Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Látványos szobrok, amikért érdemes túracipőt húzni

Ha az országot járjuk, számos olyan szobor, képzőművészeti alkotás nyomára bukkanhatunk, amit olyan ügyesen elrejtettek, hogy sok esetben csak GPS vezet el hozzá. Összegyűjtöttünk nektek néhányat.

Akár mondanivalójuk, akár a tájba helyezett különleges harmóniájuk révén valami egészen egyedi turisztikai élménnyel gazdagítanak minket.

 

Love by Milov - a Szeretet szobor

Egy fesztivál látványos alkotása volt az ukrán művész, Alexander Milov 16 méter hosszú és 10 méter magas, vasszerkezetű szobra, amiben 2 speciális műanyagból készült gyerekszobor kapott helyet. Az alkotás eredetileg a Burning Man fesztiválra készült 2015-ben, majd 2 év múlva az etyeki Haraszthy Pincészet váli birtokán, a szőlők között kapott helyet. A Szeretet szobor nemcsak kinézetre különleges, de jelentéstartalma is elgondolkoztató: két egymásnak háttal ülő, férfi- és nőalakot formáz, bennük két egymás felé forduló gyerekalakkal. A dombon elhelyezett leírás szerint, a drótok a férfi és a nő közötti konfliktust jelenítik meg, míg az éjszaka világító gyerekszobrok a másik iránti vágyódást szimbolizálják.

Szálláshelyek a környéken>>

Étterem ajánlónk az etyeki Haraszthy Pincészet Matador Étterme, ami néhány éve megújult, és a korábbi steahouse vonal mellett fine dining technológiával is várják a vendégeket. A nemzetközi konyha, a szezonális alapanyagok, az egyedi építészeti megoldások, illetve a grill- és steak ételek garantálják a gasztroélményt, amit a pincészet kiváló borai tesznek teljessé.

Love by Milov - a Szeretet szoborLove by Milov - a Szeretet szobor


Isten tenyerén

A Farkaskútvölgy csapata egy rendkívüli térszobrot álmodott meg, amit Csíkszentmihályi Benjamin készített el mindenki örömére. A 2020 végén felállított egyedi alkotást a művész a környék holtfáiból formálta meg a kéz formájú kilátóvá, ahonnan a Cserhát dombjaira tekinthetünk. A Kéz-kilátó kiváló pihenőpont, ahol akár relaxálhatunk, meditálhatunk, de pikniket is tarthatunk. A túrapontot gyalogosan közelíthetjük meg a hollókői vár ingyenes parkolójából indulva, vagy Felsőtold irányából, a kék jelzés vonalán haladva.

Megéri betérni a Hollókői éttermek egyikébe>>

Tapasztald meg, milyen érzés Farkaskútvölgy tenyerében ülniTapasztald meg, milyen érzés Farkaskútvölgy tenyerében ülni

 

Huszárszobor a dombon

Pákozdon, a Bogár halmon áll a Miskahuszár 12, 5 méter magas szobra, ami több tekintetben is kiemelkedő. A 100 tonna betonból épült monumentális szobor a magyar huszár szimbóluma, egyben a magyar katona hősiességét és bátorságát hivatott megörökíteni. Méreteinek köszönhetően akár a Guinness-rekordok könyvébe is bekerülhet a dunaújvárosi festő- és szobrászművész, Rohanczi István alkotása. Érdekessége, hogy a 12 év alatt elkészített szobrot a helyszínen állították össze, színét pedig egy speciális festéknek köszönheti, ami az időjárási viszontagságoknak is ellenáll.  

Szállásajánlatok a környéken>>

MiskahuszárMiskahuszár

 

Krisztus szobor a dombtetőn

2015-ben készült el Tarcalon a gránitból faragott Áldó Krisztus szobor, ami 8,5 méteres magasságával egyedülálló Európában. A virágos szerpentinen vagy a lépcsőkkel övezett úton haladva jutunk fel a város egyik legszebb kilátópontjára, ahonnan lenyűgöző körpanoráma látványa tárul elénk. A Krisztus szobor háta mögött a tokaji Kopasz-hegy oldalába vájt bányatóhoz ereszkedhetünk le.

Szállás tippünk:Degenfeld Kastélyszállóhoz szőlőbirtok tartozik, így a borkedvelők számára különösen ajánljuk. Ráadásul szabadtéri medence, finn szauna, teniszpálya is várja a vendégeket a lenyűgőző, XIX. század hangulatát idéző szobák mellett. Nézd meg az ajánlataikat>>

Egyél egy jót minőségi borok kíséretében>>

Áldó-Krisztus szoborÁldó-Krisztus szobor

 

A Káli-medence őrszemei

Az Emberi komédia szoborcsoport egy kisebb dombon áll a Kornyi-tó mellett, a dombról széttekintve a környező 5 falu 7 templomtornya látható, de a Káli-medence közepén kialakult lefolyástan terület ötmillió éves bazaltkúpokkal körülvett rétje is tartogat meglepetést. Az egzotikus virágok és növények mellett ürgék bukkannak fel, nemes kócsag vonul peckesen, ám a leglátványosabb mégis Veszprémi Imre acélcsőből és mészkőből épített négyalakos kompozíciója. A 2-3 méter magas emberfigurák más művészt is megihlettek: Jancsó Miklós rendező több filmjébe is belekomponálta a szoborcsoportot. Ha túrázás során szeretnénk elérni, a Theodora-tanövényenKékkútról induljunk el, ami a Káli-medencén vezet végig, érintve a szobrokat.

Nézz szét a közeli szálláshelyek ajánlatai között>>

A Káli-medence őrszemei - Az Emberi komédia szoborcsoportA Káli-medence őrszemei - Az Emberi komédia szoborcsoport

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Itthon is több olyan szállodát találunk már, ahol a hely saját kalandparkjában vezethetjük le a felesleges energiát - most ebből mutatunk nektek néhányat.
Szerencsére Magyarországon bármerre indulunk, biztosan csodaszép természeti kincsekbe és kalandokba botlunk majd. Nem csoda, hogy 10 varázslatos nemzeti parkot őriznek a határaink, melyeknek most a titkait is eláruljuk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.