2025. augusztus 21.a párjával járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nem egyszerűen ebédelni mentünk a Matulába, hanem felmérni a helyet, alkalmas-e egy tervezett baráti találkozó helyszínéül. Sajnos, nem! A Matula Bistróról itt is, másutt is megjelent fotók alapján azt hittük, egy kellemes, épp a célra megfelelő szintig elegáns, mégis barátságos helyről van szó.
Érdekes módon az általam készített képek is ugyanígy szebbnek mutatják! Mert nem egészen ez a valóság! Lehet, hogy nyitáskor ilyen volt, ma már inkább lehasznált, kopott benyomást kelt a belső, a bútorok. Ráadásul a falra szerelt pamlagszerűség nagyjából 30 cm széles, lehetetlen rajta kényelmesen ülni, és a tisztasága is kétséges. De csoda, hogy a bútorok még egyáltalán ilyen állapotban vannak, ahogyan használják őket. Kezdetnek rendeltünk két pohár sört, amelyekhez nem hoztak alátétet, így a pára mind lefolyt a terítő nélküli asztallapra, és ott tócsát képezett. Papírzsebkendővel próbáltam feltörölni. Majd a második menetben ugyanígy. Meglepő módon citromszelettel szolgálták fel a pohár söröket, ami nem gond, a férjemnek ízlett is, de nem volt hová tenni a citromhéjat, kistányért nem kaptunk erre a célra. Ehhez is elővettünk egy papírzsebkendőt. A két pincérnőnek mindez fel sem tűnt! Mogyorós bundában sütött jércemellett rendeltünk, erdei gombás mártással, grillzöldségekkel és fűszeres burgonyával. Majdhogynem tökéletes az ötlet, leszámítva, hogy a gombamártás nagyon nem illik a kreáció egészéhez. De, legyen inkább több finomság a tányéron, mint kevesebb. Különösen, hogy a jércemellet majdhogynem kispórolták a bundából. . . ! Helyenként a 2 mm vastagságot is éppen csak elérte a husi, de a legvastagabb részen is csak kb. 3 mm volt. Márpedig ez így, mogyorós panírban kifejezetten száraz feltétet eredményezett. Mindez pedig azt eredményezte, hogy tovább keressük a találkozónkra megfelelő helyet, mert ide nem jövünk!
Érdekes
2025. augusztus 20.a párjával járt itt 45 Augusztus 20. , Szent István napja különösen fontos ünnepe Tiszaföldváron a katolikus közösségnek, ezért gondoltuk, hogy jó alkalom ez az odalátogatásra. Ha Szent István neve kerül szóba egy templom elnevezéseként, védőszentjeként, akkor a legtöbbünknek a budapesti Szent István Bazilika, a magyar katolikus egyház egyik főtemploma jut eszünkbe.
Ki gondolná, hogy számos településen van szerte az országban Szent István Római Katolikus Templom? Pedig hát van, nagyon is. Szolnok megyében különösen sok ilyen nevű templom található, de a Dunától keletre általában is kifejezetten gyakoriak. Tiszaföldváron 1894-ben szentelték fel a római katolikus templomot Szent István apostoli király védnöksége alatt és Magyarország védasszonya, a boldogságos Szűz Mária tiszteletére. Így lett hát a neve Szent István Római Katolikus Templom. Az oltárkép is Szent Istvánt ábrázolja, amikor a koronát felajánlja Szűz Máriának. Az államalapító király és az államalapítás napján tartja ezért a helyi egyházközösség a főbúcsúját, ilyenkor az ünnepi szentmisét a kegytemplom udvarán, a lourdes-i barlang előtt felállított oltárnál, a szabadban celebrálják, melyet utcai szentséges körmenet követ. Így történt most is. Mi pedig közben megnéztük belülről a templomot. Egy falusi templomtól nem sokat vár a látogató, itt mégis ért bennünket több meglepetés is. Mindenekelőtt a szépséges, színes üvegablakok ragadták meg a figyelmünket, amelyeket egy fővárosi üvegfestészeti műhely készített. Az üvegképek aláírásaiból persze kiderült, hogy nem véletlenül kerültek ide ezek a drága, nagy ablakok, hiszen a templomot is tetemes összeggel finanszírozó Almásy és Beniczky család tagjai rendelték meg ezeket is. A Beniczkyek tragédiájára márványtáblával emlékeznek máig friss virágokkal, pedig több mint 100 éve veszett a tengerbe a fiatal gróf és felesége, a nászútjukon. És ha már utazás, egy vitrinben a Szentföldön tett egyházközségi kirándulásokról hozott apró emlékek, kövek, kagylók gyűjteményét mutatják be. Ilyet sem látni sok helyen templomban.
2025. augusztus 19.a párjával járt itt 55 Múzeumba jellemzően a kiállított tárgyakat, műkincseket megnézni megyünk, nem magát a múzeumot, az épületet. Mi most mégis ezt tettük, és már el is voltunk vele maradva több évet, hiszen a Szépművészeti Múzeum nagy, átfogó rekonstrukciója során újjászületett Román Csarnokot 2018-ban nyitották meg a közönség előtt.
A múzeum legdíszesebbnek ítélt csarnoka így a 2. világháború miatti és az utána elszenvedett károk helyreállításának köszönhetően több mint 70 évi elzártság után lett ismét látogatható. Igaz, én abban a szerencsében részesültem, hogy az elzártság évtizedeiben valamikor, egy kivételes alkalommal láthattam a raktárként használt hatalmas csarnokot, amely még abban az állapotában is lenyűgöző hatású volt. Nagyon vártam hát, hogy megújult szépségében is megnézhessem a Szépművészeti leggazdagabb díszítésű, román kori templombelsőt idéző, hatalmas, csaknem 900 négyzetméter alapterületű termét. Beléptünk, és valóban egy középkori, háromhajós román stílusú bazilikában éreztük magunkat, amely azonban az abból a korból megmaradt legtöbb eredetihez képest gazdagon díszített. Az 1900-as évek elején, a múzeum megnyitására pedig híven tükrözte nemcsak a keresztényi, de a még el nem csitult millenniumi gondolatköröket is. Magyar szentek és királyok, szentté lett királyok képei társulnak a falakon Krisztus- és Szűz Mária-ábrázolásokkal a dúsan burjánzó ornamentika közepette. Nem véletlenül írja egy szakmai értékelés, miszerint az így összeálló, szakrális jellegű tér a századforduló dekoratív festészetének csúcsteljesítménye. És ha a látogató már kellően kigyönyörködte magát a falakon ékeskedő dekorációkban, és egyszer csak visszafordul a bejárat irányába, akkor ámul csak el igazán, mert meglátja teljes szépségében a freibergi dóm ma is meglévő Aranykapujának másolatát. A kapu timpanonjában a trónoló Mária alakja látható, ölében a gyermek Jézussal, mellette a napkeleti bölcsek hódoló figurái, valamint József és három angyal. De hogy a monumentális építménynek is tekinthető mély, bélletes kapuzat többi alakja kit és mit ábrázol, azt nem lehet megtudni a mellé kihelyezett információs tábláról. Ilyen hiányérzet azonban a csarnok egészére vonatkozóan is maradt bennünk. Pedig legutóbb éppen dicsértem a látogatóknak nyújtott tájékoztatást. Talán egyszer el kellene ide jönni egy vezetett bemutatásra is, ha szokott egyáltalán ilyen lenni. Megérdemelnénk, a Csarnok is, a múzeumlátogatók is.
Érdekes
2025. augusztus 12.a párjával járt itt 45 Többször is voltunk már a hozzánk közeli Cserkeszőlőn, de eddig még csak nem is hallottunk az itt lévő Baghy-Szinyei Merse Kúriáról. Nemrégiben azonban egy turisztikai rendezvényen begyűjtöttük a helyet népszerűsítő szórólapot, és most meglátogattuk az önkormányzat által, pályázati támogatással, nagyon szépen, igényesen felújított kúriát, mellette a borospincét.
A Baghy család a XIX. század második felében vásárolt birtokot Cserkeszőlő-Tópartpusztán, és egy intézői lakot emeltetett a területen. Baghy Béla özvegye, Kandó Irén 1922-ben férjhez ment Szinyei Merse Félixhez, a híres festőművész fiához. Így kapta 100 évvel ezelőtt a hely és az intézői lakás kibővítésével, majd teljes átépítésével kialakult kastély, bár inkább csak kúria a Baghy-Szinyei Merse nevet. Mert bizony, ez nem kastély, hanem egy tulajdonképpen szerény nemesi kúria, eleinte csak nyári lak funkcióval. Éppen az a méret és elrendezés, amire azt lehet mondani, hogy szívesen ellakna benne az ember. Manapság nagyobbak, proccosabbak is épülnek. . . Az épület berendezése ideillően megidézi a hajdani nemesi lakhely funkcióját, a korabeli életmódot. A kúriában azonban időszaki kiállításokkal is gazdagítják a látnivalót. Most például egy helyi díszpolgár, Torkos György fegyvergyűjteménye és Takács Irén, a nem messze lévő Kuncsorbán élő festő munkáit is láthatják az érdeklődők. A nagyterem pedig impozáns helyszín esküvői szertartások lebonyolítására, de kulturális és helyi közösségi rendezvényeket is tartanak itt. A látogatóközpont vendégeit kellemes kávézó fogadja, ahol a belépőjegyeket is meg lehet venni, és az itt dolgozó kedves hölgy tartalmas információkkal is szolgál a hely múltjáról és jelenéről. Az épülethez tartozó borospince a kúria mellett lett kialakítva egy homokbucka alatt. Azt írják róla, hogy az Alföldön egyedülálló, akár 140 fő befogadására is alkalmas borospince 1983 óta műemléki védelem alatt áll. Itt készültek hajdan Szinyei Merse Félix gazdaságának keresett termékei, a csemege ürmös és a special sec, amely ha jól értettük, egyfajta vermut lehetett. Kár, hogy ma már nem terem annyi szőlő a környéken, hogy újra lehetne éleszteni ezt az italgyártást. De maga a pince roppant hangulatos, helyi borokat is kínálnak, és idevárják mindazokat, akik a kúriában megtartott esküvő után lakodalmazni szeretnének, vagy bármi más célú kellemes összejövetelre keresnek alkalmas helyet.
Érdekes
2025. augusztus 10.a párjával járt itt 45 A keleti nyitás kormányzati politikája csak-csak leszivárog a nagy magyar pusztára is, és érdekes dolgokban ölt testet. Karcagon, amely ugye jeles város, hiszen két kormánypárti minisztert is adott a hazának, valamiért a Kazahsztánnal való kapcsolat burjánzik.
Amikor 2024 elején átadták a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központot, köznapi nevén a Sámándobot, az átadó ünnepségen Kazahsztán magyarországi nagykövete is részt vett. De hogy a létesítmény kertnek nem mondható kietlen portáján mit is tisztelhetünk egy óriási piros almát a magasba emelő betonlábazatban, azt még nem sikerült kiderítenem. Viszont feltűnő, hogy a mű alakzata visszaidézi az új kazah főváros, Asztana Baiterek nevű emblematikus emlékművét, a karcagi betonlábazatnál pedig A Kun Miatyánk olvasható egy kőtáblán. Itt tartottunk, amikor nemrég újra ellátogattunk a terepre, és meglepve láttuk, hogy új műalkotás gazdagítja a hely vizuális kínálatát: a kazak nép szeretetteljes ajándéka a magyar népnek, egy hangszer, a dombra bronz szobra. A dombra számos közép-ázsiai országban, a türk népek által széles körben használt, a nyeles lantok családjába tartozó, hosszú nyakú, körte alakú, húros pengetős hangszer, a kazak nép egyik legkorábbi, legnépszerűbb hangszere. Látványos, szép darab ez itt a semmi közepén. Mint az utólagos keresgélés eredményeként kiderült, a kazah parlament alsóháza elnökének ajándékaként került ide a síkra ez a művészeti alkotás, a dombra, amely, miként a talapzat felirata mondja, a Róna hangja. Hangot persze nem ad ki, de kétségtelenül jól néz ki.
Kihagyható
2025. augusztus 7.a párjával járt itt 25 A Rónai malomban megrendezett festészeti kiállítást megnézni mentünk Karcagra, de ha már, gondoltuk újra benézünk a Sámándobba is. Illetve bocsánat, nem tudom, szabad-e egyáltalán még így nevezni ezt a valamit. A Déryné Művelődési Központ honlapján ugyanis következetesen a kissé fellengzős Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ névvel illetik.
Legyen. Bár megtört a következetesség, amikor telefonon arról érdeklődtem, hogy éppen mit lehetne megnézni a nagy rozsdás hordóban, és a Sámánrajzok című állandó kiállítást említette beszélgető partnerem. Eszerint a sámánozás még megvan, mélyen beivódott a szóhasználatba. Jó lesz ez, ha más nincs, megnézzük a Sámánrajzokat. Csakhogy hiába mondtam a művelődési munkatársnak, hogy vasárnap szándékozunk felkeresni városukat és a két kiállítóhelyet, meg sem említette, hogy ez nem fog menni. A Sámándob Kincs bezárt ajtaján ugyanis az a kiírás fogadott bennünket, hogy szombaton és vasárnap rendezvénytől függően van nyitva a létesítmény. Rendezvény nem volt, a hely tehát zárva volt. Mi vigasztalódtunk a Rónai malomban rendezett színvonalas festészeti kiállítással, az óriás hengerben pedig még e hónapban lesz például koncert, könyvbemutató, időszaki kiállítás is nyílik. Ez így jól is hangzik. Kérdés, hogy a most nyíló kiállítást is majd csak a hét négy munkanapján, munkaidőben lehet-e megnézni.
Érdekes
2025. augusztus 7.a párjával járt itt 45 Karcagon, a Nagykunság fővárosában kereken 60 malom őrölte a gabonát az idők folyamán, kezdve az egyszerű száraz malmokkal, a szélmalmokon át, a korszerű villanymalmokig. Erre a megállapításra jutott kutatásai során egy karcagi származású egyetemista, rákészülve az építészi diplomamunkájára, amelynek témájaként egy itteni malom felújítását, új funkcióval való felruházását választotta.
Elképzelése szerint, rehabilitációjának eredményeként, a Rónai malom pálinkafőzdeként született volna ujjá, hozzá kapcsolódó vendéglátással, közösségi terekkel, amelyek együttesen egy Pálinkáriumot képeztek volna. A jó évtizede kidolgozott terv azonban nem valósult meg. A Rónai István hengermalom tulajdonos által az 1900-as évek elején épített malom szűk három évvel ezelőtt a karcagi önkormányzat tulajdonában másként újult meg. A pályázati forrással segített rekonstrukció nyomán az épületben rendezvényeket, konferenciákat, kiállításokat tartanak. Mi most azért mentünk el, hogy megnézzük a volt malomban azt a kiállítást, amelyet a Berekfürdői Nemzetközi Nagykun Művésztelep működésének 30 éves évfordulója alkalmából rendeztek az ott született legjobb alkotásokból. Az eltelt három évtized művészi lenyomatát ötvenhét alkotó, köztük külföldiek is, több mint száz alkotásán keresztül élheti át a látogató. És nem nehéz átélni, mert a felújított malomépület belső tere szellős, jól berendezhető. Nem számoltuk meg, hány festmény idézi fel az alkotó művész sajátos meglátásában ennek a tájéknak, a végtelen pusztának, a környéki alföldi településeknek a látványát, hangulatát, de örültünk annak, hogy elég sok ilyen kép szerepel a tárlaton. Köztük a város, a megye ismert művészeitől is. Aztán hogy mennyire tud majd az évek során beépülni ez az igényesen kialakított létesítmény a város kulturális, közösségi életébe, az meglátásunk szerint még kérdéses. Kinn van ugyanis a város szélén, ugyanazon a nagy parlagon, amelyen a Sámándob is árválkodik, jórészt azonos funkcióval, de inkább annak csak az ígéretével.
2025. június 22.a párjával járt itt 45 Mivel az Auris Hotelben, ahol megszálltunk, csak reggeliző étterem van, a recepció azzal igazolta vissza a foglalásunkat, hogy egyúttal éttermeket is ajánlottak. Köszönet érte! Első helyen a John Bull Pubot írták. És a taxis, aki a szállodához vitt bennünket, amikor mondtuk, hogy ezen a helyen tervezzük első szegedi ebédünket elkölteni, nagy meggyőződéssel csak annyit mondott, hogy: Jó választás!
. Nekem pedig még az is eszembe jutott, hogy hajdan Budapesten két ilyen pubban is jártam, és jó emlékeim vannak róluk. Viszont azok már rég bezártak. A szegedi John Bull Pub, ismertetője szerint, 1996-ban nyílt meg a tradicionális viktoriánus kor hangulatát idéző étterem a Belváros szívében. Mintha költöztek volna az évek során, most a híres sétáló utca, a Kárász utca egyik végén, vagy elején található a pub, ahogy vesszük. A belső rész tényleg elképesztően hangulatos és nagyon elegáns. Ez a pubenteriőr Angliában is felsőkategóriásnak számítana. De a kora nyári melegben mi is, mint a vendégek többsége, inkább a teraszon ültünk le. Jól esett nézelődni, amíg vártunk az ételre, ami nem volt hosszú idő. Én addig nagy örömmel iszogattam a finom, csapolt Bombardier sört. Nagy kedvencem lenne, ha lehetne venni, étteremben pedig csak most találkoztam vele először. Nekem már megérte idejönni! A párom evett egy csésze marhahúslevest, majd tűznyelő csirkemell volt a főétele, de nem kellett lángot lövellnie, mert a csípős chilikrémet külön kis tálkában hozták, kedve szerint használhatja a vendég. Levest is, főételt is dicsérte. Én az Indonéz csirkemell nyárs chilis mogyorószósszal, friss salátával leírású kreációt választottam, jázminrizs helyett sült édes burgonyával. Remekül nézett ki, de ezen a ponton botlott meg az addigi tökéletesség: A csirkehús darabkák nem voltak megnyugtatóan átsülve, az édesburgonya viszont, az én ízlésem szerint, kicsit túlsült. És még valami: Nagyon mutatósak a talán halformájúnak mondható kerámia tányérok, viszont nem praktikusak. Nem lehet ugyanis biztonságosan rájuk helyezni az evőeszközöket, mert rögtön lecsúsznak. Kész küzdelem a velük való hadakozás, ha két falat között letennénk őket. Ezek miatt az apró, de a hely általános színvonalához nem illő hibák miatt nincs meg nálunk az öt pont. De a párom ennek ellenére is ide járt vissza ebédelni, amíg én a klinikán időztem, és elégedett volt. Így ha legközelebb Szegeden leszünk, ismét a John Bull Pub-ba megyünk.
2025. június 20.a párjával járt itt 45 Számunkra elsődleges szempont volt, hogy a klinikához közeli szálláshelyet találjunk, így került képbe az Auris. Nem szoktunk máskor sem a szállodában ebédelni, vacsorázni, nekünk programunk van napközben, a szállodai vacsora pedig ritkán jó. Ezért nem zavart bennünket, hogy itt csak reggelit kap a vendég.
A jó reggeli a fontos a nap indításához, és itt széles választék, megfelelő minőség volt. De ez a helyzet mégis meglátszik abban a furcsaságban, hogy a szobához, legalábbis a miénkhez, egy kis étkező rész is tartozott, hűtőszekrénnyel, kávé- és teafőzési készülékkel, néhány konyhai eszközzel. Vagyis fel lehet vinni a szobába kintről ételt, italt, és ott kényelmesen elfogyasztani. Talán ez így jól is illeszkedik ahhoz, hogy a recepciós hölgy elmondása szerint a vendégek jellemzően csak 1-2 éjszakát töltenek ebben a hotelben. A mi 6 éjszakás foglalásunk kifejezetten hosszúnak számított, nekünk pedig egy kicsit drágának is, mert amíg én a klinikán voltam, csak a párom lakott ott, és csak ő reggelizett. A másik furcsán ellentmondásos dolog, hogy a kifejezetten tágas lakrészhez egy agyon miniatürizált mosdó-zuhanyozó egység tartozik. A WC a mosdókagyló mellé van beszorítva, olyan szorosan, hogy még a WC-papírt is csak a mosdó alatti szekrénykébe lehet bedugni, nincs külön tartója, mert annyi hely sincs. A szomszédos iskola udvaráról valóban felhallatszik a zaj, de csak akkor, ha kimegy a vendég a jókora erkélyre. Zárt ajtónál nem hallottuk. Nyáron meg úgyis szünidő van. A bemutatkozó fotókon elég rikítónak látszanak a berendezés színei, de a valóságban jóval kellemesebbek, nem zavaróak. Mindezek alapján most úgy gondoljuk, ha legközelebb Szegedre megyünk, amikor már nem lesz fontos a klinika közelsége, mi akkor is ezt a szállodát fogjuk választani.
Érdekes
2025. június 20.a párjával járt itt 45 Érdekes dolog ez az emlékművekkel Kunhegyesen: az 1956-os emlékművet alig lehet észrevenni a református templom bejáratánál, és ezt is szinte csak véletlenül láttuk meg a fák között, az utcától több méterre bentebb. Nem voltunk rá felkészülve, nem tudtunk előzetesen róla. Elkezdtük hát körbejárni, olvasni a feliratokat a sok-sok név fölött.
Nehéz ügy ez egyébként is Magyarországon az áldozati emlékművekkel. Az I. világháborúban elhunytak emlékére szinte a legkisebb faluban is találunk valamilyen jelet, táblát, szobrot, hiszen ezt akkoriban erősen szorgalmazta a kormányzati politika. Nem így a II. világháború áldozataira való emlékállítást a szocializmusban. Az már egy kényes téma volt, nem is sok településen mertek vállalkozni rá, mert ki tudja, hogyan is kell értelmezni a hőst és az áldozatot. Aztán jött 1956, amire nemhogy tisztességgel emlékezni, emlegetni sem nagyon volt szabad évtizedeken át. Győrfi Lajos, a Nagykunság egyik jeles szobrászának itteni, a református gyülekezeti ház előkertjében álló művével, egy több részből álló szoborkompozícióján viszont egyszerre emlékezik meg a település az I. és II. világháború, valamint a 19-es és 56-os polgárháborúban, eseményekben elvesztett lakosairól. Mindannyiuk neve fel van sorolva. Összesen 658 név. A XX. század áldozatainak emlékműve tehát az e században történt tragédiákra és áldozatokra emlékezik és emlékeztet. Az 1993-ban felállított szoborcsoport Kunhegyes százados történetét és fájdalmait idézi. Az áldozatok, valamennyi áldozat emléke előtt tiszteleg a település, és megőrzi nevüket az utókornak. Megrendítő!