Népszerű író még 183 hasznos szavazat kell
2025. szeptember 1.egyedül járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Én szerencsétlen, kinéztem ezt a helyet magamnak, konkrét terv volt, hogy idemegyek, és Szilonicspusztáról elnyargaltam ide, nem álltam meg Barcson, nem mentem Babócsára, nekem a Muskátli kellett Csokonyavisontán. Hát, ez nem jött össze. Bementem, nem volt bent senki. Lámpák több helyen már lekapcsolva. Hűű. . .
előjött aztán egy kis nő, megilletődötten kérdeztem, hogy már zárva vannak? Nem, kilencig van nyitva. Remek. Én enni szeretnék. Azt nem lehet, mert a konyha nyolckor bezárt. De hiszen még nincs is nyolc óra! Akkor is. . . bentről valami üzenet jött, hogy negyed kilenc van, ilyenkor már nem főz senkinek. De itt a telefonom a kezembe, látom mennyi az idő, most mi van? Végül nem kaptam semmit, akkor legalább ihatnék valamit? Egész délután nem ittam a kánikulában, cserepes már a szám. Hát jó, azt ihat. Jó, akkor kérek almalevet, kimérve, láttam, hogy az van, fél litert kérnék. Erre a nő, aki közben ötször is elmondta, hogy ő itt nem tud semmit, nem ért semmihez, ő nem is itt lakok, mert ő tolnai, csak valami barátnőhöz jött ide, esküszöm, 5-ször, 5 tételbe kiszámlázta az 5*1 decit. Külön-külön 290 forint, összesen 1450. . Én közben csináltam valami kis fényképet a helyiség belsejéről, hú, erre kaptam is, hogy nem lesz ez így jó, hogy itt fényképezgetünk. . . szóval, pocsék egy emlék lett ebből, el lettem hajtva, átmentem a Delta étterembe, nincs az onnan messze, vendégek is voltak, és óvatosan megkérdeztem, hogy lehet itt enni? Simán ki lettem röhögve, szezon vége, ilyenkor már nem főzünnk senkinek, legfeljebb hétvégén. .
Érdekes
2025. augusztus 31.egyedül járt itt 45 Nos, az életben meg nem tudjuk, hogy ki volt az a bátor arc, aki lekettesezte ezt a múzeumot, aztán álarcban elfutott a sötétbe, de ez van. Azért ez a bemutatótér többet ér ennél. Így ránézésre nyilván egy volt magtár, általában azokat nem tudják sokszor értelmes célokra felhasználni, de sokszor meg mégis. Mint például itt is.
Aranyos, kedves nő fogadott, szó szót követett, van állandó meg van időszaki kiállítás is, hát próbáljunk itt a földszinten kezdeni Szabó Klarissza Médea munkáival. . . Van egy ilyen interaktív hangzószobor, azzal jól szórakoztam, a cél az, hogy lehet itt tapizni, próbálni bármit, a hangzó szoborba meg be is lehet menni, átvergődtem magam, mint egy dzsungelen, közben csilingelt, kolompolt, verte az arcom. . . szóval jó móka volt. Fent az emeleten más jellegű a bemutatótér, helytörténet, korabeli szobabelső, mint egy kis tájház. . . azután a viz, a vízzel kapcsolatos tárlat, itt emberi segítséget is kaptam, volt aki mesélt, magyarázott, szóval jó időtöltés ez, bizony. Ez így legalább négyes.
2025. augusztus 31.egyedül járt itt 55 Jártamban-keltemben persze, hogy megnézném a Kacskovics-Bánó kastélyt, mert úgy őszintén, ki nem? Hát, olyan ebédidőtájt értem oda a meleg nyári napban, öreg garabonciás, tegyünk egy próbát! Házi mindenes hölgy kérdezte gyanakodva, hogy kit és mit keresek itt, mondtam, hogy hát a kastélyt. . .
Hűű, az nem lesz jó, a kastély gazdái azt nem nagyon szeretik. Na, de azért csak tegyünk egy próbát. Mocsai Lajos és felesége, a Bánó-leszármazott Virginia éppen népes családi körben, a gyerekekkel a kastély előtt ebédeltek. Illendően elnézést kértem a rosszkor való zavarásért, erre bebocsájtást nyertem, a kezdetben gyanakvó hölgy társaságában megnézhettem a kastélyt. Aztán jóban is lettünk persze mindenkivel, ahogy az már ilyenkor lenni szokott, ember az emberrel. Hát ez valami csodaszép, gyönyörűen rendbehozták az egykor sokat próbált épületet, birtokot, volt ez TSZ, iskola, szociális izé, most meg újra régi fényében, rangján tündököl. Láthatod, íme a képeken. Sokszor bérlik fényes esküvőre is, ilyenkor van, hogy a násznép része itt alszik, alaposan átnéztük a menyasszony öltözőszobáját, meg persze a nászágyat is, ahol ugyebár a rituális tevékenység megtörténhet. Élményprogram volt a látogatás. Lementünk a pincébe, átmentünk a másik épületbe, az un. "ötösfogat"-ba, ez a régi istállókból lett kialakítva, pazar, itt található az edzőterem is, nem részletezem, tényleg ilyen szép minden, mint amit mutatok. Azután beszélgettünk még pár szót Mocsai úrral, a történelemről volt szó, Magyarország újra és újra talpraállásáról, a kastélyról, annak előzetes urairól. . . . nagyon szívélyes volt a társalgás. Azután elengedtek, hogy szabadon kószáljak a parkban, megnéztem a díszes medencét, majd a szépen gondozott tavat is, szóval le a kalappal a hely előtt, ha ide készülnél, ne fogd vissza magad!
Érdekes
2025. augusztus 31.egyedül járt itt 45 Na most mindegy, hogy negatív vagy pozitív értelemben, de történelmi hely, az tény. És nagyon bizarr. . . Ez itt nem Barcs, ne hidd el, sok kilométerre van ez a várostól, ez itt Szilonics, a senki földje, egy kitüremkedése Magyarországnak.
Borzasztó érdekes a déli határ, hogy hol átmegy a Dráván, hol nem, össze-vissza, elképzelni sem tudom, miért ilyen hülyén húzták meg a vonalakat, és hogyan "határőrizték" a túlpartokat a kemény időkben, amikor még Tito volt a láncos kutya. Sok helyen egész védvonalak, bunkerrendszerek maradtak meg ezekből az időkből, itt meg amolyan semmi, de nincs is itt semmi érdekes. . . Azaz. . . egy emlékmű. Hiszed vagy nem, itt alakult meg 1948-ban az ország első TSZ-e! Pont itt! (Vörös Csillag) Na, akkor fokozzuk, Losonczi Pál ugyebár Bolhón született, nem is messze van az ide, aztán amúgy mezőgazdaságot tanult, és most figyelj, ő volt itt, ehelyt az ország első TSZ-ének elnöke! Később aztán az Elnöki Tanács elnöke is lett és sokáig az is maradt, de az független ettől. . . vagy nem független? Olyan semmilyen, száraz politikusnak ismertem, tartottam, talán pont ő kellett éppen ezért a díszpozícióba, de nála sokkal erőszakosabb gazemberekről szólt sokszor a rendszer, ő talán csak díszlet volt. De hogy itt ez az emlékoszlop. . . hát, kijöttem ezért a civilizációból, talán 7-8 kilométert autóztam néha pocsék földutakon, de azért megnéztem persze. Azért vagy, hogy jöjj, láss, tapasztalj, élményeket szerezz, és ne a farodat puffaszd.
2025. augusztus 31.egyedül járt itt 55 Lássuk akkor hol is kéne megszállni? Talán ez jó hely, béke, nyugalom, folyópart, innen sok minden elérhető. Az ember szimatol erre-arra. Én a legtöbbször egy személyre, két vagy három éjszakára foglalok szállást. Tehát mi van Vízváron? Hogyaszongya. . két szálláshely erre a kérdésre, az egyik 160 ezer, a másik meg 16 ezer.
Mindkettő ellátás nélkül. Nézem a képeket, a 16 ezres még jobbnak is tűnik, mint a 160 ezres. De akkor hol a turpisság? Ki kell gyomlálni kapával a kertet? Az öreg kecskével kell hálni a kecskeólban? Odatelefonálok, semmi hamisság, ez van. Nosza, akkor vevő vagyok! Még jó, hogy a tízszer olcsóbbat választom! Megérkezem, senki sincs minden nyitva, telefonon kommunikálunk, ok, hát akkor az a szoba az enyém, az elejétől a második, a sarokban. Takaros kis hely, Istenem, hát van szék meg asztal, szekrény, TV, mi kell még? WC külön ajtóval elválasztódik a fürdőszobától, zuhanyzó szép, az örök bajom is megvan oldva, van polc a falon. Hosszú folyosó, benézek a többi szobába, hmm, talán az enyém a legjobb. Ház végén van nagy dínomdánom terem, azaz egy kis vadászterem, enyém a ház tokkal-vonóval, az összes konyhával, hűtőkkel, bárpulttal, kint a kertben szauna és dézsafürdő is van, árnyas pihenők. Hol itt a ravaszság? Sehol. Érezd jól magad, nyuszik szaladgálnak a kertben, este sokszor fel is kapcsolódik a mozgásérzékelőtől a lámpa, ilyenkor a szívbajt hozza rád a két és fél méteres Szűz, aki a parkoló sarkában hirtelen megjelenik, haha, szóval, mit szeretnél 16 ezer forintért? Még két yetit? Olyan tök jól elvoltam, hogy rátettem még egy éjszakát így aztán három éjt töltöttem ott, és alig valamit fizettem rá, szinte semmit.
2025. augusztus 31.egyedül járt itt 55 Ugyebár itt, a leírásban szerepel, hogy ez egy Széchenyi vadászkastély volt, sorsa hányatott, akárcsak más kastélyoké, és az is ide van írva, hogy új tulajdonosa is vadászati célokra vette meg, és semmilyen módon nem látogatható.
Máshol azt olvastam, hogy még a helybélieknek sem látogatható, meg azt is olvastam, Carlo Benetton vette meg, hát tudod, világmárka meg F1, máshol azt is olvastam, hogy nászajándékba vette meg valakinek, a lényeg, hogy csak egy magyar család közelítheti meg, akik karbantartják. Állítólag nagyon zűrös és nagyon titokzatos, hogy különféle olaszok sok földet felvásároltak a környéken, senki ne tudja, hogy ki kitől vásárol mit és mennyiért. De hát ez Magyarország, 2025, szuperzárt patrióta, nacionalista ország, a fű alatt pedig milliárdok gördülnek honnan hová számolatlanul. Na, szóval Ugor felhasználó megérkezik kastélyt látni, díszes kapu zárva, hosszú kerítés van, magyarul húzzál innen haver, nem a te társadalmi réteged. De én meg hmm. . na. . . szóval erdei földutakon, kerülővel hátulról mégis. . . Amikor kiértem a kastély platjára, megszámlálhatatlan nyuszi szaladgált ijedten szanaszét, ebből azért arra következtettem, hogy lám, lám, ezek szerint nincsenek a területen eleresztett vérebek. Legfeljebb lelőnek egy ablakból, de előtte talán figyelmeztetnek magyarul vagy olaszul. Egyébként gyönyörű a hely, te is látod, úgy becsüld meg a képeket, hogy az Ugor user az életét kockáztatta értük, hihetetlenül szépen rendbehozott, gondozott park, árnyas kerti díszek, szóval szép a világ errefelé, akinek ez adatott. Aztán szerencsésen kijutottam onnan, ahogy jöttem.
Érdekes
2025. augusztus 30.egyedül járt itt 45Tatárszentgyörgyön, ahol hiányolni szoktam a hírhedt romagyilkosságok emlékművét. van egy domb. Korábban talán nem volt funkciója, meg nincs itt templom, nincsenek stációk, csak egy kereszt került ide, korpusz ugye nem látható, a latrok is csak egy-egy oszloppal vannak szimbolikusan ábrázolva. Itt, ezen a helyen, talán ez a legsokatmondóbb emlékeztető.
2025. augusztus 30.egyedül járt itt 35 Barcson, annál a nagy körforgalomnál, amelyikből a határra vezet az út, ott áll ez az étterem éppen. Ebédidő, arra jártam, egy próbát megér. Ritka barátságtalan egy hely. Két nő szolgál fel, egy szőkébb és idősebb, meg egy fiatalabb, magasabb, olyan kelletlenül kérdezte meg az ajtóban az idősebb, hogy tessék, mi akarok, hogy azonnal vissza akartam kérdezni, hogy meleg van?
Vagy ennyire utálja a munkáját? Ok, hát ebédelni szerettem volna, le is ültem egy asztalhoz, étlap, éhes is voltam, egy csirkemájas ragulevest kértem, meg utána bélszínt pirított gombával. Érdekes, erre mintha megenyhült volna a nő arca. megkaptam a levest, nem túl soká, tele volt a tányér rendesen. mindenféle zöldségek, meg még csirkemájak is, ennek ellenére teljesen ízetlen volt az egész. Ez még nem lett volna akkora baj, de a bélszín, burgonya, gomba ugyanígy. . . itt nincs szakács? Vagy annak sincs kedve főzni? Viszont mennyiségre elég sok volt, a három nagyobb húsból kettőt ettem meg, a harmadikat egy kis műanyag tálkában elcsomagoltattam, plusz 100 forintért. Amúgy összesen 10400 forintot fizettem, szervízdíj, borravaló nélkül. De, miután rossz emlék, hát most soknak érzem az árát.
Érdekes
2025. augusztus 30.egyedül járt itt 45 Volt ennek a szobornak küldetése, valamikor a magyar-jugoszláv barátságot jelképezte, egy ideig meg a horvát-magyar barátságot. Hát, csak átnevezzük, oszt annyi, úgy is jó. Viszont a szobor tényleg jó, a városban úgy hívják, "kóló", a balkáni táncra utalva, akivel beszéltem, így emlegette.
Az volt az alapkoncepció, hogy a hat táncosból három errefelé néz, három meg arra, tehát bárki, bárhonnan jön a határra, annak táncolnak éppen üdvözlésképpen. Jó gondolat. De közben ránkszakadt a schengeni övezet, ami egyáltalán nem baj, csak a táncosoknak. Néztem a határon, ma már mindenki megállás nélkül húz át, senki nem nézeget semmiféle szobrot. Szóval ők csak táncolnak tovább a senki földjén, senkinek. Eltöltöttem itt egy negyedórát, beszélgetem egy öreggel, aki a határátlépő árnyékában ül, valamit talán árul, de kinek, amikor itt már nem áll meg senki, kérdeztem a WC-t, mert kellett volna, nem, nincs már itt semmi, áram sincs, vízvezeték sem működik, minden be van zárva, porlad a régi félelmetes határ. Nem is forgalmas, az emberek már nem erre járnak délre. De a táncosok csak táncolnak tovább.
2025. augusztus 30.a párjával járt itt 35 Szóval, a tapolcai Tesco parkolójában van egy régóta ott állomásozó mobilüzlet, amiből grillcsirkét árulnak. Nagyon hangzatosan az az ütős szlogen még mellé, hogy hát parajdi sóval van ám ez. Valami wassalbertizálódott vidéken biztos nagyon nyerő ez a szöveg, feltételezem, hogy a görög tengeri vagy a himalájai só az valami idegenszívű méreg.
De hát mi is a korban élünk, nem vonhatjuk ki magunkat annak hatásai alól, szóval vettünk még nyár elején, csak elfejeltettem akkor említeni, de most a gyrosos bódéról eszembe jutott, azt hiszem, a beszélgetés a hölggyel kedves volt, baráti, a grillcsirke otthon kibontva egyáltalán nem volt rossz, és még drágának sem tűnt. Ennél nem tudnék róla sokkal többet mesélni.
22 fotózott hely / 2 oldalon