Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tréfás településnevek Magyarországon Makkoshotykától Bugyiig

Markotabödöge, Karakószörcsök, Vindornyalak… ezeket a mókás hangzású településeket bizony nem mi találtuk ki, így országjárás közben bármikor találkozhattok velük ti is. De mit érdemes tudni Lánycsókról vagy éppen Rumról? Cikkünkből kideríthetitek!

 

Kőhajításnyira Hobbitfalvától és a Tengerszemtől: Makkoshotyka

Valljuk be őszintén: amikor gondolatban felidézzük a Tokaj-hegyaljai Borvidék mesés vidékét, nem biztos, hogy Makkoshotyka egyáltalán eszünkbe jut. Pedig ez a völgyben fekvő, bűbájos kis település barátságos parasztházakat, falumúzeumot és kastélyban kialakított erdei iskolát is rejt. Járjátok be a környék gyönyörű tanösvényeit, melyek közül az egyik a sárospataki Megyer-hegyi Tengerszemhez vezet! Ha pedig bírjátok még szusszal, akkor a Makkoshotykától alig 4 km-re fekvő hercegkúti Gombos-hegyi és Kőporosi pincesort is érdemes meglátogatni. Itt olyan érzés lesz végigsétálni, mintha a Tolkien által életre keltett Hobbitfalva világába csöppennétek.

Szállásajánlatok a környéken>>

Hercegkúti Gombos-hegyi pincesorHercegkúti Gombos-hegyi pincesor

 

 

Legendás történetek nyomában: Lánycsók

A híres mohácsi busójárást senkinek sem kell bemutatni, de azt már kevesebben tudják, hogy a baranya megyei város közvetlen közelében egy legendákkal átszőtt, kedves kis falu bújik meg. Lánycsók egyes források szerint már 4000 éves történelemmel rendelkezik, de a község berkeiben azt rebesgetik, hogy a falu egy régi históriáról kapta különleges nevét. Eszerint hajdanán 3 sudár nővér osztozott a környék településein, akik mindaddig haragot tartottak egymással, amíg egy nap Lánycsókon végül össze nem borultak és ki nem békültek egymással. A szóbeszédet sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, de az biztos, hogy a Vadászati Gyűjteményt és a Német Házat is megéri felfedezni.

Szállásajánlatok a környéken>>

 

 

A hely, amely nem a fehérneműről kapta a nevét: Bugyi

A  Pest megyében fekvő Bugyi község említése gyakran csal mosolyt az emberek arcára, de szeretnénk már az elején eloszlatni a tévképzeteket, mivel a névválasztásnak valójában semmi köze nincs a fehérneműhöz. A 14. századig visszanyúló elnevezés a Bud, Budi kezdetű török vagy ujgur személynévből eredeztethető. A település szívében, csodás park övezi az egykori Beleznay-kastélyt, mely ma a Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtárnak ad otthont. Az épülettel szemközt a Római Katolikus Templom magasodik, de jól teszitek, ha felkeresitek a Református Templomot is, melynek kertjében a híres „szégyenkő” kapott helyet. Zárásként térjetek be az autentikus Tájházba, ahol hagyományőrző foglalkozásokkal találkozhattak!

Szállásajánlatok a környéken>>

 


A kalózok kedvence lehetne: Rum

Vas megyében sincsenek híján az egyedi csengésű településneveknek. A változatos földrajzi adottságokkal megáldott területen bújik meg Csörötnek, Karakó, Köcsk, Nemesrempehollós, vagy Pornóapáti is. Mi most mégis a Rába partján elnyúló, Rum községet ajánlanánk a figyelmetekbe, melyet nem a matrózok kedvenc italáról kereszteltek el, hanem vélhetően a német Ruhm személynévből vagy a Rummy családnévből származik a település elnevezése, amire egy 13. századi okiratban hivatkoznak először, „Rum földjeként”. Ha erre jártok, akkor nézzétek meg Rumi Rajki István szobrainak kiállítását vagy barangoljátok be a közeli Jeli Arborétumot  Kámon és az ellenállhatatlan Csodaszarvas Tájparkot  Rábahídvégen!

Szállásajánlatok a környéken>>

Kilátó a Jeli arborétumbanKilátó a Jeli arborétumban

 

 

Bohókás nevű túraparadicsom: Csesznek

Veszprém megye egyik legkedveltebb vidéke a vadregényes Bakony, ahol Csesznek takaros településébe botlanak a kalandorok. A név eredetét a 13. századra datálják a kutatók és a Cezneyc-ből eredeztetik, ami a szláv, „királyi hivatalt viselő személy” jelentésű „čestnik” köznévből származik. A falu ékessége a Cseszneki vár, amit szakavatott vezető segítségével is bejárhattok, aki minden titkot örömmel megoszt majd veletek a csodaszép erődítményről. Levezetésként pedig szuper kirándulást tehettek a Kőmosó-szurdokban, ha bírja még a lábatok a megpróbáltatásokat.

Szállásajánlatok a környéken>>

Cseszneki várCseszneki vár

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Fantasztikus ételek, isteni borok, balatoni panoráma. Bár télen főleg a pihentető wellness lehetőségek miatt népszerű úti cél a Balaton, gasztronómiai szempontból is figyelmet érdemel. 7 olyan éttermet mutatunk most nektek, ahova nem csak főszezonban térhettek be egy kis kulináris élményért.
Budapesten az elmúlt 5-6 évben több kulthely kezdte el forgalmazni a magyar és külföldi söröket, és igazán széles választékból szemezgethetünk, ha szeretjük, vagy meg szeretnénk ismerni a különleges söröket. Ezeken a helyeken - akár egy komoly borbárban - laza, vagy elegáns környezetben, akár különleges minőségű ételek kíséretében próbálhatjuk ki a legizgalmasabb hazai és külföldi sztárfőzdék söreit. Hogy könnyebben eligazodjunk, a legjobb budai és pesti kézműves sörözőket gyűjtöttük csokorba.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.