Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Miről szól a fine dining?

2021.10.08 | 11 perc

A fine dining még ma is soktényezős egyenlet: bár egyes részletek ismertek, a végeredményt mégsem tudjuk egyértelműen megbecsülni. Talán éppen ebben rejlik a szépsége, ugyanakkor ez a felállás egyeseknek ijesztő lehet. Összefoglaljuk, mit érdemes tudni a fine diningról.

 

A fine dining különleges szépsége

Megkerülhetetlen jelenség lett a fine dining hazánkban, köszönhetően az évente rendezett szakács, séf versenyeknek, ahol a versenyzők teljesítményét nem ritkán fine dining szuperséfek ítélik meg. Talán ezeknek a megmérettetéseknek köszönhető, hogy egyre többen látogatnak el hazánk top éttermeibe, hogy testközelből legyenek részesei a mesteri tálalásoknak, a jól komponált ételeknek, melyek mind kulináris, mind művészi szempontból nagyon magas színvonalat képviselnek.

2019-ben a Dining Guide megbízásából az Ipsos készített egy felmérést, amiben a magyarok étteremlátogatási szokásaira voltak kíváncsiak. Ebből többek között kiderült az is, hogy a magyar felnőttek 5%-a, azaz mintegy 400 000 ember tervezi, hogy ellátogasson egy Michelin-csillagos étterembe. Budapestre vetítve ez a szám eléri a 140 000 főt, így nem csoda, hogy van alapja és jogosultsága ezeknek a vendéglátóhelyeknek. Azonban nagyon sok esetben pro és kontra megjelennek érvek és ellenérvek az ilyen kifinomult konyhák vonatkozásába, legtöbbször a magas árat és a kis adagokat vetik a szemükre, de lássuk, mi is a valóság!

 

Népszerűségének titkai

Egy fine dining étteremben a művészi tálalás mindig szemet gyönyörködtető, hiszen az egyik szempont, hogy a tálra került ételek mind színben, mind elrendezésben megragadják a figyelmet. Nem csak az egyes ételek, hanem a menüsor is egy tudatos elgondolás eredménye, amiben az egymás követő fogások egymást erősítve hozzák el az étkezés katartikus élményét. Fontosak a textúrák, a különleges megoldások és fontos a látvány, a séf egyedi kézjegye is. Itt nincsenek véletlenek, minden egy precíz tervezés eredménye, az ízek, az élmény.

A degusztációs menü a séf védjegye.A degusztációs menü a séf védjegye.

 

Egy étel megkomponálásakor már az alapanyagok kiválasztásakor nagyon magas mércét állítanak fel, akár saját konyhakertet működtetnek, vagy nem restek több 100 kilométer távolságból beszerezni a legkiválóbb húsokat, hogy a vendégnek valóban kimagasló kulináris élményben legyen része. Fontos kiemelni azt is, hogy maga a konyha csúcstechnológiával üzemel, a legjobb, legprofibb konyhai eszközöket szerzik be, éppen azért, hogy mindent garantáltan a legjobb minőségben készíthessenek el. Éppen így, az étterem lokációja is kimagasló, a környezet, a belső tér kialakítása magas színvonalat és minőséget képvisel. A fine dining egyik lényege, hogy akár a legegyszerűbb ételből is tudnak olyan ételkompozíciót, ízhatást elérni, ami eltér a szokványostól, így új élménnyel örvendeztetik meg a vendéget. Újragondolt alapanyagok mellett a textúrák játékossága az, ami többé tesz egy fine dining ételt egy hagyományos fogástól.

 

Mi az a degusztációs menüsor?

Egy fine dining éttermekben gyakran degusztációs menüvel találkozhatunk, ami az étterem és a séf védjegye. Egy ilyen sorba 4-5, de akár 10 fogás is kerülhet, sőt, borpárosítást is ajánlhatnak hozzá, hogy még komplexebb legyen az élmény. Sokan nem tudják, de a fine dining éttermekben kötelező az amuse-bouche, az ingyenes üdvözlő fogás, ami ténylegesen csak egy falat ételt jelent, azonban – mivel ezt kóstolja meg a vendég elsőként az étteremben – kiemelten fontos, hogy tökéletes és emlékezetes legyen. Ezen felül nagyon sok esetben a vacsora zárásaként egy búcsú desszerttel is kedveskednek, így ezzel is bővül a fogások száma.

A fine dining egyik lényege, hogy akár a legegyszerűbb ételből is tudnak olyan ételkompozíciót, ízhatást elérni.A fine dining egyik lényege, hogy akár a legegyszerűbb ételből is tudnak olyan ételkompozíciót, ízhatást elérni.

 

Válogatás a legjobbak közül

Arra az esetre, ha kedvet kaptatok egy felejthetetlen vacsorához, hoztunk nektek pár éttermet rövid bemutatással, ahol érdemes belevetni magatokat a gasztronómia szerteágazó világába!

 

Ikon, Debrecen

Az Ikon a magyar konyhára és a lokális értékekre alapoz a kálvinista Rómában, Debrecenben. Thür Ádám séf elképzeléseit követve ételeik a hagyományos értékeket közvetítik csúcstechnológiával elkészítve. Kőzetgyapotba ültetett bio növénykertjük ékes bizonyítéka a kíváló minőségű nyersanyagok és  a szezonalitás fontosságának.  A vendégek a fantasztikus ételek mellé több mint 150 (egészen pontosan 153-at) italból válaszhatnak a borlapról.

Szállásajánlatok Debrecenben>>

Ikon, DebrecenIkon, Debrecen

 

Macok Bisztró, Eger

Sok oka van, amiért Eger városát érdemes felkeresni, a Macok Bisztró az egyik jó példa erre. Ez az étterem nagy hangsúlyt fektet a helyi alapanyagok felhasználására és a kistermelők támogatására. Kínálatukban szerepelnek bükki sajtkülönlegességek is, sőt a vendégek isteni szilvásváradi pisztrángot is rendelhetnek vargányás szalonnás raguval, savanyított áfonyával. Érdekesség, hogy egy korábbi interjúban Macsinka János séf és tulajdonos elárulta, hogy az étterem szimbóluma tulajdonképpen egy félreértés eredménye. A macok a tócsni mátrai elnevezése (egyébként tudtátok, hogy ennek az ételnek több mint 70 magyar elnevezése létezik?), de ezzel a dizájner nem volt tisztában a 2014-es nyitáskor és így kerültek végül mindenhova mackók. 

Szállásajánlatok Egerben>>

Macok Bisztró, EgerMacok Bisztró, Eger

 

Salt, Budapest

A Salt étterem 2019-ben nyílt az V. kerületben. Ételeik alapja a magyar konyha, de vittek bele egy kis csavart a saját maguk által gyűjtött vad- és gyógynövényekkel, új technológiákkal. A séfnek, Tóth Szilárdnak és az étterem vezetőjének, Boldizsár Máténak már a nyitás előtt fontos szempontja volt, hogy a hangulat fesztelen, közvetlen legyen. A séfasztal emiatt került végül központi helyre, ahonnan ők is gyakran felszolgálnak a vendégeknek. A másik fontos kritérium a fenntarthatóság volt, ennek köszönhetően a fogásaik nagy része hazai, szezonális alapanyagokból készül. Boraik többsége pedig naturális, adalékanyagmentes. Az étterem 2021-ben megkapta az első Michelin-csillagot is.

Budapesti szállások>>

Salt, BudapestSalt, Budapest

 

Borkonyha, Budapest

Az étterem megálmodásakor Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán tulajdonosok egy olyan budapesti helyet szerettek volna létrehozni, ahol a bisztrókonyhát az igényes, fine dininghoz hasonló tálalással ötvözik és szerencsénkre meg is valósították álmukat. Sárközi Ákos konyhafőnök híresen „egyszerű” fogásai az ember minden érzékszervére hatással vannak, igazi műalkotások. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint  az a tény, hogy 2014-ben megszerezték első  Michelin-csillagukat, melyet azóta is minden évben sikerül megtartaniuk. Nevéhez hűen a Borkonyha az évek alatt többször nyert már a legjobb borlap kategóriában is a VinCE Awards-on, így akár enni, akár inni szeretne elsősorban, felejthetetlen élményben lesz része a vendégnek.

Szállások Budapesten>>

Borkonyha, BudapestBorkonyha, Budapest

 

Pajta étterem, Őriszentpéter

Az őriszentpéteriPajta étlapjának javát az Őrség hagyományos ételei alkotják, amiket az étterem modern csavarral készít el Farkas Richárd séf ötletei alapján. Őt idézve, a hitvallásának legfontosabb alapja a minőség, a regionalitás és a szezonalitás, valamint az, hogy gasztronómia élményt nyújtsanak a vendégeknek. Ha ellátogat valaki ide, a saját szemével (és ízlelőbimbóival) győződhet meg ennek a szent négyesnek a sikeres kombinációjáról hetente változó étlapjukról rendelve. Szinte garantált, hogy a kínálatukban mindig találni lehet valamilyen savanyított vagy fermentált növényt, amit a legtöbb embernek talán eszébe sem jutna felhasználni a konyhában.

Szállásajánlatok a környéken>>

Pajta étterem, ŐriszentpéterPajta étterem, Őriszentpéter

 

Platán Gourmet Étterem, Tata

2020-ban a tatai Platán étterem 2 részre szakadt, ennek eredményeképp a bisztro stílust külön választották a fine diningtól, amit azóta a Platán Gourmet Étterem képvisel. A séf nem más, mint  a Michelin-csillagot szerző Pesti István, aki olyan ételeket álmodott meg, melyek érzéseket, hangulatokat idéznek fel a vendégekben. A látogatók ráadásul számos fogás elkészítését végig kísérhetik a megvilágított séfasztalon is, aminek köszönhetően olyan élményben lesz részük, mintha egy színházi előadáson vennének részt igazán exkluzív és gyönyörű környezetben.

Szállásajánlatok Tatán>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Egy város látképének különleges és meghatározó pontjai a tv- vagy adótornyok. Jelenlétük megosztó, ellenzői azt mondják, hogy létük szükséges rossz, azonban ha körbetekintünk a világban láthatjuk, hogy egyre fontosabb turisztikai szerepet szánnak számukra. Honnan láthatunk egy várost ugyanis a legjobban, ha nem száz méter feletti magasságból?
Budapestet nem csupán a csodás látnivalók és épületek, a gasztronómia és az izgalmas programlehetőségek teszik a turisták számára vonzóvá. A száznál is több termálkútnak köszönhetően rengeteg híres, vagy épp kevésbé ismert gyógy-, termál-, élmény- és strandfürdőt is rejt Európa fürdőfővárosa. Ezekből mutatunk nektek most néhányat.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!