Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

7+1 izgalmas felfedeznivaló Magyarországon a Hollandi-háztól a dömösi prépostsági romokig

Nem is gondolnánk, hogy kis hazánk mennyi izgalmas felfedeznivalót rejt a mindenki által ismert nevezetességeken kívül. Összegyűjtünk néhány olyan helyet, amiről talán még nem hallottatok, de mindenképpen érdemes felkeresni!

 

Ecséri templomrom, Kővágóörs

Révfülöp két templomrommal is büszkélkedhet; ezek közül az egyik a XII. században épült Ecséri templomrom maradványa Kővágóörsön, mely szabadon látogatható egész évben. A fénykorában impozáns vallási szentély a török hódoltság alatt majdnem teljesen megsemmisült, az elnéptelenedett falu lakói a romokat széthordták. Feltárása az 1960-as években kezdődött meg, majd restaurációja folytatódott a következő évtizedekben is.

Szállásajánlatok Révfülöpön>>

Kirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Ecséri templomrom, KővágóörsKirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Ecséri templomrom, Kővágóörs

 

 

Hollandi-ház, Dég

Dégen, a Festetics-kastély előtt terül el az ország egyik leghatalmasabb angolparkja, mely méretét tekintve a New York-i Central Parkhoz fogható. A kert önmagában is lenyűgöző látványt nyújt hatalmas ősfáival és az itt megtalálható ritka növényekkel, azonban érdemes tovább sétálni a tóparton álló németalföldi stílusban épített, különleges vöröstéglás épülethez, az úgynevezett Hollandi-házhoz, melyet 1891-ben építettek. A korábban csak csónakkal megközelíthető építmény ma már egy fahídon keresztül könnyen elérhető.

Szállásajánlatok a környéken>>

Kirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Hollandi-ház, DégKirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Hollandi-ház, Dég

 

 

Dömösi prépostsági romok, Dömös

A dömösi prépostságot a XII. században Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította, és hamar az Árpád-házi királyok kedvelt központjává vált. A román stílusban épített templom nem élte túl a török kori pusztításokat, azonban meglepő módon altemploma viszonylag épségben fennmaradt, és az 1970-ben kezdődő régészeti feltárások segítségével a mai napra sikeresen helyreállították a korabeli állapotokat. A dömösi épület március és október között szombati napokon óránként tárlatvezetéssel is látogatható.

Szállásajánlatok a környéken>>

Kirándulástippek és látnivalók Magyarországon - dömösi prépostsági romokKirándulástippek és látnivalók Magyarországon - dömösi prépostsági romok

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Romantikus séták hűvösebb napokra – romtemplomok Magyarországon
Izgalmas belegondolni abba, hogy túrázás közben olyan építményeket láthatunk, melyek akár már 800 éve részei a tájképnek. Pontosan ez a helyzet a romtemplomokkal, amik szerte az országban csak arra várnak, hogy felfedezzétek őket. Íme 8 templomrom, amiért érdemes útrakelni.

 

 

Jáki kápolna, Budapest

A Jáki Szent László-kápolna  Budapest egyik jelképének, a Vajdahunyad várának része, melyet az 1800-as évek legvégén építettek, állapotromlása miatt azonban 1904 és 1908 között újraépítésre szorult. Eredetileg könyvtárnak készült, de végül 1925-ben felszentelték, és napjainkban is a magyar katolikus egyház kezeli. Ennek ellenére manapság ritkán használják vallási célokra, pedig korábban XII. Pius és VI. Pál Pápa is tartott szentmisét a templom falai között, mindketten még bíborosként.

Szállásajánlatok Budapesten>>

Kirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Jáki kápolna, BudapestKirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Jáki kápolna, Budapest

 

 

Jézus Szíve-templom, Sóshartyán

A Cserhát lábánál fekvő nógrádi falu, Sóshartyán impozáns látványossága a neogótikus, egyhajós Jézus Szíve-templom, mely mai formájában a XX. század elején épült fel. Az építmény csak gyalogosan megközelíthető, de fehér és vörös színekben pompázó karcsú tornya már messziről észrevehető. A templomot belül a helyi lányok és asszonyok által készített kézimunkák díszítik, azonban ha ezt is szeretnénk megtekinteni, akkor a Községházán kell segítséget kérnünk a bejutáshoz.

Szállásajánlatok a környéken>>

Kirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Jézus Szíve-templom, SóshartyánKirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Jézus Szíve-templom, Sóshartyán

 

 

Szent András plébániatemplom, Tornaszentandrás

A XII. században épült Szent András plébániatemplom ikerszentélyes építészeti megoldása egyedülálló a magyar középkori építmények között, egyes források szerint a II. András felesége kíséretében tartozó merániai építészeknek köszönhető ez a különleges megoldás. A török kor sajnos itt is kíméletlen pusztítást végzett, de már a XVIII. században megkezdődött a tornaszentandrási épület restaurációja. A dombtetőn álló hófehér szentély pártatlan látványt nyújt, a belső rész megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Szállásajánlatok a környéken>>

Kirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Szent András plébániatemplom, TornaszentandrásKirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Szent András plébániatemplom, Tornaszentandrás

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Különleges vidéki szálláshelyek és vendégházak nyomában: lombkuckók, fényűző jurták és Gizi néni dödölléi
Garantáljuk, hogy azonnal kedvet kaptok az utazáshoz, ha elolvassátok legújabb cikkünket. Ezúttal olyan különleges vidéki szálláshelyekről írtunk, ahol jakuzzis jurtákat, mennyei háztáji ételeket, sörfürdős wellnesst és hegyvidéki menedéket is találtok. Hadd mutassunk most nektek ötöt a legjobb vidéki vendégházak közül.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Székesfehérvár Magyarország egyik legnagyobb és legfontosabb városa is egyben. Kevesen tudják róla, de a középkori Magyar királyság fővárosa mellett, koronázó város is volt, így Székesfehérvár múltja elég sokszínű. Ne menjünk el természetesen az élénk sport és kulturális élete mellett sem, hiszen megannyi szabadtéri programmal és kikapcsolódási lehetőséggel várja látogatóit. Tartsatok velünk!
Az ember azt gondolja, hogy Budapesten kívül alig akad gasztronómiai csoda, pedig szép számmal vannak, ha jobban körbe nézünk. Útunk a pécsi „Morzsa” pékségbe és bisztróba vezet. Ha elolvassátok vendégszerzőnk, "M" élménybeszámolóját, 100%, hogy még ma ott akarok reggelizni, ebédelni vagy vacsorázni!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.