Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Illatok földjén – Szippants bele a pannonhalmi Illatmúzeum gyógynövényvilágába!

Tudtad, hogy évente 110-130 liternyi illóolajat készítenek Pannonhalma legősibb és legnagyobb területén termesztett növényéből, a francia levendulából? Az ország első illatmúzeumában természetesen a monostori gyógyászat többi klasszikus gyógynövényéről (a kakukkfűről, orvosi zsályáról, citromfűről, és borsmentáról) is izgalmas kulisszatitkokat tudhatsz meg. Az interaktív kiállítás körbejárása közben számíts arra is, hogy az illatok sok-sok régi, kellemes emléket képesek felidézni!

 

A bencés szerzetesi gyógynövénykert megannyi kincset rejt Pannonhalmán, köztük a Magyarországon páratlan, 2021-ben nyílt Illatmúzeummal, amelyhez hasonló legközelebb Franciaországban található. A Győrtől mindössze 20 kilométerre fekvő városban a mai napig zajlik a gyógynövényes készítmények gyártása, méghozzá több száz éves receptúrák alapján. Legyen szó krémekről, szappanokról, borecetekről, illóolajokról vagy szálas teákról, számos termékben kamatoztatják a növények, mint a test és a lélek gyógyírjainak hatásait.

Szállástippek Pannonhalma környékén>>

 

Teszteld a tudásod szórakoztató játékokkal!

Miért különleges a pannonhalmi Illatmúzeum? Egyrészt azért, mert egészen az alapoktól kezd mindent. Legelőször a gyógynövénykert parcelláiból kacsintanak vissza ránk a helyben termesztett növények, alapanyagok. Aztán megérkezünk a lepárlóba, ahol vízgőz-desztilláció segítségével nyerik ki az illóolajokat.

Másrészt azért, mert élménydús, interaktív módon nyerhetünk betekintést a speciális feldolgozási technológiák titkaiba (köztük a szőlőmagolaj-gyártás folyamatába) és a szerzetesi gyógyászati tradíciókba. Elképesztő, hogy immár 996 óta – tehát, az apátság alapításától fogva – feladatuknak tekintik a gyógyászatot az itt élő bencés szerzetesek.

Nagy történeti ívet ölel hát fel a kiállítás, ahol kihúzható fiókrendszerekben tapinthatjuk meg a korabeli növénymetszetek rekonstruált verzióit, izgalmas játékokkal tesztelhetjük a tudásunkat, és különböző animációkat is megtekinthetünk.

Szippants bele a pannonhalmi Illatmúzeum gyógynövényvilágába!Szippants bele a pannonhalmi Illatmúzeum gyógynövényvilágába!

Szippants bele a pannonhalmi Illatmúzeum gyógynövényvilágába!Szippants bele a pannonhalmi Illatmúzeum gyógynövényvilágába!

 

 

Szárítva, illóolajként, parfümként…

Fedezd fel a Főapátság gyógynövénykertjében hagyományosan termesztett öt növény botanikai és termesztési tulajdonságait, felhasználhatóságát, szárított alapanyagait! Az alábbi gyógynövények finom illata pedig végig elkísér majd felfedezőutad során:
– francia levendula,
– kakukkfű,
– orvosi zsálya,
– citromfű,
– borsmenta.

Amíg a pazar illatok emlékek – és akár régi ízélmények – sokaságát idézik fel benned, vedd szemügyre annak a misekönyvnek a másolatát is, amelyben olyan imádságok és szertartások leírásai olvashatók, amelyekkel régebben a gyógynövényeket áldották meg!

Aztán tudj meg minél többet az illóolajok és a parfümipar történelméről, olyan érdekességekkel teletűzdelve, mint hogy az első európai, alkoholbázisú (vélhetően rozmaringot és kakukkfüvet tartalmazó) parfümöt Károly Róbert ajándékozta feleségének, Erzsébet királynénak az 1300-as évek első felében.

Szippants bele a pannonhalmi Illatmúzeum gyógynövényvilágába!Szippants bele a pannonhalmi Illatmúzeum gyógynövényvilágába!

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
6 kihagyhatatlan látnivaló Pannonhalmán
Győr szomszédságában fekszik Pannonhalma, mely a Világörökség részét képező Bencés Főapátság otthona. Nyugodtan tervezzünk egész napos programmal, ha ezt a várost választjuk kirándulásunk célpontjául, hiszen az épületek és múzeumok bebarangolása, a gyógynövénykert megismerése, valamint az itt készült ételek és italok kóstolása közben biztosan nem fogunk hazasietni.

 

 

Minden üvegcsének jelentése van

A parfüméria alapjairól rengeteg izgalmas információt magaddal vihetsz a múzeumból, sőt bele is szippanthatsz hét olyan illatba, amiket immár évezredek óta használnak parfümkészítés céljából a világ legkülönfélébb tájain (tömjén, pézsma, mirha, ámbra, rózsa, rozmaring, pacsuli).

A tárlat emeleti részén egy autentikusan berendezett parfümőrasztalt is szemügyre vehetsz, ami olyan, mintha visszarepítene az 1700-as évek parfümőrjeinek munkaterületére, ahol minden üvegcsének, könyvnek, apró részletnek fontos jelentése van.

Ne feledd, hogy az Illatmúzeum előzetes bejelentkezéssel 10 fő feletti csoportok számára látogatható, de érdemes figyelni az Apátság weboldalát a különböző ünnepek tájékán, hogy az egyedi nyitvatartási rendről, illetve az ingyenes látogatási lehetőségekről se maradj le!

Szippants bele a pannonhalmi Illatmúzeum gyógynövényvilágába!Szippants bele a pannonhalmi Illatmúzeum gyógynövényvilágába!

 

 

Ha megéheznél az illatfelhőben

Könnyen lehet, hogy az élménydús program és a mennyei illatkavalkád hatására megéhezel, így jó, ha észben tartod a kulináris élvezetek közeli lelőhelyeit: a Viator Apátsági Éttermet és Borbárt, a Pausa cukrászdát, a Porta éttermet, valamint az Izsóp Éttermet és Bisztrót!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Félmilliomodik látogatóját várja a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont állandó tárlata. A kiállítóhely alig több mint 7 évvel az átadását követően fogadhatja állandó kiállításának 500 ezredik vendégét. Átadása óta 77 olyan hónap telt el, amelyben nyitva tartott a kastély (összesen 8 hónapot volt zárva a koronavírus-járvány miatt). Ezek mindegyikében közel 6500 látogató tekintette meg az egykori főúri épületben kialakított állandó tárlatot.
Makovecz Imre a magyar organikus építészeti stílus megteremtője, Ybl-díjas alkotó, akit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Épületei az egész országban megtalálhatóak, azonban a közhiedelem ellenére nemcsak templomokat adott az utókornak, hanem számos közintézmény is a szellemiségét hordozza. Cikkünkben 5 olyan alkotását emeltük ki, amely biztosan kedvet csinál egy „Makovecz-túrához”.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.