand!

A dunai szabadstrandot ebben az évben adták át a közönségnek, így ma már kulturált körülmények között élvezhetjük a vizes örömöket. A homokkal feltöltött plázshoz öltözőfülke, vízvételi lehetőség is tartozik, a parthoz közel napvitorlák pedig biztosítják az árnyékot. Ha gyerekekkel érkeztek, akkor is biztonságos a strand a fokozatosan mélyülő víz miatt. Az örökmozgók számára számos sportolási lehetőség is rendelkezésre áll. A parton csónakot, elektromos rollert, biciklit bérelhettek, amire a part mentén haladó bicikliúton pattanhattok fel.

A homokos parton nem kell aggódnunk, ha otthon hagytuk a papucsunkatA homokos parton nem kell aggódnunk, ha otthon hagytuk a papucsunkat

 

Sétahajózás

Érdemes vonattal érkezni, mert a zebegényi hajóállomásról szeptember végéig Dunakanyar sétahajó közlekedik, ami körjárat formájában érinti Esztergomot és Szobot. A másik irányba - Visegrád-Nagymaros-Zebegény-Dömös-Nagymaros-Visegrád útvonalon – hop on-hop off jellegű hajóút vehető igénybe. A hajózás után szálljatok meg a környék kíváló szálláshelyeinek egyikén>>

A Kós-Károly kilátóból ráláthatunk a sétahajók útvonaláraA Kós-Károly kilátóból ráláthatunk a sétahajók útvonalára

 

Gasztronómia

Zebegény bővelkedik kiváló gasztro helyszínekben is.  A kikötőben álló lángosozóban például már laktózmentes változatot is kérhettek a magyar konyha jellgezetes képviselőjéből. Innen nem messze találjátok a Danu fröccsterasz és vásárteret, ahol jéghideg frissítőket, krémes fagylaltokat és szaftos hamburgereket, mártogatósakat fogyaszthattok. Ha újhullámos kávéra vágytok, akkor a Helyben kávézó saját pörkölésű, speciális kávéját mindenképpen kóstoljátok meg. Érdemes egy piknik kosárra is benevezni, a benne rejlő kézműves finomságok a család minden tagjának a tetszését elnyerik majd.

Annak, aki a húsokért rajong, a Füstölgő Sarok BBQ finomságait ajánljuk. Arra figyeljetek, hogy csak hétvégén vannak nyitva, de jó okuk van rá: minden húst 8-10 órán keresztül készítenek. A Sárkánydombbal szemben található dombrészen pedig évente megrendezik a Füstölgő fesztivált. Megéri maradni sötétedésig, hiszen mi lehetne jobb, mint a nyári naplementében piknikezni zenei aláfestéssel?

Extra étterem tippünk:A fine dining irányzatot a környéken a Natura Hill Vendégház Étterme képviseli. Különlegességüket mutatja, hogy nincs étlapjuk: a slow food szellemében főző zseniális séf, Szilvási Mihály minden nap új Bistro Menüt állít össze. Így tudják biztosítani, hogy a saját konyhakertjükből, a termelői piacról vagy a szomszédos gazdáktól beszerzett alapanyagokból készült ételek igazán frissek és egészségesek legyenek. Természetesen vacsorázni is van lehetőség, méghozzá 4+1 fogásos degusztációs menü formájában. Energiafelhasználásuk felét ők maguk állítják elő és hulladéktermelésük is minimális.

Nézd meg a többi zebegényi éttermet is >>

A Natura Hill-ben igazán különleges kiszolgálásban lehet részünk (Balkányi László fényképe)A Natura Hill-ben igazán különleges kiszolgálásban lehet részünk (Balkányi László fényképe)

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Megjelent az idei Michelin Guide kiadványa. Újabb 2 hazai étteremnek is odaítélték a Michelin-csillagot: Essência Restaurant - Tiago & Éva és SALT Budapest. További 6 budapesti éttermet pedig ajánlanak a listájukon.
Talán már hallottál róla, ám ha mégsem, akkor biztos meg fogod szeretni a tanösvényeket, mert ezek segítségével a túrázás valódi élmény lesz, sőt, akár interaktív kalanddá is válhat!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Igyatok egy jó kávét, bármerre is jártok - 15 újhullámos specialty kávézó vidéken
2022.05.27 | 11 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Legjobb pörkölőgépek, kézműves kávék, speciális ízjegyek. Budapesten túl a vidéki városok is bővelkednek specialty kávézókban, ahol megtaláljátok a kimagasló minőségű kávékülönlegességeket. Bemutatunk 15 vidéki specialty kávézót, ahol a mennyei kávé garantáltan szebbé varázsolja a napotokat!
Mesés kirándulás a Börzsönyben - kihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek
A Börzsöny nem véletlenül az egyik legkedveltebb kirándulóhely kis hazánkban, hiszen a fővárosból hamar megközelíthető, és remek túraútvonalakat biztosít. Érdemes több napot is eltölteni a környéken akár. Megmutatjuk, hogy milyen látnivalókat nem szabad kihagyni, de tippeket is mutatunk olyan szálláshelyekre, ahol garantáltan jól fog esni a pihenés a kirándulás után.
Szuper kirándulóhelyek Budapest környékén
Hivatalosan is itt a tél, azonban ez nem azt jelenti, hogy az elkövetkező hideg hónapokat a kanapén, egy vastag takaróba burkolózva kell eltöltetnünk. Ha a Budapestről nem is akarunk hosszabb útra indulni, és a főváros környékén keresgélünk, akár már egyórányi távolságra is vannak olyan kirándulási lehetőségek, amikért érdemes hétvégén a pizsamát télikabátra cserélni.
Túracipőt fel és irány a természet! 5 szuper kirándulóhely Magyarországon
Titeket is kirándulásra sarkallnak hazánk legszebb vidékei? Akkor ne álljatok ellen a kísértésnek a hideg idő ellenére sem, mert nem is találhatnátok jobb úti célokat télre azoknál a helyeknél, melyeket most csokorba gyűjtöttünk nektek!
Kevésbé ismert, de annál szebb kilátók Magyarországon
A népszerű kirándulóhelyeket látogatva nagyon sokszor bukkanhatunk a fák fölé magasodó kilátókra, melyekről csodálatos panoráma nyílik a környező tájra. A híresebb magaslesekről már szinte biztos mindenki hallott, úgyhogy most nézzünk meg néhányat a kevésbé ismertek közül!