Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Mesébe illő mandulafavirágzás – Hol kapjuk lencsevégre a legszebbeket?

A Gellért-hegyen ágaskodó, szebbnél szebb virágokat hozó mandulafa az egyik legnépszerűbb tavaszi célpont a budapestiek és a fővárosba érkező kirándulók körében. A csonthéjas termést adó fa egyik legszebb fázisát azonban országszerte sok más helyszínen is megcsodálhatjátok (zömében a Balaton-felvidéken). Készítsd a kamerádat, hiszen lehetetlen kép nélkül hazatérni a mandulavirág-mámorból!

Magyarország a mandula termeszthetőségének északi határán fekszik (a hazai éghajlat nem teljesen elégíti ki a mandulafák biológiai igényeit), mégis viszonylag sok helyszínen felfedezhetjük a világos rózsaszín virágot fejlesztő, rovarporozta gyümölcsfajt. Mivel a mandula az egyik legkorábban virágzó növényfajunk, a tavasz egyik hírnökeként is szoktuk emlegetni. A virágzás kezdetét leginkább az időjárás befolyásolja: a 7-10 Celsius-fokos napi középhőmérséklet már előcsalogathatja a híres szirmokat. Csalogasson hát elő Téged is a jóidő, ragadd meg a kirándulócipődet, a fényképezőgépedet vagy a telefonodat, és örökítsd meg a tavaszi napsugarakkal megszórt virágszirmok szépségét!

 

Gellért-hegy

Mivel mással kezdhetnénk a felsorolást, mint Budapest egyik legnevezetesebb mandulafájával? Nem hiába sokasodnak meg márciusban az Instagram-képfolyamunkban azok a felvételek, amelyekről a Szabadság híd zöldje, a mandulavirágok rózsaszínje, és a főváros ezernyi, napsütötte színe köszön vissza. Gyönyörű pillanat ugyanis, amikor letekintünk a Dunára, a Gellért teret és a Fővám teret összekötő hídra, miközben a tavaszi szél üdítőleg csiklandozza az arcunkat. A Budai-hegység déli lankái egyszer a legkiválóbb szőlőtermesztő helyek közé tartoztak, és mivel a mandulafák Magyarországon azokon a helyeken nőnek szívesen, ahol a szőlők is, talán nem meglepő, hogy miért is ágaskodik a Gellért-hegy oldalában egy titokzatos mandulafa.

Mesébe illő mandulafavirágzás - Gellért-hegy (Budapest)Mesébe illő mandulafavirágzás - Gellért-hegy (Budapest)

 

 

Balatongyörök

Szemet gyönyörködtető fasor húzódik Balatongyörök közelében, a 71-es út mellett. A környéken azonban nemcsak ott láthatunk virágözönt, hanem a becehegyi szőlősorok mentén is, a Szentháromság kápolna közelében. A zamatos borok otthonául szolgáló pincék előtt vagy után fedezd fel a Pap-hegy csúcsán magasodó Batsányi-kilátót is!

 

Szigliget

Mikor adódna jobb alkalom felfedezni a Szigligeti vár történelmi falait, mint kora tavasszal, amikor a környékbeli mandulavirágok rózsaszínre keretezik az ódon épület kőszínű árnyalatait? Szerintünk össze is kötheted a balatongyöröki megállót a szigligeti kalandozással, hiszen mindössze 10 kilométernyi a távolság.

 

Csobánc-hegy

Teljes panorámát szeretnél kapni a Balaton-felvidékről, és mindezt egy rövid túra után? Akkor a Csobánc-hegy a tökéletes választás számodra, ami tavasszal plusz egy csodás színfoltot is ígér. Mielőtt rátérnél a rövid, ám meredek útra, mely Csobánc várának romjaihoz vezet, keresd meg a környék egyik legkülönlegesebb fáját, a mandulát!

 

Mindszentkálla

Ugye te is hallottál már a Mindszentkálla és Szentbékkálla között elterülő Kőtengerről? A Káli-medence egyik leglátogatottabb nevezetességén túl azonban a mesébe illő mandulafavirágzás miatt is érdemes a környéken barangolni.

 

Balatonhenye

Köveskál, Monostorapáti, Kapolcs és Monoszló ölelésében, a Balatontól mindössze 8 kilométerre fekszik Balatonhenye, ahol szintén álomszép virágba borulást láthatsz. És ha már itt jársz, légy szemtanúja a helybéli, 18-19. században épült, népi építészeti emlékeknek is és csodált meg a település örökségeit!

 

Balatonakali

Folytatva a balaton-felvidéki kalandozást, a Balatonakali határában épült borospincék közelében fellelhető, matuzsálemi mandulafákat semmiképpen se hagyd ki! A festői domboldalakról égbe törő fák a helyi mandulatermesztés 100 éves tradícióira emlékeztetnek. Több különös, csavart törzsű, máig termő mandulafával is találkozhatunk ezen a környéken.

Mandulafavirágzás BalatonfüredenMandulafavirágzás Balatonfüreden

 

 

 

Pécs

Tudtad, hogy a Havas Boldogasszony-templom előtt magasodó mandulafát 2019-ben az európai Év Fája verseny nyertesének választották? Kétség sem fér hozzá: a több mint száz éves fa (melyet 1916-ban említenek először a napilapok) csavarodott törzsével, megbabonázó szépségével, az északi széllel való kitartó dacolásával beírta magát a történelembe. Zarándokolj el te is a Havihegyre, és fedezd fel a megyeszékhely egyik legismertebb katolikus temploma előtt égbe törő, rózsaszín csodát! A terület (mind a havihegyi, mind a tettyei rész) 1996-ban került védettség alá, és a híres mandulafán túl olyan növényeknek is otthont ad, mint például a tavaszi hérics, a sárga kövirózsa, vagy a pirítógyökér.

Viráglesre fel! Útravalóul pedig meríts ihletet Janus Pannonius Egy dunántúli mandulafáról című művéből: „Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon,/ Vagy hát oly nehezen vártad az ifju Tavaszt?”

Mesébe illő mandulafavirágzás Magyarországon - Havas Boldogasszony-templomMesébe illő mandulafavirágzás Magyarországon - Havas Boldogasszony-templom

Varázslatos mandulafavirágzás - Havas Boldogasszony-templomVarázslatos mandulafavirágzás - Havas Boldogasszony-templom

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A szaunázás igazi orvosságként hat szervezetünkre, javítja a vérkeringést és az immunrendszert, miközben a méreganyagok távoznak. A naturista szaunákban meztelenül élvezhetjük a forró levegő jótékony hatását, azonban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy minden hely különböző szabályokhoz köti a kabinok textilmentes használatát, ahogy a kukkolás és a másik méregetése is szembe megy az etikettel. Lássuk, hogy idehaza hol van lehetőségünk fürdőruha nélküli szaunázásra!
Kolodko Mihály legújabb mini alkotása ezúttal egy fejhallgató, melyet a budapesti MÜPA előtt helyezett el a főkorlátra akasztva.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.