Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5 vár, ami minden évszakban elbűvöl

5 olyan magyarországi várat mutatunk nektek, melyek bármely évszakban meghozzák a kedvet egy kellemes kiránduláshoz.

 

Fantasztikus szállásajánlatok várnak tavasszal is>>

 

Cseszneki vár

A Bakony lankáin, egy sziklaszirt tetején magasodik Csesznek vára. A festői kőfalak egy több mint 700 éves erődítményhez tartoznak, mely ugyan már látott szebb napokat, de manapság is az ország leglátványosabb várromjai közé tartozik. A vár története visszanyúlik egészen a tatárjárás utáni időkig, amikor is az akkori „sóút” védelmére építették. A erődöt utolsó tulajdonosai, az Esterházy család a 18. század közepére egy kényelmes, barokk stílusú rezidenciává formálta. Az elkövetkező időkben földrengés és tűzvész is pusztította, ezáltal végül lakhatatlanná vált, de a romokat bejárva felejthetetlen élményben lesz részünk ma is!

5 vár, ami minden évszakban elbűvöl - cseszneki vár5 vár, ami minden évszakban elbűvöl - cseszneki vár

 

 

Nógrádi vár

Az Ipoly folyó által félkörívbe fogott Börzsöny belsejében bújik meg Nógrád, amely névadója Magyarország egyik legrégibb várának. Egy nagy területű fennsíkot koronázó, szabálytalan alaprajzú, belső tornyos kővárról van szó, a Nógrádi várról. Az erőd keletkezésének körülményeiről sajnos nem maradtak fent pontos adatok, azonban az tudható, hogy már Anonymus is említést tesz róla, amely alapján sejthető, hogy a vár már a népvándorlás korában is létezett. Szláv népek Novigrad, azaz Újvár néven emeltek itt erődöt, a település neve is innen ered. Napjainkra igen romos állapotban magasodik a vár, a maradványokat az 1990-es évek végén egészítették ki. Az biztos, hogy a falakról szemünk elé táruló csodálatos kilátás mindenért kárpótol. Innen megcsodálhatjuk Nógrád községét és a Börzsöny hegyeit is.

5 vár, ami minden évszakban elbűvöl - nógrádi vár5 vár, ami minden évszakban elbűvöl - nógrádi vár

Szállástippek Nógrád környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Szállások az erdők ölelésében – ilyen a tökéletes pihenés
Létezik kellemesebb napindítás, mint ébresztőóra nélkül kelni az erdő hangjaira, miközben tudod: a napod felhőtlen wellnesszel és kiváló programokkal telik majd? Aligha! Szóval ne habozz, nézd meg, melyik szuper szálláshelyre foglalnál szívesen! Élvezd a természet közelségét, ahol talán az erdő lakóival is találkozhatsz!

 

 

Tátika vára, Zalaszántó

Várlátogatás és túrázás egybekötve? A Keszthelyi-hegységben mindez lehetséges. Az északi rész sokszínű látnivalói között egy bazaltcsúcson, 412 méteren magasodik egy középkori várrom, Tátika vára. Az Országos Kéktúra útvonalán kapaszkodhatunk fel Magyarország egyik legkorábban, még a tatárjárás előtt épült magánvárához, ahonnan páratlan kilátásunk nyílik a mesés zalai tájra. Tátika várának falai közül a Sümegi várat és a Zalaszántói Béke Sztúpát is szemügyre vehetjük. Történelme a 13. századig nyúlik vissza, az első várat a Tátika nemzetség építette a tatárjárás előtt. Később IV. Béla adományozta a veszprémi püspöknek, aki új várat építtetett, melynek maradványait láthatjuk ma is.

5 vár, ami minden évszakban elbűvöl - Tátika vára (Zalaszántó)5 vár, ami minden évszakban elbűvöl - Tátika vára (Zalaszántó)

Szállástippek Zalaszántó környékén>>

 

 

Diósgyőri vár, Miskolc

A tatárjárást követően, Nagy Lajos király idején élte fénykorát a Miskolc Diósgyőr nevű városrészében magasodó erődítmény, a Diósgyőri vár. Sokszor a királynék váraként is emlegetik, ugyanis Nagy Lajos halálát követően a későbbi királynék javadalombirtoka lett, egészen a mohácsi csatáig. A csata után azonban hanyatlásnak indult a vár, és a 17. századra már lakhatatlanná vált. Rekonstrukciója az 1960-as években kezdődött és hosszú évek munkálatai során 2014-ben már igazi élményvárként adták át újra, rendkívül gazdag programkínálattal várta a látogatókat. A Diósgyőri vár  jelenleg rekonstrukció miatt zárva van a nagyközönség számára, azonban a kastély szomszédságában található Lovagi Tornák Terén programok alkalmával szeretettel várják az érdeklődőket.

5 vár, ami minden évszakban elbűvöl - diósgyőri vár5 vár, ami minden évszakban elbűvöl - diósgyőri vár

 

 

Csobánc vára, Gyulakeszi

Bár mára már csak a romjait járhatjuk be, ennek ellenére érdemes felkeresni a 13. században épült, 376 méter magason elterülő, Gyulakeszin található Csobánc várát. A folyamatosan emelkedő hegyre való feljutás felér egy kisebb túrával, de minden fáradozást megér, ugyanis a hegyről csodálatos panoráma tárul elénk. A több írót és költőt is megihlető várat először az 1200-as évek vége fele említik írásos emlékekben, amely egészen a Rákóczi-szabadságharcig teljes pompájában állt. Ezt követően sajnos a Habsburg seregek szinte a földdel tették egyenlővé, és újjáépítéséért a helyiek a mai napig minden évben megrendezik a Gyulaffy Napokat.

5 vár, ami minden évszakban elbűvöl - csobánc vára5 vár, ami minden évszakban elbűvöl - csobánc vára

Szállástippek Gyulakeszi környékén>>

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Vasárnap bezárt az elmúlt négy év leglátogatottabb kiállítása, a Hiány és emlékezet – Breuer Marcell emlékkiállítás a Zsolnay Negyed m21 Galériájában, amely először adott átfogó képet a Pécsen született, világhírűvé vált designer és építész életművéről. Ám a kiállításkedvelők továbbra sem fognak unatkozni, mutatjuk a 2024-es kiállítási programot!
Repülj te is gondolatban Finnországba a szaunaélmények szárnyán! Élvezd a szaunázás jótékony hatásait az alábbi 8 rönkszaunás szálláshely egyikén!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.