A 2025-ös Michelin Guide Hungary megérkezett, és hozott izgalmas híreket a hazai gasztronómia kedvelőinek! Az idei listán összesen 78 étterem kapott helyet, ebből 36 a fővárosban, és 42 a fővároson kívül. A legkiemelkedőbbek között két étterem őrizte meg két Michelin-csillagát: a tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand, amelyek így továbbra is a magyar fine dining csúcsát képviselik. Emellett nyolc egycsillagos éttermet is újra elismertek, többek között a Babelt, a Borkonyhát, a Costes-t és a Pajta Éttermet, amely ráadásul idén csatlakozott a Michelin Green Star közösséghez, aki a fenntarthatóságban példamutató.
A Michelin-csillagok mellett 13 Bib Gourmand minősített étterem is szerepel a válogatásban, ami az elérhetőbb árú, mégis magas minőségű gasztronómiát jelöli, valamint további 55 étterem kapott ajánlást. Idén tíz új étterem került be a válogatásba, melyek között két új Bib Gourmand díjas is van, például a jól ismert Padi étterem Rátkán, amely az Év Nyitása díjat is elnyerte.
A Michelin-csillagok odaítélésének alapja az öt univerzális szempont: az alapanyagok minősége, az ízek harmonikus összhangja, a technikák mesterszintű alkalmazása, a séf személyisége az ételekben, valamint az állandóság a minőségben mind az étlapon, mind időben.
Az idei évben kiemelkedően szerepeltek a fővárosi éttermek, de a Michelin Guide továbbra is nagy figyelmet fordít a vidéki gasztronómiára, így több nívós hely került be a fővároson kívülről, például az őriszentpéteri Pajta vagy az esztergomi 42 Restaurant.
A Michelin Green Star közösségbe 6 étterem tartozik, amelyek nemcsak kulináris, de fenntarthatósági szempontból is példát mutatnak. A Gasztronómia mellett az idei kiadvány először érinti a szállodákat is Michelin Key minősítéssel, ami tovább erősíti Magyarország turisztikai presztízsét.
Az idei Michelin Guide Hungary ismét a magyar gasztronómia legjobbjaiból nyújt lenyűgöző válogatást, megtartva és új éttermekkel bővítve a minőségi kínálatot. Ha szívesen kalandozol a magyar konyha csúcsai között, vagy csak egy igazán különleges éttermet keresel, ebben a kiadványban biztos találsz kedvedre valót. Remek alkalom, hogy a legújabb trendeket követve felfedezd a régió ízeit, legyen szó akár budapesti fine diningról, vagy vidéki, autentikus gasztronómiai gyöngyszemekről, ahol a minőség, a fenntarthatóság és az egyedi ízélmények egyaránt garantáltak.
Két Michelin csillagos éttermek (2 csillag)
Platán Gourmet, Tata
Stand, Budapest
Egy Michelin csillagos éttermek (1 csillag)
Babel, Budapest
Borkonyha Winekitchen, Budapest
Costes, Budapest
essencia, Budapest
Pajta, Őriszentpéter (Zöld Csillag közösség tagja is)
Rumour by Jenő Rácz, Budapest
Salt, Budapest
42, Esztergom
Bib Gourmand díjas éttermek
Újak (Budapesten): Cabrio, 94' Konyha & Bar
További éttermek, akik megtartották a Bib Gourmand minősítést: Anyukám Mondta (Encs), Casa Christa (Balatonszőlős), Goli (Budapest), Iszkor (Mályinka), N28 Wine and Kitchen (Budapest), Kistücsok (Balatonszemes), Macok Bistro (Eger), Morzsa (Pécs), Platán Bisztró (Tata), Sparhelt (Balatonfüred), Újváros Bisztró (Szarvas)
Ajánlott éttermek (Main Selection) – 57 étterem, 10 új csatlakozó
Új éttermek: Bibo Budapest, Dereszla Bisztró, Fausto’s, Lokal at the Lake, Majorelle, Padi, Petrányi Csopak, Tiszavirág, Szaletly, Kollázs
További éttermek, akik megtartották az ajánlásukat: Zelna Borbisztró (Balatonfüred), NOON (Balatonfüred), Szaletly (Budapest), Kollázs (Budapest), Zazie Bistro (Budapest), Teyföl (Szentendre), Füge (Biatorbágy), Cut & Barrel (Budapest), Sho Tihany (Tihany), Virtu (Budapest), Aleli (Budapest), Bilanx (Budapest), Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely), Hoppá! Bistro (Budapest), A Konyhám Stúdió 365 (Fonyód), Hosszú Tányér (Hosszúhetény), Öreg Prés (Mór), Tihanyi Vinarius (Tihany), Alkimista Kulináris Műhely (Szeged), Horgonyzó Kisvendéglő (Tiszalök), Rutin (Budaörs), Neked Főztem (Zánka), Zip’s (Miskolc), Avalon (Miskolc), GÓRÉ (Kisharsány), Graefl Major Kétútköz (Poroszló), Umo (Budapest), Bobajka (Tarcal), Botanica (Dánszentmiklós), Csopaki Resti by Laurel (Csopak), MoszkvaTéЯ Bisztró (Budapest), Tati (Budapest), White Salon (Budapest), Zincenco Kitchen (Budapest), FLAVA (Budapest), Fricska 2.0 (Budapest), Piac 42 (Esztergom), Nobu Budapest (Budapest), Costes Downtown (Budapest), Onyx Mühely (Budapest), St. Andrea (Budapest), Textúra (Budapest), Mák (Budapest), Arany Kaviár (Budapest), Víg Molnár Csárda (Csopak), IKON (Debrecen), LAMAREDA (Győr), Kővirág (Köveskál), Végállomás Bistro & Wine (Miskolc), 67 Sigma (Székesfehérvár), Sauska 48 (Villány), Stand25 Bisztró (Budapest), FELIX Kitchen & More (Budapest), Spago by Wolfgang Puck (Budapest).
Michelin Green Star közösség (fenntarthatósági díjasok)
Graefl Major Kétútköz, Poroszló
Natura Hill, Zebegény
Onyx, Budapest
Pajta, Őriszentpéter (új tag)
Salt, Budapest
Villa Kabala, Szigliget
Különleges díjak (Special Awards)
Év Nyitása díj: Máté Gerák, Padi (Rátka)
Fiatal Séf díj: Dávid Pallag, Rutin (Budaörs)
Szerviz díj: Róbert Ráduly és csapata, UMO (Budapest)
Sommelier díj: Norbert Varga, Stand (Budapest)