Népszerű író még 184 hasznos szavazat kell
2022. december 1.egyedül járt itt 35 Ezen a helyen a történelem legutolsó éveiig egy viszonylag magyaros jellegű, nagypultos, tálcás étterem állt, talán a közepesnél jobb kínálattal, úgy rémlik. Most a Mekong folyik a Duna budai partján. Különös egy képződmény ez. Az étlap viszonylag bőséges, a fele eléggé magyaros, a másik fele meg alaposan thais, vietnamis.
De hogy fér ez a kettő? Máshol is láttam ilyen nemzetközi csodákat, nem nagyon vált be. Kérdésem: ki a fene megy be egy vietnami étterembe pörköltet enni nokedlivel vagy rántott húst kérni? ? És van, de igen, van! Egy fiatalabb fiú jött be nem sokkal utánam, és kifejezeten pörköltet kért, jóval később egy középkorú női páros telepedett mellém, na, onnan meg a rántott húst füleseltem meg, és azután ilyen nagyon zavart arccal nézték még az étlapot és az egyik elbizonytalanodva szót adott a dilemmájának: nem kéne egyszer megkóstolni azt a wokot? De ezt úgy mondta, mintha azt mondta volna, hogy ki kéne próbálni egyszer a siklóernyőt vagy a bungee jumpingot. . . A személyzet amúgy délkeletázsiai, kedves, harsány, vidám, fülig mosolygós, és jól beszélnek magyarul is. A berendezés elég sivár, semmilyen. Gyerekjáték, gyereksarok van. WiFi van, elég jó, jelszó a falon. A szezonális dekoráció jellegében amerikai karácsonyi. Jól megfér itt bármi egymással. Pho-t kértem marhahússal, majd tengergyümölcseis Wokot. A leveshez adtak citromot, ecetes fokhagymát, ahogy szokás, meg az asztalon volt csípős mártás is. A pho abszolút felejthető. nem rossz, nem ehetetlen, de semmi örömet nem ad, az átlagos lelketlen alapdarab. Nem soká hozzák az ételt, a konyha több nációra dolgozik folyamatosan. A wokot is megkaptam pont a leves végén, sajnos semmi jót nem mesélhetek róla, igen, volt benne tészta, mogyoró, rákocskák, polipkák is, meg zöldségek, de az íz, aminek örülnék, az a konyhában maradt. Sajnálom. Lelkes látogató lettem volna. Így meg hát Lizához fogok visszajárni a Gárdonyi térre. A kisadag pho 1990 Ft, a rizstésztás wok 2890, a vietnami tea 690 Ft.
2022. december 1.egyedül járt itt 35 Nahát, hogy ide még soha nem írtam, nem is értem. Na, nem mintha az ember bármikor is eljönne ide ebédelni, erre ezer más hely akadna a környéken. De ha például korán reggel a pályaudvaron lődörögsz, mint egy ukrán menekült, azért csak kézenfekvő, praktikus, különös tekintettel arra, hogy a reggeli kínálatuk nagyon jó reggelis nekem, a tojásos-baconos McMuffint például kifejezetten szeretem.
Így történt tegnap is, heti betevő áldozó muffinomra vártak a sorban, mint a hívek a mise végén, közben odajött egy templomszolga, azaz egy lány, izé, nálam is lehet itt útközben rendelni, mondtam is az igét, ő meg nyomkodta a tabletjén, de ettől nem kerültem előbbre, csak kaptam egy cetlit, talán búcsúzcédulát. Ezt kellett belengetnem, mikor a sekrestyés elé kerültem, és végül is a folyamat csak bonyolódott, nem egyszerűsödött. Megkaptam a falatokat, és, mivel a pályaudvaron általában koszos kézzel lődörög az ilyenfajta, mint és (meg mások is) kértem egy kisvillát a krumplihoz. Még 60 forint, szabta ki a penitenciát a ház szolgája, és siváran bekotortam a farzsebembe további obulusokért. Hát ez még nem volt, hogy kértem egy műanyag vagy favillát és 60 forint még. . . na, de a recesszió az recesszió. Egyébként az épület szép, tényleg, a klasszikus nagyok (pl. Eiffel) esze és keze által megalkotott varázslat gyönyörű keretet ad az amerikai-magyar népétkeztetőnek, fogyasztottam és távoztam a síneken a horizont felé.
Érdekes
2022. december 1.egyedül járt itt 45 Amikor először láttam, akkor valami görög legendának véltem. talán a habitusa alapján. Vagy Kahrón átevez a Stüx folyón, újabb holtakért. . . vagy valami helyi halász kievez a Tiszára megnézni a varsákat, akadt-e bele. . . vagy esetleg egy lokális Wesselényi árvizet ment. . . hírt hoz a túloldalról.
De aztán csak utána néztem, ez itt Zounok maga, azaz Szolnok klasszikus névadója. A megye első ispánja. Na, és rossz véget ért a közszolgálati kaland, Gellért püspökkel együtt végezte Budán, Vata és honvédő legényei keze által. A fizikai hely is kalandos, itt állt a szovjet "szivar" gúnynevű emlékmű, majd Lenin pózolt itt darabokig, aztán jött a SUP hátán Zounok, hogy török nevével megajándékozza a várost.
2022. december 1.egyedül járt itt 55 Elkenődve jártam a várost, ez is be van zárva, azt is tatarozzák, oda se lehet bemenni. . . és akkor kinéztem magamnak ezt a három kis múzeumot, amik viszonylag közel vannak egymáshoz, az egyikbe csak sikerül tán. . . az orvosi műszeres zárva volt, október 1-től tartósan. . . fogcsikorgatás. Akkor menjünk tovább.
Naiv művészek, tárva-nyitva a kertkapu! Hopp, beugrottam, mielőtt még ezt is becsukják. Bent a kertben ajtó zárva. Semmi emberi nyom. Átszomorkodtam a játékmúzeumba, ott találtam egy hölgyet, aki mondta, hogy nem, nincs, semmi sincs nyitva. . . magamba rogytam. Megható képet vághattam. Világvége hangulat. Kis idő után a hölgy óvatosan puhatolózott, hogy miért, honnan jött? Messziről? Valóban érdekli? És én, mint a kókadt virág, ha vizet kap, felélénkültem. Na jó, nem bánom, hátul kinyitok, bejöhet. . . kapva kaptam az ajánlaton, és most nem udvariasság vagy szimpla hála, de tényleg nagyon jó volt! Nagyon érdemes volt megküzdeni érte! Az un. "naiv" művészet - ha igazi - annyira lélekközpontú, elementáris, egyszerűbe vési a nagyot, a gondolatot, az autentikus világérzést faragja, festi bele, hogy az ember úgy tallóz közöttük, mint egzotikus viráglelkek között. A hagyományok, a ló, a szabadság, a zabolátlanság, a belső tűz parazsa átüt mindenen. Hogyan lát ő minket? A mi világunkat? A mi történelmünket, ami az övé is, csak másképp? A sors van belevetve mindebbe. Cigánydalok, táncok, lángok martalékai. Nem is részletezném, mert nem tudom. Talán majd pár fotó. . . vagy személyes tapasztalat. Ha nem éreztem volna, hogy talán egy kissé visszaélek a hölgy jóindulatával, még órákig is elnézelődtem volna.
2022. december 1.egyedül járt itt 35 Az XXX Lutzba úgy jutottam el, hogy terv szerint a Musztáng vendéglőt kívántam meglátogatni Budaörsön, de rövid ténfergés után ráeszméltem, hogy itt nem lesz semmiféle evés, itt egy iroda van, egy ember ki is jött és közölte, hogy áá, bezártak már. . . na, itt jött a B terv, párszáz méter, és ott az XXX Lutz, benne az étteremmel.
Üres parkolóhely ezer, alig valaki jár hétköznap kora délután arrafelé. Az étterem az első emeleten van, úgy van megoldva a ház, hogy kénytelen legyél számtalan árúcikk mellett/között elmenni, ha enni akarsz. Ott aztán ki van írva, hogy mozgólépcső műszaki okok miatt. . . így aztán saját, felséges lábaimon fel az emeletre, és visszavándorolni rengeteg csábító és immár emeleti árúcikk között. Az étterem majdnem üres, páran lézengenek csak, a pultban van némi ennivaló, nem széles a választék, de azért választék. Jókai bableves lett csészényi, aztán meg Dubarry szelet. Nincs mit részletezni, a lány kedves volt és segítőkész, az ételek abszolút átlagosak, közepes élvezeti értékkel bírtak, Viszont ez nem egy drága hely, lehet ide jönni máskor is. Visszafelé meg megint a hosszú út kétszer a bútorok között. Ez is az ára a kajának.
2022. december 1.egyedül járt itt 15 A "Nagyanyáink sütödéje" (amit egyébként úgy hívnak, hogy "La Vita" cukrászda) kávézóval szemben, ugyanazon a sarkon, kb. 6-7 méterre a másiktól van egy újabb kávézó is, az Alibi. Rosszkedvűen, de reményekkel tele nyitottam be, miután csúfos kudarcot vallottam a szomszédban, és kifejeztem reményemet, hogy ők még nyitva vannak, délután 5 és 6 óra között vagyunk félúton, és itt biztos kapok majd egy kávét.
A leány háttal nekem, félig hátrafordulva közülte, hogy már átmosta gépet. . . hogyaza! Na, akkor innen is kifordulás és járni tovább a kanosszát, hátha valahol máshol, mégis. . . hogy a tűz vesse fel azt a remek vendégszeretetet! Durva reakcióm erre a ritkán adott egyes.
2022. december 1.egyedül járt itt 15 Itt akkor most kivételesen durva leszek és rosszindulatú. Egyáltalán nem szoktam egyeseket osztogatni merő sértettségből, meg szeszélyből, de délután, 17 óra után beültem ide, mivel, hogy ez egy kávézó, annak hirdeti magát, odamentem a pulthoz, mert hozzám nem jött senki, hiába vártam, és mondtam, hogy süteményt ennék és kávét innék.
. . hát, kávét azt nem, mert több mint félórával a zárás előtt lekapcsolták már a kávégépet. Miközben vendégek még ott ültek és beszélgettek, eszegettek. Mondtam, hogy nem, akkor a sütemény sem kérem, elmentem az asztalomhoz, mérgesen felöltöztem és távoztam.
Érdekes
2022. december 1.egyedül járt itt 45 Azt nem tudom, hogy Anonymus gyerek mit kettesezett le ezen az épületen, de nyilván az ő titka marad. Bátran betámadtam a főbejáratnál, azután ki is nyílt a kapu, egy nehezen mozgó hölgy kérdőn nézett rám, hogy na, mijáratban, vándorlegény, én meg mondtam, hogy múzeumlátogató volnék, instállom.
Hát itt nincs múzeum, de gyanakodtam, hogy valami csak van, és bizony, a Michelangelo szobrok eredeti nagyságú másolatai ott lapulnak valahol fent a sötétben. Végül is jóba lettünk, a hölgy mondta, hogy nosza, másszam csak a lépcsőket, bátran töltsem Istennek kedves idejét, a villanyokat meg emeletenként kapcsolgassam magamnak, mintha otthon lennék. És így is lett. Felkúsztam, szabadon élveztem az időtlen művészet szépségét, a gyönyörű épületben a szobrok titkos kacsintásait, néhányat fényképeztem is, és mikor jóllaktam a látvánnyal lementem s megköszöntem szépen.
2022. december 1.egyedül járt itt 55 1973. januárjának végén 37 ember lelte halált itt a vasút és a közút kereszteződésében. A ködben a buszvezető ráhajtott a sínekre, és akkor már elkerülhetetlen volt a baj. A vonat kettészakította a buszt. Sokáig nem volt emlékműve ennek a borzalomnak, csak 2009 nyarán állítottak mementót ide.
Az utat közben elterelték, hogy elő se fordulhasson újra ugyanez. Ma sokáig kerestem, hogy lássam és lerójam a tiszteletemet, jellemző, hogy az utókor mit tud (vagy nem tud) erről, néhány diákot kérdeztem az utcán a város centrumában, merre is induljak, őszintén csodálkoztak, soha nem hallottak még erről. Még nagyobb meglepetésemre a taxis is csak a fejét csóválta, akihez beszálltam, ő ilyent itt nem tud, nem is hallott róla. Mondtam a címet, Melinda utca közpark, hát úgy sem, arról sem hallott. Na, de némi telefonos segítséggel csak odataláltunk, amit én, a "messziről jött" pesti fontosnak tartottam, más meg nem annyira. Magyarország egyik legsúlyosabb vasúti balesetének helyszínét látogattam meg. Az emlékhelyhez 37 vasúti talpfa vezet fel és 37 csavar tartja a kaput, ami átjáró élet és halál között.
2022. november 29.egyedül járt itt 35 A helyiek által már a felállítása után "meztelen szobor"-nak nevezett alkotás nem itt állt (szobroknál már megszokhattuk), hanem a Hősök terén. Aztán a második világháború után elépakoltak egy szovjet emlékművet. így aztán leköltözött a Tisza partjára. A meztelen szobor tényleg meztelen, még mielőtt köztéri hősökké váltak, aktkiállításon is részt vett az alkotás.
Egy normális bolygón a háborút kirobbantó királyok, császárok, cárok, hadvezérek akasztott tetemét állítanák ki egy város főterére, nálunk nem, itt a nyomorult áldozatoknak állít emléket a két elkötelezett naturista.