Élmények első kézbőlOlvass, írj véleményeket éttermekről, szállásokról programokról!

Természet. Közelben. Kihagyhatatlan kirándulóhelyek, csodaszép barlangok

A maszkban töltött mindennapok miatt különösen fontos, hogy keressük azokat a helyeket, ahol fellélegezhetünk. Folytatjuk ajánlónkat, most is remek kirándulóhelyeket mutatunk, ezúttal csodaszép barlangokat.

 

Sas-kövi-barlang

A Visegrádi-hegységben, Szentendre közelében található a Sas-kő, ahonnan az 75 méteres Sas-kövi-barlang is nyílik.

A barlang egyik érdekessége, hogy a keletkezésére vonatkozóan három elképzelés is született. Az első szerint természetes módon, a víz oldó, lúgozó munkájától alakult ki. A következő teória szerint nem barlang, hanem táró, így a keletkezése mesterséges eredetű. Erre utal, hogy a barlang közel 2 méter szélességű főjáratából olyan oldalfolyosó nyílik, amit emberi kezek vájtak ki, továbbá barlangkutatók sziklába faragott lépcsőfokokat tártak fel. A harmadik teória szerint a barlang eredetileg valóban természetes módon keletkezett, ám azt később, a viszonylag könnyen vájható tufában tovább mélyítették és bővítették. Utóbbi verziónak az az alapja, hogy a barlang bejárata melletti sziklafalon nem látszik vésés nyoma. 

Ha hosszabb kirányulást terveztek, nézzetek körül a szentendrei szállások és éttermek között. 

Sas-kövi-barlangSas-kövi-barlang


Szelim-barlang

Tatabánya egyik legfontosabb természeti látványossága egy méretes hiány a roppant mészkőfalban. Ha fölnézünk a városból - és sikerül olyan szöget találnunk, hogy egy panelház sem takarja el, - a Szelim-barlang ürege sötét foltként tátong a fehér kőzetpásztákban. Nemcsak kialakulása, nyílásai és panorámája, de régészeti leletei is érdekessé teszik.

Ha megéheznél, itt tudsz enni egy jót Tatabányán>>

Szállás ajánlataink Tatabányán és a környéken>>

SZELIM-BARLANGSZELIM-BARLANG

 

Anna-barlang

A Palotaszálló függőkertjének aljában, közvetlenül a Szinva-vízesés mellett nyíló, világviszonylatban is egyedülálló mésztufa-barlanghoz hasonló mindössze csak néhány van a világon. A barlangban néhány helyen vékony korombevonat látható. Az 1833-as kiépítés után ugyanis hosszú évtizedekig gyertya-és fáklyavilágítás mellett mutatták be a barlangot a látogatóknak, ennek nyomai látszanak ma is.

Tudtad? 1847-ben Petőfi Sándor is járt itt, ezért egy ideig a az ő nevét viselte a barlang, amelyet 1927-ben nyitottak meg a látogatók előtt. 

Arra az esetre, ha kirándulás közben megéheznél - éttermek a környékről>>

Szállás ajánlatunk: Hunguest Hotel Palota>>

ANNA-BARLANGANNA-BARLANG

 

Tettyei Mésztufa-barlang

A pécsi Tettye nem véletlenül kedvelt kirándulóhely, hiszen viszonylag kis területen sok érdekes látnivalót találhatunk. Van itt romantikus rom, arborétum, és nem mellesleg egy mésztufa-barlang is. A helyszínt túravezető kíséretében járhatjuk be. Ennek során megnézhetünk egy rövidfilmet a barlang kialakulásáról, láthatunk itt földalatti lakásbelsőt; egy terepasztal a karsztosodás folyamatát szemlélteti; korabeli fotók segítségével követhetjük végig, mennyit változott a táj az elmúlt száz évben; és ha elég bátrak vagyunk, még a teljes sötétséget is megtapasztalhatjuk a barlang mélyén. 

TETTYEI MÉSZTUFA-BARLANGTETTYEI MÉSZTUFA-BARLANG

 

NÉPSZERŰ KATEGÓRIÁK:

2021. évi ajánlatok>>
Március 15. hosszú hétvége>>
Húsvét és tavaszi szünet>>