Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

10+1 borászat kiváló konyhával

2024.06.06 | 10 perc

Miért kellene megalkudnunk, amikor egyszerre választhatjuk a borkóstolót kiváló pincészetekben és ínycsiklandó lakomákat kimagasló éttermekben! Összegyűjtöttünk 11 olyan helyszínt, ahol e két kulináris élmény egyszerre tetten érhető, teszteljétek ti is!

 

Szarkaláb Bisztró (Mád)

Szarka Dénes tokaji borai számára szeretett volna egy borkóstoló helyszínt, melyet végül felesége tervezett és rendezett be. A hely annyira sikeres lett, hogy kézenfekvő volt, hogy borok mellé ételeket is kínáljanak. A Szarkaláb lakásétterem 2020-ban nyitotta meg kapuit, a fogásokat Kósa Gergely séf álmodja meg, melyek fókuszában a helyi és környékbeli alapanyagok állnak. Elsődlegesen a borok mellé kreálják az ízletes, szezonalitásra épülő ételeket, amiket szombaton és vasárnap tudunk megkóstolni. Választani bisztró menüből vagy 5 fogásos degusztációs menüből lehet, hozzá illő borok párosításával. Igény szerint dűlőtúrán és pincelátogatáson is részt vehetünk.

Borászatok éteremmel / Fotó: Szarkaláb Bisztró Facebook oldalaBorászatok éteremmel / Fotó: Szarkaláb Bisztró Facebook oldala

 

 

 

Ráspi étterem és vineyard (Fertőrákos)

Az 50 legjobb borász közé választották 2022-ben, több bora díjnyertes lett, így Horváth József számára a Ráspi ma már több, mint egy étterem. Szervesen hozzátartozik a borászat is, így e kettő egységet képezve képviseli mindazt, amiben hisz: az ősök tisztelete, a föld ereje, a természet iránti alázat és a befektetett munka megtérülése. A Fertőrákoson található Ráspi étterem kiváló alapanyagokra, saját fűszerkertre támaszkodik, a mindig friss ételek közül kiemelkednek a szarvasgombás fogások. A kellemes falatozás után érdemes megszállni a panzióban, ahol négy jól felszerelt szoba (az egyik jakuzzis) szolgálja a pihenésünket.

Borászatok éteremmel / Fotó: Ráspi Étterem-Vinárium Facebook oldalaBorászatok éteremmel / Fotó: Ráspi Étterem-Vinárium Facebook oldala

 

 

Takler Kúria (Szekszárd)

Tájjellegű boraikkal mind a hazai, mind a nemzetközi piacon elismerést szereztek, majd a sikerekre alapozva 2015-ben megnyitották a Takler Kúriát, melynek stílusa felidézi a múltat, rusztikus hangulata a kor kívánalmainak megfelelő szolgáltatásokkal társul. A kúria elegáns szobái mellett a tőle 50 méterre található panzióban is foglalhatunk szállást. Primarius névre keresztelt éttermük táj jellegű, magyaros alapokon nyugvó bisztrót takar, a visszafogottan reneszánsz hangulatú étterem tökéletes helyszín esküvők, rendezvények számára is.

Borászat és étterem / Takler Kúria SzekszárdBorászat és étterem / Takler Kúria Szekszárd

 

 

Sauska 48 (Villány)

A Szársomlyó-hegy tövében található, 2007-ben alapított borászat csodálatos környezetben fogadja a látogatót. A borászathoz kapcsolódó étterem célja, hogy a borokhoz olyan ételeket társítson, amelyek együttesen egy kivételes élményt nyújtanak a vendég számára. Bicsár Attila séf egy látványkonyhában készíti el az ételeket, melyek ötvözik a hagyományos ízeket a fine dining kifinomultságával és magas minőségével. A dűlők ölelésében található terasz kiváló lehetőséget ad a borkóstolásra, a Sauska 48 étterem pedig szerdától vasárnapig várja vendégeit.

Villányi borászat Micheli-ajánlásos étteremmel / Sauska 48 VillányVillányi borászat Micheli-ajánlásos étteremmel / Sauska 48 Villány

 

 

Sauska Tokaj (Rátka)

2023 nyarán nyitotta meg kapuit a Sauska Borászat tokaji Pezsgőbárja, amelynek látványa már önmagában is megér egy kitérőt. A két kört formázó, egyenként 36 méter átmérőjű kehely forma a szőlőtőkék közé ékelődve, részben a felszín alatt húzódik meg. Míg az alsó szinten a borkészítés zajlik, a felső részen kapott helyet a Bicsár Attila vezetett látványkonyha. A fogásokban szerepet kap a gomba, a vadhús, a bárány, mellé kiváló tokaji borok és pezsgők társulnak, de természetesen a villányi vörösborok sem maradhatnak ki a kínálatból. A megújult tavaszi étlappal, vezetett pezsgő-, illetve bor kóstolókkal csütörtöktől vasárnapig várják a vendégeket.

Új tokaji borbár és étterem: Sauska Tokaj, Rátka/ Fotó, terv: Bord StúdióÚj tokaji borbár és étterem: Sauska Tokaj, Rátka/ Fotó, terv: Bord Stúdió

 

 

Folly Arborétum, Borászat és Étterem (Badacsonyörs)

Ha egy komplex élményre vágyunk, jó helyen járunk. A Badacsony lankáin elnyúló arborétum és szőlősorok kitűnő helyszínt biztosítanak egy kirándulásra, egy kellemes kikapcsolódásra. Ehhez társulnak a kerti és gasztronómiai programokat, amikhez a helyszínt a Folly Arborétum étterme biztosítja, ahol szezonális, friss alapanyagokra épülő fogások közül válogathatunk. Az étterem két terasszal rendelkezik, tökéletes helyszíne borkóstolóknak, vacsoráknak. 

Borászatok étteremmel / Fotó: Folly Arborétum, Borászat és Étterem, BadacsonyörsBorászatok étteremmel / Fotó: Folly Arborétum, Borászat és Étterem, Badacsonyörs

 

 

Kreinbacher Bisztró (Somlóvásárhely)

Ekler Dezső tervei alapján emelkedett ki a vulkanikus hegyből a birtokközpont 2011-ben, mely a borászatot és a pezsgőpincészetet foglalta magába. Ehhez kapcsolódott a későbbiekben a 15 kortárs-rusztikus hálószobával rendelkező szállás, amihez étterem és bár is társul. A kimagasló minőségű borokhoz és pezsgőkhöz hasonlóan nívós étterem illik, amit a Michelin ajánlás alá is támaszt. A kifinomult és letisztult stílusú konyhát a magyaros ízek és a nemzetközi konyha remekei jellemzik, amit átitat némi ázsiai jelleg.

Borászat és étterem a somlói borvidéken / Kreinbacher Birtok Somló Facebook oldalaBorászat és étterem a somlói borvidéken / Kreinbacher Birtok Somló Facebook oldala

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Hamarosan új fejezet veszi kezdetét a Kreinbacher Birtokon
A Somlóvásárhely szívében fekvő, világversenyeken is számos alkalommal díjazott pezsgőiről ismert Kreinbacher Birtok tovább bővül. A tervek szerint 2025-ben záruló fejlesztést követően a jelenlegi szállodai kapacitás majdnem háromszorosára nő, új wellnessrészleggel, valamint konferenciaközponttal is bővül. A Bár a Kreinbacher Birtok augusztus végén ideiglenesen bezárja kapuit, a pezsgőpincészet továbbra is zavartalanul látogatható marad, illetve a vinotéka is nyitva áll a vásárlók előtt.

 

 

Haraszthy Pincészet Matador Étterem (Etyek)

Az Etyeki Borvidék második legnagyobb borbirtoka, ahol 123 hektáron folyik a gazdálkodás. Az Öreghegyen termő szőlőből készített kiváló Haraszhty borok mellett mindenképpen próbáljuk ki a 2019-ben megújult Matador Étterem fogásait. A fine dining technológiákat is alkalmazó bisztró konyhát a brazil-portugál corporate chef, André Bicalho és a Matador séfje, Diego Bautista jegyzi, akik a steak fogásokon kívül a helyi és szezonális alapanyagok felhasználásával készült bisztró ételekhez jól passzoló etyeki, illetve argentin és kaliforniai borokkal várják a vendégeket.

Etyeki borászat éttereme / Fotó: Matador Restaurant Facebook oldala (Haraszthy Pince)Etyeki borászat éttereme / Fotó: Matador Restaurant Facebook oldala (Haraszthy Pince)

 

 

Hilltop Borbirtok és Étterem (Neszmély, Melegeshegy)

Közel 250 hektár szőlő ölelésében találjuk a Hilltop Birtokot, mely a palackozó üzemen kívül étteremmel, panorámaterasszal, vendégházakkal és medencés napozóval várja a vendégeket. Az étterem a la carte étlapján olaszos fogásokat találunk, havi séf ajánlattal, szezonális újdonságokkal. Érdemes már egy napra is érkezni, hiszen külsős vendégek is igénybe vehetik a feszített víztükrű medencével rendelkező strandot, de ha több napot terveznénk, a birtok vendégházában tökéletes kényelemben lesz részünk.

Borászat és étterem / Fotó: Hilltop Borbirtok & Étterem Facebook oldalaBorászat és étterem / Fotó: Hilltop Borbirtok & Étterem Facebook oldala

 

 

Grandior Borbisztró (Villány)

Günzer Tamás pincészete az elegáns Grandior Borbisztróval egészült ki, mely tökéletes helyszínt nyújt kellemes falatozásokhoz, de rendezvények lebonyolítására is kiválóan alkalmas. Ha szeretnénk Villány szomjoltó nedűit kortyolgatni, itt mindenképpen álljunk meg, mert az Szársomlyó hegy elénk táruló panorámája nem mindennapi. Az üvegpergolás terasz minden évszakban élvezhető, nyaranta még a tetőt is elbontják a fejünk felől, hogy a szabad ég alatt élvezhessük a hely kiválóságát. Hétköznapokon ebédmenüvel készülnek.

Villányi pincészet étterme / Fotó: Grandior Borbistro Facebook oldalaVillányi pincészet étterme / Fotó: Grandior Borbistro Facebook oldala

 

 

Zelna Borbisztro és Vinotéka (Balatonfüred)

Balatonfüred forgalmas helyén, a Zákonyi Ferenc utca elején találjuk a Zelna Borokra épülő Vinotékát és Bor bisztrót. Fiatal, lendületes hely, ahol ízletes fine-bistro fogásokat kóstolhatunk a kellemes, hangulatos teraszon. Nem csak a jó borok, a finom falatok miatt érdemes ide betérnünk, de a Zelna szellemisége is megkapó: szívesen szerveznek zenés esteket, kiállításokat, ezzel is erősítve a borkedvelők közösséget.

Balatoni borbisztró / Fotó: Zelna Borbisztró Facebook oldalaBalatoni borbisztró / Fotó: Zelna Borbisztró Facebook oldala

 

Nyitókép: Szarkaláb Bisztró (Mád) Facebook oldala

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A múlt árnyai szellemként suhannak végig Magyarország káprázatos romjai között, ahol most visszaforgathatjátok az idő kerekét. Ezeken a misztikus kirándulóhelyeken a sűrű erdők vagy végtelen puszták magányos kőfalak maradványait őrzik, melyek ma is magával ragadják a történelem és a természetjárók szerelmeseit. Gyertek és túrázzatok az évszázadokkal dacoló magyarországi romokhoz!
Ha a balatoni kiruccanás alatt egy kis kultúrára szomjaztok, irány néhány balatoni múzeum!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Bemutatjuk Tokaj-Hegyalja legrangosabb éttermeit
2024.07.17 | 9 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Ahol a dűlők egymást érik, és ahol a legédesebb szőlőszemeket aszalja aranybarnára a nyári nap, ott bizony a gasztronómia is virágzik. Kiváló szálláshelyek mellett számos rangos, elismert konyha található a térségben, ahol bizony a tokaji borok mellé ínycsiklandó fogásokat kínálnak.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
10 isteni pizzéria Budapesten, ha igazi olasz ízekre vágytok!
2024.04.24 | 7 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Bár hivatalos közvélemény-kutatást nem végeztünk a témában, mégis magabiztosan állíthatjuk, hogy a legtöbb embernél a pizza a kedvenc ételek között kapott örökre szóló bérletet. Azonban pizza és pizza között is hatalmas különbség van, mi pedig semmit sem szeretnénk a véletlenre bízni, úgyhogy íme 10 olyan pizzéria a fővárosban, ahol nem tudunk rosszat rendelni az étlapról!
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.