Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Természet. Közelben. Kihagyhatatlan kirándulóhelyek, csodaszép barlangok

A maszkban töltött mindennapok miatt különösen fontos, hogy keressük azokat a helyeket, ahol fellélegezhetünk. Folytatjuk ajánlónkat, most is remek kirándulóhelyeket mutatunk, ezúttal csodaszép barlangokat.

 

Sas-kövi-barlang

A Visegrádi-hegységben, Szentendre közelében található a Sas-kő, ahonnan az 75 méteres Sas-kövi-barlang is nyílik.

A barlang egyik érdekessége, hogy a keletkezésére vonatkozóan három elképzelés is született. Az első szerint természetes módon, a víz oldó, lúgozó munkájától alakult ki. A következő teória szerint nem barlang, hanem táró, így a keletkezése mesterséges eredetű. Erre utal, hogy a barlang közel 2 méter szélességű főjáratából olyan oldalfolyosó nyílik, amit emberi kezek vájtak ki, továbbá barlangkutatók sziklába faragott lépcsőfokokat tártak fel. A harmadik teória szerint a barlang eredetileg valóban természetes módon keletkezett, ám azt később, a viszonylag könnyen vájható tufában tovább mélyítették és bővítették. Utóbbi verziónak az az alapja, hogy a barlang bejárata melletti sziklafalon nem látszik vésés nyoma. 

Ha hosszabb kirányulást terveztek, nézzetek körül a szentendrei szállások és éttermek között. 

Sas-kövi-barlangSas-kövi-barlang


Szelim-barlang

Tatabánya egyik legfontosabb természeti látványossága egy méretes hiány a roppant mészkőfalban. Ha fölnézünk a városból - és sikerül olyan szöget találnunk, hogy egy panelház sem takarja el, - a Szelim-barlang ürege sötét foltként tátong a fehér kőzetpásztákban. Nemcsak kialakulása, nyílásai és panorámája, de régészeti leletei is érdekessé teszik.

Ha megéheznél, itt tudsz enni egy jót Tatabányán>>

Szállás ajánlataink Tatabányán és a környéken>>

SZELIM-BARLANGSZELIM-BARLANG

 

Anna-barlang

A Palotaszálló függőkertjének aljában, közvetlenül a Szinva-vízesés mellett nyíló, világviszonylatban is egyedülálló mésztufa-barlanghoz hasonló mindössze csak néhány van a világon. A barlangban néhány helyen vékony korombevonat látható. Az 1833-as kiépítés után ugyanis hosszú évtizedekig gyertya-és fáklyavilágítás mellett mutatták be a barlangot a látogatóknak, ennek nyomai látszanak ma is.

Tudtad? 1847-ben Petőfi Sándor is járt itt, ezért egy ideig a az ő nevét viselte a barlang, amelyet 1927-ben nyitottak meg a látogatók előtt. 

Arra az esetre, ha kirándulás közben megéheznél - éttermek a környékről>>

Szállás ajánlatunk: Hunguest Hotel Palota>>

ANNA-BARLANGANNA-BARLANG

 

Tettyei Mésztufa-barlang

A pécsi Tettye nem véletlenül kedvelt kirándulóhely, hiszen viszonylag kis területen sok érdekes látnivalót találhatunk. Van itt romantikus rom, arborétum, és nem mellesleg egy mésztufa-barlang is. A helyszínt túravezető kíséretében járhatjuk be. Ennek során megnézhetünk egy rövidfilmet a barlang kialakulásáról, láthatunk itt földalatti lakásbelsőt; egy terepasztal a karsztosodás folyamatát szemlélteti; korabeli fotók segítségével követhetjük végig, mennyit változott a táj az elmúlt száz évben; és ha elég bátrak vagyunk, még a teljes sötétséget is megtapasztalhatjuk a barlang mélyén. 

TETTYEI MÉSZTUFA-BARLANGTETTYEI MÉSZTUFA-BARLANG

 

NÉPSZERŰ KATEGÓRIÁK:

2021. évi ajánlatok>>
Március 15. hosszú hétvége>>
Húsvét és tavaszi szünet>>

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Most, hogy maszkban töltjük napjainkat a járvány miatt, még fontosabb, hogy keressük a helyeket, ahol fellélegezhetünk. Folytatjuk ajánlónkat, ahol télen-nyáron remek célpontul szolgáló helyeket mutatunk be.
Összeszedtük nektek, mikor és milyen hosszú hétvégék és ünnepek lesznek 2021-ben, hogy már jó előre tervezhessetek, akár egy belföldi wellness hétvégét a családdal, barátokkal.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Hazánk bájos vízesései, ahol a lélek is megtisztul
Erdők rejtekében bújnak meg Magyarország csodás vízesései, melyek minden kirándulást bearanyoznak, és különleges hangulatot kölcsönöznek a túrázásoknak. Kezdjétek az új évet egy szuper barangolással a természetben, és fedezzétek fel hazánk vízeséseit, ahol úgy érzitek majd, hogy még a lelketek is megtisztul.
10 kirándulástipp a következő meseszép kiruccanásaidhoz
Egyedülálló sziklaformák, páratlan panorámás kilátók, csörgedező vízesések, eldugott erdei útvonalak, rejtélyes pincesorok, kápolnák, templom- és kastélyromok – csak hogy néhányat említsünk arról a legújabb listánkról, amin te is biztosan találsz kedvedre valót! Szemezgess, inspirálódj és vedd nyakadba az országot!