Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Makovecz Imre elképesztő épületeinek nyomában

2023.04.20 | 6 perc

Makovecz Imre a magyar organikus építészeti stílus megteremtője, Ybl-díjas alkotó, akit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Épületei az egész országban megtalálhatóak, azonban a közhiedelem ellenére nemcsak templomokat adott az utókornak, hanem számos közintézmény is a szellemiségét hordozza. Cikkünkben 5 olyan alkotását emeltük ki, amely biztosan kedvet csinál egy „Makovecz-túrához”.

 

Hagymatikum, Makó

A 2006-os fürdőbővítések eredményeként készült el 2012-ben Makó egyik legnagyobb turistalátványossága, a Hagymatikum névre keresztelt városi fürdő. Makovecz Imre a török és római fürdők hangulatát kívánta megteremteni a tervezéskor, kiegészítve az organikus építészet tanaival, miszerint az épület funkciójától függetlenül szakrális hely illúzióját kell megidéznie a végeredménynek. Az épület kívülről valóban egy templom érzetét kelti bennünk, belépve azonban az óriási, oszlopokkal szegélyezett belső terek termál- és wellness medencéket rejtenek, ahol akár a gyógyulni vágyók, akár a relaxálni érkezők kikapcsolódhatnak az ott töltött pár óra során. Szállástippek Makón>>

Makovecz Imre elképesztő épületeinek nyomában - Makói HagymatikumMakovecz Imre elképesztő épületeinek nyomában - Makói Hagymatikum

 

 

Gébárti-tavi Boldogasszony kápolna, Zalaegerszeg

Zalaegerszeg felé mindenképp álljunk meg egy kis időre a Gébárti-tavi Boldogasszony kápolnánál, melyet Makovecz egyik utolsó munkájaként tartanak számon, alapjait halála előtt néhány évvel dolgozta ki. A 2019-ben felszentelt különleges látványosság összetéveszthetetlenül hajaz más alkotásaira, a művészre jellemző organikus stílusjegyekkel bíró, felfelé keskenyedő hatszögletű tornya lenyűgöző látvány nyújt a hatalmas fák közül kibukkanva. Ennél csak belső tere izgalmasabb: úgynevezett piéta-körvonallal díszített falak magasodnak fölénk, melyek alatt állva egy másik világban érezhetjük magunkat. Szállástippek Zalaegerszegen>>

Makovecz Imre elképesztő épületeinek nyomában - Gébárti-tavi Boldogasszony kápolna (Zalaegerszeg)Makovecz Imre elképesztő épületeinek nyomában - Gébárti-tavi Boldogasszony kápolna (Zalaegerszeg)

 

 

Csengeri görögkatolikus templom

2000-ben készült el a csengeri görögkatolikus templom, mely centrális fakupolájával leginkább egy bazilikára emlékeztet. Az építész egyik legszebb munkájaként számontartott alkotás a település központjában található, egy református és egy katolikus kápolna között, így a városban járva érdemes az ott lakók által „templomok utcájának” nevezett városrészben sétálva mindhárom szentélyt megnézni. Csengeren emellett 18 Makovecz által tervezett épületet is felkutathatunk, szinte egymást követik az általa megálmodott remekművek, így az ő keze munkáját dicséri a sportcsarnok, a művelődési ház és a könyvtár is. Szállástippek Csenger környékén>>

Makovecz Imre elképesztő épületeinek nyomában - Úrszínváltozás görögkatolikus templom (Csenger)Makovecz Imre elképesztő épületeinek nyomában - Úrszínváltozás görögkatolikus templom (Csenger)

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Palócföld ferde tornya és a hűség jelképe ‒ mesés városok a tűztornyok árnyékában
Tudtátok, hogy az olaszországi Pisa városához hasonlóan Észak-Magyarországon is rábukkanhattok egy ferde toronyra? Pedig így van! Kövessetek minket, mert ezúttal „kiemelkedő” látnivalók nyomába szegődtünk, amelyek gyönyörű panorámát és szuper történeteket ígérnek a lelkes felfedezőknek! Íme 5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon.

 

 

 

Mártélyi Boldogasszony Házacskája

A Szűz Mária tiszteletére létrehozott „házacska” rajzai már 2010-ben megszülettek, azonban fedezethiány miatt csak 2019-ben került átadásra. A szakrális jellegű imaház a Mária-kultusz jelképeivel díszítve igazán hangulatos foltja lett Mártélynak, belül a Jézus anyját formázó szobor, kívül pedig két hatalmas angyal fogadja a látogatókat. A házacska leginkább a helyiek elvonulását segíti, lehetőséget teremtve a csendes elmélkedésre. Szállástippek Mártély környékén>>

Makovecz Imre elképesztő épületeinek nyomában - Mártélyi Boldogasszony HázacskaMakovecz Imre elképesztő épületeinek nyomában - Mártélyi Boldogasszony Házacska

 

 

Millenniumi Emlékmű, Zalavár

A zalai gyökerekkel rendelkező Makovecz Imrét bízta meg Zalavár vezetősége, hogy a millenniumi emlékév tiszteletére emlékművet tervezzen a város számára. A mű csúcsán ősi székely-magyar szimbólumok láthatóak; Nap, Hold, valamint a keresztény gyökereket jelképező kereszt, igazi különlegessége mégis a szintén az építész által megformált Életfa. Törzsén a megye alapításában fontos szerepeket játszó Bulcsú vezér, Szent István király és Kolon ispán faragott alakja jelenik meg, lombkoronáját pedig Zala megye településeinek számával megegyező, azaz 258 levél alkotja. Az emlékmű tavasztól őszig rendezvények és kiállítások helyszíneként is funkcionál. Szállástippek Zalavár környékén>>

Makovecz Imre elképesztő épületeinek nyomában - Millenniumi Emlékmű (Zalavár)Makovecz Imre elképesztő épületeinek nyomában - Millenniumi Emlékmű (Zalavár)

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Tudtad, hogy évente 110-130 liternyi illóolajat készítenek Pannonhalma legősibb és legnagyobb területén termesztett növényéből, a francia levendulából? Az ország első illatmúzeumában természetesen a monostori gyógyászat többi klasszikus gyógynövényéről (a kakukkfűről, orvosi zsályáról, citromfűről, és borsmentáról) is izgalmas kulisszatitkokat tudhatsz meg. Az interaktív kiállítás körbejárása közben számíts arra is, hogy az illatok sok-sok régi, kellemes emléket képesek felidézni!
Tobzódunk a jobbnál jobb éttermekben a fővárosban, ám ha segítségre lenne szükségünk, hagyatkozzunk a Michelin Guide ajánlásaira. A budapesti ajánlások 13 remek éttermet jelentenek, egytől egyig csillagjai a magyar gasztronómiának.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
Irány Pest megye! – Szuper hétvégi programok, látnivalók és kirándulóhelyek Budapest környékén
Javában benne vagyunk a nyárban, és ilyenkor még szívesebben mozdulunk ki a négy fal közül. Budapest határain túl, de még a megyehatáron belül számtalan olyan látnivaló akad, ami kellemes időtöltést biztosít ezekben a meleg napokban. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, és ígérjük; egyikkel sem lehet mellélőni!
7 varázslatos kastély Magyarországon, amitől elámulsz
Részt vennél egy mesebeli kalandon? Akkor kövess minket, mert legfrissebb cikkünkben 7 varázslatos kastélyba látogatunk el! Ezek a különleges, történelmi építmények nemcsak Magyarország múltjába engednek bepillantást, hanem páratlan szépségükkel és bámulatos atmoszférájukkal minden kirándulót elbűvölnek. Sőt, még a megújult és nemrég nyitott Andrássy-kastélyba is bekukucskálhatsz! Kezdődjön a kastélytúra!
10 kihagyhatatlan látnivaló és kirándulóhely a Mátrából
A varázslatos Mátra megannyi kirándulóhelye és eldugott látnivalója kimeríthetetlen forrás egy-egy mozgalmas hétvége eltöltéséhez. Cikkünkben 10 olyan helyszínt gyűjtöttünk össze, amiért mindenképp megéri útra kelni és felkeresni a hegység legszebb nevezetességeit.