Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Várak, amikért érdemes felhúzni a hótaposót

Számos olyan várunk van, ami már a középkor óta áll, miután sikeresen átvészelt hódító seregeket és a szélsőséges időjárást. Ezek az erődítmények teljesen más arcukat mutatják télen, amikor hó borítja őket, és igazán ilyenkor ajánlatos meglátogatni ezeket a helyeket. Na de hova menjünk?

 

Visegrádi Fellegvár

Ha nem lenne elég, hogy egy több százéves vár falai között sétálhatunk, akkor az egyik legszebb panoráma teszi fel az i-re a pontot a visegrádi várnál, ahol a Dunakanyarra nézhetünk le. A fellegvárat IV. Béla építtette a tatárjárást követően megelőzésképpen, ha esetleg újra megtámadnák Magyarországot. Erről, és sok más egyéb történelmi érdekességről láthatunk itt kiállításokat, valamint akár a Szent Korona másolatát is megcsodálhatjuk. Nyáron az egyik legnépszerűbb program a környéken a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, de télen is megéri eljönni ide, hiszen Visegrád és környéke rengeteg szép túraútvonalat kínál.

Szuper szálláshelyek várnak egész évben Visegrádon és környékén>>

Visegrádi FellegvárVisegrádi Fellegvár

 

Salgó vára (Salgótarján)

A szlovák határtól nem messze, 625 méteres magasságból néz le a környékre Salgó vára. Szintén a tatárjárás után építették, és az azt követő évszázadokban egyre romlott a vár minősége, mígnem az 1980-as években megkezdett régészeti feltárás és helyreállítás megmentette attól, hogy végleg az enyészeté legyen. És milyen szerencse, hogy megmarad nekünk, hiszen lélegzetelállító környezetben építették, és a környéken való kirándulásnak tökéletes befejezése egy séta a várban, ami még különlegesebb, ha hó fedi.

Szállásajánlatok a környéken>>

Salgó vára (Salgótarján)Salgó vára (Salgótarján)

 

Cseszneki vár

Talán senki nem fog a megdöbbenéstől leesni a székéről, ha eláruljuk, hogy a cseszneki várat is a tatárjárást követően építették. Az Esterházy grófok a XVIII. században barokk kastéllyá alakították, de miután elköltöztek egy földrengés és tűzvész gondoskodott arról, hogy ne sok maradjon az épületből. Ennek ellenére a romok most is látogathatóak, és különösen népszerű ez a környék a mászás szerelmesei számára, ugyanis itt épültek az ország első via ferrata útvonalai 2013 nyarán.

Mesés szálláshelyek várnak a környéken>>

Cseszneki várCseszneki vár

 

Boldogkő vára

A hazai várak rajongói egyetértenek abban, hogy Boldogkő vára az egyik legszebb – ha nem a legszebb – hazai várunk. A XIII. század óta áll, és bár az azóta eltelt időben a történelem rajta hagyta keze nyomát, még mindig kiváló állapotban van. Télen is érdemes tehát erre kirándulni, nem véletlenül szerepel a Kéktúra útvonalán.

Szállásajánlatok a környéken>>

Boldogkő váraBoldogkő vára

 

Füzér vára

Az országhatár legészakibb részénél áll Füzér Vára, mely azért is kitűnik ebből a listából, mert a fennmaradt iratok szerint még a tatárjárás előtt építették. Elhelyezkedésének köszönhetően kedvelt kirándulóhely, mely az Országos Kéktúra útvonalát is érinti. Télen is sokakat vonz, mert akár nagyobb hóban is találni könnyen teljesíthető útvonalakat.

A környék rengeteg szálláshellyel vár titeket>>

Füzér váraFüzér vára

 

Budai vár

A Budai Várat kell talán a legkevésbé mutatni, hiszen nem csak idehaza, de külföldön is rengetegen ismerik fővárunk egyik jelképét. A Várnegyedet az UNESCO Világörökség részéve választották, és nem csak a Halászbástya vagy a múzeumok miatt javasolt ellátogatni ide, hanem mert télen is hangulatos itt sétálni, a kilátásról nem is beszélve.

Budapesti szállásajánlatok>>

Budai várBudai vár

 

Sümegi vár

A Balatontól északra találjuk a sümegi várat, melynek alapjai már 1260-ban álltak. A dombra épült erődítmény kiváló kirándulóhely télen is, kellemes séta vezet fel a várba. Ha pedig nagyon hideg lenne az idő egy hosszú sétára, akkor a múzeumokban sok történelmi érdekességet láthatunk, valamint régi fegyvereket és kocsikat is megtekinthetünk.

Csodás szálláshelyek és élmények várnak Sümegen és környékén>>

Sümegi várSümegi vár

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Frissítő wellness kalandok, ráérős reggelizések, eszméletlen panorámák… folytassuk még a sort, vagy szeretnétek tudni, hogy hol lelhettek rá ezekre a fantasztikus élményekre? Ha a válaszotok „igen”, akkor olvassatok tovább, hiszen tökéletes választás lehet egy hangulatos vidéki vendégház.
Közeledik február 14., amit ma már csak „szerelmesek ünnepének” neveznek. Különös legendák övezik a Valentin-napot, mely hazánkban is egyre népszerűbb alkalomnak számít. Utazzatok velünk az egykori Rómába, ahonnan valószínűleg útjára indult ez a különleges esemény! A cikk végén pedig szállástippeket is adunk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 különleges látnivaló a Balatonon
Nézzétek meg a tatárjárás előtt épült magánvárat, gyönyörködjetek a panorámában az árbóc alakú kilátóból, zarándokoljatok el a bányászalakások romjaiból épített kápolnához - a magyar tenger partján mindig akad újabb felfedezésre váró látnivaló. A legjobb balatoni kirándulóhelyekből és látványosságokból gyűjtöttünk most össze néhányat.
10 különleges kilátó Magyarországon, amit megéri felkeresni
Hazánk legkülönlegesebb kilátói közül megismerhetitek több között a 150 méteres magasságban lebegő Ballon-kilátót, az 1000 méteres magasságban épült körpanorámás TV-tornyot, de azt a kilátópontot is, ami egyszerre két ország területén fekszik.
Hamisítatlan kastély hangulat, feltöltődés, garantált pihenés Szilvásváradon - La Contessa**** Kastélyhotel
Egy kellemes masszázs, egy hangulatos séta a romantikus kastélyparkban vagy egy ínycsiklandozó gasztronómiai kalandozás; a testi-lelki feltöltődés garantált! Válasszátok ti is a szilvásváradi La Contessa Kastélyhotel legjobb wellness csomagját!
Belföldi nyaralás vidéken - TOP5 szálloda festői zöldövezetben
Ha unjátok a Balatont és a mindig nyüzsgő fürdővárosokat, és szívesebben töltenétek nyáron is néhány napot csendes, nyugodt környezetben és festő zöldövezetben, akkor jó helyen jártok. Íme 5 wellness hotel vidéken a felhőtlen nyaralásért!
Bakancslistás kastély a Mátrában - Interjú Szélessy Andrással, a Kastélyhotel Sasvár igazgatójával
2022.08.16 | 11 perc | Szállások | Legnépszerűbb
Egy kastély, ahová egyszer mindenki el szeretne jutni. A Mátra szívében álló Kastélyhotel Sasvár nem csak szépsége és története miatt izgalmas bakancslistás szálloda, de szolgáltatásai tekintetében is egyedülálló. A szálloda igazgatójával, Szélessy Andrással beszélgettünk.