Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Látnivalók Magyarországon - 10 kedvenc városunk ikonikus épületei és jelképei

Mi az első, ami eszetekbe jut például Hévízről, Gyuláról, Egerről vagy Visegrádról? Mostani összeállításunkban a 10 legnépszerűbb városunk ikonikus épületeit, emlékműveit szeretnénk megmutatni, amiket, ha a városba látogattok, mindenképpen érdemes felkeresni.

 

Hajdúszoboszló – Harangház

A harangöntő Jeney Tibor és felesége, Oborzil Edit a városnak adományozták 50 darabból álló különleges alumínium haranggyűjteményüket. Rácz Zoltán építész egy minden szempontból unikális épületet tervezett hozzájuk, mely mára Hajdúszoboszló szimbólumává vált. A Harangház a magyarság legszebb pillanatait idézi meg, szimbólumokkal, jelképekkel, idézetekkel.

Nézzetek szét a helyi szállások ajánlatai között>>

 Hajdúszoboszlói HarangházHajdúszoboszlói Harangház

 

Hévíz – Tófürdő

A tófürdő, a Hévízi tóhoz kapcsolódó megannyi gyógyászati eredmény, a gyógyvíz és a tó tavirózsákkal teleszórt szépséges látványa az évek során eggyé forrt Hévíz fogalmával. Ha a városba látogatunk szinte a tóhoz vezet minden út, oda összpontosul a figyelem, hiszen ide gyógyulni és kikapcsolódni egyaránt érkeznek a világ minden pontjáról az emberek.

Nézzetek szét a helyi szállások ajánlatai között>>

Hévízi TófürdőHévízi Tófürdő

 

Gyula – Gyulai vár

A 16. század egyik legerősebb végvára éppen az a Gyulai vár, mely 1566-ban 63 napon át tartotta magát a megközelítően 30 ezres török sereggel szemben. 2005 óta teljesen felújított állapotban, 24 kiállítóteremmel fogadja a vendégeket, ahol valódi várbéli élet zajlik: pattog a kovács tüze, készülnek a fazekas edények, és korhű jelmezes idegenvezetésre is mód nyílik.

Nézzetek szét a helyi szállások ajánlatai között>>

Gyulai várGyulai vár

 

Eger – Dobó István vármúzeum

Az egri várról szinte mindenkinek van emléke, hol egy iskolai kirándulás, hol egy családi program részeként. A Dobó István Vármúzeum történeti, régészeti és néprajzi emlékei, az egri vár mélyén húzódó kazamaták rejtélyei, a Dobó bástyában rendezett interaktív fegyvergyűjtemény kiállítás csak néhány azok közül a programok közül amiért érdemes ellátogatni az egri várba.

Nézzetek szét a helyi szállások ajánlatai között>>

Csodás panoráma nyílik az Egri VárbólCsodás panoráma nyílik az Egri Várból

 

Siófok – Víztorony

A Víztorony  Siófok emblematikus építménye, mely 45 méter magasan áll a város szívében. Az épület 2012-ben megújult, új funkciókkal egészült ki, így jelentleg 3 fő attrakcióval várja az érdeklődőket. A műemléki épület kilátószintjére 2 panorámalifttel juthatunk fel, ahonnan mesés balatoni panoráma tárul elénk. A köztes szinten kávézó és egy Samsung élményközpont fogadja a vendégeket.

Nézzetek szét a helyi szállások ajánlatai között>>

Siófoki VíztoronySiófoki Víztorony

 

Szeged – Szegedi Dóm

Az ország negyedik legnagyobb temploma Schulek Frigyes tervei alapján épült. A neoromán stílusú Fogadalmi Templom egy 9040 sípos orgonával büszkélkedhet, amely Európában a harmadik legnagyobbnak számít. A szegedi templom multifunkcionális kiállítótérrel bővült. Érdemes megtekinteni a templom szomszédságában álló Demeter tornyot, ami jelenleg keresztelő kápolnaként működik. Falait Aba-Novák Vilmos freskói díszítik, melyekért I. díjat kapott az 1932-es padovai egyházművészeti kiállításon.

Nézzetek szét a helyi szállások ajánlatai között>>

Szegedi DómSzegedi Dóm

 

Esztergom – Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház

Magyarország legnagyobb egyházi épületét 5660 nm-es alapterülete és 71,5 méter magas kupolája Európa egyik legnagyobb templomává teszik. A klasszicista stílusban épült esztergomi templom a magyar katolikus egyház főszékesegyháza, meghatározó jellege a térség legszebb látnivalójává emeli. Jelenleg felújítás alatt áll, ám ’Ég és föld között’ címmel kalandtúrán vehetünk részt, ahol a kupola újjáépítését különleges szemszögből ismerhetjük meg.

Nézzetek szét a helyi szállások ajánlatai között>>

Esztergomi BazilikaEsztergomi Bazilika

 

Visegrád – Királyi Palota, Fellegvár, Salamon-torony

Magyarország legszebb panorámája kétségtelenül a Visegrádi Fellegvárból tárul elénk. A Dunakanyar és a Börzsöny látványa mellett érdemes megtekinteni a Szent Korona kiállítást, a Vártörténeti kiállítást vagy a Panoptikumot. A Királyi Palota reneszánsz szépsége megidézi Mátyás király korszakát, míg a Salamon-toronyban nyaranta lovagi torna, dobos díszmenet fogadja a Visegrádra érkezőkez. 

Nézzetek szét a helyi szállások ajánlatai között>>

Visegrádi Fellegvár (Fotó: Visegrád és környéke turisztikai és Marketing Egyesület)Visegrádi Fellegvár (Fotó: Visegrád és környéke turisztikai és Marketing Egyesület)

 

Sárvár – Nádasdy-vár

A 17. századra épült fel a Nádasdy-vár ma ismert formájában és a fénykorát is ekkor élte, a Nádasdyak ideje alatt. A vöröskőből rakott hídon jutunk be a várba, ahol ’Mi vagyunk a huszárok!’ címmel az ország legjelentősebb huszár kiállítása fogadja a vendéget. Díszterme hazánk legszebb belső terei közé tartozik, freskói, falfestményei különlegesen szépek.

Nézzetek szét a helyi szállások ajánlatai között>>

Nádasdy-vár, SárvárNádasdy-vár, Sárvár

 

Debrecen – Református Nagytemplom

Az 1800-as években klasszicista stílusban épített Református Nagytemplom az ország legnagyobb református temploma, jellegzetes sárga színével Debrecen jelképévé emelkedett. Impozáns méretei mellett a 3800 kg-os Rákóczi harang – mely Magyarország legnagyobb református és egyben legnagyobb protestáns harangja –, és Kossuth Lajos eredeti állapotban lévő széke is említésre méltó.

Nézzetek szét a helyi szállások ajánlatai között>>

Református Nagytemplom, DebrecenReformátus Nagytemplom, Debrecen

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ha valaki azt mondja, hogy élménymedence, akkor lelki szemeink előtt egy napsütötte vízpart és fürdőruhás emberek tömege jelenik meg, ahogy napozás közben lángost esznek vagy jégkását isznak. Azonban, szerencsére, télen sem kell lemondani hasonló élményről, mert bár napozás és jégkása nem lesz, a pancsolással nem kell hónapokat várni. Mutatunk 10 olyan wellness szállodát, ahol benti élménymedencét találtok.
Mindig is nagy filmes nemzet voltunk, elég csak a második világháború előtti magyar filmek hihetetlen sikerére gondolni, vagy azokra a filmgyártó cégek alapítóira, akik hazánkból vándoroltak az új világba.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
Hazánk bájos vízesései, ahol a lélek is megtisztul
Erdők rejtekében bújnak meg Magyarország csodás vízesései, melyek minden kirándulást bearanyoznak, és különleges hangulatot kölcsönöznek a túrázásoknak. Kezdjétek az új évet egy szuper barangolással a természetben, és fedezzétek fel hazánk vízeséseit, ahol úgy érzitek majd, hogy még a lelketek is megtisztul.