Népszerű író még 183 hasznos szavazat kell
Érdekes
2023. június 14.a párjával járt itt 45 Nem kis örömmel fedeztem fel Tevelben a Lourdes-i kápolnát. barlangot (hol mikor melyik fogalom használatos), mivel kedvenc vadászterületem a Lourdes-. i barlangok látogatása, gyűjtése. Ráadásul erről nem is tudtam, csak belebotlottam. Szóval, ott, ahol a helyi Ulmer Schachtel fészkel, van egy másik külföldi vonatkozás is, a német hajó mellett a francia barlang izraeli szenttel.
A templomdomb aljába vájták az 1930-as években. Belül a berendezés a többi hasonlóhoz képest meglehetősen puritán, semmi sziporkázó neon angyalkák, bazári giccsözön, csak a natúr, festetlen Mária és a szinten színtelen Benadette. Szokásával ellentétben, itt a szobortól jobbra térdel, ha szemből nézzük. Pedig Bernadette vagy nincs vagy balos, hagyományosan. De ez teszi különlegessé talán a helyet, szép kis kerítést is építettek köré, meg a kapuja is kovácsoltvas és szépen zárt.
Érdekes
2023. június 13.a párjával járt itt 45 Nos, azt hiszem, vannak az országban sokkal ismertebb, bőséges legendakörrel rendelkező betyárok, Rigac Jancsi inkább valami helyi sajátosság, bár az igaz, hogy két megye zsandárja üldözte sokáig. Kelet-európai vintage eastern. Volt egy bandája is, 13 tagot számlált, azzal zúztak a környéken. Ez volt - állítólag - a kedvenc pihenőhelye, ahol most is áll.
Ez pedig a nagy felirat éppen, ahogy Alsómocsoládra betérünk az országút felől. Én is megállta ott nézelődni. Rigac Jancsi némán tűrte.
Érdekes
2023. június 13.egyedül járt itt 45 Alsómocsoládon rengeteg faszobor van, elég gazdag a falu képzőművészeti felhozatala, így említsük meg Vilma kisasszonyt is, aki a templom bejárata előtt sétál mozdulatlanul. Közben olvas. A történet úgy kezdődik, hogy a Perczel-Sztankovánszky család anyagi támogatásával épült fel a templom, amit Szent Andrásról kereszteltek el, csak a manó tudja, hogy miért.
No és ez az ifjú hölgy, aki itt még Vilma kisasszonyként sétál, Perczel Vilma lévén később báró Majthényi Józsefné lett, és a sírja a templom mögött található, amikor már se kisasszony nem volt, se báróné, isá por és homou.
Érdekes
2023. június 13.a párjával járt itt 45Nos, Alsómocsolád sem maradhat meg Erzsébet császár- és királyné nélkül, mert már milyen dolog lenne az! Nem tudok róla, hogy a hölgynek bármiféle kötődése lenne a helyhez, ez nem derül ki, de ha már volt itt egy kis hely az út mellett, meg pénz is hozzá, hát legyen. Sisi nagyon szép ebben a szoborképében is, amúgy meg 2013 óta lakik itt és Trischler Ferenc munkája.
Érdekes
2023. június 13.a párjával járt itt 45 Jó, beismerem, itt hibáztam többször is. Mert milyenek az ember beivódott sztereotípiái? Hát, hogy egy ilyen láng. . . az nyilván valami forradalmi ifjúsági napok, de ha nem szocialista, akkor valami 56-os emlékmű, oszt annyi. De nem! Hiába tűnik távoltól olyannak, mint egy helyi felvonulási téren egy úttörőavató center, ez valami más, tényleg láng, tényleg tűzről szól!
Ez a "láng" a település szimbólumává vált. Te tudtad hogy miért? Én nem. Nos, az történt, hogy 1872-ben az itt vasútvonalat építő olasz munkások felgyújtották a falut! Idáig azt hittem, hogy csak a félkegyelmű, részeg olasz szurkolók szoktak gyújtogatni nálunk, vagy olasz vadászok lövik az énekesmadarainkat, de nem, ennek régebbi hagyománya is van! Ennek a faluégésnek állít emléket a láng, és valóban, ha megkerülöd a szobrot, a hátsó részén látszik, hogy ez egy égő ház, az ablaka is tisztán ábrázolt, de annyira bele voltam merülve a történtekbe, hogy azt elfelejtettem lefényképezni. Majd te pótolod, ha arra jársz.
2023. június 13.egyedül járt itt 35 Ez az emlékmű nem így nézett ki eredetileg. Nekem határozottan úgy rémlik, hogy amikor régen láttam, akkor több volt ez ennél a jelenleginél. De most meg nem esküszöm rá, hogy ez milyen régen volt. Megnéztem archív képen, és valóban ott volt az a fácska, ami gyökereivel egy nagy kőbe kapaszkodott, és ráhajlott erre az emlékőre.
Csak hát az volt a bűne, hogy fémből volt. Azt meg a "hálás" utódok gyűjtik, ugyebár. De nem azért, hogy otthon állítsanak emlékművet belőle, hanem azért, hogy fémhulladékként végezze valahol. Ilyen barbár a világ ma is. A megmaradt kő meg a kis, vékony levelekkel ma is ott áll a téren, a leveleken a helyi áldozatok neveivel.
Érdekes
2023. június 13.egyedül járt itt 45 Erdélyi Zsuzsanna néprajztudós szobra hol állhatan jobb helyen, mint az új néprajzi múzeum közelében? Nem is olyan régen avatták. (Még egy hónapja sincs) De mindezen túl nem is volt akárki. A Kossuth-díjas tudós tisztelői szerint a lélek régésze volt. A népi vallásosságot kutatta, a szöveghagyományainkat.
Szobra feltűnően szép embert mutat, de szónak nem a "szép nő" értelmében elsősorban, hanem a tiszta, értelmes, intelligens ember lenyomata.
2023. június 13.egyedül járt itt 55 Nagyon sok 56-os emlékművet láttam már meg véleményeztem is, de hát ez az ország főemlékműve talán ebben a témakörben. Én úgy ítélem meg, hogy a legjobb, a legkifejezőbb. Amíg nem volt körülötte az extrém Néprajzi Múzeum, addig jobban kiemelkedett, hatékonyabb volt vizuálisan.
A zsenialitás a koncepció egyszerűségében rejlik, ez a fajta "egyszerűség" meg mindent tarol. Egyszerűen bámulatos. 2006 darab fémoszlopból készült, 2006-ban állították fel, az üzenet meg egy csoda! Magányos, individuális, rozsdás oszlopok kullognak a végén, a lejtő alján, mert lejt az egész, azaz meredeken ível felfelé, attól függ, honnan nézzük. A különállók aztán egyre közelebb kerülnek egymáshoz, szűkül a térköz, növekszik az egység ereje. Végül összeolvadnak, eggyé válnak, már nem rozsdás, már nem magányos, már fényes acél, tűhegyes, késéles közös akarat! ! Hát ez az, így kell méltóképpen emlékművet faragni! Ez aztán kifejez! Persze, más kérdés, hogy kinek mit fejez ki, ott, ahol még be lehet sétálni az oszlopok közé, a turisták, gyerekek is gyakran bemennek. Esetünkben, utoljára hogy ott voltam, egy napsütötte koradélután, a besűrűsödésnél, ahol már nincs tovább, önfeledten párzott egy ifjú pár, nem is annyira zavartatták magukat, hogy az ember botladozva elment mellettük a vaslabirintusban. Egy negyedóra múlva visszamentem, hogy csinálnék valami fotót mégis, hát még mindig ugyanott tevékenykedtek. . Van, akinek erre is alkalmas az emlékmű és a szabadság.
2023. június 12.egyedül járt itt 35 Nekem ezekkel a Bellozzokkal nincs szerencsém, nem leszünk barátok. Emlékszem, amikor egyszer rászántam magam, milyen hihetetlenül sokat kellet várni, elfogadhatatlan volt az egész működés. Aztán üzenetben ígérték, hogy kárpótolnak, sokezerforintos utalvány. . . sohasem kaptam meg, amikor rákérdeztem, nem válaszoltak. . .
most megint adtam úgy esélyt. A budaörsi Auchan parkolójában nem is olyan régen épült ez a létesítmény,, autós drive része is van, gondolkodtam, hogy na, azt hogyan. . . ha gyalog annyit kellett várni, akkor autóval mi a megoldás? Valami parkolóhelyek vannak kialakítva hátul, meg vannak számozva, ott lehet várni autóstól az elkészülésre. De én inkább leparkoltam és bementem. Milyen tésztából legyen? Ilyenből. Mi legyen benne? Sonka, fokhagyma, ilyenek. . . meg is egyeztünk. Kérek-e hozzá plusz ezt meg azt? Kérek! Te jó ég, mit kértem? Sorszám megvan, és csodák csodája, nem is olyan nagyon soká el is készült az étel, nem volt itt időtlen várakozás, sorszám világít, kisautó visz, mehetek! Szép is volt, gusztusos. Közepesen tele az étterem, de láthatóan bejáratódott, működik, ki-be járnak családostól az emberek, hétköznap. De még olyant! Az ételem olyan hihetetlenül sós volt, amilyent csak elképzelni lehet. Általában sok dolgot megsózok, jobban kedvelem a sós ételeket, de azt azért nem vártam volna. . . mi volt az, amit plusban vettem hozzá? Egy kiló só? ? Rémes volt! Nagyon nyöszörögve ettem meg, amennyit meg tudtam enni belőle, a vastag zsíros pörcös-szalonnás javát meg kivágtam a szemétbe. Alig vártam, hogy valami üdítővel higíthassam a gyomromban a koncentrátumot. Brrr. . . na, ide se jövök többé! Mindez úgy 2100 forintot vett ki a zsebemből.
2023. június 12.egyedül járt itt 45 Olyan kis deja vu érzésem volt, amikor besétáltam a Zöld Küllőbe a Vajdahunyad vára mellett a ligetben, meg voltam róla győződve, hogy én már írtam erről, meg fotókat is tettem fel, de kiderült, hogy nincs. Jéé, nahát. . . szóval gyalog voltam arra, a várban fényképeztem a Kolodko-Drakulát, és jól is esett volna egy kis sör.
Ez a Zöld Küllő elég népszerű hely. amolyan ligeti sajátosság, kiülös, eszegetős, iszogatós de főleg kutyás. Hangulat is rendben. Nem is nagyon zajos, inkább olyan zsongás ez. Cecei szűretlen lágert kértem, és egész jólesett. Na most az, hogy 4 deci csapolt sörért fizetsz 1500 forintot, én már elvesztettem a fonalat, hogy ez most sok vagy kevés. . . mindegy, jólesett. Enni is lehet, olyan kis sorszámozott kérős, egyenként elvihetős sörözői kaja van, de nem ettem, ez a sör volt csak, amiért most benéztem ide.