Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Lélegzetelállító várak és várromok szerte az országban

A várak a történelem élő lenyomatai, jó pár közülük túlélt viharos évszázadokat, és ma ugyanazon falak között sétálhatunk, ahol a középkorban nemesek és harcosok rótták a folyosókat. Megmutatunk néhány várat illetve várromot Magyarországon, ha a kirándulást egy kis történelemórával kevernétek.

 

Simontornyai vár, Simontornya

A gótikus stílusban épült simontornyai vár sok ismert emberhez tartozott fennállása alatt. A 1200-as évek második felében építtette az alországbíró (a nevét is róla kapta), ezután került I. Károlyhoz, aki tovább ajándékozta. Lackfi István erdélyi vajda tulajdonában is volt, ő pedig hatalmas fejlesztéseket eszközölt a kastélyon, ennek következtében a Nagy Lajos-kori Magyarország egyik legjelentősebb birtokközpontja lett.

Szállástipp Simontornyán: Fried Kastélyszálló Resort>>

Lélegzetelállító várak és várromok Magyarországon - Simontornyai vár, SimontornyaLélegzetelállító várak és várromok Magyarországon - Simontornyai vár, Simontornya

 

 

Szádvár, Szögliget

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget község határában találjuk Szádvár romjait, mely a 460 méter magas Várhegyről tekint le. Alapításának ideje nem tisztázott, valószínűleg a tatárjárás utáni időszakban épült. Sok tulajdonosa volt hosszú élete alatt, míg végül úgy döntöttek, hogy kivonják a forgalom alól, ezért 1688-ban felgyújtották és sorsára hagyták. Szerencsére a 2000-es években összefogtak a vár részleges helyreállításáért, és azóta is folyamatosan renoválják.

Szállásajánlatok a környéken>>

Lélegzetelállító várak és várromok Magyarországon - Szádvár romjai, SzögligetLélegzetelállító várak és várromok Magyarországon - Szádvár romjai, Szögliget

 

Korábbi cikkeket Magyarország várairól itt, itt és itt találtok!

 

 

Szarvaskő vára, Döbrönte

A Balatontól északra fekszik Döbrönte, mely egy apró község a Bakonyban. Itt épült meg Szarvaskő vára, mely a török időkig tartotta magát, akkor a portyázó csapatok elpusztították az építményt, a romokat pedig elhordták a lakosok. Egy darabon már renoválták az elmúlt években, de jelentős része még mindig a föld alatt van.
Figyelem, a vár nem összetévesztendő a Szarvaskői várral, amely a Bükkben található!

Szállásajánlatunk Döbröntén a Hasik Hotel>>

Lélegzetelállító várak és várromok Magyarországon - Szarvaskő várának romjai, DöbrönteLélegzetelállító várak és várromok Magyarországon - Szarvaskő várának romjai, Döbrönte

 

 

Boldogkő vára, Boldogkőváralja

A Bodókő-hegy a Zempléni Tájvédelmi Körzet része, és méltán az Országos Kéktúra egyik népszerű állomása. Hogy még inkább meghozzuk a kedvet a látogatáshoz eláruljuk, hogy itt található Boldogkő vára, az egyik legjobb állapotban megmaradt várunk. A Boldogkőváralja közvetlen közelében található építmény tartozott a Rákóczi családhoz, de használták gabonaraktárnak is. Ha megpihennél a túrázásban, akkor érdemes megtekinteni a korszerűsített kiállítótermeket is!

Szállásajánlatok a környéken>>

Lélegzetelállító várak és várromok Magyarországon - Boldogkő vára, BoldogkőváraljaLélegzetelállító várak és várromok Magyarországon - Boldogkő vára, Boldogkőváralja

Lélegzetelállító várak és várromok Magyarországon - Boldogkő vára, BoldogkőváraljaLélegzetelállító várak és várromok Magyarországon - Boldogkő vára, Boldogkőváralja

 

Somlói vár, Doba

A Veszprém megyei Doba szomszédságában áll a Somlói vár, melyet régen sokkal nehezebb volt megközelíteni: déli oldalánál egy hatalmas, szakadékkal szegélyezett árok feküdt. Ma már szerencsére könnyebb bejutni, és érdemes is, hiszen a napokban adták át egy hatalmas felújítást követően. Megújult a délnyugati kaszárnyaszárny és az oda vezető híd, a sütőház, megerősítették az alsóvárat, és most már interaktív kiállítást is találunk itt.

Szállásajánlatok a környéken>>

Lélegzetelállító várak és várromok Magyarországon - Somlói vár, DobaLélegzetelállító várak és várromok Magyarországon - Somlói vár, Doba

 

 

Ónodi vár, Ónod

Sok háborút átélt, de még mindig büszkén áll az Ónodi vár, melynek négy sarokbástyás elrendezése napjainkban is gyönyörűen kirajzolódik. A törökök megrongálták, a kurucok felgyújtották, a Sajó árvizei alámosták a falait – csoda, hogy egyáltalán maradt belőle valami. Itt is kellett a beavatkozás és a 2000-es években elkezdett renoválás, melynek keretében egyes részeit újraépítették. Ónod egyébként is fontos szerepet töltött be a történelem során, ugyanis az 1707-es országgyűlésen itt mondták ki a Habsburg-ház trónfosztását.

Szállásajánlatok a környéken>>

Lélegzetelállító várak és várromok Magyarországon - Ónodi vár, ÓnodLélegzetelállító várak és várromok Magyarországon - Ónodi vár, Ónod



Szép tájak, történelmi érdekességek, és ezt megkoronázva egy középkori vár romjai – ezt a csomagot kapjátok, ha a fentiek közül bármelyik építményt célba veszitek egy kirándulás erejéig.

Korábbi cikkeket Magyarország várairól itt, itt és itt találtok!

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Végre itt a tavasz, ezért összegyűjtöttük nektek néhányat a legszebb hazai tanösvények közül, melyekkel érdemes megnyitni az idei túraszezont. Hódítsátok meg a cölöpsétányokon vagy ösvényeken át a természetet, miközben különleges kalandokban lesz részetek!
Ha balatoni nyaralást terveztek a családdal, akkor a szálláskeresés egyik sarkalatos pontja, hogy milyenek a szállodák gyermek- és családbarát szolgáltatásai. Nyáron pedig különösen fontos szempont lehet, hogy a legkisebbek számára van-e külön gyerekmedence vagy pancsoló. Mutatunk most nektek 7 olyan szállodát a Balatonon, melyekben biztosan van olyan kültéri gyerekmedence, ahol az apróságok is jól fogják érezni magukat.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.