Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

8+1 nevezetesség és látnivaló a káprázatos Zebegényben

Értékes időtöltés mellett teszed le a voksodat, ha zebegényi kirándulás mellett döntesz. A szemkápráztató Dunakanyar piciny ékszerdobozközsége Nagymaros és Szob között, Budapesttől mindössze 70 kilométerre fekszik. Városnézés, túraútvonalak, Duna-parti láblógatás – itt mindent megtalálsz, ami egy hangulatos kiruccanáshoz kell.

 

A bükkel, tölggyel, kőrissel, szőlővel és szántófölddel szabdalt Zebegényben úgy érezhetjük, átölel minket a természet, nyakába vesz a dunai szellő. „Íme, a Duna-arcú, a tisztás-arcú, az óriásfenyő-arcú Zebegény. S hányféle arca van még!” – írta Zebegényről Rákos Sándor költő, műfordító. És hogy téged is megihlessen az ezerarcú település, összegyűjtöttük a főbb nevezetességeit.

Szállástippek Zebegény környékén>>

 

Julianus-kilátó

Tudtad, hogy a Julianus-kilátóból csodálhatjuk meg a Dunakanyar egyik legszebb körpanorámáját? Ez a közel 15 méter magas, középkori bástyát idéző kilátó a Hegyes-tető 482 méteres csúcsán tör az ég felé. Az 1939-ben épített toronyból nemcsak a Dunára, hanem a belső Börzsönyre is pazar panoráma nyílik. A Zebegényből és Nagymarosról is elérhető úti cél összesen körülbelül 8 kilométeres túrát jelent. Jó hír, hogy az útvonal télen-nyáron járható, sőt a tanösvényt szakaszonként is felfedezhetjük.

8+1 nevezetesség a káprázatos Zebegényben - Julianus-kilátó8+1 nevezetesség a káprázatos Zebegényben - Julianus-kilátó

 

 

Dőry-kastély

Kirándulóhajók fedélzetéről, evezés közben, illetve a szárazföldről is sok-sok szempár szegeződik az eklektikus stílusú, több mint 100 éves Dőry-kastélyra. Az épület formája, mesébe illő hangulata, zöldellő parkja, és a folyóhoz vezető, kacskaringós lépcső látványa mind-mind magával ragad.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zoltan Demjen (@demjen_zoltan)

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Romantikus szállások Budapest környékén
Bármelyik hétvége kiváló ürügy arra, hogy kinézzetek egy romantikus szállást Budapest környékén, ahol kettesben eltölthettek néhány napot. Összegyűjtöttünk nektek 5 olyan helyet, ahova elvonulhattok, hogy a külvilágot kizárva csak egymásra kelljen figyelnetek!

 

Országzászló és trianoni emlékmű

A Duna felől már jó pár kilométeres távolságból kiszúrhatjuk Maróti Géza építész-iparművész munkáját, a Nemzeti Tragédiák Emlékhelyét. A község feletti Kálvária-dombon található emlékmű és Országzászló trianoni emlékhelyként működik. A szoboregyüttes megtekintésén túl a csodálatos panoráma miatt is érdemes ide ellátogatnod, sőt a szintén híres Kálvária-kápolna és az ugyancsak kihagyhatatlan Kós Károly kilátó is szinte csak egy kőhajításnyira van innen.

8+1 nevezetesség a káprázatos Zebegényben - Trianoni Emlékmű8+1 nevezetesség a káprázatos Zebegényben - Trianoni Emlékmű

 

Kulináris kalandok: éttermek Zebegényben>>

 

Kós Károly-kilátó

A zebegényi hegy egyik ékességét, a Kós Károly kilátót 2015 nyarán avatták fel. A vörösfenyőből készített torony alsó eleme székely kaput formáz, tisztelegve ezzel az építész, Csóka Árpád erdélyi származása előtt. A magasból pedig megunhatatlan látvány nyílik Zebegényre, a Dunára és a Pilisre.

8+1 nevezetesség a káprázatos Zebegényben - Kós Károly-kilátó8+1 nevezetesség a káprázatos Zebegényben - Kós Károly-kilátó

 

 

Sárkánydomb

Régebben csak a helyiek és a környék lakói látogatták sűrűn a fenséges panorámájú Sárkánydombot, ám mivel egyre több gasztronómiai megmozdulást (például BBQ-estet) és szórakoztató eseményt szerveznek ide, a turisták száma is szépen megnőtt. Egy csodás piknikhez vagy naplementenézéshez is ideális helyszín, de érdemes figyelni a Zebegényi Sárkányfesztivál időpontjait, ami napjainkban már több ezer érdeklődőt csalogat a dombra.

8+1 nevezetesség a káprázatos Zebegényben - Sárkánydomb8+1 nevezetesség a káprázatos Zebegényben - Sárkánydomb

 

 

Sziklakápolna

A helybéli legendák szerint egykor egy remete élt a Kálvária-domb alján fellelhető Sziklakápolnában. Elhunyta után bővítették ki a barlangot, majd templommá alakították. Az 1770-es évek végén már állt az imaház, amelynek szentélyeként a barlangot használták. A jelenleg is látható díszes homlokzatot és kovácsoltvas kaput pedig az 1930-as évek végén építették. Tudtad, hogy advent idejére gyönyörű betlehemet állítanak a kápolnában? És arról hallottál, hogy az 1749-ből való harangját napjainkban a Havas Boldogasszony templomban csodálhatjuk meg?

8+1 nevezetesség a káprázatos Zebegényben - Sziklakápolna8+1 nevezetesség a káprázatos Zebegényben - Sziklakápolna

 

 

Havas Boldogasszony templom

El is érkeztünk a település egyik legjelentősebb műemlékéhez, a Kós Károly és Jánszky Béla által tervezett, 1910-ben felszentelt, szecessziós stílusú, elbűvölő Havas Boldogasszony templomhoz. A kültéri gyönyörködés után mindenképp térj be, hiszen a freskókat a korszak másik nagy mesterének, Körösfői-Kriesch Aladár nevéhez köthetjük! A páratlan üvegablakokat és a gazdag belső díszítést se felejtsd ki szemlélődés közben!

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.

 

 

Kálvária templom

A már említett hősi emlékhelytől és a Kós Károly kilátótoronytól karnyújtásnyira fekszik a 9 – domborművel ellátott – stációból álló Kálvária, melynek végén az 1853-ban épített, klasszicista kápolnát is megcsodálhatjuk. A kissé meredek keresztút stációképei nem érnek véget a kilencediknél, a 10, 11, 12, 13-as képeket ugyanis a kápolna külső oldalán alkották meg, a 14. domborművet pedig a szentélyben helyezték el.

8+1 nevezetesség a káprázatos Zebegényben - Kálvária kápolna8+1 nevezetesség a káprázatos Zebegényben - Kálvária kápolna

 

 

Szabadstrand

Ha nyár, akkor irány a zebegényi szabadstrand! A legforróbb nyári napokon tökéletes kikapcsolódást jelent, ha megmártózunk a Duna hűsítő hullámaiban. A partszakasz piciny (körülbelül 100 méter), de annál barátságosabb. Előnye még, hogy a víz fokozatosan mélyül, így a kisgyermekes családok is nyugodt szívvel pancsolhatnak. A kavicsos part miatt érdemes vastagabb pléddel készülni, a 2021-ben befejezett korszerűsítési munkálatok viszont gondoskodnak a további kényelmi szempontokról: vannak öltözők, mosdók, utcabútorok, napvitorlák, sőt egy napozásra, pihenésre alkalmas tetőteraszt is átadtak.

 

Szállástippek a környéken:

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Elegancia, kényelem és felejthetetlen élmények: ezeket ígéri a következő 10 kastélyhotel, amelyek festői környezetben várnak benneteket.
Észak-Alföld mind természeti, mind kulturális adottságai miatt kiemelkedik a magyarországi tájegységek közül. A hazai reformáció központjaként jelentős vallási értékekkel és műemlékekkel rendelkezik, míg élővilágát nemzeti parkok védik, így kompromisszum nélkül mindenki biztosan talál magának programlehetőséget, ha ezt a térséget választja célpontjául.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.