Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Hazánk legszebb barlangjai

Nyáron általában több időnk van felfedezőutakra indulni, de a nagy kánikulában sokszor nehéz rávenni magunkat, hogy kimerészkedjünk a hűvös lakásból. Irány a föld alá, lássuk Magyarország legérdekesebb barlangjait!Aggteleki Cseppkőbarlang

Kezdjük is egyből a legnépszerűbbel: az Aggteleki Cseppkőbarlang nem csak hazánkban, de világszerte egyedülálló, nem véletlen, hogy az UNESCO világörökség része. A földrajzilag összefüggő egységet alkotó Aggteleki- és Szlovák-karszton jelenleg több mint 1400 barlang ismert, ebből 280 nyílik a magyar állam területéről. Ezek túlnyomó része 230-240 millió éve jött létre, és ma is folyamatosan formálódnak. A parkban többféle barlangtúrán is részt lehet venni edzettségtől vagy korosztálytól függően, és télen akár Mikulás túrára is lehet menni a gyerekekkel.

Szálláshelyek Aggteleken és a környéken>>
Vendéglátóhelyek a környéken>>

Az Aggteleki Cseppkőbarlang nem csak hazánkban, de a világon is egyedülálló, nem véletlen, hogy az UNESCO világörökség része.Az Aggteleki Cseppkőbarlang nem csak hazánkban, de a világon is egyedülálló, nem véletlen, hogy az UNESCO világörökség része.Abaligeti-barlang

Az Abaligeti-barlang a Mecsek leghosszabb, patakos barlangja. Már a XIX. század első felében megkezdték azokat a fejlesztéseket, amik lehetővé tették a látogatását, és ezek a következő évtizedekben, majd a következő században is folytatódtak. Természeti adottságai mellett élővilága is érdekes; 190 különböző faj található a barlang területén, emellett jelentős téli denevérpihenőhely. Hossza összesen 2000 méter, ebből 466 méteren tudunk felfedezőútra indulni.

Szállásajánlatok a környéken>>

Az Abaligeti-barlang a Mecsek hegység leghosszabb, patakos barlangja. A barlang és egyhektáros felszíni területe 1982 óta fokozottan védett természeti érték.Az Abaligeti-barlang a Mecsek hegység leghosszabb, patakos barlangja. A barlang és egyhektáros felszíni területe 1982 óta fokozottan védett természeti érték.Tapolcai-tavasbarlang

Ha a barlanglátogatást feldobnánk egy kis edzéssel, akkor Tapolcán mindkettőt megtaláljuk egy helyen. A Tapolcai-tavasbarlangban egy kis csónakban ülve tudjuk felfedezni a föld alatti világot a hangulatosan megvilágított vízben. Azok sem fognak csalódni, akik többet szeretnének megtudni a karsztvizek világáról, ugyanis a fogadóépületben egy idegenvezető kalauzol minket végig a földtörténeti változásokon. Térhatású fényképek, film és „kőtapogató” vár a felnőttekre, a gyerekek pedig kipróbálhatják a kúszóbarlangot.

Szállásajánlatok Tapolcán és a környéken>>
Ha harapnátok vagy innátok valamit, válasszátok a legjobb helyet>>

A Tapolcai-tavasbarlang a Tapolcai-barlangrendszer egyik része, és egyben az ország egyik leglátogatottabb barlangja.A Tapolcai-tavasbarlang a Tapolcai-barlangrendszer egyik része, és egyben az ország egyik leglátogatottabb barlangja.Csodabogyós-barlang

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban lévő Keszthelyi-fennsíkon található a Csodabogyós-barlang, melynek járatai elsősorban tektonikus mozgások következtében jöttek létre. 6400 méteres hosszával Magyarország egyik leghosszabb barlangja, mely gyönyörű cseppkövekkel van tele. Nevét a bejárata mellett lévő szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta, melynek ott található az elterjedési határa. Tekintve, hogy viszonylag könnyen bejárható és nagyon látványos, így kitűnő barlangjárásra, vagy a barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására.

Szállásajánlatok a környéken>>

A Csodabogyós-barlang Magyarország 8. leghosszabb, a Keszthelyi-fennsík leghosszabb és második legmélyebb barlangja.A Csodabogyós-barlang Magyarország 8. leghosszabb, a Keszthelyi-fennsík leghosszabb és második legmélyebb barlangja.Szent István-cseppkőbarlang

Lillafüreden, Miskolc szomszédságában található a Szent István-cseppkőbarlang, melyet 1931 nyarán nyitottak meg a nagyközönség számára. Legnagyobb cseppkőképződménye a Megfagyott vízesés a Kupola-csarnokban, mely a mennyezettől kezdve a talpig borítja a falat nagyjából 300 négyzetméteren. 2014-ben korszerűsítették a barlang világítását, ezzel is fokozva a látogatói élményt. Szervezett túrák egész évben indulnak, melyek időtartama 30 perc.

Szállásajánlatunk Lillafüreden: Hunguest Hotel Palota>>

További szálláslehetőségek a környéken>>
Éttermek Lillafüreden>>

A fokozottan védett Szent István-barlang, vagy röviden István-barlang, a Palota-szállótól 500 méterre található, járatainak hossza körülbelül 1500 méter.A fokozottan védett Szent István-barlang, vagy röviden István-barlang, a Palota-szállótól 500 méterre található, járatainak hossza körülbelül 1500 méter.


Szerencsére bármerre is megyünk az országban, valahol biztos belefutunk egy gyönyörű barlangba, melynek megtekintését vétek lenne kihagyni. Szuper program a meleg nyári napokon, amit nemcsak a felnőttek, de a legkisebbek is élvezni fognak.

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Mi a közös a Kínai nagy falban vagy az egyiptomi Holtak városában? Ugyanaz, ami összeköti a csodás Hollókőt, vagy épp a Tokaji borvidéket… azaz mind a UNESCO Világörökségi helyszínek közé tartoznak.
2 részes cikksorozatunkban bemutatjunk Nektek a hazánkban fellelhető óriáskerekek helyeit. Elsőként vessetek egy pillantást a Balaton partján fekvő látványosságokra.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
4 csodás vízesés, amit érdemes meglátogatni idén nyáron
Összegyűjtöttünk néhány hazánkban található vízesést, melyek szuper kirándulási célpontjai lehetnek az idei nyárnak.
4 kihagyhatatlan kilátópont, ahonnan álomszép panorámát láthatsz
Mesés panoráma vár rád, ha megfogadod legfrissebb úti tippünket, ugyanis ezúttal a Dunántúl legszebb kilátópontjaihoz kalauzolunk el. Gyönyörködj a környezetben a Balaton-felvidék vagy a Mecsek vadregényes vidékén!
Az Északi-középhegység rejtett titkai
A hegyek és völgyek találkozásában, a természet lágy ölén számtalan olyan természetes és az emberi kéz által alkotott látnivaló van, amiért érdemes túracipőt húzni.
Szuper borbisztrók a láthatáron – páratlan balatoni kilátással fűszerezve
Élvezd hátradőlve a lenyűgöző balatoni látképet, miközben hazánk legfinomabb borait kortyolgatod! Kapaszkodj, most eláruljuk, hol rejtőznek a legklasszabb borászatok és borbisztrók, melyek panorámás terasszal várnak.
Fedezd fel Magyarországot kisvasúttal!
Gyerekek és felnőttek is imádják a kisvasutat, ami hangulatos választás Magyarország gyönyörű vidékeinek megismerésére. Szerencsére bármerre is indulnánk, szinte minden régióban találkozunk ezzel a közlekedési eszközzel.