Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5 vár Magyarországon, amit nektek is látnotok kell

A hűvösebb idő ellenére sem kell lemondanunk a szabadtéri programokról, és egy ódon hangulatú kastély felfedezése különösen nagy izgalmakat rejt a család minden tagja számára. Folytassuk tehát a sort újabb öt magyarországi várral, melyekért megéri felvenni meleg ruháinkat és nekivágni az országnak!

 

Diósgyőri vár

A ma Miskolc Diósgyőr városrészén álló vár a tatárjárást követően élte fénykorát Nagy Lajos király idejében, majd az uralkodó halála után a későbbi királynék javadalom birtoka lett. A török hódoltság idejétől kezdődően sorsa azonban hanyatlásnak indult, és a 17. századra már lakhatatlanná vált, rekonstrukciója a ’60-as években kezdődött és jelenleg is tart.
A királynék vára jelenleg nincs nyitva a nagyközönség számára, azonban a kastély szomszédságában található Lovagi Tornák tere koncertekkel, színházi előadásokkal, fesztiválokkal vonzza az érdeklődőket.

Egyetek egy jó - éttermek Miskolcon>>

Diósgyőri várDiósgyőri vár

 

 

Visegrádi Fellegvár

A visegrádi vár IV. Béla uralkodása alatt épült nem sokkal a tatárjárást követően, ezzel is felkészülve egy esetleges nagy támadásra. A mai romos falak között sétálva a Dunakanyar legcsodálatosabb panorámájában gyönyörködhetünk, ami mellett hat állandó kiállítás látogatható a vár falai között, például a Szent Korona másolata, melynek eredetije valóban az udvarban volt megtalálható Luxemburgi Zsigmond uralkodása alatt. Jelenleg a vár felújítás alatt áll, a tervek szerint 2035-ig, de ez nem okoz különösebb problémát a kirándulók számára, a kiállítások folyamatosan megtekinthetőek. Az állandó tárlatok mellett minden év júliusának második hétvégéjén rendezik meg a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat, mely lovagi tornákkal, kézműves vásárral, gyermekprogramokkal és koncertekkel várja a városba érkezőket. Ha jártatok már itt, mondjátok el, nektek hogy tetszett>>

Szállásajánlatok Visegrádon>>

Visegrádi FellegvárVisegrádi Fellegvár

 

Tatai vár

A tatai Öreg-tó partján áll a vízi vár, melyet Luxemburgi Zsigmond építtetett 1397-1409 között. Az építmény alapvetően nem védelmi célt szolgált, hanem nyaralónak, vadászkastélynak épült, különleges mivolta külsejében is megmutatkozik. Az eredetileg négy saroktoronnyal rendelkező kastélynak már csak a keleti tornya áll, viszont az eredeti vízárok védelme a mai napig megtekinthető. 1954 óta a kastély a Kuny Domonkos múzeumnak ad otthont, ahol a látogatók az állandó helytörténeti kiállításokat nézhetik meg. Egyik legnagyobb része a római és középkori kőtár, illetve a gótikus lovagterem, melynek éke egy Zsigmond-kori lovagalakos kályha. 
Jártatok már a tatai várnál? Értékeljétek a helyet>>

Szállásajánlatok Tatán>>

Étteremajánlónk Tatán a Platán Bisztró, ahol az Öreg-tóra nyíló festői kilátásban gyönyörködve nem csak csodás főételeket, hanem helyben készült süteményeket és fagylaltokat is fogyaszthattok.

Tatai várTatai vár

 

Kőszegi vár

A Jurisics-várként is ismert erődítmény legrégebbi része a XIII. században épült, így régóta állandó része a tájnak. Az eredetileg gótikus stílusú belső várat kibővítették, és a későbbi korokban reneszánsz és barokk stíluselemekkel gazdagodott. Az 1777-ben kitört tűzvész a legnagyobb részét elpusztította, teljes helyreállítása pedig csak 2013-ban fejeződött be. Modern külsővel, interaktív kiállítások keretein belül ismerhetjük meg a vár történetét az építéstől az Esterházy-korig, míg a legkisebbek a földszinti játékudvaron és íjászat közben élhetik ki magukat.

Jártatok már a kőszegi várnál? Értékeljétek a helyet>>

Szállásajánlatunk a Kőszeg romantikus hangulatú belvárosának a főterén található Hotel Írottkő. Tovább>>

Kőszegi várKőszegi vár

 

Hollókői vár

A 400 méter magasan fekvő XIII. századi várHollókő fölé tornyosulva már messziről észrevehető, egy kellemes, negyedórás sétával tudjuk megközelíteni az ófalu felől. Tavasztól őszig számos programmal készülnek a nézelődők számára, állandó kiállításai közül mindenképp érdemes a vár első urát és családját bemutató panoptikumot, vagy a 11-16. századból származó fegyvergyűjteményt megtekinteni, a toronyba felmászva pedig a Cserhát vonulataiban gyönyörködhetünk.

Étterem tippünk: Mikszáth Étterem (Hotel Castellum étterme)>>

Szállásajánlatok a környéken>>

Hollókői várHollókői vár

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kóstoljatok kemencében sült finomságokat, ízletes borokat egy fejedelmi panorámát nyújtó kilátó lábánál, vagy derítsétek fel a lebilincselő tanösvényeket, a különleges termáltavat, a remek fürdőt és a többi élményt, amit Zalakaros városa kínál nektek…
Tündérkertre hajazó arborétum? Aranymosás a kalandparkban? Daloló szökőkút a vacsora mellé? Ezt mind meglelhetitek, ha Sárvár kincseit kutatjátok. A remek programok és csodás látnivalók mellé pedig finom ízeket és pihentető wellnesst is ajánlunk!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 különleges látnivaló a Balatonon
Nézzétek meg a tatárjárás előtt épült magánvárat, gyönyörködjetek a panorámában az árbóc alakú kilátóból, zarándokoljatok el a bányászalakások romjaiból épített kápolnához - a magyar tenger partján mindig akad újabb felfedezésre váró látnivaló. A legjobb balatoni kirándulóhelyekből és látványosságokból gyűjtöttünk most össze néhányat.
10+2 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Mars-expedíció, Holdra lépés és rejtőzködő csodák a természetben
Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.
Belföldi nyaralás vidéken - TOP5 szálloda festői zöldövezetben
Ha unjátok a Balatont és a mindig nyüzsgő fürdővárosokat, és szívesebben töltenétek nyáron is néhány napot csendes, nyugodt környezetben és festő zöldövezetben, akkor jó helyen jártok. Íme 5 wellness hotel vidéken a felhőtlen nyaralásért!
Tiszaderzsen nyitja meg kapuit a különleges Kenguru Park - a szórakozás garantált!
2022.06.11 | 3 perc | Szuper látnivalók | Gyermekekkel
Idén júniusban, Tiszaderzs határában nyit a Kenguru Park, ahol egy sejtelmes földrész, Ausztrália különleges állatvilágával találkozhatnak a látogatók. A park névadóihoz, a benett kengurukhoz pedig igazán közel kerülhetnek!
10 eldugott vidéki wellnes szálloda távol a világ zajától
Időről időre mindenkiben előtör a vágy, hogy milyen jó lenne egy kis időre kiszakadni a mindennapos mókuskerékből, és kicsit félrevonulni egy csendes helyre, ahol a telefoncsörgést a madárcsicsergés váltja fel, a számítógép kijelzője helyett pedig a panorámát lehet nézni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szállást, ahol kellemes környezetben tudtok elvonulni a világ elől.