Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Hazánk legszebb barlangjai

Nyáron általában több időnk van felfedezőutakra indulni, de a nagy kánikulában sokszor nehéz rávenni magunkat, hogy kimerészkedjünk a hűvös lakásból. Irány a föld alá, lássuk Magyarország legérdekesebb barlangjait!



Aggteleki Cseppkőbarlang

Kezdjük is egyből a legnépszerűbbel: az Aggteleki Cseppkőbarlang nem csak hazánkban, de világszerte egyedülálló, nem véletlen, hogy az UNESCO világörökség része. A földrajzilag összefüggő egységet alkotó Aggteleki- és Szlovák-karszton jelenleg több mint 1400 barlang ismert, ebből 280 nyílik a magyar állam területéről. Ezek túlnyomó része 230-240 millió éve jött létre, és ma is folyamatosan formálódnak. A parkban többféle barlangtúrán is részt lehet venni edzettségtől vagy korosztálytól függően, és télen akár Mikulás túrára is lehet menni a gyerekekkel.

Szálláshelyek Aggteleken és a környéken>>
Vendéglátóhelyek a környéken>>

Az Aggteleki Cseppkőbarlang nem csak hazánkban, de a világon is egyedülálló, nem véletlen, hogy az UNESCO világörökség része.Az Aggteleki Cseppkőbarlang nem csak hazánkban, de a világon is egyedülálló, nem véletlen, hogy az UNESCO világörökség része.



Abaligeti-barlang

Az Abaligeti-barlang a Mecsek leghosszabb, patakos barlangja. Már a XIX. század első felében megkezdték azokat a fejlesztéseket, amik lehetővé tették a látogatását, és ezek a következő évtizedekben, majd a következő században is folytatódtak. Természeti adottságai mellett élővilága is érdekes; 190 különböző faj található a barlang területén, emellett jelentős téli denevérpihenőhely. Hossza összesen 2000 méter, ebből 466 méteren tudunk felfedezőútra indulni.

Szállásajánlatok a környéken>>

Az Abaligeti-barlang a Mecsek hegység leghosszabb, patakos barlangja. A barlang és egyhektáros felszíni területe 1982 óta fokozottan védett természeti érték.Az Abaligeti-barlang a Mecsek hegység leghosszabb, patakos barlangja. A barlang és egyhektáros felszíni területe 1982 óta fokozottan védett természeti érték.



Tapolcai-tavasbarlang

Ha a barlanglátogatást feldobnánk egy kis edzéssel, akkor Tapolcán mindkettőt megtaláljuk egy helyen. A Tapolcai-tavasbarlangban egy kis csónakban ülve tudjuk felfedezni a föld alatti világot a hangulatosan megvilágított vízben. Azok sem fognak csalódni, akik többet szeretnének megtudni a karsztvizek világáról, ugyanis a fogadóépületben egy idegenvezető kalauzol minket végig a földtörténeti változásokon. Térhatású fényképek, film és „kőtapogató” vár a felnőttekre, a gyerekek pedig kipróbálhatják a kúszóbarlangot.

Szállásajánlatok Tapolcán és a környéken>>
Ha harapnátok vagy innátok valamit, válasszátok a legjobb helyet>>

A Tapolcai-tavasbarlang a Tapolcai-barlangrendszer egyik része, és egyben az ország egyik leglátogatottabb barlangja.A Tapolcai-tavasbarlang a Tapolcai-barlangrendszer egyik része, és egyben az ország egyik leglátogatottabb barlangja.



Csodabogyós-barlang

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban lévő Keszthelyi-fennsíkon található a Csodabogyós-barlang, melynek járatai elsősorban tektonikus mozgások következtében jöttek létre. 6400 méteres hosszával Magyarország egyik leghosszabb barlangja, mely gyönyörű cseppkövekkel van tele. Nevét a bejárata mellett lévő szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta, melynek ott található az elterjedési határa. Tekintve, hogy viszonylag könnyen bejárható és nagyon látványos, így kitűnő barlangjárásra, vagy a barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására.

Szállásajánlatok a környéken>>

A Csodabogyós-barlang Magyarország 8. leghosszabb, a Keszthelyi-fennsík leghosszabb és második legmélyebb barlangja.A Csodabogyós-barlang Magyarország 8. leghosszabb, a Keszthelyi-fennsík leghosszabb és második legmélyebb barlangja.



Szent István-cseppkőbarlang

Lillafüreden, Miskolc szomszédságában található a Szent István-cseppkőbarlang, melyet 1931 nyarán nyitottak meg a nagyközönség számára. Legnagyobb cseppkőképződménye a Megfagyott vízesés a Kupola-csarnokban, mely a mennyezettől kezdve a talpig borítja a falat nagyjából 300 négyzetméteren. 2014-ben korszerűsítették a barlang világítását, ezzel is fokozva a látogatói élményt. Szervezett túrák egész évben indulnak, melyek időtartama 30 perc.

Szállásajánlatunk Lillafüreden: Hunguest Hotel Palota>>

További szálláslehetőségek a környéken>>
Éttermek Lillafüreden>>

A fokozottan védett Szent István-barlang, vagy röviden István-barlang, a Palota-szállótól 500 méterre található, járatainak hossza körülbelül 1500 méter.A fokozottan védett Szent István-barlang, vagy röviden István-barlang, a Palota-szállótól 500 méterre található, járatainak hossza körülbelül 1500 méter.


Szerencsére bármerre is megyünk az országban, valahol biztos belefutunk egy gyönyörű barlangba, melynek megtekintését vétek lenne kihagyni. Szuper program a meleg nyári napokon, amit nemcsak a felnőttek, de a legkisebbek is élvezni fognak.

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Mi a közös a Kínai nagy falban vagy az egyiptomi Holtak városában? Ugyanaz, ami összeköti a csodás Hollókőt, vagy épp a Tokaji borvidéket… azaz mind a UNESCO Világörökségi helyszínek közé tartoznak.
2 részes cikksorozatunkban bemutatjunk Nektek a hazánkban fellelhető óriáskerekek helyeit. Elsőként vessetek egy pillantást a Balaton partján fekvő látványosságokra.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.
Tavaszi bakancslista az Északi-középhegység meghódításához
Ha otthon ülve azon gondolkodtok éppen, hogy mit is csináljatok a hétvégén, akkor most levesszük a vállatokról ezt a terhet, ugyanis cikkünkben elhoztuk nektek az Északi-középhegység legizgalmasabb várait, természeti látványosságait és kirándulóútjait. Nektek már csak választanotok kell, hogy a túrabakancsot veszitek fel, vagy inkább egy lovagi palástot!
Hazánk bájos vízesései, ahol a lélek is megtisztul
Erdők rejtekében bújnak meg Magyarország csodás vízesései, melyek minden kirándulást bearanyoznak, és különleges hangulatot kölcsönöznek a túrázásoknak. Kezdjétek az új évet egy szuper barangolással a természetben, és fedezzétek fel hazánk vízeséseit, ahol úgy érzitek majd, hogy még a lelketek is megtisztul.
Balatoni családbarát wellness szállodák, amiket a gyerekek is imádni fognak!
2022.03.11 | 11 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!