Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

10 nemzeti parkunk, melyek mind mesés titkot rejtenek

Szerencsére Magyarországon bármerre indulunk, biztosan csodaszép természeti kincsekbe és kalandokba botlunk majd. Nem csoda, hogy 10 varázslatos nemzeti parkot őriznek a határaink, melyeknek most a titkait is eláruljuk.

 

A magyar ugar: Hortobágyi Nemzeti Park

Székhely: Debrecen

Végtelenbe nyúló rónák feszülnek a Hortobágyi Nemzeti Park területén, ahol a szinte tökéletes síkságot csak a kanyargó Tisza, a szürkemarha gulyák és az elvétve felbukkanó gémeskutak törik meg. Keresd fel a Kilenclyukú hidat, ahol az évente megrendezett Hídi vásáron válogathatsz majd a hagyományos kézműves portékák közül, vagy célozd meg a Tisza-tó varázslatos világát, amihez a Poroszlón felépített Tisza-tavi Ökocentrumban kerülhetsz közelebb!

Nézd meg a legjobb Debreceni szálláslehetőségeket>>
Egyél egy jót Debrecenben>>

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park IgazgatóságFotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 

Ösvények a múltba és a természetbe: Kiskunsági Nemzeti Park

Székhely: Kecskemét

Szikes puszták, homokbuckák, ártéri erdők, mocsarak… ugye, hogy milyen változatos a Kiskunsági Nemzeti Park területe? Nem csoda, hogy rengeteg gyönyörű állat és növény faj lelt itt otthonra. Erre portyázik a túzok vagy a kék vércse, az izsáki Kolon-tó mentén pedig nagy kócsagot és szürke gémet is láthatsz. Amit viszont semmiképp ne hagyj ki, az az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, ahol a hatalmas, Feszty-körkép mesél a honfoglalásról. Tárd fel a múlt titkait, juss ki a csillagösvény labirintusból, ismerd meg a betyárvilágot és a többi szuper programot, ami itt vár rád!

Nézd meg a legjobb Kecskeméti szálláslehetőségeket>>
Egyél egy jót Kecskeméten>>

Az Ópusztaszeri gyógynövényházban vásárolhatunk a helyi kézműves termékekből isAz Ópusztaszeri gyógynövényházban vásárolhatunk a helyi kézműves termékekből is

 

Festeni sem lehetne szebbet: Bükki Nemzeti Park

Székhely: Eger

Az ország talán legvadregényesebb vidéke a vízesésekkel, várromokkal, erdőkkel, hegyekkel tarkított Bükki Nemzeti Park. Itt járva téged is elvarázsol majd Hollókő Ófaluja, vagy az Ipolytarnóci Ősmaradványok lenyűgöző kiállítása, ahol egy szuper lombkorona ösvény is helyet kapott. Túrázóknak a fantasztikus Bélkő-hegy mesebeli mészkősziklájának meghódítását javasoljuk, ha a föld alatt is tennél egy kirándulást, akkor a Lillafüredi Szent István- vagy az Anna-barlangot látogasd meg! Ha pedig az összes szögből lefotóztad az itteni vízesést, érdemes felkeresni Szilvásváradot is, mert a Szalajka-völgyben isteni pisztrángot ehetsz és jókat kirándulhatsz!

Szállás tippünk: A Hotel Szent István közel Eger belvárosához, hatezer négyzetméteres parkosított zöld területen fekszik. Wellness részlegén 5 beltéri medencében lazíthatnak a vendégek, akiknek pihenését  finn szauna, sóterápis bioszauna, tradicionális gőzfürdő és aromakabin is szolgálja.

Nézd meg a Hotel Szent István ajánlatait>>
Egyél egy jót Egerben>>

Hollókőre lépve egy népmesében érezheti magát az emberHollókőre lépve egy népmesében érezheti magát az ember

 

Kalandok a föld alatt és a föld fölött: Aggteleki Nemzeti Park

Székhelye: Jósvafő

Erdők, mezők, patakok és harapnivalóan friss levegő – ezek határozzák meg az Aggteleki Nemzeti Park igazi arcát. Erre járva kihagyhatatlan egy túra a Baradla-barlangban, Közép-Európa leghosszabb barlangjában, ahol a cseppkövek között még koncerten is részt vehetsz, ha szeretnél! Addig pedig nem érdemes elköszönnöd Aggtelektől, amíg meg nem másztad az 51 méter magas sziklafalat a bejárat felett, ugyanis a kilátás innen valami elképesztő! Utána feltétlen be kell nézned Jósvafőre, mely hazánk egyik legszebb települése és egyben a Tengerszem-tó otthona. Ha eddig eljöttél, akkor vedd fel a látnivalók listájára Rudabányát is, ugyanis itt található hazánk legmélyebb tava!

Nézd meg a legjobb szálláslehetőségeket Jósvafő környékén>>

Egyél egy jót Jósvafőn>>

A Rudabányai tengerszem eléri a 60 méteres mélységetA Rudabányai tengerszem eléri a 60 méteres mélységet

 

Kenutúrától az őscápák állkapcsáig: Fertő–Hanság Nemzeti Park

Székhelye: Sarród

A természetbarátoknak valódi földi paradicsom a Fertő-Hanság Nemzeti Park területe, ugyanis a sokszínő élővilágot remek és változatos tanösvényeken át lehet bejárni. Légy résen, mert bármikor elhúzhat a fejed felett egy dankasirály vagy elvezethet az utad a legelő racka juhok mellett! Vegyél részt egy 6 kilométeres, páratlan kenu túrán a Vízi Rence Tanösvényen, ahol a környező nádasok, belső tavak és csatornák állat- és növényvilágát fedezheted fel! Amennyiben szárazföldi kirándulásra vágysz, úgy nézz be a Fertőrákosi Kőfejtő és barlangszínházba, ahol csoportos és egyéni barangolásokon is részt vehetsz, ráadásképpen pedig egy hatalmas őscápa állkapcsát is meglesheted közelebbről!

Nézd meg a legjobb szálláslehetőségeket Sarród környékén>>
Egyél egy jót Sarródon>>

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban könnyű hátra hagyni a mindennapi stressztA Fertő-Hanság Nemzeti Parkban könnyű hátra hagyni a mindennapi stresszt

 

Összhangban a természettel: Duna–Dráva Nemzeti Park

Székhelye: Pécs

A vadon szavára lehetsz figyelmes minden lépésnél, ha bemerészkedsz a Duna-Dráva Nemzeti Parkba, melyet a névadó folyók szelnek darabokra. A sok kiránduló útvonal kipróbálása mellett érdemes augusztus végére, szeptember elejére időzíteni a látogatást, ugyanis ekkor igazi szarvasbőgés túrákon is részt vehetsz az esti erdőben. A pörbölyi Ökoturisztikai Központban kerékpárt és kenut is bérelhetsz, ha nem szeretnél gyalogolni vagy befizethetsz egy lovasfogatos kirándulásra! Mondanunk sem kéne, hogy kihagyhatatlan programnak ígérkezik a gemenci kisvasút kipróbálása is.

Szállás tippünk: A Sándor Hotel Pécs történelmi belvárosahoz közel, természetvédelmi területen áll. Így aztán akár városnézésre, akár túrára indulnál, tökéletes választás.  Ha elfáradsz, a beltéri élménymedencében van lehetőséged lazítani, szobádból pedig gyönyörködhetsz a kilátásban a környező hegyekre.

Nézd meg a Sándor Hotel ajánlatait>>
Egyél egy jót Pécsen>>

A Óbányai-völgyet ősszel is érdemes felkeresniA Óbányai-völgyet ősszel is érdemes felkeresni

 

A Kárpát-medence állatvilága egy helyen: Körös–Maros Nemzeti Park

Székhelye: Szarvas

Szeretnéd megismerni a Dél-Tiszántúl csodás kincseit? Akkor nem kell mást tenned, mint felkeresni a szarvasi Körös-Maros Nemzeti Parkot, ahol a Körösvölgyi Állatpark kapuján belépve a Kárpát-medence mesés állatvilága tárul majd a szemed elé. Barangold be az évszázados fák között az Anna-ligetet, majd csodáld meg a vízi és a szárazföldi lakókat testközelből! Ha pedig kerékpáron szeretnéd inkább meghódítani a tájat, akkor erre is lesz lehetőséged a helyszínen. Az interaktív tanösvényt azonban mindenképp ejtsd útba, mert ezt a kalandot a gyerekek és a felnőttek is imádni fogják.

Nézd meg a legjobb szálláslehetőségeket Szarvas környékén >>
Egyél egy jót Szarvason>>

Szarvason lehetőségünk van kajakozni isSzarvason lehetőségünk van kajakozni is

 

Élmények és látnivalók bűvöletében: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Székhelye: Csopak

Varázslatosan szép vidék húzódik meg a Balatonnál, ahol az ezer élmény mellett, megszámlálhatatlanul bőkezű természeti ajándékokra lelhetsz. Monoszlón emelkednek a Hegyestű hatalmas bazaltorgonái, amik önmagukban is különleges látnivalót jelentenek, de a 336 méterre vezető lépcsősoron felsétálva elképesztő panorámában lehet részed a csúcsról. Persze érdemes egy andalgást beiktatni - lila virágok ölelésében - a tihanyi Levendula Háznál vagy betérni egy lovaglásra és állatsimogatásra a Salföldi Majorba. Egy kicsit eltávolodva a magyar tengertől, felejthetetlen emlékeket szerezhetsz a Tapolcai-tavasbarlangban csónakázva is, ahol karszt" kiállítással koronázhatod meg a napot.

Nézd meg a legjobb Csopaki szálláslehetőséget>>
Egyél egy jót Csopakon>>

Ha a Hegyestű az úticél, ne felejtsétek otthon a túracipőtöket Ha a Hegyestű az úticél, ne felejtsétek otthon a túracipőtöket

 

Mesés panoráma és csodaszép arborétum: Duna–Ipoly Nemzeti Park

Székhelye: Budapest/Esztergom

A lélegzetelállítóan szép Duna-Ipoly Nemzeti Park igazán sokoldalú csodákat tartogat a kalandoroknak. Indulj egyedi 1,5 kilométer hosszú túrára a Budai-Vár-barlangban vagy a meseszerű cseppköveket rejtő Pál-völgyi barlangban, majd térj be a 40 hektáros, angolpark stílusú alcsútdobozi arborétumba! Utóbbi helyen szépséges növényeket és medveházat is találsz majd. Természetesen a Dunakanyar pazar vidékét is érdemes útba ejtened, hiszen a 639 méteres Prédikálószék tetejéről pompás panoráma fogad majd.

Kössétek össze a kirándulást és a pihenést a Szent Orbán Erdei Wellness Hotel****, a Börzsöny szívében, Kóspallag-Nagyirtáspusztán. A szálloda nem csak a rönképület miatt egyedi. Az erdei környezet tökéletes helyszín outdoor programokhoz, a wellnessrészlegben minden adott a kikapcsolódáshoz. Tovább a szálloda ajánlataihoz>>

Szállásajánlatok a környéken>>

 

A várbarlang 200 teremből és az ezeket összekötő folyosórendszerből állA várbarlang 200 teremből és az ezeket összekötő folyosórendszerből áll

 

A teljes harmónia nyomában: Őrségi Nemzeti Park

Székhelye: Őriszentpéter

Úgy érzed, hogy szeretnél elmenekülni a világ elől és megízlelni a tökéletes nyugalmat? Akkor irány az Őrségi Nemzeti Park, mert az erdőkkel és ligetekkel szabdalt tájegység különleges hangulata hamar levesz majd a lábadról. Vas megye délnyugati csücskében járva ugyanis valódi időutazásra indulhatsz abban a különleges szabadtéri néprajzi múzeumban, mely Szalafőn, a Pityerszeri Skanzenben található. Gyönyörködj az őriszentpéteri Árpád-kori templomban és vizsgáld meg közelebbről a Natura 2000 Látogatóközpont is, ahol izgalmas, interaktív kiállítás lelt otthonra. Ha pedig megéheznél, akkor a Pajta étterembe kell menni, mert ezután mind a tíz ujjad megnyalod majd!

Szállás tippünk:Gotthard Therme Hotel & Conference**** - az Őrség kapujában, kényelmes szobákkal, magas színvonalú gasztronómiával várják a termálfürdőket, a jó konyhát és az őrségi kirándulásokat kedvelőket. Tovább a szálláshely ajánlataihoz>>

Nézd meg a legjobb szálláslehetőségeket Őriszentpéter környékén>>
Egyél egy jót Őriszentpéteren>>

A Natura 2000 Látogatóközpontban szórakozva tanulhatunk (az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság képe)A Natura 2000 Látogatóközpontban szórakozva tanulhatunk (az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság képe)

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ha az országot járjuk, számos olyan szobor, képzőművészeti alkotás nyomára bukkanhatunk, amit olyan ügyesen elrejtettek, hogy sok esetben csak GPS vezet el hozzá. Összegyűjtöttünk nektek néhányat.
Megjelent az idei Michelin Guide kiadványa. Újabb 2 hazai étteremnek is odaítélték a Michelin-csillagot: Essência Restaurant - Tiago & Éva és SALT Budapest. További 6 budapesti éttermet pedig ajánlanak a listájukon.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 kirándulástipp a következő meseszép kiruccanásaidhoz
Egyedülálló sziklaformák, páratlan panorámás kilátók, csörgedező vízesések, eldugott erdei útvonalak, rejtélyes pincesorok, kápolnák, templom- és kastélyromok – csak hogy néhányat említsünk arról a legújabb listánkról, amin te is biztosan találsz kedvedre valót! Szemezgess, inspirálódj és vedd nyakadba az országot!
5 izgalmas óriás akvárium és ócenárium Magyarországon, amit látnotok kell
Bár Magyarország a tavak és folyók mellett sajnos nem bővelkedik tengerpartokban és óceánokban, szerencsére nem kell messzire utaznotok, ha kicsit belesnétek a sósvízi élőlények titkos életébe is. Itthon is találhattok ugyanis olyan ócenáriumot és óriás akváriumot, amelyek közelebb hozzák a víz alatti világ lakóit. Szuper program kicsiknek és nagyoknak, ahol rengeteget megtudhattok a tengeri- és édesvízi élőlényekről.
15 családbarát fedett élményfürdő a hideg téli hónapokra
2024.01.02 | 9 perc | Gyermekekkel | Wellness
Induljon az új év egy családi fürdőzéssel! Cikkünkben 15 olyan családbarát fedett élményfürdőt hozunk nektek, ahol a legkisebbek is a meleg vízben pancsolhatnak egész nap, de persze a szülőknek sem kell lemondaniuk a jól megérdemelt pihenésükről.
Ünnepeljétek wellnesszel az év első hosszú hétvégéjét! − 10 kedvezményes szállásajánlat március 15-re
A március 15-i hosszú hétvége legjobb szállásajánlatai után kutattok? Szeretnétek különleges csomagban foglalni, ahol extra meglepetést is tartalmaznak a kedvezményes árak? Wellness mellé jöhet egy kis lovagi torna vagy túra a bormúzeumban? Akkor ez a cikk Nektek szól! Szuper szállástippek következnek március 13-17. között!
Panorámás szaunák, illatos rönkházak, príma ízek: TOP10 erdei wellness szálláshely
Vadregényes erdők, ínycsiklandó vadételek és harmóniára csábító wellness-oázisok is vannak a tarsolyunkban, ha szeretnétek nyugodt környezetben, a természetben lazítani. Ezúttal ugyanis Észak-Magyarország kiváló szállásaiból nyújtunk ízelítőt nektek.