Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
2024. június 26.egyedül járt itt 55 Sok baleset, tragédia esett az idők során, melyek olyan fájdalmasak voltak, hogy emlékművet emeltek a megmaradottak az elveszettek emlékére. Ilyen többek között a Fejér megyei közúti baleseti emlékhely is, 1977. április 30-án itt ütközött össze egy teherautó egy autóbusszal, aminek következtében négy fiatal lány, akik nemsokára átvehették volna tanári diplomáikat, elköltöztek erről a világról.
A nevüket őrző emléket a szülő emelték, az oszlopon látható meghasadt gömböt meg a megye, ami az adott országrész területén bekövetkezett összes tragédiának is emléket állít. Az oszlop oldalára évente felkerül az új adat, és csak reménykedni lehet abban, hogy lesznek, akik megállnak itt, lesznek, akik elgondolkodnak ezen, és lesznek, akikre ez úgy hat majd, hogy óvatosabban kezelik a kezük alatt futó gyilkos lóerőket.
Érdekes
2024. június 25.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Tegnap csak úgy erre sétáltam, aztán eszembe jutott, hogy ZigZag írta, hogy minden nap nyitva van, hát persze, hogy bementem. Ez a tér, mármint a templom előtti térség arról is nevezetes, hogy Baranyi Krisztina jóvoltából ez a kerület adott a legtöbbször otthont az ukrán menekültekkel kapcsolatos rendezvényeknek, pont itt, és amikor tehettem, én is itt voltam.
Most meg csak úgy az egyetemes egyházért, meg az épületért. Kb. 8-an, 10-en voltunk a templomban, eléggé elszórtan, mindenki önmagában volt, meg a hely szellemével, nem tömörült senki, csendes idők ezek. Az oldalajtó tárva-nyitva, a kánikula is bejön rajta, nem ad hűst az Isten háza. Egy félórás lelkimosás után felálltam, körbesétáltam, nagyon nagy csend volt, bárki megmozdult, megreccsent egy pad valahol, azonnal felhívta az illetőre a figyelmet. Eléggé dísztelen a belső tér, mármint a templomok többségéhez viszonyítva, nincs az a túlcicomázottság, csak egy kis visszafogott, belső áhítat. Jó hely ez, nem is emlékszem, mikor voltam utoljára itt bent.
2024. június 25.egyedül járt itt 55 Valamit ettem a körúton és mentem tovább, hogy innék is talán, ha találok valamit. Ez a hely útbaesett, és nem is nagyon kellett rajta töprengeni, hogy akkor ide be. Három asztal árválkodik a körút járdáján is, de azért oda mégsem.
Bent csend, béke, aztán tényleg kedves fogadtatás, a szőke lány úgy fogadta a vendéget, ahogy máshol is kellene, Abszolút nyitott, együttműködő kapcsolat, még ha rövid ideig is tartott. Megbeszélgettünk mindent, hogy mit ennék, mihez lenne kedvem, végül italt kértem, ami limonádé lett, aztán fagylaltos jeges kávét, ez is ajánlat volt, elfogadtam, nem bántam meg. Nagyon finom volt minden, meg voltam elégedve, ami a képen van, azért 3000 forintot fizettem, Tehát kétszer 1500. . . jó találat volt, jó hangulat, hozzátett a délutánhoz.
Érdekes
2024. június 25.egyedül járt itt 45Évekkel ezelőtt - legalábbis azoknak, akik ismerik és szeretik Budapest apró titkait, érdekességeit - nagy keserűség volt, amikor ellopták a Lisa Simpson miniszobrot a Margit híd pesti hídfőjétől, oda volt applikálva, láthatóan kötözve az animációs filmekből ismert kis hős az egyik lámpaoszlophoz, a 2-es villamos végállomásánál.
Mondjuk, azóta barbár "gyűjtők" több Kolodko-miniszobrot is elloptak, valaki sportot űz ebből az éjszakákban. De Lisa most megjelent újra, még mindig oda van kötözve, csak most valahol máshol található a 2-es villamos vonalán. Kisebbnek tűnik, mint hajdani önmaga, de őszintén reméljük, most már nem lopják el.
2024. június 21.egyedül járt itt 55 Hát, a Gdansk önmagában egy fogalom. A lengyel város is a Balti-tenger partján, meg a budapesti Bartók Bélán lévő Gdansk is. Ritkán vagy nyitva, azaz inkább később nyit ki mindig, bár néha váratlan időpontokban is látogatható. Ilyen volt ma is, Kérdezték is többen Marzenát, hogy mi van, hogy-hogy? Ilyen korán?
De nem baj, jó az, tényleg igaz, amit a kollégák leírtak, ez egy imádható kulturközeg, lengyel könyvek, lapok, folyóiratok, Marzena töri picit a magyart, de remek társaság, az biztos. Sört, bort, vodkát rendelhetsz a pici pultból, a sört azt direkt nekik töltik, szóval Gdansk-márkájú házsörét ittam, jól is esett. A bentlévők egyformák, egy bizonyos közeg összetevői, szakállas, néha kopasz emberek, szavaik alapján mind szabad értelmiség, vagy valami hasonló. A lengyel szabadságvágy sokszor volt párhuzamos a magyarral, jó időket meg rossz időket is szinte egymás mellett, alatt/felett éltünk, a rendszerváltás idejének szolidaritása is Gdanskhoz fűződik, meg egyszerre szenvedtük el a visszatámadó lábszagú népnemzetieskedést, nacionalizmust, meg talán a nyűg újbóli levetése után is egymásra találunk megint. Adná az ég a békés, közös Európát, a felvilágosult szabad embert, és megint járjunk egymáshoz, lengyel-magyar két jó barát! Egyébként egy üveg Gdansk 1100 forint. De megéri.
2024. június 21.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Némi töprengésre adott okot, hogy ma hol egyek valamit kora délután, aztán soroltam magamnak a jobbnál jobb, meg a rosszabbnál rosszabb helyeket, és közben rájöttem, hogy a Szatyorban meg már milyen régen voltam? Na, de rendes dolog ez? Nem. Szóval, kánikula ide vagy oda, zarándoklat a Szatyorba. Jó hely az!
De kb, az a "légkondicionálás", hogy tárva-nyitva vannak az ajtók. Két-három asztal közül választhattam, egyedül mindig ki van ennek téve az ember, hogy csak szűkebb választási lehetőségei vannak. De így is megvoltam vele, nem panaszkodom. Étlapról a húsleves lett nekem a befutó, meg valami izgalmas rakottkrumpli, ok, bevallom, ez volt a legolcsóbb a főételek között, én meg nem vagyok valami tehetős nagyarc, tehát jó lesz nekem az. Külön kolbászt kérek rá? Nem. Így azután az lett, hogy kértem egy krigli Krusovicét is, meg is érkezett Szatyor feliratú korsóban, amire ilyen riasztó dolgok voltak írva, hogy Soproni, de a sör nem volt valami friss, ez volt a mai ebéd gyenge láncszeme. Meg az, hogy kihozta a srác és letette balkézre nekem. Egyébként, ezt leszámítva kifogástalan volt a felszolgálás. A leves szépen szervírozva, a lé külön kis kancsóból hozzáöntve, és pompás volt minden kanál. Élmény. A második is, a tömör kis rakottkrumpli, elgondoltam, hogy levesemet is fürjtojáskákkal ettem, meg krumplicskámat is, tehát ma ilyen kis fürj-napom van. Meg voltam elégedve az ebéddel, a sör az meg. . . szóval az kilógott kicsit. Mindennek ára pedig: Krusovice Svetle 1290, Tyúkhúsleves 2890, rakott burgonya fürjtojással és parmezánnal 3790, a szervízdíj meg 1036. A hely jó, jó a konyha, menjetek, egyetek bátran!
2024. június 21.egyedül járt itt 35 Túrkevén mászkáltam, valahol a nagy füves tér partján találtam nagy parkolóhelyet, meg a sarokban ezt az emlékművet. Viszonylag újnak, frissnek tűnt, az, hogy közvetlenül az önkormányzat előtt áll, kicsit meg is határozza az okát és küldetését, nem olyan bonyolult az üzentet, hát Trianon, na.
Nem túl fantáziadús, két oszlopon ücsörgő angyal tartja a koronát. . . hogy ez miért Trianon, az nem annyira jött nekem össze, Mert még ha valamilyen koronázási ceremónia, akkor ok. De nem is ez a lényeg. Én, jószívű balek, megnézem a Google térképén, hogy fent van-e, hát nincs, így aztán kezdeményezem, hogy legyen. Elfogadták, fényképet feltöltök bizonyságul. Na, erre puff, már képen is vágtak, azonnal letiltott a Google, törölték a képeimet, és kaptam valami zengő dörgedelmet, hogy megsértettem a meztelenségre, szexre vonatkozó közöségi szabályokat. Aztán kapálóztam, fellebbeztem persze, és végül rehabilitáltak. Nos, nekem ez maradt meg erről személyes emlékként.
Érdekes
Érdekes, hogy valaki valamiért felkérte ezt a szobrot ide valamikor, de nem értékelte soha. Én itt találtam a lapon, aztán elmentem és megtaláltam a valóságban is. Nem sok tudható volt róla, leginkább az, hogy 1969-ben állították fel, és, hogy alkotója, Pándi Kis János valami József Attilához méltót akart alkotni itt.
Nos, ha a költő hangszere a nyelvezete, a múzsa hangszere is lehet a lant, és az információtól függetlenül, nekem is ez jutott eszembe, hiszen a vers zene, ez a szobor meg József Attila emlékművétől alig nem mesze áll. A kor meg valószínű szocialista, a szobor stílusa is annak a kornak az aktjaira hajaz. De szép a nő, jó, hogy itt van, esztétikus, és minden ilyent meg kell csodálnunk, amíg egy elmebeteg bigott le nem fóliázza.
2024. június 21.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Mert lássuk csak. . . . gondoltam, hogy az ittjartam alapján beugrom ide, a mások által magasztalt cukrászdába. Úgy jól is néz ki, meg nem annyira jól is. Amolyan laza, közösségi tér, van egy játszótere a ház mellett, ott hancurozik egy rakat gyerek, szülői pislantások közepette. Páran nyalogatnak ezt-azt a kinti teraszon, mások meg süteményt visznek haza.
Szép a pult, a sütemények vonzók. Sorrakerülök. Mondom, hogy fagylaltot szeretnék enni, itt, helyben. A szőke nő indokolatlanul nyersen elhajtott, hogy ide akkor jöjjek, ha süteményt akarok, a fagylaltért meg menjek a fagylalthoz. Láttam ám, hogy a fagylalt az kitelepült, a házon kívülre, a játszótér bejáratához. Okos döntés. Az ott álló férfi már nem volt annyira barátságtalan, megbeszéltük, hogy három gombócot kérek, és itt, helyben. Papírpohárkában kaptam, de kérhettem volna üvegpohárba is. Mangót kértem, kókuszt, meg még valamit, 500 forint gombóconként. Beültem enni, és tényleg nagyon finom a fagylalt. A férfi később bejött és rákérdezett, hogy hogyan ízlik? Ez egy jópont, meg is dicsértem a fagyit. Azután mélyebb merítést gondoltam, lássuk csak a sütiket is, sok mentes volt közülük, de nem voltak drágák. Itt már a barnább hölgy szolgált ki és egyáltalán nem volt barátságtalan, sőt. Mangós-maracujás szeletkét kértem, nem bántam meg, hozzá Pepsi zero colát, azt hiszem, Pepsiből még nem ittam soha zerót. A sütemény 1300 forint volt, A hely, a futó rosszabb benyomás ellenére magasan ugorja az ötöst, az igazán ajánlott kategória.
2024. június 21.egyedül járt itt 55 Nem a látnivaló kapott ötöst, hanem az emlék. Ott töketlenkedtem a településen, valójában az Árpád-kori templomba való bebocsájtást vadásztam, eredménytelenül, aztán a helytörténeti gyűjteményt akartam valakivel kinyittatni, az sem sikerült. Azt mondta valaki, hogy a kulcsok őre már olyan öreg, hogy nem fog lejönni.
De nem lehetek ennyire szerencsétlen. . . hát ez a templom? Ez az ütött-kopott református, nem az a kicsicsásított Árpád-kori. . . na, erre valakinek beugrott, hogy hát itthon lehet az a néni, aki kinyithatja. . . Na, már vonultunk oda a kertkapuhoz, édes néni előjött, és nem sok idő múlva már hozta is a kulcsot, én meg bejutottam. De előtte körbetáncoltam a templomot, hogy megnézzem minden oldalról. A torony alatti főbejáratot valószínűleg nem használja senki semmire régóta. Szóval, oldalról mentünk be. Kívül elég kopott az épület, bent azért jobban rendbe van rakva. Bár. . . Hát, szóval, valaha nagy hitélet volt itt, volt idő, amikor megtöltötték mindkét karzatot is az idetartozók. . . de most már. . . és itt omlik rád a pusztulás fájdalma: néha-néha errejár egy lelkésznő és tart Istentiszteletet, de már a legjobb eseteben is csak négyen-öten vannak a hallgatóság, mind ilyen idős ember, ott ülnek olyankor a bejárat mellett első két padban, ahol a könyvek is vannak. valahogy átéreztem. . . jártam már nem is egy, ilyen utolsókat rúgó templomban. És ami még ezzel együtt jár. . . azt mondja édes néni, hogy ők már olyan öregek, hogy nem tudnak felmenni a karzatra takarítani, de én azért felmentem persze. Hűű, hát ilyent! ! Millió és millió református légy teteme porlad a padokon, padok között, az elmúlásnak ilyen tömegben már szaga van, édeskés rovarhalál, a fehérjék azért csak bomlanak, és szinte zizeg az elmúlás, a sok pici testből kiszakadó millió lélek egy ideig még a porhüvelye körül keringhet. Rendkívüli élmény a halál és az élet temploma végóráiban járni. Nem tudom, hogy rajtam kívül bárki kíváncsi-e ilyen bizarr helyekre, valószín én vagyok itt a főreformátus vagy templomokban kísértő entitás, de nekem beleült az agyamba rendesen ez a hely.