Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Hegyen, vízen, levegőben – tanösvényeken jártunk

Talán már hallottál róla, ám ha mégsem, akkor biztos meg fogod szeretni a tanösvényeket, mert ezek segítségével a túrázás valódi élmény lesz, sőt, akár interaktív kalanddá is válhat!

Hazánkban több mint 300 tanösvény várja, hogy rálépj az útra, ami felfedezésre csábít, és arra ösztönöz, hogy egy kicsit jobban megismerd az adott tájegység természeti értékeit, geológiai és történelmi érdekességeit. A legújabb tanösvények előnye, hogy az információ megosztására az egyes állomásokon már nem csak táblákat helyeznek el, de akár olyan QR-kód pontokat is, amiket az okostelefonunk segítségével leolvashatunk. Ezáltal sokkal több és színesebb információs anyaghoz férhetünk hozzá, mint ami a táblákon elférne.

 

Orfűi vízfő tanösvény

Hazánk egyetlen még működő vízimalmától indul a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi körzet négyállomásos tanösvénye, ami önmagába visszaérve, egy egyórás túra során hol patak mederben, hol pallókon haladva mutatja be a természet rejtett kincseit. A Malommúzeumtól indulva – ahol megismerhetjük a vízimalom és a szárazmalom működését – a malomárok mentén haladva érkezünk el a Vízfő-barlanghoz. A forrás közelébe épített vízmű épületét 2002-ben műemlékké nyilvánították, érdekes formája nem mindennapi látvány. Tovább haladva a Barlangkutató forráshoz érünk, majd innen egy égerligeten, égeres láperdőn keresztül vezet az utunk.

Keresve sem találhatnátok jobb szállást Orfűn, mint a Rácz Tanya, ami egy, a Mecsek lábánál, Pécstől 15 kilométerre fekvő, 50 hektáros lovasparadicsom. Idillikus környezet, csend, friss levegő. Nézzétek meg a szálláshely árait>>

Az orfűi vedéglátóhelyeken biztosan nem maradsz éhes>>

Tanösvények Magyarországon - a Forrásház - a forrás közelébe épített vízmű épületét 2002-ben műemlékké nyilvánították.Tanösvények Magyarországon - a Forrásház - a forrás közelébe épített vízmű épületét 2002-ben műemlékké nyilvánították.

 

Gánti Bauxit Földtani Park

Gánt határában, a Bagoly-hegy lábánál húzódik a 3,5 km-es tanösvény, amelynek bejárása közben úgy érezhetjük magunkat, mintha egy különleges világba, akár a Marsra pottyantunk volna. Az egykor külszíni bauxitbánya területén kialakított 13 állomásból álló túra a környék geológiai rejtelmeibe vezet be minket. A 28 méteres bányafal már csak a dolomit különböző színárnyalatai miatt is kivételes élményt ad, az állomások felkeresése pedig nem csak informatív, de tanulságos is.

Pihenj a Gánt környéki szálláshelyek egyikén>>

Tanösvények Magyarországon - Gánti Bauxit Földtani Park. (Fotó: Dankowsky Barbara)Tanösvények Magyarországon - Gánti Bauxit Földtani Park. (Fotó: Dankowsky Barbara)

 


Makói lombkorona tanösvény

Ha már megszokottá vált az erdőn járás, irány a magaslat! A makói lombkoronák egy olyan világot tárnak elénk, amit a földről el sem tudunk képzelni. A magasban más élőlények, madarak élnek, más lesz az erdő és alapjaiban más látvány tárul elénk. A 191 méter hosszú sétány egy pallón keresztül vezet a 10 méteres magasságba, ahol egy kilátóba lépcsőzhetünk fel. A 20 méteres legmagasabb pontból egy (fizetős) csúszda vezet le a talajszintre. A félórás túra során a helyi állat és növényvilágról informálódhatunk.

Szállás tippünk: A szállóvendégek az 1920-as években érezhetik magukat a Grand Hotel Gloriusban. Éttermének és kávéházának egyedi fogásai és lenyűgöző enteriőre pedig csak erősíti ezt az élményt.  Ráadásul özvetlenül a Hagymatikum fürdőkomplexum mellett található, úgyhogy minden adott a tökéletes kikapcsolódáshoz.

Lesd meg a makói Grand Hotel Glorius ajánlatait>>

Tanösvények Magyarországon - Makói lombkorona tanösvényTanösvények Magyarországon - Makói lombkorona tanösvény

 

Búbos vöcsök tanösvény

A Kányavári-sziget rejtélyes világába vezet minket ez a 15 állomásból álló, 1-1,5 óra alatt bejárható tanösvény. A Kis-Balaton állat és madárvilág ismerhetjük meg közelebbről, a táblák mindegyike egy-egy madár csoportot ismertet. A sziget közepére érve egy madármegfigyelő helyet találunk, onnan nem messze a kilátó fogad, amit mindenképpen másszunk meg, mert a tetejéről csodálatos panorámában lehet részünk.

Tölts el egy éjszakát - de inkább többet - Balatonmagyaród környékén>>

Tanösvények Magyarországon - Kányavári-sziget Tanösvények Magyarországon - Kányavári-sziget


Tatai Fényes tanösvény

Amióta a karsztforrások újra feltörtek a Fényes Fürdő területén lévő már-már kiszáradt lápokon, egy nagyon izgalmas természeti jelenség tekinthető meg a tanösvény útvonalán. Egy 1350 méter hosszú cölöpsétányon haladunk végig, melyet információs táblák kisérnek. A tanösvényen önállóan járhatunk be, a legérdekesebb látvány talán a 4 hektár nagyságú, mesés láperdő adja, ahol még egy kilátótornyot is találunk. A tündérrózsákkal borított tavon kézi erővel működtetett komppal haladhatunk át, sőt, egy függőhíd is vár minket a gyerekbarát sétányon.

Étterem ajánlónk:Platán Restaurant>>

Ha Tatán jártok, tökéletes választás a Hotel Kiss: a családbarát szálloda a városközpont közelében található. Kényelmes szobákkal, finom ételekkel, és minden igényt kielégítő wellnessrészleggel várnak titeket is. Nézzétek meg a hotel ajánlatait>>

Nézz szét a tatai szállodák ajánlatai között>>

Tanösvények Magyarországon - Tatai Fényes tanösvényTanösvények Magyarországon - Tatai Fényes tanösvény

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Dunakanyar egyik legszebb települése már évszázadok óta vonzza a kirándulókat. Szépsége nem csak az idelátogatókat varázsolta el, de a művészet kedvelőit is. De vajon mit tud adni ma Zebegény a túrázóknak?
Ősszel rengeteg szüreti program, gasztro- és borfesztivál vár ránk országszerte. Mutatunk néhányat most szeptemberre.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.