Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kihagyhatatlan barlangok Magyarországon

A barlangokat különleges atmoszférájuk miatt sokan keresik fel, napjainkban egyre többen és többen. A madarak csicsergésétől hangos erdőkben és hegyvidékekben megtett kirándulások alkalmával különösen jól esik megpihenni bennük. Éppen ezért összeszedtünk nektek az ország különböző pontjairól olyan barlangokat, ahol élvezhetitek a természet által kínált nyugalmat.

Jankovich-barlang, Bajót

A bajóti Öreg-kő sziklás gerincén bújik meg a Gerecse egyik varázslatos látnivalója, melynek sziklacsarnokában állva az állad is leesik majd a hihetetlen látványtól. A 35 méter hosszú barlang 20 méter magas termének teteje nyitott, így a napfény átszűrődik a 8 méter átmérőjű, majdnem teljesen szabályos sugarú kört rajzoló helyiségbe. (Ahhoz viszont, hogy a leghátsó termet is alaposan megvizsgálhasd, szükséged lesz egy lámpára.) Ez a pompás terület a Dunántúl egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye, mely egykor az ősemberek számára szolgált menedékként. Amennyiben kedvet kaptál a további barangolásokhoz, akkor is tudunk jó hírrel szolgálni, ugyanis a Jankovich-barlangtól egy rövid sétára egyből beleütközhetsz a Baits-barlangba, amit szintén látnod kell!

Bajót környéki szállásajánlatok>>

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park IgazgatóságFotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

 

Balla-barlang, Répáshuta

Répáshuta határában, a temető mellől induló, vadregényes Kőbalta-tanösvényt kell követned akkor, ha valami igazán mesés természeti látnivaló után ácsingózol. Ez az út vezet majd el a fokozottan védett Balla-barlanghoz, mely még a hazai versenytársai közül is kiemelkedik. Miért? Azért, mert régészek ezen a helyen tárták fel az első, magyarországi, őskőkorinak kikiáltott embermaradványt. A nagyságrendileg 6 méter magas barlang 54 méter hosszú, és ajánlott elemlámpát is vinni magaddal, ha a belső csarnokot jobban is szemügyre vennéd. Az 565 méter magasan fekvő képződmény pedig négy bejárattal is büszkélkedhet.

Répáshuta környéki szállásajánlatok>>

Ha megéheznétek a kirándulás közben, térjetek be a Vadász étterembe>>

Balla-barlang, RépáshutaBalla-barlang, Répáshuta

 

Miskolctapolcai Barlangfürdő

Igazi mestermunkát végzett a természet, amikor a miskolctapolcai barlangot alkotta. A többszázezer éves falak között feltörő, 30 fokos, ásványi anyagokban rendkívül gazdag termálvíz a barlang klímájával egyetemben gyógyító hatású, ami főként az ízületi betegségek kezelése során jöhet jól. A hatalmas, hangulatos csarnokokban ejtőzve végre magad mögött hagyhatod a stresszes mindennapokat, miközben élvezed a vadvíz áramlásának kellemes masszázsát. A Miskolctapolcai Barlangfürdő sejtelmes hangulatú helyiségei közül talán az egyik legcsodálatosabb a Csillagterem, ahol olyan érzésben lesz majd részed, mintha a szabad ég alatt lebegnél egy felhőtlen éjszakán.

Szállás tipp: A Bükk-hegység lábánál álló Aurora Hotel négy csillaghoz méltó környezetben várja vendégeit wellness részlegével. Akár az aktív, akár a passzív pihenést részesítitek előnyben, a hangulatos szálláson megtalálhatjátok a nektek való feltöltődést. További részletek>>

Barlangfürdő, MiskolctapolcaBarlangfürdő, Miskolctapolca

 

Istállóskői-barlang, Szilvásvárad

Magyarország egyik leggyönyörűbb vidékén, a Bükk-hegység oldalába fúródva, 609 méter magasan tátong az Istállóskői-barlang bejárata. Ám nem csak a látványosság, hanem az oda vezető út is meseszép, ami a Szilvásváradon található, Szalajka-völgyben elterülő Gloriette-tisztásról indul, a forrás mellől. Az út megtételéhez nem muszáj tapasztalt túrázónak lenned, de érdemes vigyázni, ugyanis a szerpentinszerűen kialakított nyomvonalon haladva több csúszós sziklával, meredekebb szakasszal is találkozhatsz, aminek megtétele kihívás elé állíthatja a kevésbé gyakorlott kirándulókat. Az ösvényen haladva viszont gyönyörű kilátásban lesz majd részed a türkizkék színben játszó Felső-tóra. Az alig 57 méter hosszú barlangba lépve biztosan elámulsz majd, és azt fogod gondolni, hogy egy csapásra 40 ezer évet utaztál vissza az időben.

Szállás tipp: A La Contessa Kastélyhotel**** 7 hektáros ősparkban fekszik. Különleges élményt kínál a régi idők eleganciáját nyújtó szobáival és modern, 650 négyzetméteres wellnessrészlegével. Utóbbi domboldali elhelyezkedésének és panoráma üvegfalainak köszönhetően tökéletes helyszín a testi-lelki feltöltődéshez. További részletek>>

Még több szilvásváradi szállásajánlat>>

A csodálatos BükkA csodálatos Bükk

 

Gánti-barlang, Gánt

A Gánt községétől délnyugati irányban kialakított, országos kékjelzéssel ellátott földúton, lehet a legkönnyebben megközelíteni a Gánti-barlangot, ami a Kápolna-pusztai völgy bal oldalán magasodó, Angyallépcső nevű sziklacsoportból tárul a lelkes túrázók elé. Ez a különleges kincs a maga 149 méterével egyben a Vértes-hegység második leghosszabb barlangja is, amelynek megtekintéséhez előzetesen a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának engedélye szükséges. Ha viszont megkapod a hozzájárulást a látogatáshoz, akkor meseszép cseppkövekben is gyönyörködhetsz. A Gánti-barlangot rejtő sziklacsomók tetején is megéri elidőzni kicsit, ugyanis innen pazar panorámában lehet részed. Ha pedig elfáradtál, akkor egyél egy szendvicset és frissítsd fel magad a barlang alatti táborhelyen!

Gánt környéki szállásajánlatok>>

Fedezzétek fel Gánt gasztronómiáját a Vértes Vendéglő&Fogadóban>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Mindig is nagy filmes nemzet voltunk, elég csak a második világháború előtti magyar filmek hihetetlen sikerére gondolni, vagy azokra a filmgyártó cégek alapítóira, akik hazánkból vándoroltak az új világba.
Gyönyörködjetek dézsafürdőből a csillagfényes égboltban, burkolózzatok be a forró szauna párába, ébredjetek jurtában és derítsétek fel a többi izgalmas élményt, ami a most következő, mesés panziókban és minden igényt kielégítő apartmanokban vár rátok!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.