Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tréfás településnevek Magyarországon Makkoshotykától Bugyiig

Markotabödöge, Karakószörcsök, Vindornyalak… ezeket a mókás hangzású településeket bizony nem mi találtuk ki, így országjárás közben bármikor találkozhattok velük ti is. De mit érdemes tudni Lánycsókról vagy éppen Rumról? Cikkünkből kideríthetitek!

 

Kőhajításnyira Hobbitfalvától és a Tengerszemtől: Makkoshotyka

Valljuk be őszintén: amikor gondolatban felidézzük a Tokaj-hegyaljai Borvidék mesés vidékét, nem biztos, hogy Makkoshotyka egyáltalán eszünkbe jut. Pedig ez a völgyben fekvő, bűbájos kis település barátságos parasztházakat, falumúzeumot és kastélyban kialakított erdei iskolát is rejt. Járjátok be a környék gyönyörű tanösvényeit, melyek közül az egyik a sárospataki Megyer-hegyi Tengerszemhez vezet! Ha pedig bírjátok még szusszal, akkor a Makkoshotykától alig 4 km-re fekvő hercegkúti Gombos-hegyi és Kőporosi pincesort is érdemes meglátogatni. Itt olyan érzés lesz végigsétálni, mintha a Tolkien által életre keltett Hobbitfalva világába csöppennétek.

Szállásajánlatok a környéken>>

Hercegkúti Gombos-hegyi pincesorHercegkúti Gombos-hegyi pincesor

 

 

Legendás történetek nyomában: Lánycsók

A híres mohácsi busójárást senkinek sem kell bemutatni, de azt már kevesebben tudják, hogy a baranya megyei város közvetlen közelében egy legendákkal átszőtt, kedves kis falu bújik meg. Lánycsók egyes források szerint már 4000 éves történelemmel rendelkezik, de a község berkeiben azt rebesgetik, hogy a falu egy régi históriáról kapta különleges nevét. Eszerint hajdanán 3 sudár nővér osztozott a környék településein, akik mindaddig haragot tartottak egymással, amíg egy nap Lánycsókon végül össze nem borultak és ki nem békültek egymással. A szóbeszédet sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, de az biztos, hogy a Vadászati Gyűjteményt és a Német Házat is megéri felfedezni.

Szállásajánlatok a környéken>>

 

 

A hely, amely nem a fehérneműről kapta a nevét: Bugyi

A  Pest megyében fekvő Bugyi község említése gyakran csal mosolyt az emberek arcára, de szeretnénk már az elején eloszlatni a tévképzeteket, mivel a névválasztásnak valójában semmi köze nincs a fehérneműhöz. A 14. századig visszanyúló elnevezés a Bud, Budi kezdetű török vagy ujgur személynévből eredeztethető. A település szívében, csodás park övezi az egykori Beleznay-kastélyt, mely ma a Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtárnak ad otthont. Az épülettel szemközt a Római Katolikus Templom magasodik, de jól teszitek, ha felkeresitek a Református Templomot is, melynek kertjében a híres „szégyenkő” kapott helyet. Zárásként térjetek be az autentikus Tájházba, ahol hagyományőrző foglalkozásokkal találkozhattak!

Szállásajánlatok a környéken>>

 


A kalózok kedvence lehetne: Rum

Vas megyében sincsenek híján az egyedi csengésű településneveknek. A változatos földrajzi adottságokkal megáldott területen bújik meg Csörötnek, Karakó, Köcsk, Nemesrempehollós, vagy Pornóapáti is. Mi most mégis a Rába partján elnyúló, Rum községet ajánlanánk a figyelmetekbe, melyet nem a matrózok kedvenc italáról kereszteltek el, hanem vélhetően a német Ruhm személynévből vagy a Rummy családnévből származik a település elnevezése, amire egy 13. századi okiratban hivatkoznak először, „Rum földjeként”. Ha erre jártok, akkor nézzétek meg Rumi Rajki István szobrainak kiállítását vagy barangoljátok be a közeli Jeli Arborétumot  Kámon és az ellenállhatatlan Csodaszarvas Tájparkot  Rábahídvégen!

Szállásajánlatok a környéken>>

Kilátó a Jeli arborétumbanKilátó a Jeli arborétumban

 

 

Bohókás nevű túraparadicsom: Csesznek

Veszprém megye egyik legkedveltebb vidéke a vadregényes Bakony, ahol Csesznek takaros településébe botlanak a kalandorok. A név eredetét a 13. századra datálják a kutatók és a Cezneyc-ből eredeztetik, ami a szláv, „királyi hivatalt viselő személy” jelentésű „čestnik” köznévből származik. A falu ékessége a Cseszneki vár, amit szakavatott vezető segítségével is bejárhattok, aki minden titkot örömmel megoszt majd veletek a csodaszép erődítményről. Levezetésként pedig szuper kirándulást tehettek a Kőmosó-szurdokban, ha bírja még a lábatok a megpróbáltatásokat.

Szállásajánlatok a környéken>>

Cseszneki várCseszneki vár

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Fantasztikus ételek, isteni borok, balatoni panoráma. Bár télen főleg a pihentető wellness lehetőségek miatt népszerű úti cél a Balaton, gasztronómiai szempontból is figyelmet érdemel. 7 olyan éttermet mutatunk most nektek, ahova nem csak főszezonban térhettek be egy kis kulináris élményért.
Budapesten az elmúlt 5-6 évben több kulthely kezdte el forgalmazni a magyar és külföldi söröket, és igazán széles választékból szemezgethetünk, ha szeretjük, vagy meg szeretnénk ismerni a különleges söröket. Ezeken a helyeken - akár egy komoly borbárban - laza, vagy elegáns környezetben, akár különleges minőségű ételek kíséretében próbálhatjuk ki a legizgalmasabb hazai és külföldi sztárfőzdék söreit. Hogy könnyebben eligazodjunk, a legjobb budai és pesti kézműves sörözőket gyűjtöttük csokorba.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 különleges látnivaló a Balatonon
Nézzétek meg a tatárjárás előtt épült magánvárat, gyönyörködjetek a panorámában az árbóc alakú kilátóból, zarándokoljatok el a bányászalakások romjaiból épített kápolnához - a magyar tenger partján mindig akad újabb felfedezésre váró látnivaló. A legjobb balatoni kirándulóhelyekből és látványosságokból gyűjtöttünk most össze néhányat.
10 különleges kilátó Magyarországon, amit megéri felkeresni
Hazánk legkülönlegesebb kilátói közül megismerhetitek több között a 150 méteres magasságban lebegő Ballon-kilátót, az 1000 méteres magasságban épült körpanorámás TV-tornyot, de azt a kilátópontot is, ami egyszerre két ország területén fekszik.
Belföldi nyaralás vidéken - TOP5 szálloda festői zöldövezetben
Ha unjátok a Balatont és a mindig nyüzsgő fürdővárosokat, és szívesebben töltenétek nyáron is néhány napot csendes, nyugodt környezetben és festő zöldövezetben, akkor jó helyen jártok. Íme 5 wellness hotel vidéken a felhőtlen nyaralásért!
Bakancslistás kastély a Mátrában - Interjú Szélessy Andrással, a Kastélyhotel Sasvár igazgatójával
2022.08.16 | 11 perc | Szállások | Legnépszerűbb
Egy kastély, ahová egyszer mindenki el szeretne jutni. A Mátra szívében álló Kastélyhotel Sasvár nem csak szépsége és története miatt izgalmas bakancslistás szálloda, de szolgáltatásai tekintetében is egyedülálló. A szálloda igazgatójával, Szélessy Andrással beszélgettünk.
Tiszaderzsen nyitja meg kapuit a különleges Kenguru Park - a szórakozás garantált!
2022.06.11 | 3 perc | Szuper látnivalók | Gyermekekkel
Idén júniusban, Tiszaderzs határában nyit a Kenguru Park, ahol egy sejtelmes földrész, Ausztrália különleges állatvilágával találkozhatnak a látogatók. A park névadóihoz, a benett kengurukhoz pedig igazán közel kerülhetnek!