Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

10+1 érdekesség: fedezd fel Herceghalom és környéke látnivalóit!

Fedezd fel Herceghalom látnivalóit! Sok szépet hallottál már a városról, úgyhogy elhatároztad, hogy arrafelé veszed az irányt, de nem tudod mit nézz meg? Ne aggódj, levesszük ezt a terhet a válladról, ugyanis ebben a cikkben összegyűjtöttük neked Herceghalom és a környék kihagyhatatlan nevezetességeit!

 

Szállástipp Herceghalmon: a Hotel Abacus mesés ajánlatai várnak!

 

Millecentenáriumi emlékmű

Az emlékmű építésének gondolata már 1995-ben felmerült, de csak egy évvel később, az államalapítás 1100. évfordulójára valósult meg. A két kősziklából álló alkotáson Magyarország és Herceghalom rézből készült címerei, a 896-os és 1996-os évszámok, valamint a "Hazádnak rendületlenül" felirat olvashatók, míg fekvő részén a Kárpát-medence domborulatai formálódnak. Keressétek fel, ha Herceghalmon jártok!

Herceghalom látnivalók - Millecentenáriumi emlékmű (Herceghalom)/ Fotó: ittjártam.hu, UgorHerceghalom látnivalók - Millecentenáriumi emlékmű (Herceghalom)/ Fotó: ittjártam.hu, Ugor

 

 

Víztorony

Az 1952-ben épült víztorony a település egyik legfőbb jelképe, és egyben az egyik legnépszerűbb látnivalója, melynek jellegzetes külsejét nyers téglából kialakított burkolata adja. A 25 méter magas építményt az 1980-as évek folyamán üzemen kívül helyezték, így csak kívülről tekinthető meg.

Herceghalom látnivalók - Víztorony (Herceghalom) / Fotó: ittjártam.hu, UgorHerceghalom látnivalók - Víztorony (Herceghalom) / Fotó: ittjártam.hu, Ugor

 

 

Gesztenyés Park

Herceghalom legnagyobb közhasználatú zöld felülete a felújított park, melyet Árkosi Zsolt tervezett a 70-es években. Az idős fenyőfáiról is ismert terület teljes felújításon esett át az elmúlt években, mely során minőségi burkolatot, utcabútorokat és díszvilágítást kapott. A város egyik legszebb látnivalója tökéletes hely a kikapcsolódásra.

 

Csobogó

Herceghalom és Mehrstetten német község partnerkapcsolatának 10. évfordulójára, 2004-ben kapta a magyar település ajándékként a csobogót, melyet az Ördöglovas lejtő bejáratánál található parkban helyeztek el.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Panoráma, naplemente, koktélok: Budapest top rooftop bárjai
Ha szeretnétek a vacsorátokat különleges élmények között elkölteni, vagy szívesen koktéloznátok a kivilágított Budapest felett, akkor a rooftop teraszok egyike – de akár mindegyike! – a tökéletes döntés! Elhoztuk a budapesti kedvenceinket!

 

 

Trianon emlékmű

A Gesztenyés Parkban található emlékmű Balázs Imre Barna tervei alapján 2014-ben készült el. A kopjafán található motívumok a rovásírás szerint fentről lefelé haladva az 1000-est, a 100-ast és a 10-est szimbolizálják, utalva a Honfoglalás óta eltelt 1110 évre. A műemlék három köve Erdélyből érkezett, melyek az Atya, a Fiú és a Szentlélek hármasságát jelképezik.

 

Enyelgő csikók szobor

Az alkotás a város 50-es évekbeli lótenyésztésben betöltött kiemelkedő szerepének állít emléket. Az ország legjobb anyakancáit fedeztették ügető ménekkel, és utódjaikból versenylovakat neveltek.  Az alumíniumból készült szobor két egymással incselkedő állatot ábrázol, melyet tagolt lépcsőzetes talpazaton tekinthetünk meg.

Herceghalom látnivalók - Enyelgő csikók (Herceghalom)/ Fotó: ittjártam.hu, UgorHerceghalom látnivalók - Enyelgő csikók (Herceghalom)/ Fotó: ittjártam.hu, Ugor

 

 

Temetőkápolna

A kápolna eredetileg halottasháznak épült, de korábbi tulajdonosa, Metternich Paulina közbenjárásával átalakították kápolnává 1904-ben. A második világháború során az orosz katonák lóitatónak használták az épületet, megmentésére a herceghalmi és biatorbágyi lakosok összefogása által került sor 1948-ban, majd a sikeres felújítását követően ugyanebben az évben a felszentelése is megtörtént.

Mutatjuk, hogy hol tudsz egy jót enni, ha megéheznél városnézés közben>>

 

 

Herceghalom környéke is sok izgalmas látnivalót rejt, ezekből is megmutatunk néhányat!

Páty: Csergezán Pál-kilátó

A kilátó a Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 méteres Nagy-Kopaszon várja a látogatókat. A vörösfenyőből készült épület legfelső szintje 18 méterrel van a belépési szint felett, ahová 100 lépcsőfokon lehet feljutni. Az építményben egy időben akár 150 ember is tartózkodhat, tágas belső pihenőinek köszönhetően. A teljes körpanorámának hála tiszta időben a Pilisi-, a Visegrádi- hegység valamint a Mátra vonulataiban gyönyörködhetünk.

Herceghalom látnivalók - Csergezán Pál-kilátó (Páty)Herceghalom látnivalók - Csergezán Pál-kilátó (Páty)

 

 

Etyek: Magyar-kút

A 19. században épült kút a magyar klasszicista építészet egyik gyöngyszeme. Az építmény adta az ivóvizet mind az emberek, mind az állatok részére. Több mint harminc év után, 1990-ben került sor renoválására, melynek során a kialakított környezet teljesen egyedülálló lett a hazai források között.

Herceghalom és környéke látnivalók - Magyar-kút (Etyek)Herceghalom és környéke látnivalók - Magyar-kút (Etyek)

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Habzsi-dőzsi és felfedezőtúra a magyar Hollywoodban: kihagyhatatlan etyeki látnivalók
Magyar Hollywood, Budapest szőlőskertje, menő gasztrofalu. Ezek a becenevek mind jól illenek az élményekben és látnivalókban gazdag Etyekre. Kísérjetek el minket erre a csodálatos belföldi utazásra, ahol filmbe illő kalandok, szemet gyönyörködtető látnivalók, pompás pincesorok, nívós éttermek és pörgős fesztiválok vesznek körül titeket!

 

 

Budakeszi: Magyar Nemzeti Himnusz szobor

Kölcsey Ferenc költeményét, a Himnuszt idéző, 2006 májusában felavatott alkotást V. Majzik Mária képzőművész készítette. A márványból, mészkőből és bronzból készült szobor közepén egy istenalak látható, ezt veszi körül sugaras alakban a vers szövege. A 4 méter magas és 9 méter széles alkotást 21 harang egészíti ki, amin ünnepnapokon a Himnusz szólal meg, míg vasárnaponként a déli harangszó.

Herceghalom és környéke látnivalók - Magyar Nemzeti Himnusz szobor (Budakeszi)/ Fotó: ittjártam.hu, UgorHerceghalom és környéke látnivalók - Magyar Nemzeti Himnusz szobor (Budakeszi)/ Fotó: ittjártam.hu, Ugor

 

 

Zsámbék: Romtemplom

Ha a középkori magyar építészet egyik remekét néznénk meg, a fővároshoz közeli Zsámbékra látogassunk el. Az 1793-ban bekövetkezett hatalmas földrengés hatására a templom nagy része összedőlt, köveit a helyiek elhordták. Renoválása csak 1889-ben kezdődött, a munkák során azonban az akkori gyakorlattól eltérően nem építették vissza az épületet, hanem elsősorban állagmegóvást végeztek. A rom jelenleg is látogatható, falairól csodálatos kilátás nyílik a városra és a környező dombokra.

Herceghalom és környéke látnivalók - Romtemplom (Zsámbék)Herceghalom és környéke látnivalók - Romtemplom (Zsámbék)

Herceghalom és környéke látnivalók - Romtemplom (Zsámbék)Herceghalom és környéke látnivalók - Romtemplom (Zsámbék)

 

Köszönjük a képeket TOP Értékelőnknek, Ugornak!

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Romantikus szállások Budapest környékén
Bármelyik hétvége kiváló ürügy arra, hogy kinézzetek egy romantikus szállást Budapest környékén, ahol kettesben eltölthettek néhány napot. Összegyűjtöttünk nektek 5 olyan helyet, ahova elvonulhattok, hogy a külvilágot kizárva csak egymásra kelljen figyelnetek!

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Akár langusztát is rendelhetünk zellersztéken a Mínima Bistroban, a már kultikus Dionysos Taverna alapítójának új éttermében. A mediterrán ihletésű ízeket gourmet tálalásban, mégis megfizethető árakon kínálják.
A napokban meghívást kaptunk a Dionysos étterem tulajdonosaitól, hogy nézzük meg az újonnan nyílt bisztrójukat az Erzsébet-híd szomszédságában. Kulturális önigazolás Budapest legújabb Görög-fúziós helyén.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.