Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal

Lassan újra itt a tavasz, és a jó idő érkeztével lehet tervezgetni a szabadtéri programokat. Ha szeretnétek betekintést nyerni abba, hogy miként éltek őseink Magyarországon a korábbi évszázadokban, akkor a skanzeneknél tökéletesebb helyet nem találtok, ezért összegyűjtöttük nektek a legjobb falumúzeumokat!

 

 

Szennai Skanzen - Szenna

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézményeként jött létre Somogy megye egyik kulturális gyöngyszeme, mely a zselici népi építészeti hagyományokat hivatott bemutatni. A Szennai Skanzenben a lakóépületek mellett három szőlőhegyi pince, két szakrális kisemlék, valamint a mezőgazdasági gépeknek helyett adó gépszín látható.

Szállásajánlatok Szenna környékén>>

Figyelem! A Szennai Skanzen 2023. március 1-től fogadja a látogatókat.

7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Szennai Skanzen, ittjartam.hu7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Szennai Skanzen, ittjartam.hu

 

 

Őrségi Népi Műemlékegyüttes (Pityerszeri Skanzen) - Szalafő

Az Őriszentpétertől 8 kilométerre fekvő település az Őrség hagyományőrző örökségének ékes bizonyítéka. Az itt található szerek – melyek a korábbi őrök telephelyei voltak – több kilométerre helyezkednek el egymástól, itt 2-3 eredeti állapotában fennmaradt portát találunk. Olyan történelmi emlékekkel ismerkedhetünk meg a Pityerszeri Skanzenben, mint az emeletes kástu, vagy a csak itt látható kerekített házak, melyek korabeli berendezési tárgyai a XX. századi Magyarország vidéki életébe engednek betekintést.

Szállásajánlatok Szalafő környékén>>

Figyelem! Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes 2023. április 1-jén nyit ki.

7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 nemzeti parkunk, melyek mind mesés titkot rejtenek
Szerencsére Magyarországon bármerre indulunk, biztosan csodaszép természeti kincsekbe és kalandokba botlunk majd. Nem csoda, hogy 10 varázslatos nemzeti parkot őriznek a határaink, melyeknek most a titkait is eláruljuk.

 

 

Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza

A Nyíregyházán található szabadtéri kiállítás egy igazából soha nem létezett falu hiteles mását mutatja be. A múzeumfalu egy 19. századi falusi miliőbe repít vissza, ahol megismerhetjük hogyan élt abban az időben a paraszti, illetve vidéki kisnemesi réteg, mivel foglalkoztak, mit ettek, milyen szokásaik voltak. Emellett beülhetünk a régi iskola padjaiba, meglátogathatunk egy kovácsműhelyt, vagy betérhetünk egy fakazettás templomba is, de mindezt csak a március közepi nyitást követően.

Szállásajánlatok Nyíregyházán>>

Figyelem! A Sóstói Múzeumfalu 2023. március 12-én nyit ki.

7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Sóstói Múzeumfalu (Nyíregyháza)7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Sóstói Múzeumfalu (Nyíregyháza)

7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Sóstói Múzeumfalu (Nyíregyháza)7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Sóstói Múzeumfalu (Nyíregyháza)

 

 

Vasi Skanzen - Szombathely

Egy komplett XVIII. századi falu képe tárul a szemünk elé, ha a Vasi Skanzent választjuk úti célnak. Sétálhatunk a főutcán, körbejárhatjuk a Cákról áttelepített szabadkéményes kovácsműhelyt, vagy a Pornóapátiból származó füstöskonyhás német házat. A falumúzeumban a mai napig őshonos háziállatokat tartanak, és a népi gyógyászatban használt növényeket termesztenek, a falu szőlőhegyére pedig régi szőlő- és gyümölcsfajtákat telepítettek. A múzeum kézműves programjai ez év április elsejétől újra felkereshetőek.

Szállásajánlatok Szombathelyen>>

Figyelem! A Vasi Skanzen 2023. április 1-jén nyit ki.

7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Vasi Skanzen (Szombathely)7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Vasi Skanzen (Szombathely)

7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Vasi Skanzen (Szombathely)7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Vasi Skanzen (Szombathely)

 

 

Göcseji Falumúzeum - Zalaegerszeg

Ha Zalaegerszeg felé kirándulunk, mindenképpen érdemes az egész évben nyitva tartó Göcseji Falumúzeumot felvennünk a megnézendők listájára. A több mint 40 építményt és a több száz berendezési tárgyból álló tárlatot 20 zalai településről szállították a helyszínre. A Magyarországon is egyedinek számító gyűjteményt fatemplom, istállók, pálinkafőző kunyhók és egy vízimalom alkotja. A fogadóépület emeletén lévő kiállítás a Kárpát-medence népviseletével foglalkozik, mely felöltöztetett babákon mutatja be a régi öltözködési szokásokat.

Szállásajánlatok Zalaegerszegen>>

Figyelem! A Göcseji Falumúzeum egész évben nyitva tart.

7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Göcseji Falumúzeum, ittjartam.hu7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Göcseji Falumúzeum, ittjartam.hu

7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Göcseji Falumúzeum, ittjartam.hu7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Göcseji Falumúzeum, ittjartam.hu

 

 

Hollókői Falumúzeum - Hollókő

A világörökség részét képező hollókői ófalu egy XX. századi palóc település építészeti képét idézi fel. A sárral tapasztott, fehérre meszelt régi parasztházak állandó népi kiállítótérként működnek, a balassagyarmati Palóc Múzeum szakemberei egy gyermekével és nagyszüleivel együtt élő fiatal házaspár lakását alkották meg. A főutca közepén helyet kapott templom mindenki számára ismerős lehet, de aki még nem járt itt, annak a jó időt sem kell megvárnia, hiszen egész évben megtekinthető a skanzen. Szállásajánlatok Hollókő környékén>>

Figyelem! A Hollókői Falumúzeum egész évben látogatható.

7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Hollókő Ófalu, ittjartam.hu7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Hollókő Ófalu, ittjartam.hu

7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Hollókői Falumúzeum, ittjartam.hu7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Fotó: Hollókői Falumúzeum, ittjartam.hu

 

 

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szentendre

A Szentrendrei Skanzen a Dunakanyar egyik legnépszerűbb látnivalója, és 65 hektáros területével Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma. Az eredeti, illetve utólagosan hozzáépített lakó- es gazdasági épületeken, malmokon és templomokon keresztül megelevenedik a korabeli magyar népi élet, mely tájegységekre tagolva a XVIII-XX. század időszakát öleli fel. Állandó és időszakos kiállításokkal idén március 15-én nyitnak ki egy nap erejéig, de április 1-től újból a rendes évi nyitva tartás szerint várják az érdeklődőket.

Szállásajánlatok Szentendrén>>

7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szentendre7 skanzen Magyarországon, amit érdemes meglátogatnod tavasszal - Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szentendre

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A vadregényes Bükk-vidékre, a szelíd lankák alkotta Gödöllői-dombságra, és a Balaton északi, valamint déli partjára is ellátogattunk, hogy bemutassuk nektek Magyarország 5 ámulatba ejtő kilátóját. Szemléljétek meg az apró falvakat, a sejtelmes hegyvonulatokat, a kies völgyeket és a magyar tenger ékességeit madártávlatból!
Ezúttal nem annyira nehéz kitalálni, hogy Kolodko Mihály újabb budapesti miniszobra merre található, ugyanis a Keleti Pályaudvar látható a fotó hátterében.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.