Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Már csak 5 torta van versenyben a "Budapest 150 Torta" címért

2023.09.06 | 9 perc

Budapest pályázatot hirdetett Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek célja egy olyan ünnepi torta megalkotása, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésébe a jelent képviseli. Az elődöntőn 20 különböző tortát zsűrizett Karácsony Gergely, Mautner Zsófia, Juhos József, Dobos Evelin, Balogh Nóra, Szűcs Árpád és Pataki Ádám.

A Fővárosi Önkormányzat képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület tortapályázatot hirdetett, melynek elődöntőjére szeptember 5-én került sor. A Twentysix Budapest étterem különtermében húsz cukrászati remekmű közül kellett a zsűrinek kiválasztania azt az öt elődöntős tortát, melyek október közepén tovább versenghetnek a megtisztelő Budapest 150 Torta és egyben Budapest hivatalos születésnapi tortája címért.

Pataki Ádám / Fotó: KépszerkesztőségPataki Ádám / Fotó: Képszerkesztőség

 

 

Illusztris zsűri állt össze az ünnepi torta kiválasztására

Az esemény moderátora Stahl Judit, televíziós műsorvezető volt, aki a zsűritagokhoz hasonlóan szintén a gasztronómia kiválósága. Az eseményen Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke ismertette a pályázat szakmai hátterét és céljait.

"A pályamunkák ízvilágába a nevezőknek bele kellett csempészniük a 150 évvel ezelőtti Budapest cukrászati korszak ízvilágát. Hogy pontosan mik is számítottak népszerű alapanyagoknak az egyesítés korában, abban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kutatása volt segítségünkre. Emellett az 1870-1880-as évek jellegzetes fűszereiből is elengedhetetlen volt felhasználni egyet-egyet az elkészülő alkotásokhoz. A kutatás alapján kialakított alapanyagcsoportok a három városrészt, Pestet, Budát és Óbudát szimbolizálják" - mondta el Selmeczi László.

A zsűri / Fotó: KépszerkesztőségA zsűri / Fotó: Képszerkesztőség

 

 

A zsűri tagjai

Mautner Zsófia, gasztroblogger. 2005-óta vezeti a Chili & Vanília blogot, melyet a gasztronómia iránti szenvedélye hívott életre. 2009-ben lezárva a diplomáciai pályát, hivatásának választotta a gasztronómiát, eddig összesen kilenc szakácskönyve jelent meg.

Dobos Evelin, színésznő. A Napszállta és a Curtiz című nagyjátékfilmekben láthatta őt a közönség, de a gasztronómiához szorosan kapcsolódó A séf meg a többiek című sorozatban is szerepelt. A főzés már gyermekkorától foglalkoztatja. Ő lett 2023 Konyhafőnöke, a győztes menüjéből a desszertjére a legbüszkébb.

Pataki Ádám, cukrászmester. A többgenerációs, idén 50 éves érdi Pataki Cukrászda tulajdonosa. Bármixer vizsgával is rendelkezik, 2000-ben a Magyar Mixer Bajnokságot meg is nyerte. Feleségével, Liptai Claudiával Édeskettes néven receptkönyvet adtak ki, amit egy humoros színpadi show keretében is többször bemutattak. Rádiós műsorvezető és DJ is.

Balogh Nóra, cukrászmester. A nagymarosi Sakura Cukrászda tulajdonosa, mely 5 éve nyitotta meg kapuit. 2022-ben a Dining Guide TOP 20 magyar cukrászda közé soroltak, majd 2023-ban már a TOP 7 vidéki cukrászda közé, illetve az ország legjobb 15 cukrászdája között is szerepelt az üzlete.

Szűcs Árpád, pastry chef. A budapesti Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest szálloda cukrászséfe. 2002-ben Luxemburgban Világbajnoknak választották. 12 évig dolgozott a Four Seasons különböző szállodáiban (Budapest, Milánó, London, Prága) cukrász chefként. 2018-ban a Boiron oktató chefei közé választották. Néhány év után újra visszatért a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest szállodába cukrász chef pozícióba.

Juhos József, cukrászmester. 17 évig dolgozott a Gundel étteremben, irányította a Gerbeaud és a Boscolo Hotel cukrászatát, vezette az érdi Pataki cukrászda műhelyét, majd megnyitotta saját cukrászatát Sug’art by Juhos Joci néven. A "Mestercukrász" című gasztro-reality zsűritagjaként fontos volt számára a versenyzők tanítása, a hosszú évek alatt szerzett tapasztalatok átadása.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és a zsűri elnöke nagyon örült a felkérésnek; megtisztelő számára, hogy a Budapest 150 programsorozat színes kavalkádjából a cukrászat sem marad ki, hiszen a budapestiségnek ez is része, és ennek a nemes tradíciónak szeretne hagyományt teremteni a főváros az első Budapest tortája rendezvénnyel. „A főpolgármesterségnek vannak ugyan keserű pillanatai, de a Budapest 150 torta zsűrielnökének lenni, szó szerint édes megbízatás” - zárta sorait a főpolgármester, köszönetet mondva a szervező és szakmai partnereknek.

Faix Csaba, a szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a nyertes tortát először november 17-én kóstolhatja meg a nagyközönség; ezen a jeles napon, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján, ünnepélyes keretek között mutatják majd be a Budapest 150 tortát, illetve a cukrászdákban is kapható lesz az édesség.

Faix Csaba / Fotó: KépszerkesztőségFaix Csaba / Fotó: Képszerkesztőség

 

 

A zsűri által kiválasztott öt tortakülönlegesség

Szeptember 5-én továbbjutottak az elődöntőn, és tovább versenyezhetnek a rangos Budapest 150 Torta címért (abc-sorrendben):

 

Duna királynője, Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső)

Az ízvilágot gondosan válogatta össze a készítője. A torta főbb alkotóelemei: Pest - csokoládé, pisztácia; Buda - mandula; Óbuda - ibolya. Ezeken kívül még málnát és saját készítésű mandula pralinét használtak fel kiegészítésként.

Duna királynője - Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső) / Fotó: KépszerkesztőségDuna királynője - Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső) / Fotó: Képszerkesztőség

 

 

Éber birs, Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)

Az Éber birs torta neve utal a kellemesen savanykás passió-birsalma kompótra és a kávés tükörbevonóra. A két réteg pralinés felvertet (piskótát) a pörkölt mandulás morzsa teszi izgalmassá. A vékony tejcsokoládé ropogóst a citrusos sajt mousse öleli körbe, a tetejét pedig egy Budapesti kávépörkölő kávéjából készített tükörbevonó koronázza meg.

Éber birs - Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján) / Fotó: KépszerkesztőségÉber birs - Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján) / Fotó: Képszerkesztőség

 

 

Natalis, Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest)

Alapanyagválasztásban arra törekedtek, hogy a kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra.

Natalis - Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest) - Fotó: KépszerkesztőségNatalis - Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest) - Fotó: Képszerkesztőség

 

 

Őszi naplemente, Erdős Tünde, Stühmer Kft. (Maklár)

A budai kiskertek jellegzetes gyümölcseiből készült torta alapja egy diós, fehércsokoládés tészta dióropogós réteggel, diómarcipánnal dúsított lágy tejszínes diómousse-szal és pálinkával megbolondított birsalmával.

Őszi naplemente - Erdős Tünde, Stühmer Kft. (Maklár) / Fotó: KépszerkesztőségŐszi naplemente - Erdős Tünde, Stühmer Kft. (Maklár) / Fotó: Képszerkesztőség

 

 

Rózsadomb, Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged)

A torta fő alapanyaga a pisztácia, mely megjelenik a tortában többféle formákban: a piskótában pisztácia lisztként, a krémben pasztaként, a ropogós rétegben pedig grillázsként. A pisztácia domináns ízét az eper és a rózsa teszi harmonikusabbá a tortában. Az eperzselé réteget illatos rózsavízzel ízesítették.

Rózsadomb - Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged) / Fotó: KépszerkesztőségRózsadomb - Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged) / Fotó: Képszerkesztőség

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Lassan véget ér a nyár, viszont szomorkodásra semmi ok; lehet, hogy a következő balatoni csobbanásunkra jövő júniusig kell várnunk, de most kezdődik csak az igazi szezonja a beltéri fürdőzéseknek. Pezsgőmedencék, szaunák és masszázsok várnak, ha a 10 felsorolt szálloda valamelyikében búcsúznánk a forró kánikulában töltött napoktól.
Ismeritek az érzést, amikor dühösek, csalódottak vagy épp szomorúak vagytok, de a kedvenc dalotok hallgatása közben felvidultok? Nos, ez nem véletlen. Tudományos tény, hogy zenehallgatás közben csökken a mentális stressz, erősödik az immunrendszer és a hangulatunk is javulhat. Ezért most olyan szuper programokat, látnivalókat hoztunk, ahol a zenéé lesz a főszerep. Barlangi koncertek, csodás kiállítások és lebilincselő múzeumok várnak rátok Magyarországon.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Kiderült, melyik cukrászati alkotás nyerte el a Budapest 150 Torta címet!
2023.10.30 | 5 perc | Gasztronómia | Események
Húsz izgalmas cukrászati műremek versenyzett a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért, melyet a Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis fantázianevű alkotása, Müller Csilla kreációja nyert el. Öt döntős torta közül választotta ki a szakmai zsűri a Budapest 150 Tortát, ami november 17-től kapható a cukrászdákban.
Idén is keresik Keszthely Város Tortáját
2023.04.28 | 3 perc | Gasztronómia | Események
Május végéig két kategóriában is nevezhetnek a zalai cukrászdák a „Keszthely Város Tortája 2023” pályázatra. Nevezési díj nincs, viszont új, kreatív alkotásokat várnak és a keszthelyi kapcsolódás külön értékelési szempont lesz.
Édes kirándulások 5 patinás budapesti cukrászdában
2022.12.12 | 7 perc | Gasztronómia
Roppanós, omlós, puha, édes vagy épp sós? Szinte mindegy, ha finom süteményekről van szó. Kövessetek minket, mert ezúttal Budapest nagy múltú, patinás cukrászdáiba látogatunk el, ahol fenséges ízekből, kreatív megoldásokból és mélyen gyökerező tradíciókból születnek a legkiválóbb desszertek! Nassolásra fel!
Napraforgó nyerte el a Magyarország tortája címet 2021-ben
2021.08.04 | 4 perc | Gasztronómia
2021-ben a Napraforgó lett az ország tortája, de díjaztak a Magyarország Cukormentes Tortája kategóriában is. Idén 15. alkalommal rendezték meg a versenyt.
A legklasszabb leves lelőhelyek - 5 budapesti levesező
2023.05.10 | 5 perc | Gasztronómia
Nem csak hideg időben eshet jól egy finom leves és szerencsénkre Budapesten az elmúlt 10 évben egyre nagyobb kultúrája alakult ki azoknak a vendéglátóhelyeknek, ahonnan akár el is vihetünk magunkkal egy pohárnyi folyékony finomságot. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan levesezőt, ahol a tradicionális változatoktól kezdve a különlegességekig mindent megtalálunk!
Gyakran ismételt kérdések - mit tudhatsz meg ebből a cikkből?
Mi a pályázat célja, és hogyan kapcsolja össze a múltat a jelennel a díjazott torta koncepciójában?
Egy olyan ünnepi torta megalkotása, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésébe a jelent képviseli.
Hány torta jutott tovább az elődöntőből szeptember 5-én a Twentysix Budapest különtermében rendezett döntőbe?
Öt torta jutott tovább az elődöntőből.
Ki moderálta az eseményt, és ki volt a zsűri elnöke?
A moderátor Stahl Judit volt, a zsűri elnöke pedig Karácsony Gergely.
Milyen alapanyagcsoportok szimbolizálják Pestet, Budát és Óbudát, és milyen koncepció szerint kerültek be a pályamunkákba?
A kutatás alapján kialakított alapanyagcsoportok Pestet, Budát és Óbudát szimbolizálják, és a nevezőknek be kellett csempészniük a 150 évvel ezelőtti budapesti cukrászati ízvilágát.
Mely öt torta jutott tovább, és ki készítette őket, mely cukrászdáknál találtak otthonra és mely városokból származnak?
Duna királynője — Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső); Éber bi — Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján); Natalis — Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest); Őszi naplemente — Erdős Tünde, Stühmer Kft. (Maklár); Rózsadomb — Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged).
Legnépszerűbb cikkek
Érdekes cikkeink
Nyerj wellness hétvégét!
Wellness Hotel Szindbád
A nyeremény értéke:
87600 Ft