Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5 vár Magyarországon, amit nektek is látnotok kell

A hűvösebb idő ellenére sem kell lemondanunk a szabadtéri programokról, és egy ódon hangulatú kastély felfedezése különösen nagy izgalmakat rejt a család minden tagja számára. Folytassuk tehát a sort újabb öt magyarországi várral, melyekért megéri felvenni meleg ruháinkat és nekivágni az országnak!

 

Diósgyőri vár

A ma Miskolc Diósgyőr városrészén álló vár a tatárjárást követően élte fénykorát Nagy Lajos király idejében, majd az uralkodó halála után a későbbi királynék javadalom birtoka lett. A török hódoltság idejétől kezdődően sorsa azonban hanyatlásnak indult, és a 17. századra már lakhatatlanná vált, rekonstrukciója a ’60-as években kezdődött és jelenleg is tart.
A királynék vára jelenleg nincs nyitva a nagyközönség számára, azonban a kastély szomszédságában található Lovagi Tornák tere koncertekkel, színházi előadásokkal, fesztiválokkal vonzza az érdeklődőket.

Egyetek egy jó - éttermek Miskolcon>>

Diósgyőri várDiósgyőri vár

 

 

Visegrádi Fellegvár

A visegrádi vár IV. Béla uralkodása alatt épült nem sokkal a tatárjárást követően, ezzel is felkészülve egy esetleges nagy támadásra. A mai romos falak között sétálva a Dunakanyar legcsodálatosabb panorámájában gyönyörködhetünk, ami mellett hat állandó kiállítás látogatható a vár falai között, például a Szent Korona másolata, melynek eredetije valóban az udvarban volt megtalálható Luxemburgi Zsigmond uralkodása alatt. Jelenleg a vár felújítás alatt áll, a tervek szerint 2035-ig, de ez nem okoz különösebb problémát a kirándulók számára, a kiállítások folyamatosan megtekinthetőek. Az állandó tárlatok mellett minden év júliusának második hétvégéjén rendezik meg a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat, mely lovagi tornákkal, kézműves vásárral, gyermekprogramokkal és koncertekkel várja a városba érkezőket. Ha jártatok már itt, mondjátok el, nektek hogy tetszett>>

Szállásajánlatok Visegrádon>>

Visegrádi FellegvárVisegrádi Fellegvár

 

Tatai vár

A tatai Öreg-tó partján áll a vízi vár, melyet Luxemburgi Zsigmond építtetett 1397-1409 között. Az építmény alapvetően nem védelmi célt szolgált, hanem nyaralónak, vadászkastélynak épült, különleges mivolta külsejében is megmutatkozik. Az eredetileg négy saroktoronnyal rendelkező kastélynak már csak a keleti tornya áll, viszont az eredeti vízárok védelme a mai napig megtekinthető. 1954 óta a kastély a Kuny Domonkos múzeumnak ad otthont, ahol a látogatók az állandó helytörténeti kiállításokat nézhetik meg. Egyik legnagyobb része a római és középkori kőtár, illetve a gótikus lovagterem, melynek éke egy Zsigmond-kori lovagalakos kályha. 
Jártatok már a tatai várnál? Értékeljétek a helyet>>

Szállásajánlatok Tatán>>

Étteremajánlónk Tatán a Platán Bisztró, ahol az Öreg-tóra nyíló festői kilátásban gyönyörködve nem csak csodás főételeket, hanem helyben készült süteményeket és fagylaltokat is fogyaszthattok.

Tatai várTatai vár

 

Kőszegi vár

A Jurisics-várként is ismert erődítmény legrégebbi része a XIII. században épült, így régóta állandó része a tájnak. Az eredetileg gótikus stílusú belső várat kibővítették, és a későbbi korokban reneszánsz és barokk stíluselemekkel gazdagodott. Az 1777-ben kitört tűzvész a legnagyobb részét elpusztította, teljes helyreállítása pedig csak 2013-ban fejeződött be. Modern külsővel, interaktív kiállítások keretein belül ismerhetjük meg a vár történetét az építéstől az Esterházy-korig, míg a legkisebbek a földszinti játékudvaron és íjászat közben élhetik ki magukat.

Jártatok már a kőszegi várnál? Értékeljétek a helyet>>

Szállásajánlatunk a Kőszeg romantikus hangulatú belvárosának a főterén található Hotel Írottkő. Tovább>>

Kőszegi várKőszegi vár

 

Hollókői vár

A 400 méter magasan fekvő XIII. századi várHollókő fölé tornyosulva már messziről észrevehető, egy kellemes, negyedórás sétával tudjuk megközelíteni az ófalu felől. Tavasztól őszig számos programmal készülnek a nézelődők számára, állandó kiállításai közül mindenképp érdemes a vár első urát és családját bemutató panoptikumot, vagy a 11-16. századból származó fegyvergyűjteményt megtekinteni, a toronyba felmászva pedig a Cserhát vonulataiban gyönyörködhetünk.

Étterem tippünk: Mikszáth Étterem (Hotel Castellum étterme)>>

Szállásajánlatok a környéken>>

Hollókői várHollókői vár

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kóstoljatok kemencében sült finomságokat, ízletes borokat egy fejedelmi panorámát nyújtó kilátó lábánál, vagy derítsétek fel a lebilincselő tanösvényeket, a különleges termáltavat, a remek fürdőt és a többi élményt, amit Zalakaros városa kínál nektek…
Tündérkertre hajazó arborétum? Aranymosás a kalandparkban? Daloló szökőkút a vacsora mellé? Ezt mind meglelhetitek, ha Sárvár kincseit kutatjátok. A remek programok és csodás látnivalók mellé pedig finom ízeket és pihentető wellnesst is ajánlunk!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.